Avustralya Öncesi Renault

yazar:

kategori:

Robert Kubica

Bahreyn’deki yarışın ardından takımın nerede olduğu konusunda daha fazla neler öğrendin?

RK: “Aracı anlamak ve geliştirmek için çok yoğun bir kış çalışması geçirdik. Bu yüzden sonunda nerede olduğumuzu kıyaslayabilmek güzeldi. Durumu gerçekten değerlendirebilmek için yine de bir iki yarışın daha geçmesini istiyorum. Çünkü Bahreyn, bazı açılardan biraz olağanın dışında bir pist. Ama çok olumlu şeyler hissediyorum. Çeşitli nedenlerden ötürü sıralamalarda veya yarışta tam potansiyelimizi ortaya koyamadık. Ama 7.lik her iki durumda da gerçekçiydi. Bunu başaramamak hayal kırıklığı yarattı ama bunu yapma potansiyelimizin olması, cesaret verici unsur.”

Aracın potansiyeli ile ilgili konuştun. R30 ile ilgili şimdiki düşüncelerin nedir?

RK: “Bahreyn’deki hafta sonu aslında, aracın güçlü olduğu ve gelişmesi gerektiği yerler açısından ilk test Valensiya’daki hislerimi doğruladı. Araç çok güçlü ve daha da iyi bir iş çıkarmak ve daha az güçlü olduğumuz alanları geliştirmek için sıkı çalışıyoruz. Bu sene yarış sadece pistte değil, bunun yanında yeni gelişimler için fabrikada da yarış var. Enstone’deki takım, yenilikler üretmek için 7/24 yaşıyor ve Bahreyn’deki ilk sonuçlar, performansta iyi bir adım attığımızı gösteriyor.”

Bahreyn’deki yarışma çok eleştiri aldı. Yakıt ikmali olmadan yarışmak kokpitten nasıl görünüyordu?

RK: “Özellikle başlangıçta yarış, geçen seneye göre sanki yavaş oynatılıyordu (slow motion). Çünkü çok yakıt vardı ve tur dereceleri çok daha yavaştı. Zorluklara karşı takımların farklı tepkilerini görmek hoştu. Yeni lastikler için çok erken piste girmek suretiyle strateji açısından bir referans oluşturduk ve yumuşak lastiklerdeki diğerlerinin de bizden 2-3 tur sonra pite geldiklerini gördük”

“Cuma antrenmanlarında kullanılmak için şimdi sadece 3 set lastiğimiz var ve sürüş zamanı oldukça kısıtlı. Bu yüzden iki hamur arasındaki farkı iyice anlayamıyorsunuz. Takımların yarış şartlarında lastiklerin davranışları için çok etkili olması gerekecek. Stratejilerini çok çabuk adapte etmeliler”

R30, Melbourne pistinin zorlukları ile nasıl başa çıkacak?

RK: “Genel olarak sezon başlamadan önce Melbourne’nin, Bahreyn’e kıyasla bizim için daha iyi olacağını hissederdim. Şimdi ise diğer araçların sürüşünü gördükten ve nereden olduğumuz konusunda bazı bilgiler edindikten sonra bizim için daha da iyi bir pist olacağını düşünüyorum. Pist, hafta sonunun başlangıcında çok düşük tutunmaya sahip oluyor ve iyi bir mekanik tutunmaya, fren dengesine ve sürüşe ihtiyacınız var. Bu yüzden umarım güçlü bir performans ortaya koyar ve aracın potansiyelini gösterebiliriz.”

Vitaly Petrov

F1’deki ilk hafta sonunu nasıl değerlendiriyorsun?

VP: “Nihai sonuç hariç hafta sonundan çok memnun kaldım. Sıralamalarda bir hata yaptım ve bu da gridde çok yukarıda başlayamam anlamına geldi ama bunu yapabilirdim. Kalkışta 11.liğe kadar çıktım. Hafta sonu boyunca takım bana çok yardım etti. Doğru ayarı bulmak için mühendisler ve mekanikerlerle birlikte iyi bir iş çıkardık. Pazar günü araç çok iyiydi ve bu da gelecek yarışlar için bana olumlu duygular hissettiriyor.”

Her şeye alışık gibi rahattın. Bu senin karakterin mi?

VP: “Her şeyi sakince yapmayı tercih ederim. Uzun süredir yarışıyorum ve F1’in diğer serilerden daha zor olmasına rağmen yine de iş, araçta elinden gelenin en iyisini yapmayla ilgili. Yarıştan önce endişeli değildim ama ilk kalkışımı yapıp ilk turda yer kazanıp etrafımdaki araçlarla gerçekten rekabet ettikten sonra kendimi çok daha iyi hissettim. Şimdiki amacım, artık daha başka hata yapmadan ilk 10’a daha yakın olmaya çalışmak”

Senin ilk yarışına Rusya’daki tepkiler nasıldı?

VP: “Şimdiye kadar Rusya’daki destek muhteşemdi. Formula 1 benim ülkeme hâlâ yeni bir şey. Bu yüzden insanlar, hep yeni şeyler öğreniyor ve sporun farklı yönlerini keşfediyor. Çok heyecan oldu, bir çok destek mesajı aldım. Bu yüzden oradaki bütün taraftarlara teşekkür etmem gerekiyor. Araca bindiğimde ise işime odaklanıyorum. Arkamdaki insanlardan büyük bir ivme kazandım ama omuzlarımda fazladan baskı hissetmedim”

Avustralya’da yeni bir pisti öğrenme mücadelesine yaklaşımın nasıl olacak?

VP: “En önemli şey, pisti tanımak ve akışını anlamak. Oraya çıkıp asfaltı hissetmeliyim, bordürleri görmeli ve ne yapmam gerektiği konusunda doğru hisleri edinmek için bir tur yürümeliyim. Ardından da elimden geleni yapacağım, neler olacak göreceğiz”

Alan Permane

İlk yarışta R30 ile ilgili neler öğrendik?

AP: “Açıkçası Bahreyn, R30’un sıcak şartlar altında sürüldüğü ilk yarıştı. Bu yüzden aracımızda veya sistemde herhangi bir sorun oluşmaması iyi bir şeydi. Ayrıca lastikler hakkında da çok şey öğrendik: onları nasıl kullanacağımızı, uzun sürüşlerde nasıl koruyacağımızı. Robsert ile yarışı tamamlamak, bize daha çok veri sağladı ve yakıt ağırlığının düştüğü bir yarış mesafesinde aracın davranışlarını anlama fırsatı verdi.”

Performansın gelişimi için çalışmalarda takım nerede?

AP: “Bütün alanlara bakıyoruz. Ama hâlâ F1’de yere basma kuvvetinin önemli olduğu sır değil ve araca daha fazla yere basma kuvveti eklersek daha iyi olacak. Ayrıca mekanik açıdan bazı zayıf noktalarımızı da belirlemeye çalışıyoruz. Ama bu daha çok uzun vadeli proje ve süspansiyon güncellemesini yerleştirmek bir kaç yarış alacak.”

İlk hafta sonunda Petrov takıma nasıl yerleşti ve performansından memnun musunuz?

AP: “Vitaly, çok iyi bir kış geçirmedi. Çünkü testler sırasında hava koşullarında şanssızdı,, bu da ilk yarışının özellikle dik bir öğrenme çizgisi olmasını sağladı. Alışması gereken çok şey vardı ve yarışı kısa sürmesine rağmen performansıyla gurur duyabilir. 17.likten 11.liğe çıkarak mükemmel bir kalkış yaptı ve süspansiyonda sorun yaşayana kadar ilk turlarda iyi bir tempo ortaya koydu. Araçtan çıktığında hayal kırıklığı anlaşılabilirdi ama yüzünde yine de gülümseme vardı. Bahreyn’deki performansı, bu hafta sonu öncesinde güveni için kesinlikle bir ivme yaratacak.”

Peki ya Robert’in takımla ilk yarışı nasıldı?

AP: “Açılış turunda ona vurulması utanç vericiydi. Çünkü bu, yarışını tamamıyla mahvetti. Yarışın orta bölümünde 11.likte inanılmaz bir iş çıkardı. Temposu çok rekabetçiydi; iki Mercedes ve McLaren’den Button kadar hızlıydı. Şu anda Ferrari ve Red Bull ile aynı ligde olmadığımız açık ama Bahreyn’deki performans, bu sene bazı iyi puanlar için mücadele edebileceğimiz konusunda bana güven verdi.”

Albert Park’ın zorluklarından ve iyi bir ayar için kilit unsurlardan bahsedin.

AP: “İyi bir fren dengesine sahip olmanız gereken bir pist. Çünkü fren alanlarında çok engebeli. Ayrıca iyi bir çekişe de sahip olmalısınız, çünkü tur, daha çok ikinci ve üçüncü viteslerle geçilen virajlarla kurulu, iyi bir yön değişimi de önemli. turun son bölümünde araç önden kaymaya meyilli oluyor, özellikle de pit düzlüğü üzerinde son virajda. Bu yüzden bununla başa çıkabilmek için iyi bir ön uca ihtiyacınız var”

Bu hafta sonu için planlanan güncellemeler nelerdir?

AP: “Melbourne için bazı aerodinamik parçalarımız var, bunların da bize biraz daha performans sağlaması gerekiyor. Yeni bir ön kanat ve arka kanatta da yeni bir parça olacak. Bunlar da genel yere basma kuvvetimizi geliştirecek.”

Pist araca uyuyor mu?

AP: “Uyacağını düşünüyorum. Çünkü Albert Park, engebeli bir pist ve aracımız tümseklerde iyi çalışıyor. Bunu Bahreyn’de Robert ve Vitaly’nin çok rekabetçi olduğunu pistin yeni bölümünde gördük. Orası çok engebeliydi.”

Hafta sonu için hedefiniz?

AP: “Hedef, her iki pilotu da S3’e sokabilmek. Rekabetçiliğimizin düşünülünce bunun gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyorum. Eğer bunu başarabilirsek her iki pilotumuz da puanlar için mücadele edecek yeterlilikte olur”


Yorumlar

  1. Kubica; şu an yarışan pilotların en atak ve gözükaralarındandır. Bana kalsa… iyi bir araçla çok candan fazlasını yakar.

  2. Kubica RenauLT adına iyi bir seçim.AsLında değinmek isTediğim kişi ViTaLy PeTrov konusunda aynı şeyi söyLeyemeyeceğim.RenauLT birkaç sanedir piLoT konusunda haTaLar yapıyor.GrosJean gibi N.PiqueT gibi.İLeriki yarışLarda PeTrov hakkında daha çok fikir sahibi oLabiLeceğiz ama kişiseL görüşüm RenauLT o koLTuğa PeTrovdan daha iyisini geTirebiLirdi.

  3. fernando alonso kardeş kubica bana ve birçok f1 fanına göre çok kaliteli bir pilot BMW ile neler yaptığını hatırlıyorsundur umarım petrovda iyi bir yarış çıkarıyordu ama şanssız günündeydi bence renonun pilot kadrosu fena değil özelikle kubica iyi bir araçla çok can yakar.

  4. RenauLT'nun amacı Tam oLarak nedir anLamış değiLim.

    2005 ve 2006 sezonLarında şampiyon piLoT çıkaran Takımın bu sene amacı nedir ?

    ViTaLy PeTrov ve RoberT Kubica iLe neye uLaşmak isTiyor ?
    O zamanLar Tüm Takımın yükünü F.ALONSO çekiyordu.

    ALLAH'ın yaraTTığıyLa daLga geçmek gibi oLmasın ama PeTrov beni ürküTüyor.

    http://www.autoweek.com/storyimage/CW/20100122/F1/100129967/Vitaly-Petrov.jpg

    Ama gözLeri çok güzeL ;}

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir