Wolff Standart Motor Fikrinden Rahatsız

yazar:

kategori:

FIA ve Bernie Ecclestone, üreticilerin motor fiyatlarında bütçe sınırını kabul etmemesinin ardından 2017’de standart motor fikrini hayata geçirmenin ilk adımını attılar.

Bu sürece dahil olmak isteyen üreticiler için tedarikçi olma süreci başlatıldı. Bu plan kapsamında mevcut üreticilerle bağı olmayan bir üretici firmaya belli özelliklerde, takımlar için daha ucuz olacak motor yaptırılacak.

Bu konuya karşı çıkan Toto Wolff, Motorsport.com sitesi için röportaja katıldı.

FIA’nın F1 Komisyonu’nun onayı olmadan alternatif motor için tedarikçi süreci başlatmasına şaşırdınız mı?

Toto Wolff: Hayır, bunu açıklamalarına şaşırmadım. Takımlara böyle bir motorla ilgilenip ilgilenmedikleri soruldu ve bazı takımlar ilgilendiklerini belirttiler. Bu yüzden resmi olarak, beklendiği gibi tedarikçi sürecini başlattılar.

Ancak bunun öncelikle F1 Komisyonu’na gidip, orada oylanıp o şekilde tedarikçi sürecinin başlamasını beklemiyor muydunuz?

TW: Hayır, FIA bunu başarmak istediğini açık bir şekilde belirtti. Bazı müşteri takımları için motorda indirim istediler ve mantıklı bir sebepleri var. Bu gerçekleşmezse bağımsız motor üreticisi isteyeceklerini her zaman belirttiler ve şu anda bu oluyor. Şimdi resmi gruplar bunu oylayıp onaylayacaklar.

Bu süreç hakkında beklentileriniz neler? Rakamlara bakarsak F1 Komisyonu’ndan geçmeyecek gibi. Reddedileceğinden emin misiniz?

TW: Asla emin olamazsınız çünkü bu sıkıntılı bir konu. Küçük takımlar tarafından bakarsak daha ucuz motorun faydası var ve bu pozisyona saygı duymamız lazım. Açık bir şey yok.

3 müşteri takımınız var ve hepsinin sizinle aynı oyu vereceğini düşünüyor musunuz? Sizinle aynı oyu vermek zorundalar mı?

TW: Kimse kimseye göre oy vermek zorunda değil. Araçta ne istediklerine, anlaşmalara göre araçlarında ne olacağına bağlı. Anlaşmalarına göre araçlarında olmayacak bir şey için oy verebilirler ve bu tuhaf geliyor.

Açık bir şekilde iki tür motor olmasından mutlu değilsiniz. Bernie bunu daha önce söyledi ancak onlar geçiş dönemindeydi…

TW: Bu tür olaylar sadece geçiş yıllarında oldu ve hiç bir seride düzgün çalışmıyor. Performansta denge olmalı, en büyük tartışma bu. Dayanıklılık serisinde Çin’de Aston Martin’in yarışmadığını gördük çünkü onlar performans dengesinden mutlu değillerdi.

LMP1’deki tartışmaları duyabilirsiniz. Her nerede performans dengesi varsa orada fonksiyonda sorun vardır. F1’de bu olmalı mı? Bana göre hayır. Ancak herkesin fikrine saygı duyuyorum.

Daha büyük pencereden bakarsak taraftarlar 2017’de iki farklı kuralları istiyor mu? Bu F1’e zarar verir mi?

TW: Zarar vermeyecek şekilde bunu nasıl dengeleyebilirler gerçekten bilmiyorum. Yapmanız gereken şey iki motorun dengeli olması. Bunu nasıl yapabilirsiniz?

Devir, turbo, yakıt kapasitesi, ağırlık gibi bir çok şeyi dikkate almak lazım…

TW: Birisinin eline kimin kazanacağını belirlediği bir düğme verecekseniz, amaç buysa bunu yapmanın daha zekice yolları var.

Öyleyse siz bu motorlar için istekli değilsiniz…

TW: F1 böyle bir spor değildi. Farklı eğlence yollarında bunu yapabilirsiniz ancak profesyonel sporda yapamazsınız.

Niki Lauda, bu hafta sonu Helmut Marko ve Christian Horner ile çok zaman geçirdi. İki taraf arasında çeşitli görüşmeler var gibi görünüyor…

TW: Niki’nin Helmut ve Christian ile arası iyi. Kişisel olarak iyi anlaşıyorlar. Hepsi bu.

Christian hala Mercedes motoru almaya çalışıyor olabilir mi?

TW: Benim onlarla bir ilişkim yok bu yüzden ben o masada yokum…

Matthew Carter geçtiğimiz hafta ilginç açıklamalar yaptı. Renault kullanmayı beklediklerini ancak aynı zamanda Mercedes için hazırlandıklarını söyledi. Bu, 5. takıma motor verebilecek kapasiteye sahip olduğunuz anlamına mı geliyor?

TW: Evet ancak Red Bull durumuyla tamamen alakasız.

Ancak fiziksel kapasite açısından bunu yapabilir misiniz?

TW: Bunu yapmıyoruz…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar

“Wolff Standart Motor Fikrinden Rahatsız” için 2 yanıt

  1. Wolff diyor ki “bağımsız motoru isteyenlerin bizimle anlasmalari var. Nereye gidiyorlar” tefeci valla bunlar. 2 sene taahhut yapan internetciler gibi. Kendini kurtaramiyorsun 🙂

  2. Madem standart motorları istemiyorsun, o zaman isteyen herkese 2016 motorunu 12 milyondan vereceksin. Ferrari ile birlikte bunu yapabilecek kadar sportmen değillerse ki değiller, çözümü başkasının bulur, seni de geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir