F1 Motor Üreticileri Gelecek Kuralları İçin Toplanıyorlar

yazar:

kategori:

Formula 1 motor üreticileri Ferrari, Mercedes, Honda ve Renault, gelecekteki kuralları görüşmek için bu perşembe bir toplantı gerçekleştirecekler.

Mevcut kısıtlamaların ve motor dondurmanın performans avantajını da dondurduğu görüşü üzerine motor üreticilerinin toplanması istendi.

Söylenenlere göre takım patronları ve 4 üreticiden temsilcilerin katılacağı bu toplantıda alınacak kararlar 2016’dan itibaren rekabet seviyesinde değişikliklere sebep olabilir.

Renault ve Honda’nın kış döneminde aradaki farkı kapatmasına izin verilirse Red Bull’un motor planlarında da değişiklik olabilir.

Şu anda kilit konulardan birisi 2016’da F1’de sezon içi motor gelişimine izin verilmeyecek oluşu. Yani üreticilerin motorlarını 28 Şubat 2016 tarihine kadar dondurması gerekiyor.

Honda, Renault ve Ferrari kuralların ya sezon içi gelişime izin verilerek ya da motor gelişimine tamamen izin verilerek kuralların serbestleştirilmesini istiyor.

Bu istekler karşısında Mercedes planları bloke edebilir ancak Mercedes’in rakiplerinin gelişimine kısıtlı seviyede izin verilmesine açık olduğu söyleniyor.

Özellikle Renault ve Honda’nın mevcut durumunun sporun lehine olmaması sebebiyle bu konuda girişim olduğu düşünülüyor. Motor gelişimine izin verilmesiyle arkada olan üreticilerin ön gruba yaklaşması ve heyecanın artması amaçlanıyor.

Ancak Mercedes motor gelişimine izin verilmesi konusunda dikkatli olması gerekiyor çünkü en yakın rakibi Ferrari, bu hakkı iyi değerlendirerek kendisini geride bırakabilir. Bu yüzden dyno testi ve harcamalar konusunda sınır getirilmesi önerisi var.

Motorsport.com’a göre bazı alanların gelişiminin kısıtlı olması da gündeme gelecek.

F1 Teknik kurallarının 4 maddesine göre motor gelişiminde bir çok alan gelişimden tamamen yasaklanmış durumda. Motor üreticileri o parçaları istese bile geliştirme şansına sahip değiller.

2016’da yasak olan bu kara bölümler üst ve alt krank mili, sübaplar, kapak, hava sübap sistemi. 2017’de bu yasaklara daha fazlası eklenecek.

Gündeme gelen öneri bu siyan nokta yasaklarını tamamen kaldırıp üreticilerin istedikleri alanda gelişimine izin verilmesi.

2016 için değişiklik planlandığında F1 Komisyonu’nda görüşülmesi için tüm takımların onay vermesi gerekiyor. Ardından onaylanırken de tüm takımların onayı gerekiyor.

Ancak bu konuda tüm takımların anlaşması pek kolay olacak gibi görünmüyor.

 

 


Yorumlar

“F1 Motor Üreticileri Gelecek Kuralları İçin Toplanıyorlar” için 18 yanıt

  1. Resmi Formula 1 tweet’i. Egzoz besleme geri dönüyor.
    https://twitter.com/F1/status/653945995173212160

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Redbull renoya sekil yaptigina iyice yanicak kopek olcaklar kapilarinda

  2. Cacık çıkmaz
    FIA 2019 a kadar ki planlarını kimi üreticilerin bahane-tavırlarıyla alt ettirmez…

  3. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    ”Özellikle Renault ve Honda’nın mevcut durumunun sporun lehine olmaması sebebiyle bu konuda girişim olduğu düşünülüyor. Motor gelişimine izin verilmesiyle arkada olan üreticilerin ön gruba yaklaşması ve heyecanın artması amaçlanıyor” Yok öyle bi dünya biz dişimiz tırnağımızla 1 sene boyunca uğraşalım çalışalım sen gel birden böyle bir şey yap yok dedenin tırnağı.Adam gibi kural getirip ya gelişimi serbest bırak yada hiç getirme.

    1. Sadece Mercedes ve Ferrari mi kalsın üretici olarak ? Honda 1 sene geç girmese bu dediklerine katılırım ama biz geçen sene ile aynı standartlarda motor ürettik. Mercedes’te Ferrari’de Honda’dan daha deneyimli. Rekabet oluşması için Honda ve Renault’a bazı avantajlar sağlanmalı. Madem motorları değiştiremiyorlar o zaman kuralları değiştirsinler ve rekabet ortamı oluşsun.

      1. Honda ya da Arai bu kafayla giderse gelişim serbest bırakılsa da bir cacık olmaz gibi …

        1. Honda’da sıkıntı yok hocam motoru nasıl geliştireceklerini öğrendiler ama token kalmadı. Arai’de dayak falan yedi herhalde eskisi gibi konuşmuyor.

      2. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Beni ilgilendirmez dostum.Sen sucu bu naneyi yiyenlerden sorucaksin.Biz bir sene bekliyelim gelismek icin,spor kurtulsun die izin versinler reno ile hondaya ruyalar guzel.

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Belki sampiyon olacaktik bize avantaj saglansa bu sene yok oyle bi dunya.

    2. Ne oldu korktun mu yoksa? On gruba yaklasirsak olacaklari biliyorsun cunku hahahah

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Zorla konusturcan pancar motorlu hondaya simdi.Neyinden korkcaz allahin hondasindan.

    3. “Yok öyle bi dünya biz dişimiz tırnağımızla 1 sene boyunca uğraşalım” Eğer Mercedesin motor bölümünden 2 tane önemli mühendisi almamış olsaydınız durumunuz 2014 ten pekte farklı olmayacaktı. Mercedes bilgi ve teknolojisi ile şu andaki bulunduğunuz yerdesiniz. herşey unutulmuş, sanki teknoloji transferi yapmadınız, sanki sadece kendi çabanızla Mercedese yaklaştınız. bu tür yorumları gördükçe gerçekten milletimizin balık hafızalı olduğuna inanmaya başlıyorum. o mühendisler Renoya geçseydi bu sene Redbull ne yapardı bir düşün.

      1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Balik hafiza ? Şimdi Ferrarinin bu kadat gelişmesi iki merco muhendisi transferindenmi yani..Kimin balik hafizali oldugu blli bilader hadi yoluna

        1. O iki mühendis dediğin adamlar Mercedes motorunun cigerini bilen insanlar. Demekki Ferrari motor konusunda zayıf oldugunu hissetmişki rakibinin en önemli adamlarını alıp takıma kazandırmış.Ve durum ortada değil mi.

          1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
            [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

            Sen de yukarıdaki balık hafızalı arkadaşın düşündüğünü düşünüyorsun sanırım.Arkadaşım bu kadar gelişimde payları olabilir ama abartmayın o kadar.Ferrarin de koskoca motor departmanı var.Sadece ilk sene tökezledik o kadar.İki mühendis olmasa da Ferrari her türlü gelişecekti.

  4. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Boşu boşuna bir araya gelmeyin o zaman. Son cümle olayı özetlemiş. Mercedes ve motor verdiği takımlar katiyen istemez böyle bir şeyi.

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Ne zaman dolu dolusuna bir araya geldilerki.

  5. RedBull’un 2016 için hazırladığı motorsuz gidebilen aracın gizli görüntüleri ortaya çıktı. Buyrun:
    https://www.youtube.com/watch?v=Gcym23VOYDY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir