Renault’nun Çekilme İhtimali Artıyor

yazar:

kategori:

Almanya’dan Auto Motor und Sport’a göre Renault, Lotus’u satın almak istediği yönündeki mektubuna rağmen önümüzdeki sezonun güç ünitesi gelişim planlarına bağlı olarak spordan ayrılmayı seçebilir.

Fransız üreticinin sorunlu F1 motorunu geliştirebilmesi mümkün olamazsa şirket CEO’su Carlıs Ghosn’un yarışmak için üç haneli milyon avroluk projeye yeşil ışık yapmayacağı belirtiliyor.

Auto Motor und Sport GPS verilerinin Renault’nun bu sezon gelişimde aslında geriye gittiğini kanıtladığını söylerken üreticinin elinde hala 12 gelişim puanı bulunuyor.

Renault’nun Brezilya’da bunlardan ikisini kullanacağı söylenirken bu güncellemenin tur başına 0.1 saniye kadar bir kazanç sağlayacağı iddia ediliyor.

Bir Renault mühendisi gelişim durumundan şu sözlerle bahsetti: “Gelişim için puanlarımız var, ancak ortada bir çözümümüz yok.”


Yorumlar

“Renault’nun Çekilme İhtimali Artıyor” için 31 yanıt

  1. Gelişim için puanlarımız var, ancak ortada bir çözümümüz yok.

    Eğer doğruysa büyük utanç demek. Yeterli mühendisimiz, kaliteli adamımız yok demek. Red Bull’un temel şikayet ettiği şey de buydu aslında, hibrid motorlara çok az kaynak ayırdılar demişlerdi.

    Renault bir şekilde sporun içinde olmak isteyen ve alt serilere de destek olan bir şirket. Ancak bu haberde yazılanlar kendilerinin artık spora adanmış filan olmadıklarını ve Red Bull ile aynı mızmızlanmaları yaptıklarını gösteriyor. Spora adanmış olan geride de olsa burada kalır. Yıllarca sürünen Williams örneği var, diğer haberde Toto Wolff güzel söylemiş bunları.

  2. Eğer bir şeyler yapıldığı halde gelişim yada istenilen elde edilemiyorsa kalmanın bir anlamı yok. F1 büyük bir spordur içerisinde var olmak varlığını hissettirmek acısıyla tatlısıyla güzeldir lakin rakiplerine karşı elinden geleni yaptığın halde olmuyorsa her şey gözden geçirilip buna göre karar verilmelidir…

    Carlos Ghosn F1 projesinde maddi olarak hiç bir zaman eli bonkör olmadı iyi bir yöneticidir gerek Nissan ittifakı gerek Mercedes birlikteliği gibi önemli işlere imza attı ama bu alanda ki başarılarını asla F1’e yansıtamadı. Dört kez dünya şampiyonluğu olunurken bile Infiniti’yi ön plana çıkarmaya çalıştı gerekli reklamı maalesef Renault yapamadı.

    Bariz bir şekilde ortada olan 2014 motorunun gerek dayanıklılığı gerek performansı şuanda ortada yok bunda Red Bull’un baskı kurup dışarıdan destek aldırması ne kadar motor departmanında ki planları etkiledi ?

    Umarım Renault en kısa zamanda doğru kararı verir çünkü bir fan olarak yeteri kadar bekleme sabrımız kalmadı…

    Bazı arkadaşlar Honda ile Renault’u kıyaslıyorlar sesleri çıkmıyor diye gideriz yada kalırız olarak.

    Bu Marka ile sekiz kere dünya şampiyonu olanlar 2014 köklü kural değişikliğinde markalar da ikinciliği almalarına rağmen yaygaranın daniskasını koparttılar… Anlayışlı olarak bir ekip olarak 2014 de daha mütevazi olunabilirdi çünkü her iki tarafta yorgundu… Honda’ya gelirsek yattığı yerde McLaren gibi bir ekibe sunduğu motor ortada bizim bahanemiz vardı 2014 de peki ya bunların ilk yılında ne gibi bahaneleri var ? Remi Taffin çıktı ne dedi Honda F1’e gelecekse biz Renault-Mercedes-Ferrari üçlüsü olarak yapılması gerekenleri tartışıyoruz Honda’dan kimse toplantılara gelmiyor dedi adam eleştirildi haksız mı çıktı durum ortada. Red Bull ve Renault ikilisene bakarsak Rbr 2014 şasi performansını 2-3 yarış önce yakaladı umarım motor partneri gerekli performansı en kısa zamanda bulur ve spor için gelecek için iyi temellerle yola devam eder.

    Herkesin başarısına saygımız sonsuzdur lakin bu gün yenilmesi güç olan motor F1’in önde gelen ismi tarafından bir çok defa herkes den önce kuralların belirlenmesinde aktif rol alıp herkesin bilmediğini herkes den önce bilinerek yapıldığını dile getirmiştir… Bu sporun teknik departmanından bir yetkili daha motorlar ortaya çıkmadan 100 bg avantajlı olacaklar demiştir…

    Bu gün F1 bir motor üreticisini akıbetinde iki takımı hatta üç takımı kaybederse kendi ayağına sıkmış olacaktır yeni motor kurallarını bir üretici ile birlikte yazdığı için…

    1. Umarım Renault en kısa zamanda doğru kararı verir çünkü bir fan olarak yeteri kadar bekleme sabrımız kalmadı…

      Neden kalmadı? Son şampiyonluk 2013’te, son yarış 2014’te kazanıldı. Ferrari 2008’den bu yana şampiyon olamıyor. Williams ve Mclaren’i saymıyorum bile.

      1. Abim bakarmısın bir takım alınıp resmi bir açıklama halen yapılamadı tamam her şey stratejik kararlara göre ilerliyor ama bu kadar da olmaz sabır bu yüzden kalmadı…

        O konuda hiç bir itirazım yok abi kaybetsek de olur ama yeter ki artık dönelim gerekirse gridin sonun da yer alalım ama dönelim. Bu işte kaybetmekte var kazanmakta ama kaybederken bile rahat olmak ayrı bir şey yaygara koparmak ayrı bir şey.

  3. Aynısını Mercedes yaptı istediklerini kopardı aldı sazını çaldı. Bütün bu dönemi Reno amcam da istemişti madem istedin diğerleri gibi sen de harca. 5 kuruşa 500 köfte olmuyor öyle.

    Bu söylentilerle birlikte bu malum takımlar, üreticiler giderse o işin sonunda Mercedes’te defolup gider 🙂 Biz de canım Formula mızla baş başa kabiliriz hani güzel olur keşke olsa 🙂

    Bu itiraftan anlaşılacak tek birşey var para… Yönetim gerekli bütçeleri açmıyor demek ki. Az parayla yakalama olmaz. Ferrari kendisine göre bile devasa bir yatırım yaptı arkasında otomobilci olmasa yapamaz. Bunlar otomobilci ama yapmıyorlar. Güya bu motorlarla renault-nissan binek pazarlaması yapacaklardı ucuz etin yahnisi olsun istiyorlar anlaşılan. Mühendislere çılgınlık için sınırsız para, zaman desteği lazım. Yalnız Ferrari de bu konumunu ilerletemez, beklenilenleri sağlayamazsa bu harcama döneminin sonunda fena patlar birilerini patlatmaya da kalkar 🙂 he bunu da sevgili fiatcığım istedi arada hesap soracağı kimse de yok artık 🙂

    1. Ah şu üreticiler bi toz olsalar… Motorlar değişse, Cosworth geri gelse, DRS ve Pirelli kalksa…

      Şaka maka Rusya yarışında sonlara kadar neredeyse uyuyacaktım ve içimden ‘yeter be, artık izlemeyeceğim bunları’ diye geçirdim. Altyapıyı kuruyorum, yakında F1’den uzaklaşmak için adımlar atacağım.

      1. Hepsi tamam belki olur da pirelli zor, daha yeni anlaştılar ?

      2. Ben artık yarış izlemiyorum bu sene hiç özellikle vakit belirleyip izlemedim izlediğimin sayısı da çok az zaten. İzleyebileceğim birşey yok ortada. Her zaman derim benim için aslolan makineler. Bu mevcutlara heves yapabileceğim birşey yok ortada.

        Evet benzer fikirdeyizdir çoğu zaman biliyorsun. Bu işi Cosworth, judd düzeyi gibilerle çok daha iyi yaparsın. Yalnız popülist yaklaşımları sevmiyorum uzak durmaya çalışırım. Pirelli gitmemeli şuan ondan daha iyi iş ortaya koyabilecek, yaklaşım sergileyecek bir marka yok, sektör düzeyiyle de yok. Michelin ile bu iş olmaz artık onların niyetleri başka.
        DRS de kalkmayabilir diğer birçok şey yapıldığında kalması taraftarı olurum ancak kullanımı artık tüm supercar larda olduğu gibi olmalı tüm düzlüklerde, sınırsız olmalı, pilotlara yönelik olmalı. Ben hatta tüm zihniyetin aero ya kurulmasına karşıyımdır bilinir ancak drs tipi aerod. panel düzenlemesi f1 de önde de olmalı artık. Hatta bageb. lar da dahil. F1 dünyanın peşinde koştuğu arayışların çok gerisinde kaldı artık. Sabit kafalılıkla, gericilikle ve çıkarlar üzerine yürüyor ancak günü kurtarmaya çalışıyor. Dünyada ki aero. yönelişini durdurulamaz artık hatta otomobillere kaymalı bunların çok default nitelikleri face imde bunlara dair yazmıştım ancak aldatıcı üreticilerin güya maliyet sebebiyle bunlar umrunda değil. Bir sedan da hareketli kanat olmasından elbette bahsetmiyorum. Çok basit örnekle taban paneli bile uygulamıyorlar sonra güya tasarruf diye maliyetli turbo ünitelerle insanları yiyorlar. Tasarımda göz önüne alınacak bazı fonksiyonlarla harcamaları düşürmek gayet mümkün. Neyse..
        Bu aerod. e dair söylerken mekaniği de elbet unutmuyorum f1 bu konuda da geride kaldı ilerlemiyor hatta kendi içinde gelişen çözümleri reddediyor. O süspansion, yürüyen sistemi iptal edilmemeliydi. Ve elektromekanik amortisörler artık olmalı williams fw örneğinde ki gibi bakmak yanlış.

        Basitçe Indy, kart gibi basit ucuz seriler aero ve mekanik yönden geleceğe yönelik neler yapabiliriz diye oturup çalışma, çalıştay yapıyorsa f1 de birçok şey doğru gitmiyor demektir.

  4. 26 yıldır F1 takibi olan 45 yaşında teknikerim. Bence motor konusunda Renault’un prestijini hiçbir marka sarsamadı. İki yıldır olumsuz gidişinin de komplo teorisini kendi değerlendirmemle açıklamakta sakınca görmüyorum. Netden araştırabilirsiniz. Mercedes 2012 de F1 den çekilmeyi ciddi olarak dile getiriyordu. O tarihten birkaç yıl önce Toyata,Peugeot, on küsür yıl önce de Ford (herkesin bildiği markalar) kuyruğu kıstırıp kaçmıştı. Özellikle araştırma gerektiren konu Mercedes ve Renault grubunun işbirliğindeki ticari büyüklüğü görün sonra daha mantıklı yorumlar oluşur. Saygılar.

  5. Yine Alman basını . Renaultun f1 den ayrılmasını çok istiyorlar. Çünkü Renault f1 den ayrılırsa piyasa kendilere kalacak. Onları tek durduracak ekip Renault f1 team sonuna kadar

  6. Bu alman sitesi haberi benden alıyor galiba:)
    Ben mantılımlı böyle bir çıkarma yaptım hemen her renault.motor haberine de benzer yorumları yapıyorum
    Güncelleme kullanılmamasının 2 nedeni olabilir
    1 redbull burnunu sürtmek ve anlaşmayı feshetmesini sağlamak
    2 2016 ve sonrası için iyi bir altyapı hazırlamak ve takım satınalmak

    Motor istenen sonucu vermezse renault ve muhtemelen 3 takım F1 den ayrılacak

    Ve lotus anlaşmasının duyurulmadığı her gün ayrılma ihtimalini güçlendiriyor

  7. Renault’un bu açıklaması bile bence marka için prestij kaybı. Bence içlerinde ki savaşma arzusu tamamen yok olmuş. Bu şekilde kendilerine faydaları yokken kimseye de faydaları olabileceğini sanmıyorum. Aslına bakarsanız redbull-renault düellosunda her zaman renault’un yanında yer alsam bile fikirlerim değişmeye başlıyor. Az da olsa redbull da haklı kimse kusura bakmasın.

    1. Sonucu kesin olmayan bir şeye yüzlerce milyon euro vermelerine gerek yok. Zaten araç satışları çok yüksek rakamlarda.

      1. Ne demek sonucu olmayan bir şey? O zaman neden varlık gösteriyorlar f1 arenasında? Normal satışlarla alakalı bir bahsim yok. Ahmet abi ,Mehmet amca f1 e bakıp Renault almıyorlar zaten prestij kaybı ile başka bir şey söylüyorum.

        1. Şampiyonun yazılan kurallarla, yasak testlerle ve bilmediğimiz başka şeylerle önden belli olduğu bir yerde ne yapabilirsin?

          1. Fernando Alonso 05-06 avatarı
            Fernando Alonso 05-06

            +1000

          2. Fernando Alonso 05-06 avatarı
            Fernando Alonso 05-06

            aynen Muhammed sana katılıyorum

          3. Ne demek ne yapabilirsin? İyi o zaman komple kapatsınlar dükkanı bitsin f1. Hepsi renault gibi çekilsin. Ya saçma düşünceler bunlar en geç seneye mercedes dominasyonu bitecek ya sonra?

            1. F1in seyir zevki olarak batmak üzere olan bir dükkandan farkı yok.

  8. 12 gelişim hakkını birden kullanıp sadece 0.1 saniye kazanacaklarsa F1’e gelmesinler zaten. Yaptıkları masrafa yazık.

    1. Gözünüzden kaçmış sanırım, 12 değil 2 hakla 0.1 saniye kazanıyorlar.

      1. Sezon boyunca hep Reno’nun 12 hakkı aynı anda kullanacağı söyleniyordu. O yüzden yanlış yazılmış olduğunu düşünmüştüm 😛 Bir araştırayım.

        1. Bende öyle biliyordum ancak haberde 2 hak kullanacak yazınca hatırlatmak istedim ?

          1. Renault bütün güncelleme haklarını bir anda kullanacak, o yüzden güncellemeler çok geç gelecek deniyordu. Eğer bu kadar zamandan sonra gerçekten de sadece 2 güncelleme ile geleceklerse bu daha da büyük bir fiyasko.

            1. Belki de redbulla yeniden anlaşacaklar, takımın sabrını ölçüyorlardir ?

  9. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    ahaha aciz bir durumdalar ne yapacaklarını bilmiyorlar , gelişmeyi bir türlü beceremiyorlar tersine geri gidiyorlar tünelin sosnunda ışık yok kaçış planları yapılıyor 😀

    ama niye kaçıyorlar anlamıyorum beterin beteri vardır honda’nın hallerine bakıp şükretsinler, sen 2-3 yılda toparlarsın onlar 10 yılda olsa belini doğrultamaz, sporda kalsınlarda 3 takım birden gitmesin. Lotus,RBR ve Toro rosso ne motoru takacaklar 😀 tur yiyen tek araç mc – honda olacak herhalde seneye 😀

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Senin bu McLaren düşmanlığın nereden geliyor? Her yorumundan McLaren düşmanlığı akıyor resmen.

    2. CAN 1994 den bu yana F1 sever avatarı
      CAN 1994 den bu yana F1 sever

      Bilader sen sadece v6 turbo hibrit caginin F1 sevdalisisin heralde…
      Bu f1 f1 degil ayrica 1976 dan beri RENAULT F1 Team F1 in icindedir sayisiz sampiyonluklar basarilar alindi redbull doneminde v8 donemiydi renault v8 v10 v12 ler zamaninda sampiyondu sayusiz poller zaferler . Hey yavrum hey eski seyler F1 ciler kalmamis kesin mersocu

      1. 1976 nerden biliyon 94 sever celisme kendinle birak 1976 dan bsri sevenler konussun :O

      2. Reno aynı ligde değil.Rakipleri ile eşit koşulda bir varlık gösteremezler diye kaç yıl önce söyledim.Hala rakiplere verilmeden kendileri için gelişim izni peşindeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir