Mercedes, 2017 Kurallarının Yeniden Görüşülmesini İstedi

Formula 1 takımları ve Pirelli, Mercedes’in güvenlik nedeniyle duyduğu endişeleri belirtmesinin ardından 2017 için planlanan yeni kuralları tekrar incelemeye aldılar.

Mevcut araçların yavaşlığından şikayet edilmesi üzerine 2017’de radikal değişikliklerle aerodinaminin tekrar güçlenmesi ve araçların tur başına 4-5 sn hızlanması hedefleniyor.

Motorsport’un haberine göre geçtiğimiz salı günü teknik toplantı gerçekleştirildi ve yeni aracın sonuçlarıyla ilgili detaylı analizler masaya yatırıldı.

En büyük korkulardan birisi aerodinamideki büyük atılım sonucunda lastiklerin buna dayanamayacak olması. Takımlar ve Pirelli bu endişelerin haklı olup olmadığını görmek için simülatörlerde çalışmaya başladılar.

FIA, bu konuda yapılacak çalışmaların önümüzdeki 3 haftada sonuçlanmasını umuyor. Veriler ortaya çıktığında FIA, aerodinamik gelişim açısından mevcut planların aşırı olup olmadığını anlayacaklarına inanıyor.

Toto Wolff “Biz memnun değiliz. Bazı takımların farklı düşünceleri var ve onlar zar atarak karar vermenin mantıklı olduğunu düşünüyorlar. Biz işleri zar atarak yönetmiyoruz.”

“Gelecek için mantıklı yaklaşım istiyoruz ve lastik üreticisinin aero kurallarıyla baş edebilmesinden emin olmak istiyoruz.”

“Bazıları bunu bir fırsat olarak gördüğü ve farklı ajandalara, farklı politik bakış açısına sahip olduğu için bu konu havada kaldı ve görüşülmesi lazım.” dedi.

Paddy Lowe “Konulardan birisi aero yükünün sonucunda neler olabileceği. Bu yüzden Pirelli ile tahminlere uygun özelliklerde lastik yapabilip yapamayacaklarını konuşmamız lazım.”

“Mario Isola toplantıya gelmişti ve görüşmeler başladı.”

“Pirelli çok fazla eleştiri alıyor ancak tüm lastik üreticileri sıkı çalışır. Bridgestone ve Michelin’in de farklı zamanlarda yapısal sorunları oldu bu yüzden Pirelli de lastik teknolojisinde sınırlarda olma konusunda tek değil.”

“Sunmuş olduğumuz aerodinamik yük çok yüksek. Şu anda geçmişe göre daha az downforce olduğu algısı var ancak bu yanlış.”

“En yüksek, neredeyse şimdiye kadarki en yüksek aerodinamik değerlere sahibiz.” dedi.

Strateji Grubu, 2017’den itibaren F1 arabalarını 5 sn hızlandırma konusunda kararlı görünüyor.

Tahminlere göre sadece daha geniş araçlar ve lastiklerle 2 – 2.5 sn kazanılabilir. Daha geniş kanatlar ve yere basma gücünün (downforce) iyileştirilmesiyle ise 3 sn kazanılabilir.

Aerodinamik kazançla birlikte lastiklerin yeteri kadar mekanik yol tutuşu sağlaması ise önemli bir konu. Mercedes takımı, yeni kuralların yeterli olmayacağından ve yeteri kadar güvenli olmayacağından endişe duyuyor.

Lowe “Strateji Grubu araçların tur başına 5 sn hızlı olmasını istediğini söyledi. 20 sn daha hızlı olmasını istediklerini söyleselerdi bunun imkansız olduğunu söylerdik.”

“Ancak 5 sn de mümkün olmayabilir çünkü Pirelli mucize ile çalışmıyor ve lastik teknolojisinin durumu belli.” dedi.

Wolff “Strateji Grubu araçları 5 sn hızlandırmak istediğini belirtti ancak araçları aero kuralları ile 5 sn daha hızlı yapmamız gerektiği söylenmedi.”

“Sezon içerisindeki normal aero gelişimini sürdürürsek, motor gelişimiyle birlikte 2017’de ancak 1.5 – 2 sn bulabiliriz, 5 sn değil.”

“Lastikler kısıtlayıcı faktör ise ve lastik üreticisi bunun kısıtlı olduğunu söylüyorsa zar atarak inatçı bir şekilde tek bir yoldan gitmeyi ısrar edemezsiniz.”

“Güvenlik sorunu olmayacaksa zar atılsın çünkü biz iyi insanlardan oluşan bir yapıya sahibiz ve kurallar yeniden üretilecekse iyi bir pozisyonda olup rekabetçi olabiliriz. Bu konuda sorunumuz yok.” dedi.

 


Yorumlar

“Mercedes, 2017 Kurallarının Yeniden Görüşülmesini İstedi” için 10 yanıt

  1. “Gelecek için mantıklı yaklaşım istiyoruz ve lastik üreticisinin aero kurallarıyla baş edebilmesinden emin olmak istiyoruz.”

    Şunu demek istiyor Mercedes ben gizli lastik testi yapmadan bu lastikleri takmam 🙂

    Bana versinler lastiği ben test edeyim güvenliğinden emin olayım sonra tur başına 1 saniye takayım o zaman onay verebilirim.

    Sonrasi malum ama bu sefer papaz modu Mercedesin zamanı doldu boşa atıyor 🙂

  2. O uzmanlarimiz dolusmus gene.
    Birisi 370le.lastik patlatip olunce gorurum ben sizi.

    1. Aaaa şimdimi aklınıza geldi 🙂

      Ah canım ne düşüncelisiniz siz öyle.

  3. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Lastiği sertleştirmek istiyor olabilirler. Evet kuralları da önceden bilmiyorlar. Tabi haliyle bir kargaşa oluyor o zaman iyi ekibi olan misal Red Bull gibi takımlar öne çıkıyor. Devrinin biteceğinden endişe ediyorlar. Kurallar ile oynamayı bırakın artık. Umarım strateji grubu bu oyuna gelmez. Aracın çok downforce ğretiyorsa basıp gidecen değil mi ? 2 sene evvelki gibi 5 turda bir pite girmek istemiyorsun. Başarılarının yanında kurallar hakkında çok konuşması Mercedes için kötü düşüncelere itiyor beni. Bu kadar başarı kazanıp en ufak şeyde endişe duymaları… Çok duygusal 🙂

  4. Neyin telaşı bu,kurallar önceden bildirilmedi diye tırsmış olmasınlar.

  5. Pirelli daha sert lastik üretir, olur biter. Kendileri bizden istenen buysa sert lastik yapmasını da biliriz demişlerdi. Yapsınlar da görelim.

  6. demekki mercedes’e daha kurallardan bahsetmediler
    başkalarıyla aynı zamanda kuralları öğrenmek mercedes’in tırsmasına neden olmuş

  7. Ne aglamislar be, Pirelliyi Pirelliden daha cok dusunmusler.

  8. SebastianVettel05 avatarı
    SebastianVettel05

    Merco hemen cortlamış bu zamana kadar susmaları da garipti zaten??

  9. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Zar atilinca korkmuslar tabi kurallari onune koymayinca bir cacik yapamayacaklarini biliyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir