Whitmarsh, Çarpıcı Kural Değişiklikleri İstiyor

yazar:

kategori:

2010 sezonunun Bahreyn’de sıkıcı bir yarışla başlamasının ardından McLaren patron Martin Whitmarsh, Avustralya GP’nin 58 turunda olanları görüşmek için toplantılar yapılacağını belirtti.

Whitmarsh: “Eğer daha az heyecanlı bir yarış olursa, değişiklikler için zorlama olacaktır. Kişisel olarak çekici yarışlar ve değişiklik istiyorum”

Sezon ortasındaki değişiklikler için oy birliği gerekli ve bazı takımlar, rebaketçi görüntülerini korumak için değişime karşı çıkabilir.

Whitmarsh, gündemde bulunan değişikliklerin çoğunun sıralama formatı ile ilgili olduğunu belirtti. Bunların içinde gridin terse çevrilmesi, başarıya göre ağırlık eklenmesi gibi öneriler de bulunuyor.

Bir başka fikir ise, Süper Lig Formula’daki gibi bire bir mücadele.

Whitmarsh: “Hata yapmayan en hızlı araç yine ilk sırayı alacak ama lastiklerinizi nasıl kullandığınızda meziyet ister.”

“Ve bazı yarışlarda kolay bir grupta yer alacak ve grid konumunuzu ileri taşıyabilirsiniz.”


Yorumlar

  1. Sir Jack B.  avatarı

    Ağırlık takmak pek adilce olmaz ama ters grid formatını destekliyorum.

    Sıralama turları F1'in önemli bir parçası olsada araçları hızlıdan yavaşa doğru dizip yarıştada yavaş olanın hızlı olanı geçmesini bekleyemezsiniz. Bu sene tek tur ve uzun turlarda farklı performanslar gösteren araçlar olasada yine geçiş yapmak mümkün değil.
    Aerodinamik kuralları değiştirip geçişi bir nebze kolaylaştırabilirsiniz ama işler çok geçmeden yine eskiye döner. Geçen sene ilk yarışta araçlar birbirlerini gerçekten yakından seyredebiliyordu. Avustralyada ki yarışı hatırlayın bir çokda geçiş görmüştük. Pitten başlayan Toyotalar podyuma çıkmıştı. Ama bir kaç yarış sonra yine geçiş yapmak güçleşti. Difizörün etkisi olsada olmasada takımlar farklı çözümlerle hız yakalamaya çalışırken geride bıraktıkları hava yine arkadaki aracı etkiler.

    Herkes hızlı olmaya çalışıyor. Amaç pole pozisyonunu kazanıp yarışı önde tamamlamak. Ama kimse önde ki aracı yakından takip edebilmek için ayrı bir çalışma içerisinde değil. Çünkü yarış ortamında buna ihtiyaç yok hızın neyse aşağı yukarı orada bitiriyorsun.

    Eğer ters grid olursa takımlar bu sene nasıl lastikler üzerine çalıştıysa aynı titizlikte önde ki aracı iyi takip edebilecek tasarımlar geliştirecek. Bu sayede aerodinamik problemler kendiliğinden çözülebilir. Tabii bir kaç kurallada bu desteklenebilir.

    Bazı cadde pistleri dışında herhangi bir problemin çıkacağını zannetmiyorum. Onlar içinde ayrı bir çözüm bulanabilir. Belki geçiş dönemi sancılı geçebilir ama nihayetinde her yarış güzel mücadeleler izleriz.

    Bazı cesur pilotlarda daha çok ön plana çıkabilir.

  2. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    1 saat değil 1.5 saat sürer.Ne olacakki.Keşke karar verselerde 2009 öncesine dönsek seneye.Ferrari'nin bu rengi o tasarımda harika dururdu eminim.

  3. İyi de Mclaren Mercedes Gp, öyle olursa hızlı araca ceza vermek gibi birşey olur hımm sen çok çalıştın milyon dolardan akıttın çok başarılı bir araç yaptın bu başarından dolayı seni geriye atıyoruz demek haksızlık hiçbirşey yapmayıp geride kalan takımlara ödül olur gelişimi köstekler.

    Alonsothebest, o dediğini sanırım 2003'te ve 2005'te yapıyorlardı geçen yarışın sıralamasının tersi şekilde çıkıyorlardı ve 2 parçalıydı, ilk sıralamalarda birinci olan ikincide son sırada çıkıyor, iki tur derecesinin toplamı gridi belirliyordu. Ondan zannedersem tek turda çok hata yapıldığı, pilotların ikinci bir şans isteği ve koşulların değişmesi( seans sonunda yağmur yağarsa eşitsizlik oluyordu) gibi nedenlerden vazgeçtiler. Ayrıca 3 hızlı tur atarlarsa o seans bitmez.

  4. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Hayır ya! Gridin terse çevrilmesi nasıl bir saçmalıktır.Resmen yarışı ikiye bölmektir bu!Ağırlık eklemesi yapılacaksa neden yakıt yasağı getirdiniz.En iyi çözüm bu sene bu şekilde gitmek ve seneye 2009 öncesine dönmektir.Keşke takımlar bu sene karar verseler ama seneyede rağzıyım.

    Arkadaşlar aklıma bir fikir geldi.Sıralama turları ile ilgili.oda şöyle.

    Sistemimin adı knock out.
    şekli:
    1-Puan sıralamasında arka arkaya yer alan pilotlar,tersten başlamak şartıyla
    örnek:Chandok vs Senna piste çıkar.

    2-Bir pilot ilk sektördeyken diğeri piti terk eder ve bu 2 pilot 3 hızlı tur atarlar.Bu şekilde ilk iki pilota kadar gidilir.

    3-Bu Şekilde taraftarı heyecanlandıracak Alonso-Hamilton-Vettel-Massa gibi eşleşmeler olur ve hangisinin tek turda daha hızlı olduğu görülür.

    4-Derecelere göre grid sıralanır.

    5-Pole +1 puan verilir.

    3e bölünmüş ve en son çıkan (son dk'de Rosberg'in sadece 0,014 geride kalması gibi-sıralama sonucuna bakın) yanıltıcı bilgilerin önüne geçilmiş olur.Hemde takibi daha kolay olur.

  5. Yarın ki yarış bu kararLar için çok kriTik oLacak.Eğer isTeniLen gibi oLmazsa baska bir seri oLuşTuruLması en manTıkLı şey.Ama sezon basLadığı icin ne kadar imkânLar dahiLinde biLinmiyor.

    SıraLama TurLarı biLe harekeTLi değiL arTık.

    Yazık.

  6. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    hızlı araçlar geriden mi kalksa, en azından geçiş olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir