Bahreyn'e Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Sezon öncesinde sürekli olarak kural değişiklikleri ve takımların bunlara verdikleri tepkiler, araçlarındaki düzenlemeler konuşuldu. Testler sırasında ve sonrasında ise takımların rekabetçiliği, güç dengeleri tartışıldı. Ama artık pistte konuşma zamanı geldi.

Sezonun açılış yarışında takımlar, yenilenmiş Sakhir pistinde mücadele edecekler. Bahreyn’in pisti, özellikle zorlayıcı değil. Pistin önceki orta hızlı virajlara sahip hali, yeni bölümle daha yavaş bir düzene dönüştü. Takımları burada sıcaklık etkisi zorlayacaktır, özellikle de sezon öncesi testlerde daha ziyade yağmurlu veya genelde soğuk hava şartlarında çalışıldığı için.

Bu sene piste eklenen bölümle mesafe neredeyse 1 km uzadı. Bunun yanında eklenen bölüm için ilk izlenimler olumlu değil, geçiş imkânı da sağlamıyor. Tam gaz geçilen oransal sürenin de azalacağı piste gelecek kum taneleri, bu sene daralan ön lastikleri etkileyecek ve hafta sonunun başlarında önden kaymalardan şikayetler duyabileceğiz. Bu kaymaları engellemek ve yeni eklenen bölümün de etkisi ile takımların daha yüksek yere basma kuvveti tercih etmeleri bekleniyor ama geçiş imkânı veren uzun düzlük de göz ardı edilmeyecektir. Yarış ve sıralama ayarları arasında denge bulmak güç olacak. Takımlar, hem ağır-hafifi araç uzlaşısı, hem de pistteki rüzgârın etkisi ile başa çıkmak zorunda kalacak.

Yeni eklenen bölümün bir diğer etkisi de radyatörlere olacak. Çünkü araçlar, düşük hızda daha uzun süre kalacak ve böylece radyatörlerden geçen hava miktarı da azalacak. Sezon öncesi testlerde de gördük ki takımlar, Bahreyn’in yanı sıra diğer sıcak pistler için bazı farklı soğutma sistemleri denedi. Bahreyn’de soğutma için araçlarda daha çok giriş göreceğimiz açık.

Bahreyn’de frenleme de göz önünde bulundurulacak bir husus. Özellikle uzun düzlüğün sonunda frenler üzerinde büyük yük oluşuyor. Araçlarda daha geniş hava kanalları olacak. Radyatörlerde olduğu gibi yeni eklenen bölüm, frenlerin de soğutulmasına olumsuz etki edecek.

Bu hafta sonu için takımlar, irili ufaklı yeniliklere sahip olacak ama bunlar içinden en çok Mercedes’inki bekleniyor. Mercedes’in yeni difüzörü ve aero pakedi de tartışmalara neden olabilir. Ross Brawn’ın, her hareketlerinde FIA’ya danıştıklarını söylemesine rağmen bu yönde bazı söylentiler de yer alıyor. Takım daha önce İngiltere’de Rockingham pistinde çalışma yaptı ama burada reklam amaçlı çekimler yaptığı da söyleniyor, düzlük testi yaptıkları da.

Bahreyn GP için bazı bilgiler;

Tur başına harcanan yakıt: 2.37kg / 5km
5 km.lik yakıtla (1 fazla turluk yakıt) : 0.07saniye
Azami hız: 303km/sa
Ortalama hız: 210km/sa
Dönüş açısı: 124°
Sıcaklık: Ortam 34°C / Pist 42°C
Pit yolunda kayıp: 18.6 saniye
Pit yolu uzunluğu: 420m
Güvenlik aracı olasılığı: Ortalama 3 yarışta bir defa


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir