2016 Egzoz Kuralları F1 Arabalarının Sesini Arttıracak mı?

yazar:

kategori:

FIA’nın egzoz sisteminde kural değişikliğini onaylamasıyla birlikte gelecek sene daha yüksek sesli motorların yolu açılmış oldu.

Gelecek seneden itibaren egzoz sisteminde turbo ve atık gazları için iki farklı egzoz çıkışı olacak.

Wastegate turbo türbinindeki aşırı basıncın dengelenmesi için kullanılan bir tahliye çıkışıdır. Bu kurallar araçların sesinin yükseltilmesi için getirildi ve motor güçleri veya emisyonlar üzerinde önemli bir etkisi olmayacak.

Bu kuralı kullanarak geçmiş yılların araçlarında kullanılan ve karoser üzerinde yönlendirilen egzoz gazları tekrar kullanılabilecek. Çünkü wastegate çıkış borusunun boyutlarını ve pozisyonunu düzenleyen herhangi bir kural kısıtlaması yok.

Yeni kurallarla birlikte turbo motorlardan çıkan sesin devasa ölçüde artmasa da eskisine oranla daha fazla olması bekleniyor.

Yeni kuralların ayrıca egzoz beslemesi sistemini de geri getirebileceği düşünülüyordu. Ancak yeni kurallarda ikinci ve 3. egzoz çıkışlarının yerlerinin belirlenmiş olmasının aerodinamik fayda sağlayan egzoz beslemesine fırsat vermemesi bekleniyor.

Bunun dışında ayrı atık çıkışlarının arada sırada gaz çıkaracak olması nedeniyle aracın aerodinamik gereksinimlerine katkı sağlaması beklenmiyor.

Sebastian Vettel (GER), Scuderia Ferrari  27.09.2015. Formula 1 World Championship, Rd 14, Japanese Grand Prix, Suzuka, Japan, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Charniaux / XPB Images

Egzoz dışında kokpitlerin yanındaki korumaların genişliği arttırılacak ve araç üstü kameralarda düzenleme yapılacak. Takla barındaki kamera bağlantıları aerodinamik amaçla kullanılmaması için 15 mm’den daha geniş olmayacak. Bir sene sonra ise burunda aerodinamik amaçla kullanılan ön kameralar yasaklanacak.

 


Yorumlar

“2016 Egzoz Kuralları F1 Arabalarının Sesini Arttıracak mı?” için 13 yanıt

  1. Özetle modifiyeli şahin egzozundan hallice olacak diyorlar. Ses motordan değil, egzozdan gelecek 🙂

  2. Yazida celiski var.Ustte eksoz konumu icin kural yok diyor.Altta konum belirli yazilmis.F1 araclarinda eksoz isisini donusturmeye calisan Mgu_H var.Bu nedenle kimsenin vastegate ile direkt gazi disari salacagini aanmiyorum

    Acikca atiyorum %30 direkt disari atilmalidir diye kural konmali.

    1. bence de
      ben acaba wastegate ardına pipe boğaz felan koyup harmoniklik mi yaparlar diye iç geçirmiştim.

  3. Yazıda geçtiği gibi devasa değil önemli bir değişim olmaz. Bunların sesini arttıralım derken arada daha garip sesler bile üretir malum bunlar bilindik güçlü turbolu araç seslerine benzer seste çıkarmıyorlar.

    Sesler ve nedenleri konusuna DH de daha önce değinmiştik buraya da taşımıştım özellikle amerikan ve italyaların farklılığının kaynakları üzerine. Her ortam da V6 larla neden v8 lerde ki gibi olmayacağını beklemeyin boşa deyip anlatmıştık.
    Mühendis sosyolojisi, psikolojisi üzerine bu uzun tarihleri boyunca V8’lerin niye halen talepten düşmediğine bir meal gibidir. Yoksa bu malum platformlar için v6 lar daha fazla yaygın olabilirdi güçte alınabiliyor malum.
    V6 bir 458, vette hiçbir zaman V8 lerine benzer, yakın ses üretemez. Durum yani ses harmonisi üretim yöntemleri V10-V12 ilişkisinde ki gibi değil.

    1. Amerikan italyan farklılığı üzerine olan yazınızın linkini verebilir misiniz, çok merak ettim ?

      1. bir kısım bunlarda var favorilere ekliydi diğerlerini vakitlice bulup çıkarmak lazım
        http://forum.donanimhaber.com/m_44718597/f_//tm.htm
        http://forum.donanimhaber.com/m_100142777/f_//tm.htm

        1. Sağolasın üstad.

        2. Amerikanların gözünü seveyim. Her vitesi 1. vites gibi olan araç derler.

          Flatplane V8’ler anladığım kadarıyla yarış motosikletleri gibi. Devir acayip ama güç sadece en tepede var. Acemiler ışık kalkışında 1000’lik makinayla 400’lük tek silindir dual purpose enduroların gerisinde kalıyorlar 🙂

    2. Motorda zaten verimlilik esas. Hazır fazla gazı bulmuşken wastegate açılırmı hiç? Ucuna bağlı mis gibi MGU-H var, verirsin emri bataryayı doldurur. Ne zaman batarya dolu olur da MGU-H çalışmaz, anca o zaman wastegate açılır. Ölme eşeğim ölme 🙂

      1. hava öyle su gibi çalışmıyor :p wastegate özellikle büyük turbolarda, mesafeler uzadığında gerekli manifolt ardında ters basınç oluşuyor bu dengesiz boşluklar demek bunlar düz 2k devir de çalışan iş makineleri değil malum. He bu adamların ne yapmaya çalıştığını kavrayabilen var mı yok 🙂

        1. Ters basıncı hiç düşünmemiştim 🙂

  4. Yeni egzoz kurallarına göre Lotus’un bir zamanlar üzerinde çalışıp test ettiği çift DRS sistemi aerodinamik kazanç olarak tekrar gün yüzüne çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir