Fry: "Acilen Gösterinin Geliştirilmesi Lazım"

yazar:

kategori:

Bu görüş, takımların önceliğinin gösteriyi geliştirmek olduğunu düşünen Mercedes GP CEO’su Nick Fry’a ait.

Sezon öncesindeki büyük beklentilere rağmen F1 taraftarları, Bahreyn’de büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Sezon açılış yarışının sıkıcı olmasının F1 için kötü olup olmadığı sorusuna Fry: “Tepki göstermeseydik kötü olurdu”

“Şimdiye kadar gördüğümüz en heyecan verici yarışın yanından bile geçmediğini gördük diye düşünüyorum. Şimdi yapmamız gereken, duruma bakıp ihtiyaç duyulanı yerine getirmek”

“Açıkçası teknik değişikliler yapmak çok zor ve pahalı. Ama Bernie ve FIA ile işin hem teknik hem de sportif yanına bakmamız ve ne yapabileceğimizi görmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

“En önemli insanlar, müşterilerdir. Yarışlara gelmek veya televizyondan izlemek için para veren onlar. Ortaya iyi bir gösteri koymak için onlara borçluyuz. He yapabiliriz, bakmamız lazım”

Sezon içinde araçlarda ve pistlerde bir değişiklik mümkün olmaması ile akıllara ilk gelen, lastiklerde değişikliğe gitmek.

Daha önceden de gündeme gelmiş olan, en son McLaren takım patronu Martin Whitmarsh’ın da dile getirdiği gibi lastikler daha kırılgan hale getirilip zorunlu pitlerin ikiye çıkarılması yürürlüğe sokulabilir.

Red Bull Racing patronu Christian Horner: “Yarışların formatlarıyla ilgili sorunun, bütün etkinliklerde tek pit yapılması tehlikesidir.”

“İki zorunlu piti gözden geçirmemiz gerek diye düşünüyorum.”

Fry devam etti: “Bu, bakmamız gerekenlerin sadece bir tanesi. Önceden buna karşı karar almıştık ama bu yapılabilir. Gördüğüm kadarıyla bu durum kimseye avantaj veya dezavantaj sağlamaz. Ama eminim ki (bu çözüm) listenin başına çıkacaktır”

Kaynaklardan alınan bilgiye göre Perşembe günü FOTA toplanacak ve Bahreyn’de neyin eksik olduğunu görüşecek.


Yorumlar

  1. Nadir Öner avatarı

    Yakıt ikmal yasağı kalksın pite hareketlilik gelsin her takım istediği lastik hamurunu kullansın sıralamalar boş depo ile yapılsın ama yarışa başlamadan önce hangi aracın ne kadar yakıt aldığı gizli kalsın devir sınırlamasını 20.000 olarak belirlensin. Bu şekilde bir değişiklik olduğunda otomatikman strateji ve pilotaj ön plana çıkıcak buda seyir zevki demek heyecan demek hareketlilik demek.

  2. yakıt depoları böyle kalabilir ama herkes istediği benzin yüküyle yarışa başlasın.en hızlı tura 1 puan verilsin.her takım istediği kadar yakıt ikmali yapıp lastik değiştirebilsin.
    arbalarla lgili değişiklip yapıp masraf masraf yapmadan bu şekilde bu yıl heyecan olabilir.masraf asla yapılmamalı çünkü bu difüzörlü arabalar seneye çöpe gidecek.

  3. Yusuf  Hitay avatarı

    bu görüş bir komplo teorisinden öte bir şey

    yani domenicali hakkında yorumlarım genelde nötrdür, aksine ferrari taraftarı arkadaşlarım kendisine ağır eleştiri getirmişlerdir

    ki bende görüşlerini haklı buluyorum, brawn gibi bir taktik zekası var ise bile bunu henüz hiç göstermedi 🙂

    ama sen memnun isen sorun yok, bence bu yıl şampiyonluk kaybedilirse oklar kendisine döner, normal olanda budur zaten

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Bütün yorumları okudumda akdaşlar öncelikle şu fun meselelerine bir son verelim bence.Formula1 hakkında da yıllar geçtiçe kan kaybettiğini düşünüyorum. 2005 deki araçları herkez bilir,görsel açıdan çok güzel,güçlü motorlar ve cidden zevk veren bir sezondur.ayrıca birden fazla lastik üreticiside işin cabasıdır.

  5. Ve son olarak bence insanlar birbirini kovalayan 24 araç yerine birbirini geçen 24 aracı izlemeyi tercih eder.her nekadar sevmesemde bu sisteme karşı çıkan Max Mosley'e tekrar teşekkür ederim. bunda yılını boşuna vermemiş demekki.

  6. yeni kurallar sonucunda oluşan durum bazılarına avantaj sağlarken bazılarına dezavantaj sağlıyor örneğin ferrari teknik kadrosu iyi bir strateji bulmakta çoğu zaman zorlanmıştır(yarış esnasında) ama şu anki Mercedes-Benz GP teknik kadrosu ise yarış anında mükemmel strateji üretmekle ünlü(Ross Brawn). yani mevcut durumda ferrari hızlı arabasıyla çoğu yarışı domine edebilir. ama diğer sistemle Mercedes-Benz GP daha yavaş arabasıyla yarışlar kazanabilir. objektif bir yaklaşım baz alınırsa mücadele demek herşey demek kanaatini zavunurum.ve FİA'nın acil bir çözüm üretmesi lazım. Şuanki durumda f1'den daha çekişmeli birçok motorsporu var ve yetkililer spora eski cazibesini kazandırmak için acil önlemler almalı.

  7. Ya iki pit zorunlu olsa ne olacak ki. Yakıt aynı olduktan sonra değişen bir şey olmaz herkes aşağı yukarı aynı turlarda pite girer. Ben daha önce de yazdım ama sitede yayınlanmadı bir daha yazıyorum, ben bu yakıt ikmalini yasaklayan zihniyetin var ya taaaa…

  8. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Domenicali gibi taktik özürlüsü bir insan için otomatik olarak ekmeğe yağ süren bir sistem var bu yıl.

    senin gibi mclaren taraftarlarıda nedense çok komplo teorileri üretmeye başlıyor ferrari önde olunca. schumi zamanından alışıla gelmiş birşey bu. şimdide domenicali taktik yapamıyor diye mi yakıt ikmalinin yasaklandığını düşünüyorsun. valla size kalsa her sezon ferrari şampiyon olsun diye kurallar değiştiriliyor :))

  9. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Yusuf benim öyle bir özelliğim var tespit ederim ben oraya karışma :)) bir yerden kusurumu bularak üste çıkmaya çalışma şimdi düzlüklerde mclaren farkı kapatıyormuydu, kapatmıyormuydu onu söyle bana. arka kanadın işe yaradığı kesin. alınan dublede nasıl alındı onu söyle? diğer yarışlarda ne olacağı belli değil özellikle avustralya'da. ferrari temkinli halen..

  10. Janus ; bence hiç eksi almayacaksın… çünkü; Ferrari taraftarları sşzşn gibi okumadan ve işlerine geldiği için negatif değerlendirme yapmıyorlar.

  11. Janus ; bence hiç eksi almayacaksın… çünkü; Ferrari taraftarları sşzşn gibi okumadan ve işlerine geldiği için negatif değerlendirme yapmıyorlar.

  12. Janus ; bence hiç eksi almayacaksın… çünkü; Ferrari taraftarları sşzşn gibi okumadan ve işlerine geldiği için negatif değerlendirme yapmıyorlar.

  13. Yusuf  Hitay avatarı

    "webber'in araç kamerasindan gösterilen turlarda düzlüklerde button'ın kers'e basmış gibi uzayip gitmesi çok net görüldü. "

    gerçekten bunu araç kamerasından nasıl tespit ettin çok merak ettim ?

    araçlar arasında belli mesafe var, düzlüğe çıkıldığında arka arkayada gitseler özellikle araç kamerasından bakıldığında her zaman öndeki uzayıp gidiyormuş hissi verir (çünkü öndeki araç önce hızlanır, böyle bir izah yaptığım için utanıyorum kendimden :S)

    hamilton'un hızlı aracından rosberg'e de baksan aynısını görürsün

    bu 6-7 km hız farkını araç kamerasından çıplak gözle bariz fark etmen mümkün değildir, özellikle uzayıp gidiyor diyerek..
    yorumların için seni tebrik eder, gözlükleri çıkardığın bir gün tekrar görüşmek üzere güzel günler dilerim

    ayrıca kers olsa ne olur olmasa ne olur, mclaren aracı bu yıl en az yarım saniye yavaş şu an itibariyle. Bu fark öyle 6-7 km ile kapanıcak bir fark değil

    ayrıca ferrarinin sesi soluğunun çıkmaması pazar günkü duble ile ilintilidir.
    Domenicali gibi taktik özürlüsü bir insan için otomatil olarak ekmeğe yağ süren bir sistem var bu yıl.
    Bakalım neler olucak, ah be brawn geçen yılı zehir ettin bu yılıda mahvettin ne diyeyim ben sana

  14. Artık onlarda bazı şeylerin farkına varmış durumda. Geçen sene düşen izleyici sayıları ve dolmayan pistlere karşılık Schumacher kartını oynayan F1 yönetimi, bu sene de aynı şekilde geçerse ellerinde hiçbir koz kalmayacağını biliyor.Schumacher sayesinde eski popularitesini yakalama şansı yakalayan f1, bu birkaç yarışın neticesinde eski durumundan da kötüye gidebilir. Beni asıl korkutan ise , yarışta Schumacher açıkça Button'dan yavaş iken Button'un bırakın atak yapmayı Mercedes'in yakınına bile gelememesi oldu. Hele Webber'in onboard kameradan bir görüntüsü vardı ki dehşete düştüm. Son virajdan çıktığında öndeki button net bir şekilde görülürken düzlüğün sonunda button iyice farkı açmıştı ki normalde tersi olması gerekir. pilotlar birbirlerini düzlükte de yakalayamayacaksa biz yandık. Keza avustralya'da bu kadar uzun düzlük de yok hiç atak yapamazlar. Arkadaki pilotlar kaza yapar bazıları da aa ne heyecanlı yarıştı der. ama sezon böyle geçmez.

  15. burak bocek avatarı

    Şimdiden yelkenleri suya indirmenin bir manası yok.2-3 yarış geçsin ben inanıyorum ki Avustralya bu kadar zevksiz olmayacak.Orada hep sezon açılışları harika anlar yaşadık.Bir gidelim Kanadaya,Brezilyaya,İtalya ve Belçikaya.Bazen yağmur yağıcak bazen kazalar olucak.1yarışa bakarak nasıl bu kadar karamsar olduk anlam veremiyorum

  16. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Ferrari yi yenmek öyle kolay değildir.Ferrari nin son zamanlardaki pilot kadrosuna bak:Schumacher,Kimi,Alonso,Massa.
    Tarihinede bak.Daha eskilerede bak.Biz Bahreyndeki double a muhtaç değiliz.
    Bende isterim rekabet olsun.
    Ama bana deseler her yarışta double yapacaksınız.Sence hayır demek biraz komik olmazmı?

  17. burak bocek avatarı

    Sanki tur yerken takımınızın yanında olmanız size has birşey mi?Bizde sonuna kadar iyi günde kötü günde,sevinsekte-üzülsekte destekledik.Bu konuşmalar duurmu kurtarmıyor malesef.Ayrıca Ferrari taraftarlarının korkusu değil haklı itirazı var.Korku diğer takım patron ve yöneticilerinin yaptıkları açıklamada okunuyor.Neymiş gösteri geliştirilecekmiş.Aşağıda arkadaşlar belirtti daha bunu anlamamak ön yargıdır başka izahı yok.Madem çok geçiş ve rekabet meraklısıydınız o zaman çift katmanlı difüzörü kullanmasaydınız.Dahaası var mı ya?Geçen sene her yarışı Brawn ve Redbull aldı neden gıkınız çıkmadı?Şimdi Ferrari 1 yarış kazandı diye sanıyorsnuz ki tüm sezon böyle geçicek.Kaç ay beklediniz siz doğmak için?Bir durun ya sabır bismillah!18 yarış var altı üstü bir yarış duble oda Bahreynde zaten Bahreyn ne zaman zevkli olmuş ki bu sezon olsun.

  18. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    "Açıkçası teknik değişikliler yapmak çok zor ve pahalı. Ama Bernie ve FIA ile işin hem teknik hem de sportif yanına bakmamız ve ne yapabileceğimizi görmemiz gerektiğini düşünüyorum."

    Arkadaşlar ben size fikirlerimi söyleyeyim,ister eksi verin ister artı.Öncelikle bu kuralları Ferrari koymadı,Ferrari her zamanda kazanan takım olmuştur.19/19 yapsa keyif alırım içinde Ferrari pilotu yoksa keyif almam.Bazı arkadaşlar zaferimizi gölgelemeye çalışıyor ve bunun üzerine bu notu yazdım.
    Herşeyden önce ben araçları beğeniyorum ve bu sezon bir kaç yarış şans verilmesini düşünüyorum ANCAK;
    Bizler F1!e yeni başlamadık ve bu yüzden üzüldümüz noktalar var.Ama onlarda biliyor F1 taraftarlarıyla buralara geldi.Bence şöyle olmalı,
    1-Araçlar 2007-2008 gibi olmalı (her takımda bu araçlar ve teknik bilgisi) var yani yeni araçları rahatlıkla yapabilirler olmassa 2008 araçlarını kullansınlar ve 2012 yılında bir adım ileri taşısınlar.
    2-Lastikler slick yada oluklu olsun fark etmez,ön kısımdakiler daha dar olsun ve dereceli kanatlar kullanılsın.
    3-v8-v10 farketmez ancak bir karar verilsin değiştirilnmesin.
    4-Difizör ya kullanılsın yada sabitlensin o kadar harcamadan sonra çöpe atılmasın.
    5-Geçiş grubunun yaptığı hiçbir şey işe yaramadı bari görsellik kaybolmasın.
    6-Hungaroring,Bahreyn,Valencia takvimden çıkarılsın,A1,Zaandvort,Sanmarino gibi tarihi pistler geri dönsün.
    7-Puanlama sistemi güzel ancak pole ve en hızlı turada 1er puan verilsin.
    8-Eğer yeni takımlar buna ayak uyduramayacaksa yerlerine Lola,Prodrive,WW gibi bu işi yapabilecek takımlar alınsın.
    9-Honda-Toyota-Aston Martin gibi takımlara da ulaşılsın.
    Yani uzun lafın kısası Ferrari bu sezon kazanabilir yada diğerleri.Yada herhangi bir sezon.Ama gelin bu fikirleri ( bu sezon belki harika olacak) dünya genelinde paylaşalım ve fia ya F1'in onların oyuncağı olmadığını hatırlatalım.

    not:Bugün şöyle birşey düşündüm Tifosiler.Bir Ferrari düşünün yine metalik kırmızıyı kullanmış,kanatları beyaz ve Santander yazıyor.Arka kanadın arka kısmı siyah ve Ethiad yazısı.Motor kapağımız normal ve üzerinde siyah-beyaz barkodumuz.
    Pilotumuz arkasına bakıyor ve oda ne!Krom bir Mclaren,uzun burunlu her virajda zorluyor oda 2008 tasarımlı,vodafone yazısı belli bellirsiz arka kanadında,ve pistin herhangi bir yerinde herhangi bir sırada Redbull ve Mercedes te kazanmak için vargücüyle yarışıyor.Pitler yapılacak ve YAKIT alacaklar.
    Alonso yu ve Massa yı ve Kırmızı aracımızı sonsuz kere kutlarım.AmA sanırım bende bunu geri istiyorum ve bu şekilde yarışıp kazanmak.Alonso'nun göğsünü yumruklamasını,Massa nın hareketini yapmasını,Schumi nin sıçramasını Lewis'in bembeyaz dişlerini göstererk zaferini dünyaya haykırmasını istiyorum.Fia lütfen f1'i bizden alma.

  19. @Görkem Yılmaz
    Benim bi itirazım yok,kullansın.Ama siz yapınca akılcı bi çözüm oluyo da başka takımlar yapınca neden illegal oluyor onu da açıklayabilirsen çok mutlu olacağım.

  20. Bişeyden korktuğum yok dostum sen rahat ol.Biz tur yerken de yarış dışı kalırken de takımımızın yanındayız.Ben sadece sizin korkularınızdan bahsettim.O zaman şöyle bi dua edeyim sizin için,ne demek istediğimi anlarsın.
    İnşallah ferrari her yarış açık ara double yapar.Biz de arkada Red-Bull,McLaren,Mercedes mücadelesi izleriz.Hatta bu 3 takım 10. olup 1 puanı almak için yarışır,ben razıyım.Yeter ki mücadele göreyim.
    Umarım tatmin olmuşsunuzdur…

  21. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    janus 3520

    ferrari'nin lastiklerde kullandığına jant kapağı denemez. sonuçta üzerine takılan birşeyde değil. janttaki alaşımla yapılmış ve jantın kollarına sabitlenmiş iki tane parça var.

  22. janus dostum fazla kasma kendini korkmuşun belli :). Ferrari sadece bahreyn'de iyi değil takvimdeki bircok piste bakarsan hangi pisti kaç kere kazanmış görürsün. Bizim korkumuz yok güveniyoruz takıma,ferrari monaco hariç her pistte iyi. Webber geriden de başlasa ilerrden de başlasa fark etmez. Diğer takımlar çalışırken ferrari duracak mı?
    zaten B planı aracı var ferrarinin ve şimdiki aracdan hızlı. Ferrari sade bir araçla cok hızlı.Ve diğer takımlarda mclaren,mercedes ve red bull difüzöründeki deliği kaldırmak zorunda kalcak FIA nın değişikliğiyle. Deliksiz difüzörle ve f kanalı olmadan bile daha hızlıyız gerisini sen düşün artık. Avrupada'da büyük güncelleme geldi mi tamamdır. bunlar seni fazla korkutmuş dostum. yüklenmişin hemen. jant kapağına falan illegal demişsin korkudan acaip tırsmışın dostum 🙂 yeni bir 2004 yılımız hayırlı olsun tüm ferraricilere 🙂

  23. burak bocek avatarı

    Jant kapaı ile difüzörü ve arka kanadı bir tuttun ya komedi:)Biz her yarış duble mi yapalım dedik.Hiçbir şey gözümüzü boyamadı arkadaşım.Geçen sene 7 takım madur edildi ne hakları vardı.Bu kurallar alındı herkes ona göre hazırlandı.Bence sia aracınızı geliştirin o zaman gösteride gelişir

  24. Burak Tufekcıoglu avatarı
    Burak Tufekcıoglu

    nadir onerr arkaşın yorumu tamda düşüncelerimi yansıtmış.motorsporunun zirvesi bir seriyi ne hale getirdiler.butcesi yetmeyen takımlar her tur 7,8 sn fark yiyeceklerine 6,7 takım yarışşın emin olun daha zevkli bir hal alacaktır

  25. Sezonun Bahreyn de açılması ferrari taraftarlarının gözünü boyamış.
    Bahreyn ferrari nin en iyi,McLaren in kötü olduğu pistlerden biri(0 zafer).Yani ferrari double yi McLarenin hiç kazanamadığı bir pistte Vettel in arızası ve Webber in sırlamadaki kaybına borçlu.
    *Kalan yarışlar bahreyn de olmayacak.
    *Mclaren en iyi olduğu konulardan biri olan mekanik yol tutuşu geri kazanmak için çalışmaya başlamıştır.
    *Mercedes muhakkak mücadeleye ortak olacaktır.
    *Red-Bull her yarış sorun yaşamayacak.
    *Webber sürkli geriden başlamayacak.
    Kusura bakmayın ama her yarış bu şekilde tın tın double ye gidemeyeceksiniz diye tahmin ediyorum.Ayrıca bundan nasıl zevk alabiliyorsunuz.
    Bu arada Martin w. aracın yumuşak lastikle 23 tur daha gidebilecek durumda olduğunu söyledi.
    Geçen sene Brawn illegal difüzör yaptı.Bu sene McLaren illegal arka kanat ama siz legal jant kapağı kullanıyorsunuz demi 🙂
    Kaç eksi alırım acaba?

  26. Scuderia 4 Ever avatarı
    Scuderia 4 Ever

    sorun yıllar geçtikçe aerodynaminin gelişmesi. 1990 larda bu akdar downforce yoktu veya 80 lerde. ama downforcea artık bağımlı durumda araçalar. o zaman kers gibi teklnojileri devreye sokmak gerekiyor

  27. burak bocek avatarı

    Gelirdi tabi merak etmeyin.Ben sıralama sonucuna bile çok sevindik 1-2 olmucaktık 2-3 olucaktık ancak bu Görkemin anlattığı gerçekleri değiştirmicekti

  28. Bence sorunun çözümü pek de zor değil ama belki saçma bir çözüm de olabilir…

    80'li yılların sonunda 90'lı yılların başındaki (88-94 arası)kuralları incelesinler ve o kuralları getirsinler F1'e. O zaman da benzin ikmali yasaktı. Ama eğlence varmıydı? Varmış.

  29. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    geçen sene değişen kurallarda yine sollamayı artırmak için yapılmıştı ancak balon oldu … bu seneki kural değişimlerininde işe yaramadığı ilk yarışta belli oldu. ferrarici arkadaşlar eğer vettel kazansaydı sizden yine aynı yorumlar gelecekmiydi çok merak ediyorum.

  30. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    bir kere herkes kabul etse bile williams mutlaka karşı çıkacaktır, biliyorsun herşeye karşılar çünkü 🙂 onun dışında ise bahreyn her sene böyle zaten, ne zaman o kadar cok geçiş gördük ki? mclaren ve mercedes lastik sorunları yaşıyorlar ve iki pit stop olursa bize daha yakın olabilirler, dertleri de o zaten. Mercedes o kadar geçiş olsun istiyorsa geçen yıl neden çift katmamlı difüzörle yarıştı senenin başından beri. sonucta geçişin önündeki en büyük engel difüzörler ve artan downforce. hamilton düzlükte rosbergden 10 km daha hızlıydı ama virajlı bölümde ona yaklaşamıyordu ki geçebilsin; hem mclaren o kadar geçiş olsun istiyorsa önce illegal arka kanadini değiştirsin. ileriki yarışlarda aynı sistemi geliştirene kadar mclarenlerin yarışlarda yakınımızda olmamasi lazım, çünku özellikle düzlüklerde kers etkisi yaptığı açık. webber'in araç kamerasindan gösterilen turlarda düzlüklerde button'ın kers'e basmış gibi uzayip gitmesi çok net görüldü.

  31. nadirr onerr avatarı

    V10 motorlara dönün devir sınırını ve aero sınırını kaldırın yakıt ikmal yasağı kalksın bisiklet tekerinden vazgeçin oluklu geniş lastiklere dönün dünya sizi ayakta alkışlayıp izlesin. Mahalle maçı bile bahreyn deki yarıştan daha heyecanlı.

  32. burak bocek avatarı

    Aynen öyle AARank hislerime tercüman olmuşsun.Sanırsın ki cidden gösterinin gelişmesi için çabalıyorlar.Ahlayıp vahlamasın kimse geçen sne neler olduğunu çok iyi hatırlıyoruz.Öyle damdan düşer gibi bir yarışta kural mı değiştirilir.Difüzör için kuralı farklı yorumladılar ama geçiş grubu oluştuurlmuştu ve istenen df düşüşü yaşanmadı buna ek olarak arkadaki araç öndekini takipte çok zorlandı.Gösteri geliştirilsin evet;:)

  33. Mücadelenin olmamasının sebebi geçen senedir. o kadar.

  34. Geçen sene çiftkatmanlıyı başımıza çorap gibi örerken bunu söyleseydiniz yaa.Bu seneninde içine… .Araçların geçen seneki değişiminden ne bekleniyordu ve neden dolayı bu olmadı diye arıyorsanız… geçen seneki üç takıma bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir