2017 Formula 1 Kuralları Şekilleniyor

yazar:

kategori: ,

Formula 1’in 2017’de şimdiki araçlardan beş saniye hızlı olma planları şekillenmeye devam ediyor. Takımlar sunulan ilk plan üzerinde küçük değişiklikleri kabul ettiler.

F1 strateji grubu yarışları daha etkileyici ve araçları daha hızlı yapmak adına bir grup kural değişikliğini ortaya atmıştı.

Takımlar ortaya atılan bu kurallar dahilinde çok pahalıya mal olmadan ve yarışları fazla etkilemeden hız artışının ne kadar olacağı yönünde fikir birliğine varmaya çalışıyorlardı.

Ortada bir çok öneri vardı ve FIA’nın önerisi olan daha muhafazakar yaklaşım kabul edilmedi, çünkü yeteri kadar tur zamanı ekleyemiyordu.

Takımlar bunun üzerine Red Bull tarafından önerilen daha agresif kural seti üzerinde çalışmaya başladı ve Japonya GP’sinden sonra toplanan Teknik Kurallar Çalışma Grubu bu kurallar üzerinde küçük değişiklikler yaptı.

Buna göre ön kanat genişliği 1850mm olacak ve bu şu an kullanılanlardan 200mm daha geniş demek. Arka kanat ise 950mm genişliğinde ve 800mm yüksekliğinde olacak.

Difüzör tasarımı 2010 araçlarında kullanılanlara benzer olacak ve tabandan daha fazla performans çıkarılabilmesine izin verecek.

Kabul edilen bir değişiklik ise lastik ebatlarında oldu. Lastik boyutları ilk önerilenlere göre biraz daraltıldı ve buna lastikler tarafından oluşturulan daha yüksek sürüklenme etkisinin araca eklenen tüm aerodinamik etkileri sıfırlayabileceği endişeleri oldu.

Sonuç olarak araçlarda önde 300mm ve arkada 400mm genişliğinde lastikler olacak. Mevcut lastikler 245mm ön ve 325mm arka şeklinde.

Önümüzdeki hafta bir toplantı daha yapılacak ve fabrikalardan gelen analizler eşliğinde son saniye değişiklikleri konuşulacak.

Eğer kurallar gerekli desteği görürse bu yılın sonlarında FIA Dünya Motor Sporu Konseyi tarafından da onaylanması gerekecek.


Yorumlar

“2017 Formula 1 Kuralları Şekilleniyor” için 13 yanıt

  1. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
    07.MEHMET.FERRARİ

    V 8 ler geri gelsin

  2. Motor konusunda bir gelişim olmayacaksa biraz şekil değişikliğinden başka hiçbir işe yaramaz.

    V10 lar ve ses geri gelmeli

  3. İsmail Fatih Alkan avatarı
    İsmail Fatih Alkan

    Yahubne tartıştığımıza bakın. Senede milyonlarca dolar harcayan en küçüğünden en büyüğüne bir grup takım belkide motor sporlarının en kaliteli bilgili akıllı yaratıcı mühendisine sahip koca grup ne yapacağını düşünüyor. Formula 1 denen sistemin içinde maliyet kontrolü yapacağız batanlar var batma sınırında yarışmaya çalışan takımlar var diye maliyet azaltmaya çalışıyorlar. Maliyet 2 şekilde azaltılabilir. Fakat bu iki yöntemde de araçlar gösterişli olur veya olmaz benzer şekilde seyircileri cezbeder yada etmez ama 2 yöntem var bu yöntemlerde
    1- Araçlar maksimum düzeyde eş parça kullanır mesela şanzıman motor elektronik aksam karoser parçaları
    2- Araçlar maksimum düzeyde sadeleştirilir üzerinde oynanacak elektronik yada aerodimanik eleman bırakılmaz yani eski saf yarış araçları. Ne ERS ne MGU-H ne MGU-K olmaz motor şanzıman dirksiyon lastikler ve kanatlar.
    Derseniz ki ikiside kötü o zaman PAMUK ELLER CEPLERE……

  4. son çırpınışlar bunlar

    gereksiz geniş lastikler daha basık bir araç vay vay birde egzos ses yükseltici tamamdır..

  5. #Ocean_Pasific avatarı
    #Ocean_Pasific

    Madem bu kadar kararsızlık içinde FIA , neden F1 in en önemli faktörü olan seyircilere ”F1 araçlarında neyi görmek istersiniz ?” bir anket yapmıyor ? kimse profesyonel teknik anlamda fikir beklemiyor ancak muhakkak değerlendirmeye değer fikirler çıkacağından eminim .Çünkü bu kuralları zaten f1 in daha çok izlenmesi için yani seyirci için değişmiyor mu? Burdan edinilen fikirler üzerinden takımlar ve FIA kurallar üretebilir bence . Belki insanlara garip gelebilir ancak olurmu diye merak ediyorum açıkcası

  6. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Redbuldan da difüzorden baska bi sunum beklenmezdi zaten

  7. #Ocean_Pasific avatarı
    #Ocean_Pasific

    bu ön kanatları daha da büyütme peşindeler . ben anlamıyorum eskisi gibi kısa ve eğimli ön kanatlardan niye uzak duruyorlar . 2017 de yol tutuşun önemli kısmını yer etkisi sağlayacak . ayrıca şimdiki ön kanatlar lastiğin tamamını kapattığından bir lastik lastiğe mücedelerde en ufak hata hemen ön kanadın kopmasıyla sonuçlanıp tehlike doğruyor .Yani kısacası herkesin hasretini çektiği araçlar 2000-2005 arası olan v10 motorlu kısa ve kıvrımlı ön kanatlı ,geniş ve kısa arka kanat . Daha niye başka şeyler için zorluyorlar hakikaten anlamıyorum

    1. “eskisi gibi kısa ve eğimli ön kanatlardan niye uzak duruyorlar” ben bir mühendis değilim ama bildiğim kadarıyla bunun temel nedeni kısa kanat havayı lastikler çevresinden dağıtamadığı için sürtünme etkisi(drag)’ne neden oluyor bunu da mühendislerin pek sevdiği söylenemez 🙂 ,sırf bu nedenle 2009 yılında ön kanatlar uzatılmıştı yani sürtünmeyi azaltıp geçişleri arttırmak için..

      “geniş ve kısa arka kanat” muhtemelen 2017 ile beraber kısa ve geniş arka kanatlara geri döneceğiz.

      “v10 motorlar” ise bildiğim kadarıyla jeton(token) sistemi 2020’ye kadar kademeli olarak azaltılacağına göre 2020 öncesinde motor değişikliği beklenmiyor diyebiliriz.

      Son olarak bana kalırsa 2017 değişiklikleri ile beraber harcamaların artıp takımların iflas etmemesi adına F1’de bazı parçaların standartlaşması ve tüm takımlar tek tip bazı parçaları kullanmaları iyi olabilir..Benim önerim en azından difüzör ve taban kısmı standart olmalı ve F1 Geçişi Arttırma Grubu(overtaking group) tarafından tasarlanan çift katmanlı düfizör olmalı ki takımların harcamaları bir nebze düşsün ve aynı zamanda arka taraftaki yere basma gücü artsın sürücüler birbirlerini daha yakından takip edebilsin.

      1. #Ocean_Pasific avatarı
        #Ocean_Pasific

        şimdiki araçlar için dediğin doğru . yol tutuşun büyük kısmı ön kanat sayesinde sağlanıyor. 2017 de yer etkisiyle yol tutuşun büyük kısmı burdan kazanılacak eski araçlarda oldu gibi .Bence geçiş anlamında da pek istenilen sonucu vermedi. Bu büyük kanatlar yüzünden araçların birbirleriyle yaşadığı ufak çarpışmalardan bile hemen kanadın kırılıp aracın altına kaçmasıyla sonuçlanıyor . Bence bu kanatlar güvenlik anlamında hiçde güvenli değil . kısa kanatlara eklenecek kanatçıklarla şimdi şikayet edilen aracın estetiği bir nebze kazanılır. Şu arka ve ön kanat görüntüsüne bir fizikçi olarak acayip takığım 🙂

        1. Hem Redbull hem McLaren hem de Williams tarafından yapılan 2017 önerilerinde ön kanat 2009 öncesinde olduğu gibi kısa idi yani ön kanatın yere basma gücünün belirlemesindeki baskın rolü bir nebze azaltılabilir.

          Bence bu araçlardaki estetiği bozan tek kısım araçların burun yapısı.Gelecek sene bir çok takım Redbull veya Williams benzeri burun kullanıp aracın arkasına giden hava akımını arttırmak isteyebilir,bu burun yapısını pek sevmesem de güvenlik konusu hepsinin üzerinde gelir.

    2. Çok doğru söylemişsin. Yanıldıkları en büyük nokta da araç ağırlıkları. Araçlar eskiden şu zamankilere göre 100 kg daha hafifti. Bu hızı ciddi anlamda etkiliyor. Yeni motorlar çok ağır. Atmosferik motorlar varken araçlar uçuyordu.

  8. saidertuğrul avatarı
    saidertuğrul

    V8 yada V10 Motorlarına geçiş olmadığı sürece bi cacık olmaz Formula 1’den. İstedikleri kadar uğraşsınlar…

  9. umarım bu kuralları yazarken görünüşe de önem verirler. hatta fren kapaklarını da legal hale getirseler güzel olur. o sistem araçları daha güzel gösteriyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir