"Red Bull'un Sürüş Yüksekliği Sistemi Kural Dışı Olabilir"

yazar:

kategori:

2010 sezonunda yakıt ikmalinin kalkması ile artık araçlar, sıralama turlarına daha yüksek bir sürüş yüksekliği ile çıkıyor. Çünkü yarış öncesinde depoların doldurulması ile araçlar yere daha yakın hale geliyor, ayrıca sıralamalardan sonra araçlara da dokunulamıyor.

Ama Cumartesi günü sıralamaların televizyon görüntülerinde Mark Webber’in aracının altının yere vurduğu gözlendi.

BBC’ye konuşan McLaren patronu Whitmarsh, benzer şeyin Bahreyn’de de olması ile Red Bull araçlarının neden yarışta yere vurmadığını sorguladı.

Whitmarsh, bu durumun sürüş yüksekliği kontrol sisteminin kullanıldığına kanıt olduğunu ve bir çok kişinin buna izin verileceğini düşünmemiş olabileceğini söyledi.

Geçen seneki difüzör tartışmalarının ardından bu sene başında McLaren’in F-kanal sistemi konuşuldu. Şimdi ise yeni bir kargaşa bizi bekliyor olabilir.

Whitmarsh, Red Bull’un sistemini uygulamaya geçirmek için sıkı çalıştıklarını ve Çin’de araca bazı şeyler ekleyeceklerini söyledi.


Yorumlar

  1. elif çivici avatarı

    Fikrinize,emeğinize sağlık,çok beğendim birazdan detaylı inceleyeceğim,müdavimi olacağım gibi gözüküyor.:)

  2. biz teşekkr ederiz ne demek 😉

  3. Kasparov ve 0versteer kardeşlerim; alakanıza çok teşekkür ederim.

  4. @onur aybars burayı biraz konu dışı doldurduk bu yüzden kusurumuza bakmayın:) bu isimle çıkan ilk sayı bu, önceki sayılar farklı isimle fakat benzer formatla çıkıyordu, önceki tecrübelerimize dayanarak temiz bir başlangıç yapmak istedik , yine de arşivi açma konusunu ele alalım bir kez daha, dergiyi eski adıyla arşivlerimize ekleriz gerekirse

  5. Sevgili Onur Aybars, dergideki bir yazı dizisi hakkında birkaç sorularınız olmuş. Yazıyı ben yazmadım. Ama yazan arkadaşımın verdiği cevabı aynen buraya kopyalıyorum:

    Devlerin ilk adımları yazısında Williams’ın kendi kuruluş tarihini 1977 olarak almamızın nedeni takımın kendi kuruluş tarihini 1977 olarak göstermesiydi fakat aynı şeyi Ferrari' de yapabilir miydik evet . Bunun dışında Ron Dennis’le ilgili ayrı olarak önümüzdeki sayı aynı bu yazı gibi Mclaren ve Lotus’u içeren bir yazı yayınlayacağz. Bruce Mclaren Chapman gibi isimlerin yazmaya değer olduğu su götürmez. Bu yüzden elimizden geldiğince anlatmaya çalışacağmıza emin olabilirsiniz

  6. 0versteer ve Garry Kasparov kardeşlerim; umutntm kardeşimizin bu sayfaya yazmasıyla sitenizi fark ettim, ziyaret ettim. O sitede yazacak yer olmadığı veya ben yazacak yeri bulamadığım için buraya yazıyorum, umarım site yönetimi ve üyeler ters karşılamazlar.

    Başta şunu belirteyim, site güzel olmuş, emeğinize sağlık. Ferrari ve Williams'ın kısa tarihçelerinden bahseden haberinizi de okudum.

    Benim birkaç sorum olacak. Şu an yayında olan derginin ilk sayısı mı? Eğer ilk sayı değil ise önceki sayılara ulaşabileceğim bir arşiv var mı?

    Derginizde okuduğum haber ile ilgili yani "Devlerin İlk Adımları" konu başlıklı makalenizin Williams bölümünde, Williams'ın '77 sezonunda March şaşisi kullandığını belirtip, kendisine ait ilk şasi olan FW06'nın '78 sezonunda kullanıldığından bahsetmişsiniz. Ben yaklaşık 3 aydır Ferrari, McLaren ve Williams'ın markalar şampiyonası geçmişlerini araştırıyorum. Benim elde ettiğim bilgilere göre; Sir Frank Williams, takımı 1969'da Frank Williams Racing Cars adı ile kuruyor ve Patrick Head ile birlikte 1977'de Williams Grand Prix Engineering'ı kurmadan önce evet, March şasisini kullanmışlar. Hatta Brabham ve De Tomaso şasisi de kullanılmış. Ancak takım ilk şasisi olan FW01'i 1974'de kullanıyor. Hatta aynı sezonda FW03'de kullanılıyor. 1975'de FW02, FW03 VE FW04'ü kullanarak ilk kez kendi adlarına markalar şampiyonasına katılıyorlar. '76 sezonunda da FW04 ile markalar şampiyonasındalar. 1977'de sizlerin de belirttiği gibi March şasisi ile yani müşteri aracı ile yarışlara katılıyorlar. Bunu belirtmek istedim. Yanlış anlaşılmasın, bilgi yanlış demiyorum, belki bendeki bilgi yanlıştır.

    Bir de şunu belirteyim; "Devlerin İlk Adımları" konu başlığının son paragrafında McLaren ve Ron Dennis'in es geçilme nedenini merak ettim.

    Şimdi hemen derginize abone oluyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum.

  7. Hic kimsemi FIA tarafindan yaristan once ve yaristan sonra araclari kontrol etmiyor.O zaman FIA-dan birkac kisiyi isten cikarmak lazim.Oyle bir sistemi biz bire gorebilirdik!

  8. Övgüleriniz için dergi adına teşekkür ederim umutntm. Dediğiniz gibi Türkiye gibi futbol harici herhangi bir sporun pek rağbet görmediği bir ülkede bir f1 dergisi çıkarmak elbette oldukça zor ve imkansıza yakın olur. Ama internet üzerinden de aynı hizmeti verebilmeyi amaçlıyoruz insanlara.

    Hem kağıt harcayıp, doğaya zarar vermeye ne gerek var ki? 🙂

  9. ekşisözlükte bile başlığınız var bu arada F1Grid ekibi =)

  10. Tebrikler gerçekten çok iyi iş çıkarmışsınız daha önce de bakmıştım şimdi abone oldum 🙂 Gönül isterki gazete bayilerinde de ilerde ulaşabilelim F1GRİD e ama Türkiye şartlarında zor gibi.

  11. Sayın 0versteer' in çalıştığı derginin kadrosunda ben de varım ve sonuç olarak ikimiz de aynı proje içerisindeyiz. Tabi yeni bir oluşum ve bu tip sıfırdan başlamalı hikayelerin mutlu sonunu beklemek biraz sabır gerektiriyor. Elimizden geleni yaparak dergimizi en iyi hale getirmeye çalışıyoruz.

  12. @umutntm teşekkür ederm, bizim uzun süredir üzerinde uğraştığımız bir proje f1grid projesi, beğenmene sevindim, daha önce de farklı bir adla çıkartıyoduk, isim ve imaj değiştirdik, iyi bir ekibimiz var, uğraşıyoruz 🙂

  13. Aynı şey olmayabilir ama bu kadar bilinmez varken benim aklıma ilk bu geldi. Bu arada oversteer ismine tıkladığımda çıkan f1 grid olayı nedir harika bişey 🙂

  14. 0versteer aynen öyle. Redbull un ne yaptığı tam belli değil ama aktif süspansiyonşa birbirine benzer özellikleri var.

  15. Ben bu olayın geleceğini tahminimce yorumlayayım.

    McLaren, Red Bull hakkında FIA'ya baş vurma hakkına sahip. FIA delegeleri Red Bull'un aracını araştıracaklar ve ceza vermeyecekler (her ne kadar illegal olsa bile). Çünkü aracın yüksekliğini ayarlayan sistemin aracın alt yapısını oluşturduğunu ve bu sistemi araçtan sökmenin zor olduğunu düşünmekteyim.

    FIA'nın, McLaren'in F kanadına da bu yüzden izin verdiğini de düşünüyorum. Aynen çift katmanlı difüzör de buna dahil.

    Red Bull takımına ve Adrian Newey'e çok ilginç fikir için tebrikler.

  16. Neyi yasaklarsanız yasaklayın peşinden mutlaka diğer açığı bulacaktır takımlar, o yüzden şu devir sınırı ve yakıt ikmali gibi zırvalıkları bir an önce iptal edip Formula 1'i layık olduğu yere tekrar taşımak gerekli olduğunu düşünüyorum.

  17. @ umutntm

    aktif süspansiyondan bahsediyor olsan gerek

  18. çok mantıklı. sanırım mclaren, red bull'un sıralama anahtarını buldu. ama anlamadığım olay, 1-2 derece esneyen arka kanat yüzünden bile diskalifiye edilen bir kurallar silsilesi içerisinde, bu şekilde aracın tüm aerodinamiğine etki eden bir müdahaleye fia'nın sessiz kalması..

    bu müdahaleyi yalnızca yere sürtme şeklinde algılamamak lazım. yere yakın olan araç, daha fazla yol tutuş ve downforce üretir. bu sebepledir ki takımlar mümkün olan en alçak konumda araçlarını ayarlar. parc ferme kuralları nedeniyle, pazar günü dolu depoyla yarışmak üzere yüksekliği ayarlanmış araç ile, sıralamada ve yarışta istendiği yükseklikte yarışan aracın performansı aynı olur mu hiç? bunu ferrari de dahil kim yaparsa, derhal yasaklanmalı. rekabet ve kurallara aykırı bir durum bu.

  19. Yanlış hatırlıyor olabilirim ama 1993 deki williams aracında da süspansiyon yükseklğinin yarış içinde değişmesiyle ilgili birşeyler vardı. Bir belgeselde görnüştüm tabiki yasaklandı 🙂 Bu da biraz onun gibi olmuş.

  20. burak bocek avatarı

    Süspansiyona gelirsek Ferrari'nin sistemi manuel, yani pit stopta değişiklik yapılıyor ama Redbullun sistemi otomatik, yani sıralama turlarında araç boş iken ride height düşük oluyor, bu da daha fazla downforce demek, yakıt koyulunca da ride height otomatik olarak artıyor, yarış içinde depo boşaldıkça da yine düşüyor, bu sayede her koşulda en optimum downforce ile yarışmış oluyorsun.Mclaren kendi sistemini Çine yetiştirmeye çalışacak,Ferrari de muhtemelen benzer bir sistem üstünde çalışıyordur en geç Avrupada hazır olur bence.

  21. Sıralamalardaki araç dengesi muhteşem Red Bull un. Galiba nedenini buldu Martin…

  22. Pilotlarınturlarını atarken onları üstden görüntüleyen kameralardan RedBull pilotlarının kokpitin içinde acaip hareketli olmaları yanında Ferrari nin pilotlarının daha az hareket göstermeleri neyi anlatır?

  23. kaan kaanhan avatarı

    çeşitli yorumlar var, ferrarinin sistemi redbul ile tam olarak aynı olmayabilir tabiki ama sonuçta elde edilmek istenen şey belli. james allen, sistemi bu iki takımın kullandığını söylüyor. daha önceki yarıştada aynı şeyler söyleniyordu zaten.

  24. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    eğer öyleyse,Ferrari buna rağmen zorlanacağı pistte yakınsa,ve geçebiliyorsa demekki Ferrari yapmış! Ve umarım karşılığını alırlar.

  25. şimdi sıralamalarda boş depo ile yere sürter bi aracın, yarışta dolu depoyla haliyle çok daha ağır bi haldeyken piste falan sürekli sürtmesini gerektirir.sürüş yüksekliği sistemi ile bu durum açıklanabilir. yasal mı şimdi bu? bence olmamalı. sonuçta sıralama sonrasında araca müdehale edliyor. hemde öyle basit bir müdehala değil. kokpitten pilot bunu ayarlıyor. ferrari nin benzer bi sistemi "kısmen" kullandığını söyleyen bi arkadaşımız olmuş. bu duyumu nerden aldınız acaba? sıralamalarda bir ferrar nin yere sürttüğünü ben gözlemlemedim de.

  26. artık sıkmaya başladıı böyle şeyler buda demek oluyorki fia göz yumuyor yada görmezden geliyor böyle şeylere işlerine iyi yapmıyorlarr kim bilir daha bilmediğimiz neler vardırr ama şuda var redbull gerçektendee değişen kurallarla ön plana çıktı

  27. mantıklı bir iddia, bakalım redbull ne cevap verecek

  28. Geçen sene bir difüzör tartışması vardı ve gündemi epey bi meşgul etti.Sonuçta yasal denildi ve olay bitti Ama bu arada Atı Alan Üsküdarı geçti.Bu senede F-Kanal sistemi,marş motoru deliği ve şimdide araç yüksekliği tartışmaları var.Dikkatimi çekense hangi takım öndeyse ve gerçekten uçarcasına hızlıysa hemen araçta kural dışı bir şeymi var düşüncesine kapılarak konuşuluyor.Asıl sorun Bence FİA da çünkü kuralların açıklarını bir an önce kapatıp bu tür polemiklere izin vermemesi lazım.Yani tek kural tek yorum.

  29. böyle brisey red bull un sıralamalarda nasıl ezici üstünlük kurdugunu acıklayabilir. geçen difüzör gibi birsey neredeyse =)

  30. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    bu Adrian Newey farkı 🙂
    her sene birileri kuralları ihlal etmekle suçlanmak zorunda değil ki

  31. kockoca difüzör yasal oluyorsa buda yasal olmalı.

  32. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Al burdan yak!

  33. Yahu bilinmiyormuydu sanki Whitmarsh basbas bağırdı herkes sen yeni mi gördün duydun.Geliştir geliştir çabuk geliştirde bizi kanser etme.Ferraridede var bu sistem ama Redbulldaki kadar gözle fark edilmiyor.Yarım yamalak yani 🙂

  34. adrian newey farkı olabilir 🙂

  35. Bencede bu redbull arabasında esrarengiz birşeyler var . Çünkü ne Mclaren Ne Ferrari ne Mercedes 0.5 sn yanına yaklasamıyor sıralamalarda ancak yarışta ise Redbul ile nerdeyse aynı performansa sahipler (( Reno moturunun tasaruflu olduğunu ve diger arabalara göre daha hafif olduklarını göze almazsak,"daha hafif bir depo" ))

  36. Diğerlerinin eli armut toplamıyordur herhalde değil mi:) Bakalım üst kademeden nasıl bir açıklama gelecek ..

  37. kaan kaanhan avatarı

    çine yetiştirmeyi umuyorlarmış,kesin değil sanırım.

  38. MagicAlonso avatarı

    İddaa ciddi bir iddia.Araç hızını çok fazla etki edecek bir durum.Bakalım ilerleyen günlerde daha detaylı olarak bilgi alabiliriz.Bari basit bir sistem olsunda takımların kopyalaması rahat olsun

  39. Vay be olaya bak 🙂 Karışır mı ortalık? Bence karışır aga 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir