Takımlar, McLaren Arka Kanadına Açıklama İstiyor

yazar:

kategori:

MP4-25’in tasarımı, geçen hafta Barselona’daki son testlerde tartışma konusu olmuştu. Üstteki hava girişi ve motor kapağı şekli, arka kanatta yüksek hızlarda tutunma kaybı sağladığı ve düzlüklerde fazladan performans elde edildiği öne sürülüyordu.

Şimdi de Horner, Ferrari ile Red Bull’un bu meseleyi FIA’ya götürdüğünü ve yönetim kurulundan bu kanadın yasal olup olmadığını söylemesini istediğini açıkladı.

Horner: “McLaren’in arka kanadı ile ilgili olarak bazı itirazlar var.”

“(Arka kanat) üzerinde bir yarık var ve fazlaca düzlük hızı elde edebiliyorlar. İlk yarış öncesinde bunun çözüleceğini düşünüyorum. FIA’dan konuyla ilgili açıklama istedik. Dürüst olmak gerekirse Ferrari’nin muhtemelen bizden daha heyecanlı olduğunu düşünüyorum”

Horner, seneler önce kanat yarık ayıracı üretiminin, kanattan artı performans sağlanmasını durdurmak amacıyla yapıldığını da belirtti.

Horner: “Eğer kanatta tutunma kaybı sağlarsanız, ondan bütün sürtünme kuvvetini çıkarırsınız ve düzlükte hız kazanırsınız. Çok uzun seneler önce yapılan bir şeydi ama kanat ayıraçlarıyla artık bunu yapamazsınız”

“Sonuç olarak sorumuz, ‘Bu, zeki bir tasarım mı, yoksa kuralların bir ihlâli mi’ olacak”

“Yasal olduğu konusunda kendilerine güveniyor olmalılar. Yasal olduğunu düşünürdüm”

 


Yorumlar

  1. peki bu kanatta şikayet edilen olay neymiş ben anlamadım da. resme bakıyroum bir sey cıkaramadım. Anlayan birisi acıklayabilir mi merak ettim de =)

  2. kaan kaanhan avatarı

    Charlie aracı legal bulsada, kararına ne kadar güvenilir!? Reno takımının mass damperine legal dedi sonra illegal oluverdi. Lewis in spa daki geçişine okey dedi sonra ceza geldi. ne yapacağı hiç belli olmaz bunların.

  3. elif çivici avatarı

    Ben aslında belli başlı kurallar dışında tüm kurallara karşıyım,hepsi özgür olsun,mühendislik dehaları ortaya daha fazla çıkabilsin,hani sanatçıyı da kısıtlamayın diyorlar ya F1 deki bu üstün teknoloji vs alanları da kısıtlamamalılar,mühendisler daha özgün düşünebilmeli.Bence o zaman daha hızlı,daha kaliteli bişeyler izleyebilriz.Ha tabi güvenlik filan o konulardaki kuralları hariç tutuyorum.
    Ben açıklamanın Mclaren aleyhine sonuçlanacağını da pek düşünmüyorum.

  4. McLaren tarihi boyunca gelişimde farklı boyutları yakalamış bir takım ve bunlara sayısız örnek var. Bence yasaldır. Horner sadece ortalığı karıştırmaya çalışıyor.

  5. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    napiyim ama onur? yok kıldı, tüydü? yemin ediyorum rekabet en üst seviyede olacaksa koşarak yarışmalarına razıyım. AMA REKABET OLSUN REKABET! özledim yahu! kaç senedir doğru düzgün hop oturup hop kalkamıyorum yarışlarda. 2003 te 2004te falan kanepenin üzerinde ayakta izlerdim startları falan. Geçen sene farkettim de serpe seriyorum "kendimi" startı öyle izliyorum!

    Dediğim gibi rekabet olsunda, nereyle nereyi birleştirirlerse birleştirsinler umrumda değil. Önemli olan beni mutlu etsin yahu!

  6. "…isterse ön kanatla kaskı birleştirsinler…"

    🙂 mahvettin beni espoir 🙂

  7. bencee hiçbir sakıncası yok gayet güzel yapılmış bir tasarım kurallar çevresinde kubica mclaren in arka kısımda çok güzel çözümleri var demişti

  8. Şayet bu yapı legal olarak ilan edilirse; Renault un arka kanadının bu yapıya çok uygun olacağını düşünüyorum.Arka Kanat yapısı 2 ye bölünmüş ve her bir kısma bu jetflow sistem uygulanmasıyla ekstradan bir itme sağlanabileceğini düşünüyorum.

  9. RedBull u neden bu kadar küçük göstermek gerekiyor.Geçen sene Brawn a karşı nerdeyse tek savaşan takımdı.McLaren hızlanmasına rağmen ve o kadar iyi bir KERS i olmasına rağmen ancak Brawn ı rahatça geçebiliyordu.Vettel ve Webber in acemilikleri olmasa onları geçebilmek çok zordu ki bu senede çok güçlü olabilirler.Sezon henüz başlamamış ve illegal bir aksam varsa çözümünün yapılmasında fazla bir sakınca olmayacakdır.McLaren in yeni aracı uzun şasisiyle virajlarda çok hızlı olabilir ve geçen senede problem yaşadıkları düzlük hızının bu sene çarelerinden birisi bu kanat çözümü olabilir.McLaren de uygulama bitmez.Arka kanat olmaz motor kapağında çalışma yaparlar.

  10. McLaren taraftarlarının ezilmiş kitle oyununda oynaması dikkat çekici.Ferrari nin taban testinin durumunuda benzer bir şekilde dile getiren takımın benzer bir şekilde şikayete tabi tutulması…
    BMW,aslında çok araştırmacı bir ekipdi. Benzer bir arka kanat formunu daha önce kullanmış olmasının haricinde RedBull un burun kısmının bitiminde uygulamış olduğu çukur kısmıda değişik bir şekilde yorumlamıştılar.İki tane kulak gibi çubuğu pilotun önüne yerleştirince pilotlar kıyameti koparmışdı.Daha uygun ve küçük bir şekli RedBull geçen sene araçda uyguladı ve bu sene çok takım bu formu kullanıyor.Bu sırada BMW gibi yenilikçi bir takımıda anmış olduk.

  11. kaan kaanhan avatarı

    "Horner, Ferrari ile Red Bull'un bu meseleyi FIA'ya götürdüğünü ve yönetim kurulundan bu kanadın yasal olup olmadığını söylemesini istediğini açıkladı." ferrarinin açıklamasına bakarsak bu konuyla ilgileniyor gibi gözükmüyorlar ama horner işin içine ferrariyide sokmuş, ya horner yada ferrari yalan söylüyor.

  12. alonsomassa avatarı

    yok ferrari de yarık var.yok mclarende yarık var.
    geçen sene brawn gp ye karşı alınmış bir yenilgiden sonra bu sefer f1 i f1 yapan 2 takım karşısında red bull biraz söylenmeye başladı.birde buna mercedes te dahil olunca red bull un işi zorlaştı.bakalım neler olacak.

  13. Mercedes Benz avatarı
    Mercedes Benz

    Horner kendi aklına gelmediği için bu şekilde konuşuyor.Fazla havalandı geçen sene bu yıl gazını alırlar umarım.

  14. mert merter avatarı

    BOS yaygara maksat muabet olsun

  15. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    filyo çok büyük avantaj sağladığını sanmıyorum ama bence şu an tur başına 0.1 lerin bile hesabı çok önemli. O yüzden bu kesinliği belli olmayan yaygara!:)

  16. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    filyo çok büyük avantaj sağladığını sanmıyorum ama bence şu an tur başına 0.1 lerin bile hesabı çok önemli. O yüzden bu kesinliği belli olmayan yaygara!:)

  17. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    mclaren herzaman gelişimde cok ii ilgnc parcalar ilgnc çözümler üretir redbull malesef öel deil kıskanıyolar mcalrne ve ferrariyi saten redbull gelişimde ferrari ile mclarene kafa tutumaz

  18. Yorum için henüz çok erken bekleyip görelim…Sonuca göre yorum yaparız…

  19. Yazık diyorum Red Bull a !

  20. Ya bir yarık açmak bu kadar mı aero avantajı kazandırır yada aracı yarış kazandıracak konuma getirir pes diyorum. Bizde mi girsek F1 e aracın orasını burasını keser biçeriz şampiyon oluruz bakarsın.

    Campos USF1 Virgin gibi takımlar F1 e girebiliyorsa bizde girelim tefeciden aldıkmı giriş ücretini tamamdır aracı yapmak kolay nasılsa rüzgar tüneliymiş gerek yok ceviz ağacını kestikmi yarıklı arka kanat tamamdır Bahrain i kazandık…

  21. Ferrari böyle bir konudan haberdar değilim demiş McLaren sözcüsüne Red Bull un ne yapmaya çalıştığına anlamış değilim. McLaren ın testler deki büyük başarısı Red Bull u korkutmuş galiba ilk iki büyüğün yanına giremeceğini anlayınca başka şeyler aramaya başladılar.

    Bu arka kanat tasarımı geçen seneki çift katmanlı difüzör le aynı kefene koyulamaz ama Red Bull un yapmak istediği bu belli ki yine bir kaos olsun istiyorlar.

  22. "…McLaren'in arka kanat tasarımına açıklık getirmesi için FIA'dan açıklama istediğini söyledi."

    bence bu şu demek, eğer bu sistem %100 legalse, bizde hemen bu şekilde avantaj sağlamak için tasarımımızı revize edelim… mclaren zekice bir yol bulmuş gibi, fakat Fia bu, belli olmaz havayla etkisi olmayan parçayı aerodinamik diye yasakladılar, bunu da kafalarına eserse çokta rahat yasaklarlar…

    aklıma takılan soru ise şu, bu güvenliği etkiler mi, işin teknik kısmını tam çözemedim fakat daha önce durup dururken uçan mclaren arka kanatları görmüşlüğüm var

  23. ahmet güçlüöver avatarı
    ahmet güçlüöver

    Yasal olmadığı taktirde Mclaren neden havlu atacakmış anlamadım. Bu yoruma katılmıyorum. Takımlar itiraz edebilir ama bu difizör kadar büyütülecek bir sorun değil. Difizörü yeniden düzenlemek çok daha fazla masraf gerektiriyor. Arka kanat için bu durum söz konusu değil. O yüzden fazla tantana olmadan bu iş çözülür. Yasal değilse Mclaren gelecek yarışa hemen yenisini yapar. Yasal ise diğer takımlar da benzerini yaparlar.

  24. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bu konuyu hemen Mclaren'e karşı yapılan sinsice bir harekat olark düşünmek paranoyaya kaçıyor bence. 2007 olaylarından sonra malesef bazı arkadaşlar bu tarz konulara takılmaya başladılar.Sanki herkes Mclaren'e kafayı takmış gibi… Adamlar sadece açıklama bekliyor. Demek ki Mclaren farklı bir yorum yapmış ve bu yorum konusunda takımlar şüpheli. Kendileride bu avantaja ortak olmadan önce doğruluğunu veya yanlışlığını öğrenmek istiyorlar. Çünkü arka kanada çok yakın olan motor kapağı tamamen birleştirilmiş. Ayrıca daha yarışlar başlamadan, testlerde neyin ne olduğu belli olmadan neyin avantajını kimden almaya çalışıyorlar.

    Ayrıca anlamadığım birşey daha var. Madem herkes yanlışlar hatalar yapılmasına karşı; o zaman niye şu tarz bir savunma yapılıyor: geçen sene şundada buna benzer bişey vardı, kimse itiraz etmedi, bize itiraz etmeye hakları yok, itiraz ediyorlarsa bir art niyet vardır, üzerimize geliyorlar! Yahu yanlışın takımı olur mu? armut Mclaren içinde armuttur, ferrari içinde ,x içinde y içinde… Takımı savunucaz derken lütfen yanlışları savunmayın arkadaşlar. Bekleyelim görelim,takımımıza güveniyoruz diyin! Bilmiyorum,en azından bana bu daha mantıklı geliyor.

    Kararı bekleyelim görelim.. araç performansları birbirine yakın olsunda isterse ön kanatla kaskı birleştirsinler umrumda değil. Yaptığım yorumuda yanlış anlamayın lütfen. Amacım kimseye laf atmak veya Mclaren illegal iş yaptı demek deği.

  25. bende luris gibi düşünmekteyim. öle difüzör e olan gibi bi itiraz yok burda. açıkcası bu durum banada "yasaldır" dedirtiyo. konu açıklığa kavuşunca diğer takımlarında benzer tasarımlar yapacağınıda düşünüyorum. heralde difüzör kadar uygulanması zor değildir.

  26. bahreyn testlerinden önce kimse şikayette bulunamaz ve fiada inceleme yapmaz diye biliyorum,3-4 yarış bu şekilde gider ondan sonra büyük ihtimalle yasal değil denir mclarende erkenden havlu atar.

  27. Farklı bir sitede Christian Horner'ın bu konu ile açıklaması; Meselenin, 2009'daki çift katmanlı difüzer konusu kadar ciddi olmadığını vurgulayan Horner, McLaren aracının arka kanadının tüm diğer takımlardan farklı olduğunu ifade etti.

    Horner, "Eğer tasarımları yasalsa kendilerine güveniyor olmalılar. Aslında ben de yasal olacağını düşünüyorum" itirafında bulundu

  28. Yusuf  Hitay avatarı

    hiç şaşırmadım, ne zaman mclaren de bir ışık görülür hemen bir bahane bulunup yıpratılmaya çalışılır.

    geçen yılki çift katmanlı difüzöre izin veren kurul bu yıl buna engel koyarsa benden güzel bir iyi dilek temennisini hak ederler

    şaka gibi yahu, renault f1 tarihinin en büyük suçunu işleyip cezasız kalıyor ancak konuşulan konuya bak

    güzel bir şekilde cevap verebilmek isterdim ancak sinirli olduğumdan sadece içimdekileri paylaştım

    iyi günler

  29. çok fazla bir şey bilmiyorum bu konuda, kuralı okumadım ancak şikayet edenler bunun yasal olmadığını kesin bir dille söyleyemiyorlar, sadece açıklığa kavuşturulmasını istiyorlar, bu durumda muhtelemen yasaldır diye düşünmeye sebep oluyor.

  30. Aslında motor kapağının arka kanada kadar uzanmıs hali daha öncede deneniyordu açıkçası çirkin duruyor bence.Mclarenin arka kanadındaki orta kısımdaki hava girişini kastediyorlar sanırım.Düzlüklerde maksimum hızlanma sağlıyorsa yüksek hızlı virajlardada dezavantaj sağlayacaktır.Çift katmanlı difüzöre legal diyen FIA buna ne der bilemem.Bırakında herkes kendine has tasarımlar yapsın.Arçların görüntüsü aynı oldu bu sene zaten.Hepsi geçen seneki RedBull a benziyor.Performanslarıda aynı olursa GP 2 den ne farkı kalır.Burda sadece pilotlar değil markalar yarışıyor

  31. burak bocek avatarı

    Mclare'nin arka kanadI forumlarda uzun sÜredir tartışılıyor ve muhtemelen de düşünüldüğu gibi bir etkiye sahip yani düzlüklerde arka kanadi etkisiz hale getirip azami sürati arttıracak şekilde tasarlanmiş.Benzer sistemler geçen yil Bmw ve Mclaren tarafindan zaten denenmişti ancak daha az belirgin şekildeydi.Eğer legalse bu tasarim diger takımlarda benzer tasarımlara yönelecektir.Ayrica Mclarenin örs kapagi şeklindeki motor kapaginin sadece gorundugu gibi değil gizli bir çalışma prensibinin olduğu düşünülüyor. Pilotun ustundeki hava girişinden bir kanal vasitasiyla arka kanada hava aktarildıği tahmin ediliyor.Ferrari den henüz bir doğrulama gelmedi bu konuda ama eger itiraz etmişlerse bu sistemin Mclarene büyük bir avantaj sagladıkların düşündükleri için etmişler,çünkü geçen yil Bmw ye benzer bir tasarımdan dolayi kimse itiraz etmedi zaten yavas olduklari için..

  32. burak bocek avatarı

    Mclare'nin arka kanadI forumlarda uzun sÜredir tartışılıyor ve muhtemelen de düşünüldüğu gibi bir etkiye sahip yani düzlüklerde arka kanadi etkisiz hale getirip azami sürati arttıracak şekilde tasarlanmiş.Benzer sistemler geçen yil Bmw ve Mclaren tarafindan zaten denenmişti ancak daha az belirgin şekildeydi.Eğer legalse bu tasarim diger takımlarda benzer tasarımlara yönelecektir.Ayrica Mclarenin örs kapagi şeklindeki motor kapaginin sadece gorundugu gibi değil gizli bir çalışma prensibinin olduğu düşünülüyor. Pilotun ustundeki hava girişinden bir kanal vasitasiyla arka kanada hava aktarildıği tahmin ediliyor.Ferrari den henüz bir doğrulama gelmedi bu konuda ama eger itiraz etmişlerse bu sistemin Mclarene büyük bir avantaj sagladıkların düşündükleri için etmişler,çünkü geçen yil Bmw ye benzer bir tasarımdan dolayi kimse itiraz etmedi zaten yavas olduklari için..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir