Anderson ile USF1'in 2010'da Olamaması Üzerine

yazar:

kategori:

FIA’nın giriş listesini açıklaması ve USF1’in yer almadığının doğrulanmasının ardından Anderson, takımın hazırlıklarının, politik mücadelelerden ve 2009 sezonundaki ayrı seri tehdidinden nasıl etkilendiğini açıkladı.

Ken Anderson, takıma son darbenin Ocak ayının ortasında, kilit sponsorlardan birinin, takıma söz verdiği parayı vermemesi olduğunu ekledi.

Son haftalarda, takımın griddeki yerini alması için Toyota, StefanGP ve Campos ile yapılan görüşmeleri doğrulayan Anderson: “Ocak ayında ödemede sorun oldu ve bu da bizi geri götürdü. Sene içinde testlerin olmaması ve bu seneki (sezon öncesi) testleri kaçırdığınızda da kendinizi göstermenin gerçekten bir anlamı yoktu”

“Yarışları kaçırmak ve sonrasında ortaya çıkmak, sadece ortada görünmenin hiç anlamı yoktu. Bu, herkes için kötü görünecekti.”

“İlk testlere çıkmak bütün yeni takımlar için çok zor oldu ama test yapmadan yarış sezonu başladığında eğer sorununuz varsa bunu çözmesi çok zor olur”

Anderson, 2011 için FIA’nın kendilerine bir başka giriş şansı verip vermeyeceğini öğrenmeyi bekliyor. Yönetim kurulu 2011 için önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağını belirtmişti.

Eğer USF1, 2011 için doğrudan katılma hakkı elde edemezse Anderson, projenin tamamen rafa kaldırılacağından endişe ediyor. Eğer onay alırlarsa da gelecek seneki operasyon için ümitli.

Anderson: “Yapmak istediğimiz şey, tekrar toplanmak ve 2011 için aracı tamamlamak, yaz sonu-sonbahar başı test etmek ve gelecek sene için gerçekten hazır olmak. Bu durumdaki ironi, giriş için evraklarımızı 2008 Aralık’ta verdik ama Mart ayında bir şeyler öğrendik”

“Mart ayında (Charlotte’deki) bu binaya taşındık, işe hazırdık. Ardından, geçen seneyi hatırlarsınız, FIA, FOTA, bütçe sınırı olmayan takımlara karşı bütçe sınırlılar vs.”

“Daha sonra F1’e girmek isteyen herkes, bütün yeni takımlar, bütçe sınırı kurallarıyla katılmaya çalıştı… ve 12 Haziran’a kadar da FIA’dan onay alamadık. Ardından Condorce Anlaşması imzalanmadı ve 31 Temmuz’a kadar ileri gidip gidemeyeceğimizi bilemedik. Bu 4 aylık kaybın telafisi zor olacaktı. Ama Ocak ayı ortalarına kadar programımıza uygun ilerledik ve o zaman da, sponsorlarla ilgili bazı sorunlar yaşadık ve bunlar da bizi kilitledi.”

Yakın zamanda F1 girişini güvence altına alamamaları durumunda takımın geleceği hakkında endişeleri bulunan Anderson, 2011 için FIA’nın, USF1’in planları önünde bilerek engel oluşturmayacağına inanıyor.

Anlaşılan o ki FIA, USF1’in 2011 için giriş hakkını saklı tutmuyor ve bu konuda güvence vermiyor.

Anderson: “FIA’dan nispeten kısa sürede bir evet veya hayır cevabı olacağımızı düşünüyorum. Bunu uzatmak kimseye fayda sağlamaz”

“Çok anlayışlı ve yardımcı oldular. Bu durumdan kimse mutlu değil. Herhangi bir kindarlık veya bizi kapatma isteği izlenimi almadım. Çok para ve zaman yatırımı yaptık ve burada uygun bir F1 tesisi inşa ettik, çalışan da bir çok insan var”

“Eğer (FIA), bizi geri çevirirse işimiz biter. Gelecek sene için gerçekten iyi bir iş çıkarabiliriz. Bu sene, hasar sınırı olacaktı. Elimizden geleni yaptık ama biraz geri düştüğünüzde yakalaması şansı yok”

“Anlıyorlar, evet. Gelecek sene orada olabilmemiz için çözümler önerdik”

“Bir sene önce iş planımızı biliyorlardı ve Charlie Whiting, geçen hafta buradaydı. Yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yaptık. Bir kaş CFD çalışanı buradaydı ve bizim için parçalar yapan şirketler de. Bir araç yapabileceğimiz konusunda herhangi bir şüphe yoktu. Önümüzdeki 30 gün içinde aracı oluşturabileceğimiz konusunda da”

Anderson ayrıca, takımın iş ortakları Chad Hurley ve Peter Windsor’un, hâlâ gemiyi terk etmediklerini doğruladı.

Anderson: “Durum şu ki; kimse, kimseyi terk etmedi. Herkes hâlâ burada. Farklı seçenekler araştırıyorduk. Basını çağırıp ‘hey, Campos ile görüşüyoruz’ demiyorduk. Bunu biraz olsun gizli yapmaya çalıştık”

“Her gün Chad ile konuşuyoruz. Chad, yapacağını söylediği her şeyi yaptı. Parayı koydu. Bizi yarışabilecek konuma getirdi. Takıma sponsor olmayı hiç kabul etmedi ve başlı başına çok önemli bir şey olduğunu düşünebilirsiniz”

“15 Ocak’ta olacağımızı söz verdiğimiz yerdeydik. Ama ardından işler yolunda gitmeyince tehlike çanları çalmaya başladı. Bir arada tutmaya çalışıyorduk ama bunu yeteri kadar hızlı yapamıyordum”

“Peter, İngiltere’ye geri döndü, orada yaşıyor. Burada, son üç ay bir otelde kaldı”

“İyi durumdayız ve FIA’dan ses çıkana kadar beklemedeydik. Çünkü, yapabileceğimiz bir şey yoktu. Hayır demeleri durumunda aracı bitirme adına çok para harcamanın bir anlamı yoktu. Eğer evet derseler, hafta sonunda herkesi geri çağırabiliriz.”

Anderson, 2011 için takımın şimdiden ekonomik destek bulduğunu ama bunun, giriş hakkını elde etmeye bağlı olduğunu açıkladı; ayrıca Chad Hurley’in de devam edeceğini belirtti.


Yorumlar

  1. bu tokat da peter windsor'a kapak olsun. öyle oturduğun yerden f1racing dergisinde (mclaren ve hamilton hariç) tüm takım ve pilotları kafana göre harcamakla, alay etmekle olmuyor bu işler. halep ordaysa arşın burda. yiyorsa pit duvarında görelim seni. ama, okkanın kaç kuruş olduğu çıktı ortaya. buralar sana fazla XL, hadi başka kapıya..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir