Bahreyn Sonrası: Geçiş Problemi

yazar:

kategori:

Yine de Formula 1 dünyası -taraftarlar, takımlar ve otoriteler- tek bir yarış sonrasında kesin kararı vermek için acele etmemeli.

Sönük geçen yarış sonrasında suçu yakıt ikmali yasağında aramak, asıl problemi, yani Formula 1’deki gerçek bir rekabetin eksikliğini görmezden gelmek olur.
 
Yakıt ikmali yasağı, takımlar için maliyetleri düşürürken, seyircilere de istediklerini vermeyi amaçlıyordu: Yarış sonuçlarının pit stratejileri ile bilgisayar başında değil, ait olduğu yerde, pist üzerinde birebir mücadelelerle belirlendiği heyecan dolu yarışlar.

Ancak sezonun ilk yarışı, seyircilere vadettiği heyecanı yaşatmadı. Dünkü yarışın durağanlığı için, bu sezonun en büyük değişikliği olan yakıt ikmali yasağını suçlamak, iyimser bir yaklaşım olur.

Bu yasağın bir adım ötesine geçerek, Bahreyn GP’nin neden beklenen heyecanı yaşatamadığını anlamaya çalışalım.

 
ARAÇLAR

Kış mevsimi boyunca, yeni aerodinamik kısıtlamalarla karşılaşmayan mühendisler araçları geliştirmek için dikkatli bir şekilde çalışma fırsatı buldular. Bunun sonucunda, yere çok daha iyi basan araçlar tasarlandı. Ancak bu sefer de tasarladıkları araçlar, öndeki aracın yarattığı hava akımından daha çok etkilenir hale geldi.

Bahreyn yarışının ilk bölümlerinde, Lewis Hamilton’ın Nico Rosberg’le arasındaki farkı bir türlü yarım saniyenin altına indirememesi bu durumu açık olarak gösteriyor. Düzlük hızı en yüksek olan ve trafiğe takılmadığında tur zamanları Merdeces’ten yaklaşık 1 saniye daha hızlı olan McLaren aracının pilotu, istediği geçişi ancak pit stoplar sayesinde yapabildi.

2010 araçlarının aerodinamik performansı artarken, araçların mekanik tutuşu, yeni kurallar gereğince inceltilen ön lastikler nedeniyle azaldı. Böylece araçların perfromans dengesinde, mekanik tutuşun yeri azalırken, aerodinamik yere basma gücünün toplam denge içindeki payı arttı. Bu noktada, mekanik tutuşun, araç takibi sırasında öndeki araçtan etkilenmediğini, aerodinamik yere basma gücünün ise öndeki aracın yarattığı hava akımından etkilendiğini hatırlatmak gerek. 

Ancak araç takibini zorlaştıran tek etken aerodinamik değil.

Öndeki aracın geride bıraktığı sıcak hava içerisinde kalmak, ısınma problemlerine neden oluyor. Dünkü yarışın orta bölümlerinde Sebastian Vettel’in aracına yaklaşan Fernando Alonso, düzlüklerde Vettel’in takip ettiği çizginin dışına çıkarak aracı sıcak havadan uzaklaştırmak zorunda kaldı.

Bu da bizi üçüncü probleme getiriyor: araç ve motor ömrünü koruma gerekliliği. Mühendisleri, aracında fazla ısınma problemi olan Felipe Massa’yı, muhtemelen 1 veya 2 yarış daha kullanacağı motorunu koruması konusunda uyardı. Massa, yarışını öndeki araçların sıcak hava akımından uzakta tamamladı.

Özetle, 2009 sezonunun son yarışından beri Formula 1 araçlarının takibi fazlasıyla zorlaştı. Tüm takımlar tarafından terk edilen KERS sisteminin ekstra itki gücüne artık sahip olmayan pilotlar, çoğu zaman öndeki araca geçiş hamlesi yapabilecek kadar bile yaklaşamadı.

PİST

Bahreyn pisti, yeni dizaynı sonrasında hala yeterli sayıda uygun geçiş alanına sahip olmamakla suçlanıyor. Organizatörler, yenilenmiş pistin daha fazla geçişe olanak sağlayacağını iddia etmiş olsa da, dünkü yarışın sonuçları bunun aksini gösteriyor.

Sakhir pistinin yeni bölümünde geçiş yapmakta zorlananlar yalnızca Formula 1 pilotları olmadı. Yakıt ikmali yapılmayan GP2 Asya serisi yarışlarında pilotlar, yeni bölümde fazla geçiş yapamadılar, ancak pistin geri kalanında durum onlar için o kadar kötü değildi.

Pistin uzunluğu da yarışın gidişatında rol oynadı. Yaklaşık 2 dakikalık turlar atan pilotlar, aralarında ortalama 5 saniye gibi bir farkla yarışa devam ettiklerinden, pist üzerinde birbirleriyle fazla karşılaşmadılar. Bunun yanında, her yıl sezonun en heyecanlı yarışlarına sahne olan Interlagos pisti, günümüzde kullanılan pistlerin en kısa olanlardan biri.

Sonuç olarak, pistin yeni bölümlerinin yarış heyecanı açısından olumlu bir etki yarattığını söylemek, 2010 yarışı itibariyle imkansız görünüyor.

BEKLENTİLER

Formula 1’de her sezon, kış boyunca oluşan beklentileri karşılama ve seyircilerin sabırsız heyecanını tatmin etme görevi açılış yarışlarına düşüyor. 2010 sezonunda Michael Schumacher’in dönüşü, Fernando Alonso’nun Ferrari’ye geçişi ve McLaren takımında şampiyonların eşleşmesi, seyircilerin mükemmel yarışlar beklemesine neden oldu. Ancak Bahreyn yarışından elimizde kalan en büyük mücadele, Virgin ve Lotus takımları arasında geçen arka sıra mücadelesiydi.

Belki, aralarındaki fark yavaşça azalmaya başlayan Vettel-Alonso-Massa arasında yaşanabilecek muhtemel bir çekişme, yarışın final notunu bir nebze olsun yükseltebilirdi -tabi elbet Red Bull pilotu motor arızası yaşamasaydı.

Ancak tüm sezon için notumuzu ilk yarışa bakarak veremeyiz. Heyecanlı bir açlılış yarışına sahip olan 2002 sezonunun pek çok taraftar tarafından en sıkıcı sezonlardan biri sayıldığını unutmamak gerek. Bahreyn GP, büyük beklenti içindeki seyirciyi hayal kırıklığına uğratmış olsa da, 2009 sezonunun bazı durağan yarışlarıyla aynı kalibrede olduğu düşünülebilir.

ASIL SORUN

Formula 1’in şu an için en büyük sorunu, araçların birbirlerini yeteri kadar yakından takip edemiyor oluşu. FIA tarafından çözülmesi gereken nokta bu. Zorunlu pit sayısını artırmak veya yarış içi yakıt ikmalini geri getirmek, kırık bir bacağı yara bandı ile iyileştirmeye çalışmak olur.

FIA, kural ve kısıtlamaları aceleyle, fazla düşünmeden, aşırı tepki göstererek değiştirmek yerine, konuyu daha derinlemesine inceleyerek, araç geçişinin zorlaşmasına yıllar içinde hangi kuralların sebep olduğunu incelemeli. Motor sayısı kısıtlamaları, devir limitleri, çift katmanlı difüzörler ve benzeri kural değişikliklerinin spordan neler götürdüğü anlaşılmalı.

FIA’nın geçiş sayılarını artırma üzerine çalışan görevlileri, bu seneki araçlar için bunu başaramamış görünüyor. Ancak, 2011 yılında çift katmanlı difüzörlerin yasaklanacak olması, ümitlendirici bir karar.

Yere basma kuvveti kurallarının düzenlenmesinin yanı sıra, takip sırasında yaşanan aşırı ısınma problemlerinin de mutlaka çözüme ulaştırılması gerekiyor.

Görüldüğü gibi, Formula 1’de yeterli sayıda geçiş görülmemesinin ardında pek çok farklı sebep yatıyor. Bu sorunları çözmek için zorunlu pit stop sayısını artırmak veya yarış içi yakıt ikmalini geri getirmek gibi yüzeysel çözümlerdense, sorunun kaynağına inilmesi gerekiyor.

 

Çeviri


Yorumlar

  1. Eyvallah Onur, tekrar teşekkürler.
    Arada sen ve diğer bazı arkadaşlar da katılsada güzel sohbetler yapabilsek…

  2. Sağ ol M1CHAEL, aydınlattın yine beni.

    Herman Tilke konusunda bir şey belirtemememle birlikte yazdıklarının tamamına -özellikle de genel çözüme dair olanlara- katılıyorum.

    Yormuşumdur seni, tekrar sağ ol…

  3. Çok güzel bir çeviri ve derleme. Keşke çözüme yönelik yapılması gerekenlerde yazılmaya çalışılsaydı bizler için faydalı olurdu.

    Eyvallah, Onur. Çoğunuzdan büyük değilimdir. Burda bildiklerimi söylemek, öğrenmek ve yazmak için varım. Avrupadan insanlarla
    görüşüyorum ama toplu hareketler olmayınca hiç etkisi yok. Daha önce bir yerlere de yazdım. FIA'nın zaten halka bakan tarafı yok.
    Doğru düzgün anket bile yapmıyorlar. Finansal değerlendirmelerin bazıları uydurmasyon hesabı.:) Diğer federasyonlarda ilgili değil,
    yazanlara cevap yok.
    Aslında bir grup, site organize etse tüm dünyadaki taraftarlar katılır ve hedeflere de ulaşılır. Genel sesin duyurulması lazım
    uzmanlara, görevlilere. Kime; FIA demiyorum bakın FOTA diyorum. FIA'dan daha çok takımların kafasını değiştirebilsek bir çok şey
    düzelir zaten.

    Ferrari ve Bernie haberine birşeyler yazdım zaten buraya uzun yazmıyacağım tekrar.
    Silik lastik ve dar ön lastiklere karar kılınınca sevinmiştim aslında. Bunlar hız ve meka. tutuşu arttıran şeyler. Ama devamının
    getirilmesini bekliyordum. Devamı gelmeyince etkisi görülmüyor malesef boşa yapılmış gibi oluyor. Aslında olması gereken önün ince
    olmasıydı ona geçildi. Bu bir çok dönem daha başarılı olandır. Zaten aynı ebat seçimi hızların düşürülmesi için getirilmişti.
    Aero'ya difüzör'e devam edilince bu yapılanlar hikaye oldu. Ben bu sene difüzör'ün iptal edilmesini bekliyordum (Yani klasiğe yönelinmesi)
    ama olmadı.
    Aslında önceki arka ve ön kanat değişikliğinden de umutluydum ama aero uygulamalarının değişmesi gerektiğini ben taa burdan uzaktan
    anlayabiliyorum ama adamlar devamını getiremedi bir de üstüne çift katman çıkınca yapılan o kadar çalışma yine hikaye oldu.
    Ayarlanabilir ön kanat'a ise karşıyım. Pilotların böyle şeylerle uğraşmaması taraftarıyım. Auto olsa oda yanlış bana göre.
    Zaten araçlar elektronik dolu, sürüşleri çok kolay şimdikilerin. Ben pilotların daha fazla zorlanması olabildiğince az elektroniğin
    kullanılması taraftarıyım. Bir çok yardımcı kaldırıldı ama ismen kaldırıldı gibi oldu. 🙂 Kural koymayla halledilemeyecek tonla
    yardımcı var. O yüzden eski pilotlar hep eskiden daha zordu diyip duruyorlar. (Mansell, Prost bunları güzel ifade eder. Elekt. yardımcıların
    az olması üstadları gösteriyor aslında. Eski dönemlerde misal Senna ve Schumacher'e farklı bakılırdı çünki araçların yönetimi mekanik
    olmasına rağmen her zaman daha fazla telsiz konuşması yaparlardı diğerlerinden. Ve şöyle bir fizyolojik tespit biliyorum misal Schumacher
    300 km/s yakini hızlarda beyninde 4-5 strateji düşünebiliyor ve karar alabiliyor. Senna hakeza yine öyle yakın. Pilotlar strateji geliştirmez,
    plan yapmaz demeyin halen çok yetenekli olanlar yapıyor. Prost gibi hatta mekanik bilgisi ileri düzeyde olan pilotlar takıma bir çok
    kolaylığı oluyormuş, efektif yanıt verebiliyorlar araç içindeyken.)

    Gelelim namı diğer exhaust 🙂 egsoza evet Ferrari F300'dü o. Ondan öncede test edilmiş galiba ama kullanıma geçmemiş.(Yakın periyotlardan
    bahsediyorum.) Egsozları artık alta almaları mümkün değil malesef. Neredeyse herşeyin değişmesi demek bu. Çıktığında da şimdi de arka
    kanattan çok az da olsa downforce yakalandığı için kullanılıyor bu. Sıcak havadan faydalanılıyor ve geride olmasıyla azda olsa itki
    kuvveti yakalanmaya çalışılıyor. O eski yıllarda ne hava kanalları, arka kanat, difüzör, egsoz monifoltu, soğutma kanalları şimdiki gibi
    değil. Şimdiki manifoltları aşağıya çekmek çok zor. (Düşünün misal Difüzör tavan yüksekliğini, vites kutusu konumunu.)
    Eskiden de vardı arkadakine ısı etkisi. Misal şimdi takip eden pilotun tepe kanalından
    %70 sıcak hava giriyorsa eskiden de yan kanallardan %60 sıcak hava giriyordu. Mesele bence sıcak hava değil. Araçların tasarımı!.:)
    Misal adam Ferrari'nin resmini gösterince ilk lafım bunda ısınma problemi olur olmuştu:) F10 yayınlanınca burda da yazmıştım hatta.
    Bakın araçlara yan kanallar ne kadar dar tabi soğutma sıkıntısı çekerler. Hızlanan hava ve aero'dan kazanmak için bunu yapıyorlar sonra da
    yeterli hava alışı sağlanamıyor tabi.
    He belki şimdi atılan sıcak havanın yoğunluğu ve uzun mesafe etkisi daha çoktur onu bilemem. Tek bildiğimiz aero'dan sebep o2'si az,
    türbülansif hava kanalının gittikçe geriye doğru uzaması.

    He dersen ki 90'ların başına dönelim o zaman olur. Ama biz onu istemiyoruz zaten. Zaten FIA'da bunu diyemez hadi 91'i getirdim size
    uygulayın dese dünyada kıyamet kopar. Bunu takımlar diyecek ve direk getirmeyecekler uygulamaları baz alacaklar sadece. Difüzör o güne
    yakın olacak, gövde o gün ki gibi sade olacak, yürür aksamı + mekanik tutuşu istersen o güne çek hadi şimdi geliştirin de, kanat mantığı
    hakeza yine öyle. Bu adamlar isterse yapar, 2005'e kadar ki dönemle 94'leri harmanlar ben bilemem. 🙂
    Bugüne 2006-2008'den gelmedik. Senna'nın ölümünden sonra 95'de güvenlik güvenlik diye adım adım başladı 2000'lerin başından geldik.
    O yüzden 2007'e dönüş çare değil. Bekleneni yine veremez. Belki kızacaksınız ama ben o kadar güvenlikten yana değilim. Tamam pilotlar
    ölmesin ama biraz da risk olsun veyahut araçlar yavaşlatılmasın, pistlerde güvenlik 1 nci kaide olmasın. (bknz. Kaçış alanları.)

    -Evet FIA hacimleri yükseltmez artık, kesin ölçeklenebilirliğe bağlanmadan da bir süre yükseltmesin zaten. Ama bir süre 🙂
    Turbo'lara da geçmesin tabi. Çünki perf. artışı için değil düşürmek için geçmek istiyorlar. 🙂

    -Genel çözüm şu olmalı bence, bütçeler takip edilebilir, mutlak denetlemeli ve düşük. Kalan geliştirmeler serbest. Takımlar şuankinin
    altındaki bir bütçeyi kabul etmeli. Motor hacmi ve silindir sabit, aero parçaları geliştirilemez. Takımlar bütçeyi bölmek zorunda.
    İsteyen motorunu geliştirir isteyen mekanik tutuşu. Aero'da kurala oturtulabilir. Aero verim, sonuç kazançlarını hesaplayabiliyorlardır
    mutlaka bir kurala oturtursun. Onun üstüne kimse hiç bir şekilde çıkamaz. Araçta sidepod'lar, ayna dikmeleri yasak, gövdeye ek büyük bir
    parça eklenmesi yasak vb. koy kuralı. Ne kadar parayı nereye harcayacağına onlar karar versin. Renault motorunu sağlamlaştırır, Cosworth
    hızlandırır, Virgin gövdeyi yeniler vs. vs. Böyle olursa dünyadaki diğer markalar da gelir. Üreticilerin takım edinmesinden se çalışılıp
    motor ve teknoloji temin etmesi sağlanabilir. Maliyetler düşük olunca, satar ve kazanırlar. Artı reklam pastası…

    -Pistler; Herman Tilke'ye yaptırılmamalı.:) Bu adam eskisi gibi pist yapamıyor. Tarihi pistler kalmalı. Güvenlik, kaçış alanları azaltılmalı.
    Pilotların risk alması teşvik edilmeli. Üst üste açısı uygunsuz virajlar yerine eğimli ve düzlüklü virajlar olmalı. Pistler bütün motors.
    için değil F1 ve bir kaç tanesi için tasarlanmalı. He ama yeni gelen pistleri de bırakmaz artık kimse para kazandırıyor. 🙂 Geçiş artınca
    düzelir biraz onlarda. Eskiden Monaca'da bile sürüyle geçiş oluyordu yine olur.

    -Dediğiniz ek puanlamalar ve gerekirse çok hızlıları durdurmak için ağırlık kullanımı. 🙂 (Zamanında FIA Ferrari nedeniyle kural koyucağına
    Mclaren ve diğerlerini destekleyebilirdi, böylece bu hale gelmezdik. Biz mutluyduk belki o sıralı yıllardan ama 94'den öncesini aramıyor
    değildik tabi.) Ben 93-94 gibi sezon isterim, 2002-03 gibi değil.

    Yapılabilecek çok şey varda şimdilik bu kadar. 🙂

  4. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Onur Aybars ama gördükki işe yaramadı.Gördükki o araçlarla harika sezonlar geçirdik.F1 aynı zamandada görsel bir show en azından benim için.Ben çözülecek demedimki,ama 2009-2010 da olmadı bari olmuyorsa o araçlarla olmasın.F1'i nascar,champcar gibi aero yoksununu serilerle yada moto gp gibi küçük hacimli serilerle karşılaştırmamak lazım.

  5. "Onur Aybars" ne için değiştirdi fia kuralları biliyorsan söyle bakalım. tüm otoriteler bu konuda hemfikirken çürüten fianın açıkladığı ferrariyle yaptıklarını söylediği anlaşmamı? uzun süreli aynı kurallarla ferrari güçlü bir altyanının üzerine her sene yenilikler ekleyerek üstünlüğünü dürdürüyordu. izlenme oranları sonuç baştan belli olduğu için düşüyordu ve fia bunu önleyip rekabeti arttırmak için kural değişikliğine gitti. olay bu kadar basit.

  6. Güzel yazı, kim yazmışsa tebrİk ederim.

    Problem belli; geçiş olmadığı için sıkıcı yarışlar oluyor. Problem gibi çözüm de belli; aerodinamik tutuştan fazlasıyla taviz verilip mekanik tutuşa yönelmek.

    Bu çözümü büyüğümüz m1chael, fi tarihinden beri söylüyor. Adamın dilinde tuy bitti. Ama sesini duyuramıyor. Peki bu düşünceyi paylaşıp sesini yükseklere duyuracak kimse yok mu? Vardır elbette, ama ya onlar yeterince anlatmıyor veya anlatamıyor yahutta anlayan, aslında bana kalırsa anlamak isteyen yok.

    Mekanik tutuşa yönelmek gerektiğinin farkında olup ön lastikleri, aracın arka ile ön tarafının tutuş farkını bahane ederek daraltmak ne kadar saçmadır. Bu kuralı ilk duyduğumda sade bir F1 takipcisi olarak kendi kendime "Bu aero paketlerle, bu kural? Ne oluyor ya?" demiştim. Benim bu halimle gördüğümü müthiş donanımlı F1 insanları görememiş, yazık.

    Burak kardeşim; sınırsız devirli V1O'ları senin gibi tüm F1 severler ister, istemektedir. Ancak yeni aero kurallarına uygun değil o motorlar. O motorları ızgarasız karoserde nasıl soğutacaklar.

    Erman kardeşim; ve Erman gibi düşünen tüm kardeşlerim; lütfen "FIA, Ferrari – Schumacher ikilisini durdurmak için kuralları değiştirdi" tarzında yorum yapmayın. Bu düşünce geçen sezon başında Bay E ve Max tarafından çürütüldü. Deseniz ki; "Diğerleri müthiş ikiliyi yakalasın diye ikinciye 8 puan verilmeye başlandı" bir yere kadar hak veririm. Ama, ortada kesinlikle ve kesinlikle Ferrari – Schumacher ikilisini durdurmak düşüncesi yoktur.

    Alonsothebest_Massa kardeşim; adamlar karoseri düzleştirip arka tarafa verilen havayı daha düzgün hale getirmeye çalışırken senin 2009 öncesi araçlarla problemin çözüleceğini söylemen pek mantıklı gelmedi bana. En çok katıldığım önerin, 'en hızlı tura 1 puan verilmesi'. Daha önceden uygulanmış bir sistem. Pilot yarışı tamamlayamasa da en hızlı turu atmış ise yarıştan 1 puan da olsa puan çıkarmış olacak.

    Bir de aklıma takılan bir konu var. Yazayım da m1chael veya bu konuda bilgisi olan bir arkadaş belki açıklama getirebilir. Yanılmıyorsam egzozlar 1998'in 5. ya da 6. yarışında şasenin üst tarafına taşındı. Bunu düşünen Ferrari idi. Hatta pit'lerde öndeki lolipop benzeri yanmaz malzemeden bir aparatı egzoz çıkışlarına tutarlardıki benzin sıçrayıp araç alev almasın diye. Acaba diyorum; egsozları daha önceki gibi alttan verseler veya arka lastiklerin önünden yanlara doğru, takibi kolaylaştırabilir mi?

  7. Alonsothebest_Massa-Insallah her sey yazdigin gibi olur,ama bir Turk pilotunu de F1-de istiyoruz!

  8. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    "Açıkçası teknik değişikliler yapmak çok zor ve pahalı. Ama Bernie ve FIA ile işin hem teknik hem de sportif yanına bakmamız ve ne yapabileceğimizi görmemiz gerektiğini düşünüyorum."

    Arkadaşlar ben size fikirlerimi söyleyeyim,ister eksi verin ister artı.Öncelikle bu kuralları Ferrari koymadı,Ferrari her zamanda kazanan takım olmuştur.19/19 yapsa keyif alırım içinde Ferrari pilotu yoksa keyif almam.Bazı arkadaşlar zaferimizi gölgelemeye çalışıyor ve bunun üzerine bu notu yazdım.
    Herşeyden önce ben araçları beğeniyorum ve bu sezon bir kaç yarış şans verilmesini düşünüyorum ANCAK;
    Bizler F1!e yeni başlamadık ve bu yüzden üzüldümüz noktalar var.Ama onlarda biliyor F1 taraftarlarıyla buralara geldi.Bence şöyle olmalı,
    1-Araçlar 2007-2008 gibi olmalı (her takımda bu araçlar ve teknik bilgisi) var yani yeni araçları rahatlıkla yapabilirler olmassa 2008 araçlarını kullansınlar ve 2012 yılında bir adım ileri taşısınlar.
    2-Lastikler slick yada oluklu olsun fark etmez,ön kısımdakiler daha dar olsun ve dereceli kanatlar kullanılsın.
    3-v8-v10 farketmez ancak bir karar verilsin değiştirilnmesin.
    4-Difizör ya kullanılsın yada sabitlensin o kadar harcamadan sonra çöpe atılmasın.
    5-Geçiş grubunun yaptığı hiçbir şey işe yaramadı bari görsellik kaybolmasın.
    6-Hungaroring,Bahreyn,Valencia takvimden çıkarılsın,A1,Zaandvort,Sanmarino gibi tarihi pistler geri dönsün.
    7-Puanlama sistemi güzel ancak pole ve en hızlı turada 1er puan verilsin.
    8-Eğer yeni takımlar buna ayak uyduramayacaksa yerlerine Lola,Prodrive,WW gibi bu işi yapabilecek takımlar alınsın.
    9-Honda-Toyota-Aston Martin gibi takımlara da ulaşılsın.
    Yani uzun lafın kısası Ferrari bu sezon kazanabilir yada diğerleri.Yada herhangi bir sezon.Ama gelin bu fikirleri ( bu sezon belki harika olacak) dünya genelinde paylaşalım ve fia ya F1'in onların oyuncağı olmadığını hatırlatalım.

    not:Bugün şöyle birşey düşündüm Tifosiler.Bir Ferrari düşünün yine metalik kırmızıyı kullanmış,kanatları beyaz ve Santander yazıyor.Arka kanadın arka kısmı siyah ve Ethiad yazısı.Motor kapağımız normal ve üzerinde siyah-beyaz barkodumuz.
    Pilotumuz arkasına bakıyor ve oda ne!Krom bir Mclaren,uzun burunlu her virajda zorluyor oda 2008 tasarımlı,vodafone yazısı belli bellirsiz arka kanadında,ve pistin herhangi bir yerinde herhangi bir sırada Redbull ve Mercedes te kazanmak için vargücüyle yarışıyor.Pitler yapılacak ve YAKIT alacaklar.
    Alonso yu ve Massa yı ve Kırmızı aracımızı sonsuz kere kutlarım.AmA sanırım bende bunu geri istiyorum ve bu şekilde yarışıp kazanmak.Alonso'nun göğsünü yumruklamasını,Massa nın hareketini yapmasını,Schumi nin sıçramasını Lewis'in bembeyaz dişlerini göstererk zaferini dünyaya haykırmasını istiyorum.Fia lütfen f1'i bizden alma.

  9. fia kesinlikle devir limiti olmayan 3 litre v10 motorlara geri dönmez. hatırlıyorum da takımlar antrenmanlarda bir motor, sıralamalarda daha az dayanıklı fakat performans bazlı motor, yarışta da daha dayanıklı fakat 1 yarış mesafesini çıkartabilecek kapasitede motor kullanıyorlardı. o zamanları gerçekten çok özlüyorum. formula 1 yönetiminin schuminin dominant olduğu yıllarda schumi ve ferrariyi engellemek için yapmaya başladığı kural değişiklikleri zaten f1 i f1 olmaktan çıkartmaya başlamıştı. şimdilerde ise bu olayın amacı değişti. fakat etkisi artarak devam etti. f1 artık eskisi gibi değil ve olması da çok zor. pazar günkü yarışta bir ara petrol tankeri yarışı izliyor sandım. kaza veya arıza olmasa pilotların pozisyonu değişemeyecek neredeyse. felaket bir sezona merhaba!

  10. Burak Tufekcıoglu avatarı
    Burak Tufekcıoglu

    v10 motor,sınırsız devir ve yakıt ikmali geri gelirse Formula1 tekrar eskisi gibi olacaktır..

  11. mükemmel bir yazı ellerinize saglık
    FİA nın bu yazıyı şidetle okuması gerek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir