Analiz: McLaren-Honda Motor Sorunlarını Çözebildi mi?

yazar:

kategori: , ,

McLaren’ın motor tedarikçisi Honda önümüzdeki sezon Mercedes ile farkı kapatmak için bir mucizeye ihtiyaçlarının olmadığını söyledi.

McLaren ve Honda 2015’te rakiplerinden yaklaşık 2.5 saniye gerideler ve bunun büyük kısmı motordan kaynaklanıyor.

Honda F1 patronu Yasuhisa Arai, “Bizden 2.5 saniye hızlı bir araç halihazırda mevcut, bu yüzden buna ulaşmak mucize gerektirmiyor. Teknoloji ile bunu yapabilirsiniz.” dedi.

“McLaren ve Honda farkı kapatmalı. Hedef bu, ancak hazırlık süresini dikkate alırsak bu zorlu bir çalışma gerektiriyor.”

Bu yapılabilir mi?

McLaren sürücüsü Fernando, Alonso 10 gün önce Amerika GP’sinde takımın 2016’da yarışlar kazanmayı hedeflemesinin gerçekçi bir hedef olacağını hissettiğini söylemişti. Bu yılki en iyi sonuçları takım arkadaşı ile birlikte aldıkları beşincilik.

Bu sezon üçüncü şampiyonluk umuduyla McLaren’le üç yıllık sözleşme imzalayan Alonso geçen haftaki Meksika GP yarışında “takımın önümüzdeki sezon rekabetçi olacağından emin olduğunu” söyledi.

_85774183_alonsostill34 yaşındaki pilot: “F1’de sihir olmadığını biliyoruz. Önümüzdeki yıl şampiyonluk hedefi çok iyimser, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.”

Arai ise Alonso’nun söylemlerinin takımı ve Honda projesini hırslandırmak amacı güttüğüne inanıyor.

McLaren-Honda nerede yavaş?

Honda McLaren’ın bütçesine yılda 100 milyon dolar aktarıyor ve ayrıca motoru geliştirmek için de harcama yapıyor ki bu da en az bu kadar bir maliyet demek.

Ancak projenin geç başlamasıyla ve rakiplerine göre daha az gelişim zamanı kullanılmasıyla birlikte Honda’nın motoru ilk sezonunda rakiplerinin gerisinde kaldı.

Honda en iyi motor olan Mercedes’ten içten yanmalı motorun (ICE) ve özellikle de hibrid sistemin performansı açısından geride bulunuyor.

_86529136_hondapowerunit_hondaAmerika GP’de getirilen güncellemeler ile birlikte sadece içten yanmalı motorun Mercedes’ten 30 beygir daha geride olduğuna inanılıyor.

Hibrid sistemde ise çok daha ciddi bir kayıp söz konusu, sistem bataryaları doldurmak için yeterli güç üretemiyor ve bu da uzun düzlüklerin sonuna varmadan enerjinin bitmesine sebep oluyor.

Toplamda, Honda motorunun en iyi ihtimalle Mercedes’ten 80 beygir geride ve en kötü halinde ise, yani hibrid sistemin enerjisinin bittiği düzlük ortalarında 250 beygir geride olduğu hesaplanıyor.

_86533921_gettyimages-489940084Ancak Arai tüm kazancın motordan gelmesinin mümkün olmadığını söylemişti: “Sadece güç ünitesini geliştirerek 2.5 saniyelik farkı kapatmak mümkün değil.”

McLaren’ın aracı griddeki en iyi şasiler olan Mercedes ve Red Bull kadar rekabetçi değil, ancak Honda motorunun performans eksikliği Mercedes’e karşı kaybedilen zamanın %80-90’lık kısmına tekabül ediyor.

Honda neden güçte eksik?

Honda motorunun performans eksikliği turboşarj ve aynı şafta bağlı bağlı enerji geri dönüşüm sistemi MGU-H tasarımındaki bir sorundan kaynaklanıyor.

Honda’nın motoru Mercedes’e benzer bir tasarıma sahip. Mercedes’in kompresör kısmı motorun önünde yer alırken Honda ise altı silindirin V yapısının ortasına yerleştirmiş.

Bu Honda’nın kompresörünün Mercedes’inkinden daha küçük olduğu anlamına geliyor, bu fikir motoru küçük yapmaya ve aracın aerodinamisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

_86533919_gettyimages-470064842Ancak 2015 Honda motorunun turbo-MGU-H sistemi hem kompresörü çeviren egzoz gazı açısından, hem de buradan elde edilen enerji açısından verimsiz.

Honda tasarımında neyin yanlış olduğunu anlıyor, ancak  gelişim kurallarında motorun temel mimarisini değiştirme özgürlüğündeki kısıtlamalar nedeniyle bu yıl tasarımı değiştiremiyor.

_84486151_fernando_alonso_pushMotorun dayanıklılığının da kötü olması etkenlerden bir tanesi.

Arai: “Çok fazla dayanıklılık sorunu yaşamamızın güç artırımına odaklanmamızı engellediğine inanıyoruz, önümüzdeki yıl kesinlikle biraz daha iyi olmalı.”

Honda bu konuda ne yapabilir?

Önümüzdeki yıl, Honda motorda temel değişiklikler yapma konusunda kurallarda yeterli rahatlığa sahip değil.

Arai ilk hedeflerinin turbo ve kompresörün verimliliğini artırmak olduğunu söyledi.

Honda motorun kompakt yapısını korumayı hedefliyor.

_86553749_lucianaengines_honda5“Şu an temel mimariyi değiştirmek için bir planımız yok, çünkü bu aracı da etkiliyor. Eğer mimariyi değiştirirsek bu aerodinamiyi çok fazla etkiler.”

“McLaren ve Honda paketi mümkün olduğu kadar küçük tutarak aerodinamik olarak daha verimli bir araç yapmak için aynı görüşte.”

Ancak kompresör boyutu bu verimlilik hedefine ulaşmayı etkileyecek. Arai 2016 Honda kompresörünün “muhtemelen Mercedes’inkiyle aşağı yukarı aynı boyutta” olacağını söylerken Mercedes’in kendi tasarımını ne şekilde değiştireceğini bilmediklerini de ekledi.

Turbo ve MGU-H neden bu kadar önemli?

F1’in turbo hibrid motorları iki enerji geri dönüşüm bileşenine sahip, motora doğrudan bağlı bir MGU-K ve turbo şaftına bağlı MGU-H motoru.

MGU-K tarafından elde edilen ve kullanılan kinetik enerji miktarı kurallar tarafından sınırlandırılmış durumda. Ancak MGU-H üzerinde hiçbir kısıtlama yok ve burası tüm güç ünitesi sisteminin performansı ve verimliliğinde kritik öneme sahip.

F1’in dört motor üreticisi bu sisteme farklı tasarımlarla yaklaştılar.

Honda ve Mercedes MGU-H’yi kompresör ve türbinin arasına yerleştirirken Mercedes kompresörü silindir bloğunun önüne taşımayı tercih etti. Honda’nun kompresörü ise V silindir bloğunun ortasında bulunuyor.

Renault ve Ferrari ise MGU-H’yi paketin önünde ve devamında sırasıyla kompresör ve türbin olacak şekilde kullanmayı seçtiler. Her iki sistemde de kompresör ve türbin motorun arkasında.

Mercedes şu an Ferrari’ye oranla 10-15 beygir kadar bir motor gücü avantajına sahip. Renault ise Mercedes’ten 60 beygir kadar geride.


Yorumlar

“Analiz: McLaren-Honda Motor Sorunlarını Çözebildi mi?” için 16 yanıt

  1. EDİP DOĞAN avatarı

    100 milyon doları bana ver ben de motor yaparım. Bu ne lan. Mühendisliği bile okur yeni motor üretirim. 🙂

  2. Sen hybrid v6 yapacağına ejderha kafası yap sonra düzlüklerde iyi değiliz. Acaba neden Honda 😀

  3. Honda seneye güç olarak büyük atılım yapacak orası kesin. Ancak dayanıklılıkları ne olacak orası muamma.

  4. Honda sorunun küçük turbo ve ERS kaynaklı olduğunu söylüyor ve ısrarla ICE de iyi olduklarını söylüyorlar
    Dedikleri gibi ICE performansından ödün vermeden ERS yi geliştirebilirlerse üst sıralarda olurlar

  5. Ferrari ile farkin onbes beygirden fazla oldugunu saniyorum.Meksikada en hizli turlarda 1.3 saniye fark vardi.Hepsi sasiden kaynaklaniyor olamaz.

    1. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      Mexico’daki en hızlı zamanları kaydetme turlarına baktığımız zaman Vettel 47 veya 48. turda kaydetmiş. Diğerleri 67-68. turlarda yarışın sonlarına doğru depo hafifleyince yapmışlar.

      1.3 saniyenin şasi motor falan filan detayı şöyle dursun; Vettel hata yapmayıp yarışa devam edebilseydi, diğerleri gibi 1 lastik daha değişebilseydi iddia ediyorum bu Mexico’da fastest lap’ı kimseye bırakmazdı. Nereden biliyorum 1 tur gerideyken Mercedes ikilisi pite girdikten sonra onların arasına girip Hamiltondan 3 tur boyunca tur yememesinden biliyorum.

      Beygir durumuna gelince Mercedes 20 ya da 25 beygir üstün. Farkın 0.3- 0.4’ü buradan geliyor. Ferrari şasiyi Malezyadan sonra ciddi anlamda düzeltti. Mexico H.R pistindeki 3. sektörün özelliği şasiyi sorgulaması ve Vettel o sektörde ciddi anlamda hızlıydı. Hatta belki de en hızlı isimdi.

      Aracın bazı pistlerde yediği farklar mekanik anlamda geri oluşu, lastiği ısıtamama vs. diye sıralanır ama şasi kaynaklı fark yediği artık olmuyor. James Allison’un asli görevi zaten şasi genel direktörlüğü ve teknik şeflik.

      Bu yorumda hepsi şasiden kaynaklanıyor olamaz derken Mercedesin daha iyi şasiye sahip olduğunu iddia ediyorsanız etmeyin çünkü tamamen turlarla ve boş depolarla alakalı bir durumdu.

    2. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      Yarışın sektörel derecelerini paylaşan twitter sayfaları var oralardan söylediğim durumları kontrol edebilirsiniz. Yorumda Malezyadan sonra dediğim bölüm Singapurdan sonra olacak.

      Mercedesin daha iyi bir şasiye sahip olduğunu iddia etmeyin derken daha kötüsüdür de demiyorum. Şu son yarışlar itibariyle şasiden aynı derecede verim alıyorlar, çok aşırı denklik var.

      Ferrari’nin motordaki zayıflığı dikkate alınırsa çok mini minnacık bir şasi gelişim üstünlüğü olabilir son birkaç yarış. Bunun sebebi de belki Mercedesin daha fazla gelecek yıla odaklanmasıdır bilemiyoruz.

      Motordaki zayıflık diyorum da yarış içi speed trap’larda Maldonado 1. 366.4 Vettel 2. 366.2 yapmış. Demek ki fark Ers verimliliğinden kaynaklanıyor.

  6. Ben Honda’nın sorununu çözdüm. Kafayı tamamlamışlar ama robotun geri kalanı yok.

  7. Bu ne böyle autobot kafasına benziyor 🙂

  8. Honda gerçekten sağlam bütçe ayırmış, ciddi düşünüyorlar. Dar tasarım yüzünden sıkıntı çekiyorlar. Ama sezon başından bu yana iyi yol katettiler. 3.5-4 saniyelerden 2 saniyeye kadar geldi. İnşallah ön sıralara tekrar dönebiliriz.

  9. Yazı için teşekkürler @murnout

  10. 100 milyon dolar ? Çüşş

    1. Sponsor eksikliğini kapatıyoruz 🙂

  11. Sözün özü yeni yönetmelik gelmeden McLaren’ın Mercedes’e yetişmesi mucize. Hatta diğer takımların da…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir