McLaren, Whitmarsh’a 15 Milyon Dolar Tazminat Ödemiş

yazar:

kategori:

McLaren, takımın eski patronu Martin Whitmartsh’a 15 milyon dolar tazminat ödediği ortaya çıktı.

Ünlü Muhabir Christian Sylt, McLaren’in açıkladığı mali tabloda ‘bir yöneticiye ödenen tazminat’ olarak açıklanan kişinin Martin Whitmarsh olduğunu söyledi.

McLaren 2013 yılında 19 milyon dolar kar elde ederken, 2014 yılında ise 25 milyon dolar zarar etti.

Takım için bir başka önemli maliyet ise Mercedes’ten Honda’ya geçiş için Daimler’e ödenen 54 milyon dolar.

Takımın zarar etmesinden en büyük etkenlerden birisi de ödül parası ve sponsorluk gelirlerindeki azalış.

McLaren’in 2015 yılında da ciddi kayıplar yaşadığı düşünülüyor.


Yorumlar

“McLaren, Whitmarsh’a 15 Milyon Dolar Tazminat Ödemiş” için 12 yanıt

  1. Yani bu ingilizlerin ilginç bir başarısı var, başarısızlıklarının maliyetini pek kendileri ödemiyorlar. Ron 1995’te Mercedes ile yaptığının bir benzeri anlaşmayı şimdi Honda ile yaptı, 10 yıllık bir plan olduğundan bahsediliyor tabiki şartlarını asla öğrenemeyeceğiz (en azından büyük kısmını). O zamanlar takıma arapları ortak etmişti şimdi ise uzak doğuluları ortak edecek sanırım çinli ya da Japon ortak alacak. Yani finansal anlamda sürekli olarak bir ” süreklilik ” buluyor.

    Dikkat ederseniz tıpkı Barnie nin yaptığı gibi, aynı malı satıp satıp kendi yönetiyor. F1’i bilmem kaç defa sattı 20 senedir başkasına ait şirketin sahibi gibi başında. Bugün kime sorsanız Ecclestone’ı Formula 1’in sahibi sanar. Şimdi de fiyatı şişirip araplara satacak.

    İşte İngilizlerin bu “şeytani dehası”nı ve benim tarifimle “SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARIZLIĞI”®® nasıl sağlıyorlar aklım almıyor.

  2. Hep içeri hep içeri nereye kadar be… 🙂
    Bu şekilde devam ederse McLaren istenmeyen dönüşü olmayan yola girer. İşler bi sefer terse dönmenin zirvesine geldimi hisseleri satar satar durursun artık. Ondan sonra yancı yaparlar adamı en fazla 🙂
    Şugün düştüğü aciz halinden çok öncesinde böyle giderse McLaren çıkamayabilir bu badirelerden, batabilir bile hatta deyince gülünüyordu bize malesef. Herşeyin merkezi F1, bu taraf iyi gitmezse zarar eden otomotiv de nano tech de kurtaramaz bu tarafı malesef.
    McLaren ileriye yönelik çok büyük güçler, kâr noktaları elde etmişti, edecekti bunları kaybediyor malesef.
    Kısaca gerçekte McLaren doğru yönetilmiyor. İhtiyarlarla olmuyor bazen, varlık kafalarıyla da yürümüyor. Doğru yada yanlış Ferrari bir şekilde Luca’dan kurtuldu ortam, kararlar değişti. Bu kendi döneminin sonunda McLaren’de ki bazı risk faktörleri gibi ya devasa bir çıkış yapacak yada batacak yani eli cebinde olanlar besleyip durmak zorunda kalacak kaybetmemek için diyelim. Bunlar sadece yarışlar ilgisinde olan işler değil otomotiv de dahilinde olan world life.
    Doğru yönetilmiyor dedik bunda ki en en büyük hata (özellikle zor geçen dönem dahilinde) hayalcilik basmayla kendilerini ve taraftarlarını kandırıp durdukları yokluk motoru işine girmekti, Mercedes’i bırakmalarıydı. Bu hayalciliği üretip pompalamasalardı hiç yoksa bugün ön sıralara oynar zarar açıklarını telafi edecek gelirler elde edebilirlerdi. Dirilemezsen zaman içerisinde herkes çekip gitmeye başlar. Bu Williams da böyle oldu. Bunlar gittiler kendilerini Sauber ile Williams ile kıyasladılar hata yaptılar rahmet okuttular onların konumuna şimdi onların çok daha gerisine düştüler.
    Williams’a her sene 300 milyon $ da yatırsan şampiyon olamaz ama bu pozisyonda 2 yıl daha kalan McLaren’i de bir daha ayağa kaldıramazsın. Bir daha en fazla arka sıra takımı olabilir. Kitlesine rahmet okutur.

  3. Doların bukadar yükseldiği bu zamanda çok iyi para :)))

  4. 54 M$ ödenen bedel tazminat değil de hisse geri alım sözleşmesinin bir parçası olsa gerek. Dennis McLaren’in %40 hissesini geri almak için Diamler ile 2013’te başlayan ve 2014 veya 2015 sonunda bitecek (tam hatırlamıyorum) bir ödeme planı üzerinde anlaşmıştı. Bunu basına da duyurdular. Martin’in tazminat alması da doğal 20küsür yıl çalışmış aylık maaşı bir yüzlük bile olsa 15M$ eder ki birçok tasarımcı, mühendis vs nin aylık maaşları M$ ile başladığını düşünürsek normaldir. McLaren ‘in 20 yıla yakındır üreticiler şampiyonu, 2008’den beri pilotlar şampiyonu olamamasına, yaklaşık 2 senedir podyuma bile çıkamamasına, yine son 2 yıldır gridin sonunda dolaşmasına, sosyal medyada, basında ve paddock’ta bu kadar ağır eleştirilmesine ve yine 2 sezondur isim sponsoru olmamasına rağmen, hisse geri alım anlaşmasına rağmen ve aklıma şu anda gelmeyen diğer olumsuzluklara rağmen hala Alonso be Button gibi iki şampiyon ile gridde yer alıyor. McLaren sadece bir Formula 1 takımı değil özellikle son 10 yılda (F1’daki sportif başarısızlığına rağmen) teknoloji üretimi ve ürün portföyü olarak çok gelişti uçak parçası, simulatör, xray ve MR cihazları GT ve yol araçları ve bunların birçok parçasını üretiyor, aralarında avrupa uzay ajansı, ingiliz polisi, hastane ve bilgisayar üreticileri gibi çok “farklı ve çeşitli” sektörler için Ar-Ge üretip satıyorlar, nano teknolokik üretim yapabilen bir Formula 1 takımı.. Aslında Ron Dennis gözlerimizin önünde bir tarih yazdı, sanırım bunu ileride anlayacağız veya sportif başarılar geldikçe bu holdingin üzerindeki gizlilik perdesi de aranabilir. Ferrari de 1 günde marka olmadı, belli bir zaman aldı. Ron da manevi anlamda McLaren’in Enzo’su olmak için çalışıyor.

    1. Hisse geri alimi ile ilgili onemli bir noktaya parmak basmissin.Yalniz sportif basarisizlik 2012 sonrasinda basladi.Bence etkileri bundan sonra daha fazla gorulmeye baslanacaktir.Partnerin Honda olmasi nedeniyle ibrenin yukariya donecegini sanmiyorum.

      1. İnan ben de kısa ve orta vadede bir sportif başarı beklemiyorum. Bu anca kapalı kapılar ardında yapılacak politik bir anlaşma ile sağlanabilir ya da Brawn tarzı bir mucize ile. Çalışarak kim zengin olmuş?

  5. Mclaren bütün planlarını demekki hondanın bu yıl gerçekten kazanacakları bir motor yapması üstüne kurmuş ve büyük bi hataya düştükleri anlaşılmış oldu. gerçekten büyük fiyasko. honda motoru geliştirmeye 1 yıl daha devam edebilirmiydi bence evet böyle bi sezon geçirmektense mclaren da en kötü ihtimal markalarda 4. olabilirmiydi bence evet ve çok ciddi bir geliri olurdu. ayrıca mercedese ödediği tazminattanda kurtulabilirdi belki. burda sadece alonso takıma katılırmıydı o soru işareti var büyük kayıp olmuş mclaren için.

  6. Martinin McLaren’den tazminat alacağı zaten bilinen birşeydi de Merco dan sözleşme varken ayrılmaları berbat karar açıkcası.

  7. Mercedes’ten Honda’ya geçiş için Daimler’e ödenen 54 milyon dolar

    Formula 1’in en iyi motorundan en kötüsüne geçebilmek için 54 milyon ödüyorsun. RedBull’dan beter karar.

    1. Demek ki sözleşmeleri varmış ve iptal etmişler. Bunun olduğuna şaşırdım.

      1. Ben sözleşmeleri 2014 sezonuyla bitiyor sanıyordum. O yüzden Honda’ya bir sene geç geçiş yaptıklarını düşünüyordum. Meğersem aldıkları karar çok daha kötüymüş. Şu an motor gelişiminde 1 sene gerideler durduk yere.

    2. Harika detay ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir