Whitmarsh: "Rakiplerimiz Sistemi Kopyalayacaktır"

yazar:

kategori:

McLaren’in arka kanadını düzlüklerde etkisiz kılan sistemi için ilk olarak Red Bull patronu Christian Horner konuşmuş, daha sonra gelen taleple FIA Bahreyn’de yeniden incele yapmış ve tekrar onaylamıştı.

Sistemi dışarıdan tetikleyenin ne olduğu tam olarak bilinmemesine rağmen Whitmarsh hedef şaşırtmak isteyerek, aracın hava akışı sisteminin, ‘pilotları serinletme’ amacında olduğunu söyledi.

İddialardan birine göre hava, aracın önünde baca sistemi ile, ki bu baca sistemi takım için F-kanalı olarak biliniyor, kokpite giriyor, daha sonra kanaldan ilerleyerek aracın arkasından dışarı çıkıyor.

Hava tünelinde bir deliğin olduğu ve pilotların, düzlüklerde kanalı kapatarak sistemin çalışmasını sağladıklarını öne sürülüyor.

Whitmarsh, bu konuda protestoya maruz kalacaklarını düşünmüyor ve diğer takımların kopyalama yoluna gideceklerine inanıyor.

Whitmarsh: “İnsanlar, aracımızda ne olduğunu bakıyorlar ve çoğu takımın, bu tip bir sistemi nasıl uygulayacaklarını düşündüklerini hayal edebiliyorum”

“Başlarda ‘bu nedir? sorusu vardı. Sonrasında ‘yasal mı?’ sorusu. Şimdi ise insanlar anlamaya başladı. Şimdiki soru ise ‘bunu ne kadar çabuk uygulayabiliriz?’ oldu. Çoğu insan, bunun oldukça dahice bir şey olduğunu söylüyor. Şirketimizden çok yaratıcı ve dahi biri bu fikirle geldi ve biz de geliştirdik”

Protesto konusunda endişeli olup olmadığı sorusuna Whitmarsh: “Anladığım kadarıyla protesto için bir zemin yok”

“Aracımızdaki sistemin doğasını henüz herkesin anladığını düşünmüyorum. Bu yüzden protesto edeceklerse, bu muhtemelen yanlış varsayımlar temelinde olacak.”

McLaren’in bir şansı da takımların şasi gövdelerinin bütün bir sene için onaylandığı ve sistemi uygulamanın diğer takımlar için oldukça zor olması.

Onaylama işlemine rağmen Whitmarsh, rakiplerin, kendi sistemlerini üretmek için yine de türlü fırsatlara sahip olduklarını düşünüyor.


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    Evet onur arkadaşın dediği gibi buda yeni bir FIA saçmalığı takımlar sezon içerisinde geliştirilmiş şasileri kullanamıyacak mı bundan sonra.Sporun içine etti FIA sağ olsun

  2. "…takımların şasi gövdelerinin bütün bir sene için onaylandığı…"

    Ferrari'nin jantında da yukarıda belirtilen konuya vurgu yapılıyordu. Bu yeni bir FIA saçmalığı mı? Böyle bir haber vardı da ben mi kaçırdım? Konuyu bilen bir arkadaş açıklayabilir mi?

  3. MagicAlonso avatarı

    FIA nın 2005 den beri uyguladığı saçma sapan kısıtlama kuralları yüzünden her sene sineğin yağını çıkarma mantığıyla sürekli boşluk arama ve buna bağlı olarak yarışları gölgeleyen gereksiz tartışmalar oluşuyor.FIA hem geçen sene hemde bu sene bence yanlış karar verdi.Eğer onay vermeseydi mclaren kendisine normal bir motor kapağı ve kanat hazırlamıştır mutlaka ve bu durumda onu kullanacaktı.Fakat şimdi hem tartışmalar hemde takımlar için gereksiz kaynak harcaması.

  4. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    "AARank" Ne Demek İstiyorsun Sen Ya… Kendi Kendine Konusuyorsun!

  5. ne var ki bunda, geçen senede difüzörleri herkes kopyaladı. ferrarinin de jantlarını hemene her takım almıştı. Örs motor kapağı da öyle.Birisi bulucak diğerleri de uyanacak doğanın kanunu bu

  6. Doğru demişler… McLaren F1 de en azz kopyalamayı yapan takım olmakla birlikte en fazla çalan takım etiketinide unutmamak lazım…
    Bu sistemin asıl sahibinin RedBull olduğunu nenem bile biliyor ama sistemi pilotun dizkapağına yerleştiren McLaren takımı bir anda mal sahibi olabiliyor.Adınada yaratıcılık denebiliyor.Yaratılanlar düzenbaz olmaya başlayınca yaratılana düzen denir.
    Hiçbirşeye acımıyorumda… geçen seneki saçmalıkdan dolayı yarışlar rezalet altında zevkli oldu.Bakalım bu seneki rezalet katkısı nasıl olacak.

  7. LEVENT OĞUZHAN F1 DE KOPYALAMAYI HERKES YAPAR AMA EN AZ YAPAN TAKIMLARDAN BİRİDİR MCLAREN…BU YÜZDEN YORUMUN YERSİZ VE FANATİKÇE OLMUŞ…

  8. zamanında sizde kopyalama işini iyi yapıyodunuz…başka takımlara en azından bi faydanız olsun…

  9. Takımımı tebrik ediyorum umarım bu sistem bize çok fayda sağlar sezon boyunca.

  10. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    martin cok ii adamsın gercekten. nasıl konuscağını cok ii biliyor takım patronluğu nasıl yapılır gösteriyor

  11. Güzel bir açıklama… "Şirketimizden çok yaratıcı ve dahi biri bu fikirle geldi ve biz de geliştirdik" İşte kilit cümle… Demek ki McLaren bazı takımların yaptığı gibi tüm tasarımı Newey'e bırakmamışlar(hoş geçen seneki inanılmaz gelişimden de bu anlaşılıyor)… Bu bir fan olarak beni inanılmaz rahatlatıyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir