Bir Avuç Azınlığa

yazar:

kategori:

Kimsenin umrunda mı değil yoksa söylemekten mi sıkıldı. Dünya çapında o kadar büyük motor sporu organizasyonu varken F1’i bu kadar şımartmamız doğru mu ?

Söylediğim program ya da isimleri eleştirmenize sözüm yok en doğal hakkınız yeri gelir ben de eleştiririm ama bir sürü motor sporları organizasyonu yayınlanmayı beklerken bizim hala bunlarla oyalanmamız bütün dikkatimizi bunlara vermemiz doğru mu ?

WTCC ve DTM Türkiye’ye gelmiş. Büyük başarı, biletler ucuz organizasyon kaliteli ama kimse izlemeye gitmemiş. Yok tanıtım yapılmadı yok DTM’i sadece Almanlar izler, hataydı falan…

Akıl var mantık var. TV’de düzenli yayınlanmayan hatta hiç yayınlanamayan bir organizasyonu Türkiye’ye getirirsen onu izlemeye kim gider. İstediğin kadar da tanıtım yap.

Adam niye gitsin pilotların ismini bilmiyor, takımları bilmiyor hadi yine de izlemeye gitti şampiyon kim onu da bilemeyecek. Yayınlanmıyor ki ! Yayınlasa da düzenli yayınlanamıyor. 5 yıl bunlardan birini adam akıllı yayınlayabilecek bir kanal var mı ? Ondan sonra kalkıp Türkiye de sadece futbol var diyoruz. Futbolun tekelinden yakınıyoruz. İyi de motor sporlarında da Formula 1 tekeli yok mu ?

Bu severek takip ettiğim sitenin adı da F1. Haberler F1’den yorumlar F1’den. Diğer organizasyonlardan haberler ortada yorum sayısı ortada. Bu da F1 tekeli olmuyor mu ?

O zaman boşuna yakınıyoruz. Diğer organizasyonları da izleyecem diye 1 Fransız kanalı 1 İtalyan kanalı 1 Alman kanalı uydu uydu dolaşan sadece ben değilim biliyorum. Okay Karacan’ı beğenmeyenler Serhan Acar’ı eleştirenler Limit yok’u topa tutanlar ne kadar büyük bir lükse sahip olduğunu bilsinler. Ben kaç sezon bitirdim tv başında Almanca İtalyanca Fransızca. Hiç birini de anlayamadım. Anlayamadık.

TRT’nin F1 yayını, TRF1 sitesinin F1 haberleri, yüzeysel de olsa diğer organizasyonlardan haber ve videoları bizim için büyük nimet . TRF1’i de asla eleştirmiyorum bizi bir araya getirdi haber verdi bilgilendirdi. Ama sadece f1 bizim için yeterli mi ? Bir şeylerin değişmesi gerekiyor bunu da yapacak olan biziz. TRT’yi harekete geçirecek güç parmaklarımızda aslında. F1 için dünya program yapıp yayın saatini bu programlarla dolduracağına para harcayacağına neden biraz ekonomik davranıp diğer organizasyonlar da yayınlanmasın ? Yayınlanır. TRT için sancılı olur başlarda az izlenir ama düzenli yayında bence kayıtsız kalınamaz. Denenebilir Risk alınabilir. Futbol maçlarının yayın hakkına o kadar büyük paralar veriliyorsa göze alınabilir. Ama bizim sadece TRT’nin f1 yayınları hakkında konuşmamız diğer organizasyonlara kayıtsız kalmamız kabul edilemez.

 

umutntm


Yorumlar

  1. Dem demek anında cevap gece 3. te olsa 🙂
    Ama anlaşılmamıştım hatta bence başta sen de beni anlamamıştın 🙂 Ama son yorumun beni anladığını gösterir. Kimse bana katılmasın ama yeterki anlasın. Dediğin doğru. Kimse elini taşın altına koymaz. Tüm serileri takip etmeye çalışadn da çok az e azıcık adam için de bu seriye neen para vereyim diyorlar. Haklısın ama ilk bişrkaç yıl sancılı geçer ama düzenli yayının ardından kayıtsız kalınamaz demiştim ve bu denenebilir risk alınabilir diye düşünüyorum (yazımda da aynen öyle belirtmiştim) Ama sağlam bir yöntem olmaz diyorsan fikrine saygı duyarım ama bana da bu etkili bir yöntem olur gibi geliyor.
    Neyse artık geç oldu iyi geceler 🙂

  2. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    hayır dostum neden pişman olasın ki. Rahat ol:)

    anında cevap verdiğin için sağol:)

    senin ne anlatmak istediğini anlıyoruz. Hepimiz gayet iyi anlıyoruz. ama böyle bir çalışma bu tür yorumları getircekti. bunu sende biliyorsun. çünkü sen aslında çok geniş olan pencere çok küçük açıdan bakmışsın. bizde pencerenin kalan kısımlarını oluşturmaya çalışıyoruz.

    motorsporlarının diğer dallarını izleyenler var evet, sen ve senin gibi. bu senin için bir ayrıcalıktır. ama siz çok azsınız ve size hitap edecek size karşılık verecek bir yayın kuruluşu yok ülkemizde. şu an olamaz zaten.

    ülkemizde diğer motorsporları organizasyonları takip edilmiyor demişsin. bunu yapabilmek için yayın organlarının taşın altına ellerini koyması gerektiğini söylemişsin. senin dediğin kitap okumayan insana kitap yazdırmak gibi birşey olur. yani kökü sağlam olmayan birşey olur. önce bu kültürün iyi bir şekilde ülkemizde yayılması lazım. kanallar 24 saat yayınlasınlar bir adım yol katedmezler…

    tekrar saygılar

  3. Gökhan Eroglu az önceki yorumunu yeni gördüm bu konuda haklısın. Ama TRT nin parasını biz veriyorsak " talep etme " hakkına da sahipiz demektir. Zira hemen hemen her ülkede kamu kanalı vardır. Bunların amacı da reyting amacı gütmeyen yayınlar yapmaktır. Trt den bunu talep etmek yadırganmamlı. Tüm serileri yayınlasın demiyorum ama .. Aman boşver ya anlatamıyacam derimi yine 🙂

  4. Gökhan Eroglu yorumun için teşekkürler. Ama yanlış anlaşılmışım. İnan bana bu konuya aylarca kafa yordum yani Türkiyedeki motor sporu kültürüne. Ama ben F1 fanlarına seslenmiştim. Türkiye f1 e gereken önemi vermiyor. Hak ettiği ilgiyi görmüyor bunu ben de biliyorum. F1 e önem veren de sadece f1 e önem veriyor demek istedim. Bunu kimse anlayamamış ya da ben anlatamadım. Bu sadece f1 e ağırlık veren insanlara diğer organizasyonları izletmezsek neden ilgilensinki dtm le ya da WTCC ile. Yani eğer motor sporu kültürünün yayılmasını istiyorsak diğer serileri de yayınlamalıyız. Diğer serilere ilgi göstermeliyiz. Türk halkı değil. F1 fanları. Bu sitedeki arkadaşlar F1 hakkında o kadar sağlam bilgiye sahip ki. Her şeyi biliyolar. Sapasağlam bir F1 kültürü . Ama piste gidemiyouz o ayrı 🙂 Bu sapasağlam f1 fanları keşke diğer serilere ilgi gösterse hatta TRT ye belkide mail atarak diğer serilerin yayınlanması için bir hatırlatma yapsak. Demek istediğim buydu Yani F1 e daha az ilgi gösterin de demek istemedim. Diğer organizasyonları izlemek isteyen yoksa eğer ben haksızım. Ama benim gibiler var eminim. Yazıyı yazdığıma da çok pişmanım derdimi anlatamadım.

  5. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    ve yine ek olarak…. 🙂

    bizde motorsporları bu kadar az gelişmişken, hiçbir kanal kalkıpta motorsporlarının tüm serilerini yayınlamaz

    maddi çıkar ve reytig düşünmeyen trt bile…

    değil mi?

  6. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    yorumuma ek olarak….

    bundan 50 yıl sonra motorsporları futbol kadar ilgi görebilir, belki F1 pilotumuz da olabilir. ama o vakitlerde de belki başka bir spor dalı dünyada yaygın olur.

  7. Gökhan Eroglu avatarı
    Gökhan Eroglu

    öncelikle bu konuya değindiğin için ve böyle korkusuzca bunları klavyeye ( keşke "kaleme dökebilsen" diyebilseydim) dökebilmen takdir edilecek bir durum. ama… eleştirilecek nokta fazla.

    öncelikle motorsporlarının dünyada yayılması futbol ve basketbol benzeri sporlarladan çok daha geç olmuştur. Sanayi devrimiyle birlikte endüstrisini hızla geliştiren büyük ülkeler şu an ekonomi açısından çoğu ülkeden ilerideler. dolayısıyla sanayisi tavan yapan ülkeler kapitalist düşüncelerini dünyada uyguladıktan sonra, sanayilerini zevkleri için kullanmaya baladılar ve dolayısıyla motorsporları oluşumu başladı.

    Ülkemize bakarsak yukarıda bahsettiğimiz konuların çok uzağında kaldığımızı görebiliriz. ülkemizde motorsporları kültürü yeni yeni oluşmaya başlarken nasıl oluyorda insanımızın f1 veya wrc dışındaki bir motorsporları dalına ilgi duymasını bekleyebiliyorsun?

    bugün hangi aile çocuğunun yarışcı olmasını istiyor? parmakla sayılır. insanlar bilmiyorlar. Schumiyle tanıdık hepimiz F1 i. babanıza sorun tanıyor mu jim Clark'ı? hayır. en fazla schumi'yi tanır.

    özetlersek, bu şekilde ülke insanını eleştirmek kolay. ama tarihimize ve dünya motorsporları tarihine bir bakmak lazım. dünya ne zaman başlamış bu işe biz ne zaman girmişiz.

    yazının sahibine biraz daha derin düşünmesini tavsiye ediyor ve saygılarımı sunuyorum.

  8. alonsomassa avatarı

    dostum anladım ne demek istediğini ancak yazdığım gibi f1 i zorlayacak tek motor sporu moto gp dir.

  9. Dediğim gibi her mesajdan sonra savunma yapıcam 🙂
    Minardi "katar" örneğine isminle cevap vereyim neden ferrari, mclaren varken nickin minardi 🙂
    Bir yanlışı düzeltmeliyim trt kamu kanalı. Bu şu demek oluyor kar amacı olmadığından RAİTNG amacı gütmeden yayın yapan ve halk tarafından finanse edilen kanaldır (radyo sinema tv bölümünde okuyorum ) Halk yararına ve raitng amacı gütmeyen kanal olduğu için zaten bu serileri yayınlasın diyorum. Show tv ya da kanal d yayınlasın demiyorum dikkat edersen 🙂
    Bir hatayı da düzelteyim ben trt f1 e az zaman ayırsın demiyorum diğer motor sporlarına da zaman ayırsın ve ekonomik olsun dedim yani f1 için yapılan masraflı programlar yapılmasın yerine motor sporları adına daha kapsamlı program yapılsın demek istedim ama o kısım biraz eksik olmuş kabul ediyorum 🙂
    Euro sporta gelince gerçekçi olalım herkes eurosport izleme lüksüne sahip değil.

  10. Öncelikle yazı için teşekkürler. İşin değerlendirme kısmına gelirsek;

    Burada bahsettiğin şey sanırım " diğer seriler de tv'de yayınlansın" dan çok "diğer serileri de TRT alsın". Şimdi yine futboldan gideceğim ama misal ispanya-ingiltere ligi dururken bir kanal gidip de katar ligini alır mı almaz. burada da aynı durum sözkonusu. Bir de lash arkadaşımızın bahsettiği gibi zaten Eurosport bu serilerin büyük bir kısmını türkçe olarak veriyor. Yani isteyen oradan seyredebiliyor ki ben formula renault tan tut da wrc ye ve motogp ye kadar birçok seriyi oradan takip ediyorum. TRT bence f1i alarak zaten büyük bir iş yaptı, ki f1 paralı kanallara da geçebilirdi, o zaman daha da düşerdi f1'e olan ilgi. Tanıtım yapılması şart ancak şunu da unutmamak lazım ki trt bir spor kanalı değil devletin kanalı sonuçta.

  11. Altta yazdığım mesaja baktım da biraz sert gibi görünüyor ama erman yiğit sana ateş püskürerek yazmadım bunu bilesin 🙂
    Her mesjdan sonra ben de birşey ekleyecem galiba 🙂
    "lash" haklısın sana katılıyorum. F1 fanlarıyla dolu sitde bir çok kişinin bana katımayacağını bilerek yazdım zaten 🙂 ratingler ortada bunu risk olarak gördüğümü söyledim. Ama bu risk alınabilir. F1 ülkemizden giderse (ki kuvvetli ihtimal bu )o zaman istanbul parkta izleyecek birşey de kalmayacak. Tv de bile yayınlanmayan diğer organizasyonalar tekrar istanbul park a gelirse izlemeye giden de olmayacak. Yani bunun çalışmasına önceden başlamak lazım.

  12. diğer organizasyonlar f1'den de az tanınıyor ve tanıtılıyorsa "neden f1'in üzerine bu kadar düşüyoruz" demek yanlış bence. f1 tanıtılsın, sevilsin derken ona ayrılan zaman dilimlerine "ama bu spora bu kadar kaynak ayrılmasın, diğerlerine de ayrılsın" demek biraz yersiz kalıyor gibi. formula 1'e ne kadar zaman tanınsa o kadar iyidir. ülkede motorsporları kültürü zaten yok sayılır. insanlara sporu sevdirmek ve ilgi çekmek için dünyanın en önemli motor sporları organizasyonu olan formula 1, hele de ülkemize gelmişken bu konuda ne kadar tanıtım, program, reklam yapsak yeridir.

    trt de sahip olduğu milyon tane kanaldan birinde motor sporlarına daha çok zaman ayırabilir. ama f1 reytingleri bile yerlerde sürünürken yayın hakları için diğer serilere para ödeyeceklerini sanmam.

    ayrıca diğer seriler, wtcc, moto gp vs, bunlar eurosport türkiye kanalında yayınlanıyor. hafta sonları istemediğiniz kadar yarış takip edebilirsiniz. karasal yayında olmaması büyük dezavantaj elbette.

    daha da geniş bir motorsporları yayınına da tivibu üzerindeki motors tv kanalından ulaşmak mümkün, dubaii 24 saat yarışlarına kadar her türlü yarış yayınlanıyor.

    sonuçta trt gerçekten bir avuç azınlık tarafından takip edilen serileri yayınlamak için para ve emek harcamayacaktır. ama bir ümit, günden güne tanıtılması ve sevdirilmesi mümkün olan formula 1'le ilgili ne kadar yayın yapsalar yeridir. bunca yıldır ülke olarak yanlış yaklaştığımız bu spor maddi manevi anlamda büyük fayda sağlayabilirdi. fakat tüm dünyanın bir şekilde ilgi gösterdiği f1'in pastasından bir dilim alıp bu büyük avantajı kullanmak yerine büyük bir organizasyonu boşa harcayan bir toplum olduk. bundan sonra hala olimpiyatlar vs ülkemize gelsin diye ümit etmeye devam edeceğiz ama formula 1'e olan ilgisizliğimiz, spor kültürümüzün halini ortaya koyuyor. bu ciddi anlamda ülkenin bir başarısızlığıdır.

    neyse uzattım, konuyu dağıttım. neticede gerçekten büyük önem verilmesi gereken bir organizasyonu bile doğru düzgün tanıtıp yayınlamıyorken, ona ayrılan zamanı çok görüp, o zamanın bir kısmının diğer serilere ayrılmasını istemek bence yanlış.

  13. "erman yiğit" söylediklerimden zerre birşey anlamaışsın. Şimdi anla diye birşeyler yazıcam. Ben bu siteyi eleştirmediğimi yazdımda belirttim. Bu sitede sadece f1 haberinin verilmesi ve adının da f1 olmasınında formula 1 in motorsporlarındaki tekeli gösterir dedim. Sen kalkmış bana sitenin kuruluş amacını söylüyorsun. Site f1 sitesi kör değilim. Tekel den bahsediyorum. Senin gibi düşünen futbol severler de f1 zerre ilgimi çekmiyor diyor. Yerinde dönüp duran araçalar diyor. Biz bu tabuyu yıkmaya çalışıyoruz sen onlar gibi konuşuyorsun. Sonra f1 in Türkiye de beklediği ilgiyi göremediğinin söyleyen arkadaşlar sonuna kadar haklı ama ben bir avuç azınlığa diye başlık attım yani sözüm size onlara değil. Biz f1 e fazla ilgi gösterip diğer motorsporlarıyla ilgilenmiyoruz dedim. Türk halkına değil F1 FANLARINA.
    F1 motosporlarının zirvesi ama diğer organizasyonların da yayınlanarak bir şans tanınması gerekmiyor mu ? Bazıları motosiklet sever bazıları da binek otomobil. Söylediklerimi lütfen anlamaya çalışın.
    TRF1 e yazım hatalarını düzelttiği için de teşekkürler.

  14. arkadaşım beni f1 haricindeki hiçbir motor sporu çekmiyor kendisine. wrc wtcc motogp fln f1 in yanına yaklaşamaz. f1 e gereken ilgiyi veremiyoruz biz sen hangi şımartmaktan bahsediyorsun? bu sitenin kuruluş amacı f1 zaten sende kalkmış f1 haberi veriliyor diyorsun. oldumu şimdi. bul kendin gibi f1 den başka motor sporuyla ilgilenen kişileri kur siteni ver motor sporları haberlerini. yapıcak birşey yok. bunlar gerçekler.

  15. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    F1 bile hakettiğini alamamış bu kadar büyük paraların döndüğü yerde kitlesi az iken dtm wtcc nin şansı yok gibi.
    türkiyede bazı şeyler zmanda yeni nesillerle değişecek TRt ninde suçu yok

  16. alonsomassa avatarı

    şimdi doğru ancak…f1 motorsporlarının zirvesidir benim ve pek çok kişi için.en iyi takımlar(büyükler) pilotlar ordadır.gridin yaş ortalaması 25.

    wtcc yi bende severim.ancak geçen sene şampiyon olan tarquini 50 sine geldi menu desen yine öyle.yvan müller yine yaşlı.en iyisi farfus oda istikrarsız.evet güzel bir seri ancak istikrarlı değil.

    dtm e gelince ektröm hariş kitleleri peşinden koşturacak bir pilot göremedim.daha çok emeklilik kararı vermiş pilotların son durak noktası.

    supersport-superbike görece güzel yarışlara sahne olsayda moto gp nin international olma özelliğini yakalayamadı.bununda pilotlarla ilgisi var+250cc (600)125 cc paket içinde çok hoş.

    mantık olarak avusturalya v8 şampiyonasının ülkemizde bilinmemesi normal ancak dünya genelindede çok kişi bilmiyor.

    bu durumda f1 in 2 rakibi var.birisi moto gp,bir diğeri wrc.

    wrc evet iyi güzel hoş ve severim.ancak f1 le kıyaslamak istemiyorum.motorsporu ancak işin daha çok zamana karşı olduğu ve yakın temasların olmadığı..

    moto gp ise son yıllarda rossi faktörüylede çok büyük ivme yakaladı.ispanya-italya-portekiz gibi motosiklet ülkelerinde futbol un önündeki f1 de aynı şekilde.

    bazı futbol fanatikleri çıkıp diyor ya f1 şöyle böyle.peki futbol sporrmu?yani insanların birbirine taş atması küfür etmesi,bir topun peşinden saatlerce koşmak.ispanya gibi bir ülkede bile futbol artık popülerliğini yitiriyor.şampiyonlar ligi vs artık ilgi çekmiyor.çünkü nhl bazlı hockey ve nba bazlı basketbol daha çok eğlendiriyor insanları.

    konudan çok uzaklaştık ancak evet bence f1 diğer motorsporlarından genel olarak ta diğer sporlardan daha fazla şımartılmayı hakediyor.

  17. alonsomassa avatarı

    şimdi doğru ancak…f1 motorsporlarının zirvesidir benim ve pek çok kişi için.en iyi takımlar(büyükler) pilotlar ordadır.gridin yaş ortalaması 25.

    wtcc yi bende severim.ancak geçen sene şampiyon olan tarquini 50 sine geldi menu desen yine öyle.yvan müller yine yaşlı.en iyisi farfus oda istikrarsız.evet güzel bir seri ancak istikrarlı değil.

    dtm e gelince ektröm hariş kitleleri peşinden koşturacak bir pilot göremedim.daha çok emeklilik kararı vermiş pilotların son durak noktası.

    supersport-superbike görece güzel yarışlara sahne olsayda moto gp nin international olma özelliğini yakalayamadı.bununda pilotlarla ilgisi var+250cc (600)125 cc paket içinde çok hoş.

    mantık olarak avusturalya v8 şampiyonasının ülkemizde bilinmemesi normal ancak dünya genelindede çok kişi bilmiyor.

    bu durumda f1 in 2 rakibi var.birisi moto gp,bir diğeri wrc.

    wrc evet iyi güzel hoş ve severim.ancak f1 le kıyaslamak istemiyorum.motorsporu ancak işin daha çok zamana karşı olduğu ve yakın temasların olmadığı..

    moto gp ise son yıllarda rossi faktörüylede çok büyük ivme yakaladı.ispanya-italya-portekiz gibi motosiklet ülkelerinde futbol un önündeki f1 de aynı şekilde.

    bazı futbol fanatikleri çıkıp diyor ya f1 şöyle böyle.peki futbol sporrmu?yani insanların birbirine taş atması küfür etmesi,bir topun peşinden saatlerce koşmak.ispanya gibi bir ülkede bile futbol artık popülerliğini yitiriyor.şampiyonlar ligi vs artık ilgi çekmiyor.çünkü nhl bazlı hockey ve nba bazlı basketbol daha çok eğlendiriyor insanları.

    konudan çok uzaklaştık ancak evet bence f1 diğer motorsporlarından genel olarak ta diğer sporlardan daha fazla şımartılmayı hakediyor.

  18. Güzel bir yazı olmuş eline sağlık.

    Bir hafta sonu hiç unutmuyorum eurosport da full motorsporu vardı sabah Moto GP ile başladım akşam WTCC ile bitmişti. Böyle bir yayın akışını göremessin Türkiye de cansızını bile ama inşallah bir gün diyorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir