Motor Üreticileri Mevcut Motorların Atılmasına Karşı

yazar:

kategori:

Mercedes ve Renault, Formula 1’in mevcut turbo V6 motorlarından kurtulması yönündeki öneriye karşı çıkıyor.

2014’te F1’e giren turbo motorlar Formula 1 taraftarlarından ve Formula 1’in patronlarından bir türlü beklenen ilgiyi göremedi.

Mercedes ve Renault’nun teknik patronları, motorlar için tamamen yeni kurallar koyulmasının çok pahalı olacağını düşünüyorlar.

Alternatif motor planları şimdilik ölmüş gibi görünüyor. Bu yüzden mevcut üreticilerin 2017 ve 2018 için daha hızlı, ucuz ve gürültülü motor çözümü bulması gerekiyor.

Mercedes’ten Andy Cowell “Para tasarrufu yapabilmemiz için motorların 1.6 litre turbo v6 temelli olması gerekiyor. Yeni motor konseptini ne kadar basit yaparsanız yapın her yeni bir tasarım bir sürü para demek.” dedi.

Renault’dan Remi Taffin “En ucuz yolu mevcut yapıyı mümkün olduğu kadar uzun süre kullanmak.”

“Basit motorlardan bahsetmiyoruz. 1000 beygir motoru hemen basit bir şekilde üretemezsiniz.”

“Yakıt akışını arttırırsak ve devir sınırını kaldırırsak şu anda 1000 beygir güce ulaşırız.” dedi.

Cowell ise yakıt akışını arttırmanın o kadar basit olmadığını söyledi. Cowell “Yakıt akış sınırı artarsa her şey daha sıcak olur ve dayanıklı olması için daha iyi soğutulması gerekir. Bu da para gerektirir.”

“Mevcut kurallarla devam edersek 2018’e kadar mevcut motorlar arasındaki fark 0.3 saniyeye kadar düşer.”

“Her yeni konsept birilerinin daha iyi fikirle çıkması riskini içerir. Ve o zaman fark saliselerle değil saniyelerle ölçülür.” dedi.

 


Yorumlar

“Motor Üreticileri Mevcut Motorların Atılmasına Karşı” için 20 yanıt

  1. Bir tarafta 1600 cc olağan üstü pahalı ve aklı yırtacak lüzumsuzlukta hafif ve dayanıklılıkta malum süpürge sesli V6 güya deha ve rekortmen…. diğer tarafta gayet ucuz 2 V8 mono block kalıptan compare edilmiş V16 12.3 Lt 2,5-3k rolanti devriyle bile insanları titretecek 3k+ torque 4,5k+ hp li 10 da 1 fiyattan çok çok daha ucuz olağan üstü işçilikte olmayan ama olağanın üstü sonuç, heyecan üreten koca group’lara karşı küçücük bir garaj ürünü motor… Ağırmış büyükmüş müş bunlar hep kendimize bahanemiz. 4 x turbo ile 36 psi basıyor ki 44 psi’ın üzerini 1 F1 hafta sonu km’si için basar ama kırılır. Yolların 90’larında dahi basılan 16-18-22 psi’a karşı 20 psi la F1 ve LMP ‘in 2,5 katından fazla üretilen güç… İşte aradığımız şey işte bu 80’lerin sonuna kadar olan kafa… Ki bu ağır, büyük ünite yeniden pahalımı pahalı döküm gerektirmeden 10-15 yıllık ucuz veri, tecrübe birikimiyle hafifleştirilerek turbo charged olmadan bir miktar etanol karışımıyla dahi rahatlıkla 1,6k HP üretir.
    Sahi böyle bir motor taşıyan şeyin yanında F1’e kim bakar.
    Tribünlerden kime sorarsan sor bu kıyaslamayı ortaya koyduğunda seçeceği bellidir. Kimsenin hafiflik, dayanıklılık ve dahası fiyat umrunda değil gerçek güç hissi arıyor insanlar…

    http://www.roadandtrack.com/new-cars/a27580/devel-sixteen-5000-hp-quad-turbo-v16-steve-morris-engines/

    https://www.youtube.com/watch?v=vfvCuRMGDwY
    https://www.youtube.com/watch?v=8jdh-Psq3Ec

    Bu bilindik atelye çok ucuz dragster, GM profile motorlar hazırlar. Ve bunlarla rekorları hedefler…
    Yemişim reklam basan otomobil grouplarını…

    70 ve 80’lerin ve hatta 2000’lerin ucuna kadar ne kadar ileriye gidebiliriz kafasının böyle bir ürünüyle ki V16, dual forged block compare ilk defa denenmiyor… 70’lerin bir Can Am şasisini alsan bu motoru uygulasan biraz da aero vs revizyona uğratsan koy Laguna Seca, Lemans24’e ne 6 saniyesi şu muhteşem diye bize lanse ettikleri F1’e 10 sn takmazsa, düzlükte 410 km/h görmezse kafama o hafif pistonla vurularak ölmeye razıyım…

    Bu kafanın bari yarısı olsa ama yok işte ben buna saygı duymam… yav he he der geçerim 😛

    1. Bir ara Mercedes yedek parçayı arayıp V6 hibrid’in sandık motor fiyatını soracağım. Üşenmeyip yaptığım an ses kaydını burada paylaşırım 😀

      Bu motor nedir öyle yahu. Helikoptere takar uçarım bununla 🙂 (ki zaten LS7 ile uçan chopper olduğunu öğrenmiştik) Ben Radical’in hayabusa temelli V8’ine hastayım. Zaten hafif bloklardan oluşan yine hafif bir performans makinesi. Bunu modlu ZX-14R motorlarıyla yapmak isterdim.

      1. 🙂
        adamların 10k hp lik 8lt 250-280 kiloluk dragster motorları yanında bu da bişey değil bu gece epey bi dragster dünyasını internetten dolaştım adamlar yaşamayı biliyor cidden eu bizi de kendini de kandırıp duruyor.
        daha önce italyanların, usalıların epeyce denediği birşey vw W16 sı gibi. Zaten bu da GM LS temelli. Her derde devam amerikan ucuz motorlar. 🙂
        Radical de de LSx v8 model var geçmişte. Senin dediğin 9500-9700 felan çeviriyor benim dediğim 8700 felan ikisinin de sesi o biçim.

        1. Yüksek devir iyidir. 1000cc’lik SS motorları modsuz temiz 200 hp üretebiliyor. H2R da da 300 HP var. Bunlardan V8 yaparsak aşırı hafif, ucuz ve fazlasıyla performanslı bir yarış motoru yapılabilir. 12-13k RPM de iyi olur hani. Yaparız da, bizde crankcase ve crank tasarlayıp dökebilecek adamlar var mı ki?

          1. Eyvallah daha önce dediğim gibi motorsiklet motorlarından da pek anlamıyorum. Velhasıl çevirir çevirmesine de bunların uygulanacağı şey çok çok hafif olmalı bu bağlamda radical için bile gm v8’i kadar dayanıklı ve racing işi totalinde ucuz olacağını ben sanmıyorum.
            Valla dökebilecek yivleyecek taşlayacak adam var da tasarlayacak adam var mı bilmiyorum bu işin fabrikasyonunu yapan bildiğim kadarıyla sipariş tasarımların sanayiisini yürütüyor. Düşük perf. ürününde sıkıntı olmaz sanıyorum. Geri kalan için de amerikadan, ingiltereden siparişle alıp getirtmek en kolay ve ucuzu.

  2. en gerçekçi en doğru özet..
    “Her yeni konsept birilerinin daha iyi fikirle çıkması riskini içerir. Ve o zaman fark saliselerle değil saniyelerle ölçülür.” tao’nun her sene eğitim sistemini değiştirmesi gibi f1’de Türk kafasında

  3. Birbirleri arasında bile anlaşamayan, ne yapacaklarını bilmeyen dangalaklara mühendis denir. 🙂
    Gördük ne kadar para tasarrufu yapabildiklerini…

    1. etrafında sevdiğin, kullandığın, hayatını kolaylaştıran şeylerden sorumlu, bu mesajı yollamanda bile direk etkisi olan mühendisler mi ? 🙂

      1. @0versteer hoşgeldin. kayıplardaydın mühendis arkadaşımız 🙂

        1. hoşbulduk diyeceğim ama, hep burdaydım zaten 🙂 Sadece yazmıyordum uzun süredir, malum bizim sezon rezalet keyfim yoktu pek. Bu yukarı da ki mesaj için şifremi hatırlamak zorunda kaldım 🙂

      2. yav işte bi cümle yazıyorsun sakız gibi oluyor 🙂 sonra face de felan diyorlar bu kadar uzun yazıyon kim okuyacak bunu… 🙂
        Zorlama çekim yapmayalım lütfen arkadaşlar 🙂 burada kasıt ve platform şahısları, tipleri belli 🙂 Yoksa benden yukarda olan her zanaat fazlaca saygı değerdir. Sadece her ressamı beğenmediğim gibi her engineerı beğenmeyebilirim 😛 bu küfür değil 🙂 aynı böyle “güya” çok deha işler yaptığını sana, algılatmaya çalışan bazıları gibi.
        He yoksa bak böyle konuşacaksak dünyayı kan gölüne çeviren, taş üstünde taş bırakmayanların da arkasında mühendislik var. II. WW Hitlerinin arkasın da killeri sorgulayan ve hayat dersi veren öğretmen gibi hiçbir zaman aslolan “bilgi” “bilim” değil “vicdan”, “insaf” olması gibi Formula 1 de de HP değil aradığımız “show/gürültü/heyecan/mücadele…” ne dersen de artık… Yoksa yemişim deha metalurjiyi 😀
        Ben mühendisin patronun tahakkümü altına girerini pek sevmem 🙂
        Bak bu da uzun oldu.

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Bazi mühendislerin dangalak olduğu kesin.Ama %90 i farklidir ya.Kolay olunmuo muhendis helede fen bolumu dallarindan olursa bnce tiptan daha zor.

          1. e bizde hepsi demiyoz zaten 😛

            düz mühendislik tıptan daha zor değil ilerisi de zor değil gerçi. Ne diyor adam fıkra da sen onların hepsini yiyorsa çalışan motor (kalp) da yapsana 🙂
            İnsandaki parça sayısının yanında f1 bile halt etmiş. Bizde ki pistonlar sarınca öyle kolay değişmiyor 🙂

            1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
              [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

              Yani anladım ne demek istediğnii 🙂 neymiş efendim kalpmiş 🙂 Bi atom bombası yapim sana gel 🙂 🙂 🙂

        2. yani neyi sevip sevmeyeceğin seni ilgilendirir tabi ki, ama bu ilk açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğu gerçeğini bence değiştirmiyor

          1. valla bu f1’in otomotivin bazı mühendislerinin bize dangalakça şeyler sunduğu gerçeğini de değiştirmiyor. adı, rütbesi engineer diye herşeyine eyvallah diyecek değiliz kendi meslek dalımda da böyleyim.
            Dandik bir söze bu kadar izahat geçmenin de manası yok zira ne olduklarını diğer haberlerde ki sözleriyle kendileri ortaya koyuyor.

      3. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        Ciddn nerelerdesin oversteer yaz sen ya iyi yq da kotu doneem olaa bile yaz seni okuyalim

    2. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Ney ney 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir