Dennis: "Bahreyn'de Vettel'in Benzini Bitmiş Olabilir"

yazar:

kategori:

Sorunun ardından ilk izlenim egzoz hatasıydı ama daha sonraki ayrıntılı incelemede motorun sıkıntı yarattığı belirtilmişti.

Ama bu ifadelere rağmen İspanyol As gazetesinin geçen haftaki haberinde Vettel’in, yakıt sıkıntısı yaşadığı için tasarrufa gittiği iddia edilmişti.

Express’e konuşan Ron Dennis: “Tur dereceleri hızlı bir şekilde düştü. Bu da elektronik kontrol ünitesinde (ECU), yakıt tasarrufu için muhafazakar bir programa geçildiği anlamına gelebilir.”

Dennis, ECU’yı F1 takımlarına sağlayan McLaren Elektronik Sistemleri’nin (MES) sahibi McLaren Grubu’nun başkanı ve %15 hissedarı.

62 yaşındaki başkan, geçen hafta MP4-12C’nin tanıtımında konuşuyordu.

Sebastian Vettel, yarışın sonlarında Rosberg’in kendisini geçmesine izin vermemişti. Bu durumda Vettel, önceki turlardaki yakıt tasarrufu ile kendisini Rosberg’e karşı yetecek yakıdı elinde bulundurmuş olabilir. Yani Dennis’in teorisi olasılık dışı görünmüyor.

Red Bull’un şimdiki tasarımcısı Adrian Newey, bir zamanlar Dennis’in liderliğinde McLaren takımındaydı ve F1 tasarımlarında kırılgan araçları da piste çıkmıştı.

Dennis: “Red Bull’un sorunu tasarım olabilir.”

“Yakıt deposu çok küçük olabilir veya yakıt harcaması, beklediklerinden çok yüksek.”

Renault’un motor sorumlusu Rob White, Express’e konuştu ve Fransız üreticinin, Vettel’in Bahreyn’deki sorununu incelediğini belirtti.

White: “Vettel’in motor sorununun nedenini belirleme amacıyla yapılan inceleme devam ediyor.”

“Bujide sorun bulundu ama sorunun başlı başına bunda olmasından şüpheliyiz”


Yorumlar

  1. ONUR ÇAKIR avatarı

    Yav, A.NEWEY gibi sınırlarda dolaşan ve her zaman hıza öncelik veren bi adam, benzin sarfını hesaplayamadı veya depoyu küçük yaptı gibi komik fikirlerle yargılanmamalı… Dayanıklılık sorunu olabilir, ancak tasarım sorunundan bahsetmek biraz abartılı olur… Bu olsa R.DENNIS'in ürettiği ECU'nun en hızla araca uyguladığı bir komplo olabilir… Zaten F1 takımlarının tümüne, başka bir takımının ekibi tarafından standart olacağı iddaa edilen bir parça tedarik edilmesinden daha saçma ne olabilir ki…

  2. Vettel in o kadar yüksek bir yakıt harcamasına ulaşmış olmasıyla duvar kısmı ilgilenmiş olabilirki…. telsizden Vettel i rahatlatıcı açıklamalar yapılıyordu.Alonso nun fazla lastik aşınmasıyla performans kaybedebileceği buna karşın sen aynı performansını dewam ettir (Massa ile performansın aynı).İşin enkötü yanı ise… Massa yarış sonrası açıklamasında,ısınmadan ötürü fazla yakıt harcamasını elimine etmek için yakıt tasarrufuna gittiğinden bahsetmişdi.Alonso böyle bir açıklamada bulunmadı ve en hızlı turların sahibiydi. Yarış bir bütündür ve bu bütünlüğe inandığımdan sitenin anketinde oyumu ewet olarak kullandım.Yarış yeniden başlasa ve Vettael in bu sorunu ortaya çıkmasa dahi böyle bir duruma yine ewet oyu verirdim.Bunun pek çok sebebi var… yarış sonrası yorumumda da yazdığım gibi; Alonso yarış sırasında o aşırı hızlanmasıyla bir geçiş simülasyonu yapıp lastiklerinin,yakıt harcamasının ve motorun osınma durumunun verilerini almışdır.Son on turun içerisinde Vettel in tepesine binecekdi.Geçebileceğinin sinyalinide Cuma günü antremanlarında bir kez RedBull u geçme sırasındaki verilerle dile getirmişdi(aracımız %100 atak yapacak durumda diye…).

  3. Newey in McLaren deki son harikası Mp4-21 idi.Yani 22 ve 23 aracının başlangıcı.Bu aracı tasarladıkdan sonra RedBull a geçtiğinden dolayı 1 sene boyunca koca McLaren aracı hızlatamadı.Motor sorunundan öte genelde yerleşim ve Raikonen engeline takıldı.Monako da güvenlik aracının piste girmesiyle yavaşlayan araç uzun zamanda Alonso nun peşinde ısınmış olunca yeterince korunmamış ve ısı kalkanları uygulanmamış kabloların tutuşmasıyla yarım kalan yarışlara iyi bir başlangıç yapmışdı.
    Dennis,ECU sistemini üreten firmanın sahibidir ve sistemi iyi bildiğidiğinden ötürü ortalığa çıkamayacak bir konuyuda ileri sürmüşdür.Massa nın zamanında duvar ekibi bir kaç tur öncesinden benzinin çok hızlı tükeniyor demesini pek umursamamışdı.Bilhassa bu yaşandıkdan sonra ECU yu bu konuda birazdaha hassas duruma getirmiş olabilirlerki bu kadar erken davranmış olabilir.Webber in böyle bir sorun yaşaması imkansız dı;zaten kendisi sınırlı hızla gitmek zorundaydı.Bu Hadise bilhassa Alonso çok hızlandıkdan sonra Vettel in endişeye kapılıp gaza yüklenmesiyle aşırı yakıt tüketimine sebebiyet vermesiyle ECU nun denetimi başlamış olabilir.Buda bir sebep olduğuyla birliktedirki aşağıda bahsedilen ankete ben ewet dedim.
    Buji arazası geçirmiş bir motorun üzerinde o kadar yüksek devşrlerde ne kadar büyük titreşimler meydana gelebileceğini hepiniz anlayabilirsiniz.O titreşimlerden dolayı motorun bazı kısımları(özellikle krank ve silindir çalışma sahaları) hesap edilemeyecek cinsde zararlar görümüş olabilirki yarışda kullanma riskine kimse giremez.
    Ferrari nin ve pilotlarının gücü avrupadan önceki iki yarış olan Malezya,Çin gibi yarışlarda görülebilinir.Henüz; o çok hızlı,bu çok yavaş diyebilmek zor.

  4. luris, çok basit bir sorun olmuş olabilir, buji kablosu çıkmıştır veya temassızlık yapmıştır, sonuç olarak buji çalışmamıştır, ben sorunun bu olduğuna dair bir yazı okumuştum internette, ne kadar doğru tartışılır…

    kabloyu takarsın yerine, olur biter eğer sorun buysa 🙂 Red Bull ne olursa olsun sırf benzinden dolayı 2 saniye yavaşlamamıştır bence, aynı araçla Webber başkalarının arkasında aracı zorlamadan tasarruf yaparak gitmiş olsa bile benzer bir sorunla karşılaşması gerekirdi, nitekim sorun 13 14 tur kala baş gösterdi 2-3 tur kala değil, bu ciddi bir rakam, bahreyn pistinin uzunluğunuda katarsanız, yarışın 3 te 1 ine yakın bir değer bu…

    ve bende newey tasarımlarının limitleri zorladığını ve aracın dayanıklılığından ödün verildiğine inananlardanım… mp4-20 yi hatırlıyorum da, sırf motor değil, kırılan akslar süspansiyonlar ve benzeri mekanik parçalarla çok hızlı ama kırılgan bir araçtı…Yani kullanılan tasarım biraz daha muhafazakar ama yavaş olsa, bu handikap ortadan kalkar, yine de hızlı olmak için oynanan başarılı bir kumar bu, tabi birinci olmak istiyorsanız, öncelikle yarışı bitirmelisiniz sözüne atıfta yapmak isterim

  5. ben bu sorunun motordan kaynaklandığını düşünüyorum.
    bir başka takımın patronu diğer takımın tasarımını tam olarak bilemez. her ne kadar ecu yu kendileri üretmiş olsalarda. dennis in yaptığı sadece tahminden ibaret.

    benzin deposunun küçük olacağını zannetmiyorum. burada mühendislik tasarımı yapılıyor. en yüksek süratte motor kaç litre benzin tüketiyor belli, en yüksek pist uzunluğu da belli, bunun yanında harici atılabilecek turlardaki yakıt tüketimi de az çok eklenerek bir hesap çıkarılabilir. aerodinami gibi fiziğin en zor alanlarından birisi içerisinde ince hesaplamaların yapıldığı bir tasarımda bu kadar basit kaba hesapla yapılabilen bir hatanın olabileceğine ihtimal vermiyorum.

    benim düşüncem motorların farklı araçlarda farklı reaksiyonlar vermesi. renaultta aynı motoru kullanıyor fakat onlarda bu tür bir problem çıkmadı. redbull un araç tasarımı elbette farklı, daha agresif bir tarza sahip. motoru farklı şekillerde kullanıyor. dolayısıyla motorun redbull aracına karşı bir zaafı olabilir. ilk turda da webberin motorundan tuhaf dumanlar çıktı ve daha sonradan geçti. belki ilk yüklenmelerde veya yüksek performans ile zorlandığında farklı reaksiyon ortaya çıkıyor.

    çok değil, avustralyadaki yarışda tüm bunların cevabı ortaya çıkacaktır. eğer yine pol ve yarış birinciliği gelirse bu sefer gerçekten de redbull un çok iyi bir tasarımı olduğu kanıtlanmış olur. adrian newey in tasarımları çoğu zaman agresif olmuştur fakat motor problemleri oldukça fazla yaşatmıştır. bunu mclaren de defalarca yaşadık. aynı sorunu renault motoruyla da yaşıyor olabilirler.
    ferrari ve mclaren geçen senenin ortalarında araçlarını geliştirmeye başladılar fakat redbull sezon sonuna kadar mücadele verdi ve gelecek senenin aracını tasarladı. sonuca bakılırsa mclaren ve ferrariden daha esnek ve agresif bir tasarım çıkarmışlar. şu anda pistteki en esnek ve hızlı araç küçük farklarla da olsa redbull dur. ama kısa zamanda ferrari, mclaren ve mercedes bu farkları analiz ederek kapayacaklardır.

  6. @tahsin emre efe

    33.Turda F.ALONSO LiderLiği aLdı ve 33.Turdan daha önce moTordan ses köTü geLiyordu.Benzin azaLmış oLsa iLeriki TurLarda yoLda kaLırdı.Benzinin biTTiği fiLan hikâye.Benzin biTse nasıl finishe geLsin adam ?

  7. arkadaşlar dikkat ettinizmi bilmiyorum ama vettelin motorunda çıkan boğuk ses televizyonlarada yansımıştı yani motorda birproblem olma ihitmali büyük ama dennis inde dediği gibi yakıtı azalmış olabilirki araç maksimum devirde çalışmıyorsa boğuk sesler çıkartır arkadaşlar. ECU sistemi yakıtın azaldığını anlayıp gücü düşürmüş olabilir. sorunun sebebi bence motor çok fazla yakıt tüketti adrian newey gibi bir tasarımcının yakıt deposunu küçük yapacak kadar tecrübesiz olduğunu sanmıyorum ama ben hala iddia ediyorum vettel sorun yaşamasa yarışı %100 kazanırdı ama alonsoda hak etti sonuçta hatasız yarıştı.

  8. o garip ses ECU'nun motor üzerindeki etkisinin bir sonucu olabilir, çekiş kontrol sistemi varken virah çıkışlarındaki gürültüyü hatırlayın, boğuk bir ses çıkıyordu, bildiğim kadarıyla çekiş kontrol ECU'nun bir işleviydi. yani radikal bir benzin tasarrufu istenmişse ECU'dan, belki böyle bir ses çıkarmış olabilir.

    buji denmiş de, buji sorunu olsa muhtemelen o parçanın değişmesi gerekicektir, mevcut kuralların buna izin verdiğini sanmıyorum. redbull söz konusu motoru antremanlarda kullacağız demişlerdi, dolasıyla buji sorunu bana mantıklı gelmiyor, yanılıyor da olabilir.

  9. eğer sorun bujideyse, motora zarar vermeden yarışı bitirebilir

  10. ANKET:
    Sizce Vettel sorun yaşamasa yarışı kazanabilir miydi ?
    Evet-402
    Hayır-173
    Fikrim yok-20

  11. M1CHAEL . güzel açıklamış. Yakıt sorunu gibi durmuyor.
    Ayrıca benim fikrim Red Bull'un dayanıklılık sorunun abartıldığı yönünde.

  12. elif çivici avatarı

    Bu hesap ettiğimiz şeyleri benzin deposu küçüklüğü vs. Adrian Newey ve ekibi kesinkes planlamıştır,o zaman biz amatörlerden bir farkları kalmaz zaten.Bence de sorun motordan kaynaklandı,şu anda RB hızlı,aerodinamik,ama dayanıksız bir araca fakat bu sorunu da kısa sürede aşabileceklerini düşünyorum.

  13. Sadece bir teori ve teorinin dayanaklarına oranla yanlışlayanları çok daha kuvvetli, spekülatif bir yaklaşım.
    Ortada ani bir güç kaybı problemi, motor sesi ve devir alamama sonucu var.
    Bunlar kontrol dahilinde olamayacaklar. Bunu Ron söylüyor diye doğru olması gerekmiyor. Evet, yarışlarda ufak ve orta mekanik problemler yaşayıpda yarışı tamamlayanlar çok oldu.
    Misalen bir motor pistonunu, bir vites kutusu dişlisini kaybedersiniz ama yarışı tamamlayabilirsiniz. Geçmişte böyle büyük görülebilecek problemleri yaşayıpda yarışı tamamlayan, kazanan çok oldu. Takımlar yarışlarda böyle 1000'lerce sorunla karşılaşıyorlar ama bize yansımıyor hiç birisi.

    Bunun bir ECU ayar seçimi olmadığı ortada. Ancak ECU problemi sonucunda belki olabilirdi. Onuda söylemez sanırım.
    Bu adamlar yakıt deposunu gereklilikten daha küçük yapacak ve harcamaların tespitini yapamayacak kadar ahmak değil. Böyle bir ifade çok saçma, küçük düşürücü bence. Testlerde yarış turlarına yakın uzun turlar attılar ve böyle birşeyi yaşayıp düzeltmediler demek ne kadar da komik. Evet tasarım problemi çekiyor olabilirler ama bunun küçücük depo olmadığı ortada.

    Ayrıca yeri gelince ECU bir FIA dayatmasıdır. İhaleye çıktılar ve tüm takımlara bir üreticinin teminine karar verdiler. Öncesinde her takım başka firmalar ile çalışıyordu. Bosch gibi Marelli gibi bir çok ECU üreticisi bulunuyor dünyada. Hatta bu geçiş sonrasında bazı takımlar tarafından ECU'lar ile ilgili şüpheler belirtilmişti. Tamamlanamayan bazı yarışlar sonucunda şüphelerini açıklamışlardı.

  14. Rubens Barichello da geçen sene Belçika'da dumanlar sala sala yarışı bitirmişti. Hem ama sorun neydi, sıra kaybetmişmiydi pek hatırlamıyorum.

  15. O sesler motordan cikinca yarisi bitirmek ilk defa bunu gurdum.Bi de Mark Weberin aracindan okadar buyuk dumanlar cikinca yarisi bitirmesi oda beni sasirtti!

  16. Tolga Soydan avatarı

    motordan kötü sesler geliyordu ama.

  17. zaten bir ihtimal oldugunu soylemis ron dennis ama ben pek ihtimal vermiyorum.

    hani massa'nin gecen sene ispanya'da yasadigi gibi birkac tur degil ki baya bir tur once basina geldi vettel'in…

  18. f1One FF "Yarış sonunada bakarsak vettelin aracı start finiş düzlüğünde durdu. Pit alanına kadar gidemedi budabenzin bittiginden olabilir. Kuvvetli ihtimal. "
    demişsin.
    Sorunun neyden kaynaklandığını bilmiyorum ama vettel aracı bilerek kenara çekti eğer bir arıza varsa 1 tur daha atıp daha cok zarar vermek istemedi.

  19. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Eğer sorun motor yada egzost ise muhtemelen düzelir ancak yakıt deposu küçükse ve tahminden çok harcıyorsa bu büyük bir sorun.

  20. sese pek fazla dikkat etmenin dogru oldugunu sanmıyorum Dennis'de biliyordur sesi ve konu hakkında bizden daha az bilmiyordur herhalde. Bu yüzden motor sesinin pek önemli oldugunu sanmıyorum , ki motor düşük devirde zorlanmadıgı için öyle ses cıkarıyordur.
    Vettel'inde dediğine göre güç kaybettiğini söyledi ve araçtaki bir sistem motorun gücünü kesmişti. Dennis burda diyor ki ECU yakıtın bitmesini engellemek için motorun gücünü kesmiş otomatik olarak devrini düşürmüş. Sonra vettel tasarruf yapıınca rosberg yetişene kadar gerekli tasarrufuyaptı yarışı bitirmek için ve rosberg'e de geçit vermedi.

    Bence eğer motorda mekanik bir sorun olsa o kadar tur gidemezdi. O motor iflas ederdi yada kendini durdururdu. Bu zaman kadar bircok arızayla o kadar tur atanı gördük ama motor sorunuyla bu kadar tur atan olmamıstır. Motor sorunu olan birisi yarım tur bile zor giderken bu kadar uzun gidilemez.

    Yarış sonunada bakarsak vettelin aracı start finiş düzlüğünde durdu. Pit alanına kadar gidemedi budabenzin bittiginden olabilir. Kuvvetli ihtimal.

  21. el_fano _Alonso avatarı
    el_fano _Alonso

    Haklı olduğunu sanmıyorum. Gerçekten sıkıntı vardı, sesi çok kötü ve kesintiliydi. Zaten pite getirmemişti. Ayrıca Yakıt tasarrufu yapma sorununu Massa yaşadı ve onun aracından kötü sesler gelmiyordu, bu durumu paylaştılar birşey olmadı, takım radyosunda söz edildi sürekli.

  22. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Eğer böyleyse bu gerçek bir şok olur.Öte yandan Serhan Acar araçtan hiçte hoş sesler gelmiyor demişti.Bir başka olay ise Kimi buna benzer bir sorun yaşadığında tur dereceleri hiç düzelmezken,sonlara doğru Vettel'in dereceleri normale döndü.Tabi yakıt-lastik gibi etkenlere bağladık o anda.Ama motor olsaydı o kadar dayanırmıydı oda bilinmez.Ancak benim dikkat ettiğim Ferrari örs kapağı kullanmadığında bile oldukça iri ve Mclaren ile Mercedes te öyle.Ancak Redbull sanki 2009 aracı ile yarışıyormuş gibi görünüyor.Tabi çok fark yok ancak kıyaslayıp resimlere bakınca öyle bir izlenim aldım ben.Renault az yakıt harcıyor diyerek küçük bir depo yaptılarsa ve tahminlerinden çok daha fazla harcıyorsa bu onlar için sezonun bittiği anlamına gelir.Yeni bir tasarımı yapmaları ve ondan alacakları performans vs çok büyük bir bilinmezlikler kümesi olur.

  23. dostum dennis iyi bir noktaya değinmiş olabilir. Vettelin yarış içinde cok hızlı olması aşırı derecede hafif olmasından olabilir. Sonra ECU da motorun devirini düşürmüş yada yüksek güçde calısmasını engellemiş olabilir. Sonradanda gerekli tasarrufu yaptıkdan rosberg'de yetişememişti zaten.

    İki takım arkadasını kıyaslamak mantıksız. Ona bakarsan ferrari'de Massa tasarruf yaparken Alonso yapmadı. Bana kalırsa sorun yakıtsa Alonso gerek lastikleri koruyarak gerekse de yakıt tasarrufu yaparak cok komple ve zeki bir pilot oldugunu göstermiştir. Çünkü vetteli geçtikten sonra temposunu cok yükseltti. Gerekli tasarruf yaptıgını ve lastikleri nasıl yarışın sonlarına iyi sakladığını gösterir. Öyle birşey varsa Alonso'nun etkisini ve pilot yetenegini gösterir.

  24. MagicAlonso avatarı

    bu denli ciddi bir tasarım hatası yapacaklarını düşünmüyorum.En azından öyle umuyorum.webber de yakıttan kaynaklanan bir yavaşlama olmadı.vettelin aracı yavaşladıktan sonra çıkardığı ses yakıt bitmesine benzeyen bir ses değil aksine arıza habercisi gibiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir