"Yeni Lastik Kuralı, F1'in Çözümü Değil"

yazar:

kategori:

Bahreyn’de beklentilerin çok uzağındaki gösterinin ardından takımlar, durumun geliştirilmesi için önmeller alma çabasına girdi.

Bu çalışmaların içinde zorunlu pit sayısının arttırılması ve yarışlara getirilen Bridgestone lastikleri arasındaki farkların daha belirgin olması da var.

Ama Bridgestone’nin lastik gelişim sorumlusu Hirohide Hamashima, bu tip planların yanlış olduğunu düşünüyor.

Hamashima: “Her bir yarışa en iyi lastikleri getirmek istiyoruz. Bu bizim görevimiz”

“Tabi ki getirilen hamur çeşitlerini değiştirebiliriz. Ama bu pek de uygun değil. Çünkü eğer bir çeşitte çok aşınma olursa ve bütün takımlar aynı lastik stratejisini enimserse yine bir şey değimez”

Hamashima, sezonun ilk yarısı için lastik çeşitlerinin belirlendiğini belirtti ve daha sonrasındaki yerlerde lastiklerin hamurlarının yumuşatılmasının riskli olacağını ekledi.

Hamashima: “Zaten sezonun ortasına kadar olan lastikleri ürettik. Geriye kalan pistler deçok ama çok ciddi. Mesela Monza ve Suzuka. Bu pistlerde eğer süper yumuşak lastikleri kullanırsanız, kabarma riski ile karşılaşırsınız. Bu da F1’de pek iyi olmaz”

Yeni lastik kuralının, yarışlardaki heyecanı arttırmaya çözüm olmayacağını düşünse de Hamashima, durumun kendiliğinden düzeleceğini, aslında Bahreyn’in kararkterinden de şartların kötüleştiğini belirtti.

Hamashima, konunun F1 Yarış Sorumlusu Charlie Whiting ile görüşüldüğünü ve Bahreyn’de lastikler arasındaki farkın neden o kadar fazla olmadığının açıklandığını söyledi.

Hamashima: “Charlie, Bahreyn’deki performans farkını sordu. Ben de ona izah ettim ve geçen sene ile bu sene arasında kıyaslama yaparak verileri gösterdim”

“Bahreyn’de performans farkı, geçen seneye göre daha fazlaydı. Eğer tur derecelerini incelerseniz, özellikle de Rubens’inkini, süper yumuşaklarla olan ikinci bölümünde tur derecelerinin çok hızlı olduğunu görebilirsiniz.”

“Eğer bu noktayı göz önüne alırsak, lastiklerdeki performans farkı yeterli. Ama Bahreyn, lastiklere çok ama çok yumuşak davranıyor. Bu yüzden de tipler arasında bir fark yaratmak zor oluyor”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir