Özel Haber: A’dan Z’ye 2015 Sezonu

Finlilerin savaşında uçan kanat parçaları, ikili mücadelelerde yaşanan temaslar, patlayan karasör kapağı, aniden patlayan lastikler ve pek çok kazanın yaşandığı 2015 sezonuna A’dan Z’ye bir bakış atıyoruz.

A. Arnold Schwarzenegger – Terminatör

Bu yıl Formula 1 padoğunda her yıl olduğu gibi yine ünlü isimler vardı. Austin’de ünlü şarkıcı Elton John, Monza’da Hollywood efsanesi George Lucas ve Monaco’da ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo buna örnek verilebilir. Ancak sezonun en unutulmaz anlarından birisi Terminatör filmiyle milyonların gönlünü kazanan Arnold Schwarzenegger’in Avustralya GP’sinin ardından pilotlarla birlikte podyuma çıkmasıydı. Pilotlara kupalarını vermek için podyuma çıkan ‘Terminatör’ü karşısında gören Lewis Hamilton gözlerine inanamadı. Bu konunun Brezilya podyumunu ziyaret eden Button ve Alonso kadar konuşulmaması utanç verici.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

B.(Blond) Dikkat Çeken Sarışın..

Gridde saçlarını boyatan pilotlar ile pek fazla karşılaştığımız söylenemez. Bunun son örneği 1997 yılında Jacques Villeneuve’dü. Lewis Hamilton Monza’ya yeni saç stiliyle geldi ve hafta sonunun odak noktası oldu. Hamilton dikkat çekici saçlarına gösterilen ilginin kendisini şaşırtmadığını söyledi. Ayrıca Monza’yı kazanarak eğlenceli bir sarışın olduğunu kanıtladı. Ancak bu ilgiden sıkılmış olmalı ki birkaç  yarış sonra eski saç stiline geri döndü..

image1.img.1536.medium

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

C. (Cap) Anlamlarla Beraber Atılan Şapka

Nico Rosberg veya Lewis Hamilton’a sorarsanız ki soruldu bunun sıradan bir olay olduğunu söyleyeceklerdir. Ancak bilindiği üzere rakibine şapka atmanın manası çok farklıdır. Hamilton Rosberg’in önünde tamamladığı ve şampiyon olduğu Austin’in ardından Rosberg’e şapka attı. Hamilton kötü bir niyetinin olmadığını,  Rosberg ise bunun aralarında bir şaka olduğunu söyledi. Ancak basın bu açıklamalardan tatmin olmadı ve Hamilton ve Rosberg sorularla dolu, zorlu birkaç hafta geçirmek zorunda kaldı.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

D. (Driving License) Ehliyeti olmayan bir Formula 1 pilotu..

İnanması zor ancak otomobil ehliyeti olmayan Max Verstappen, Formula 1’de yarışan en genç pilot oldu ve ilk 14 yarışta 32 puan aldı. Belçika’da Nasr’a yaptığı korkusuz atağın ardından pek çok övgü alan Hollandalı pilot 18 yaşına basar basmaz gitti ve kendisine bir yol otomobili ehliyeti aldı.

image1.img.1536.medium

E. (Exploding) Patlayan Karasör..

Bu görüntü Monza’da gerçekleştirilen sıralama turlarının ilk seansından. Toro Rosso zorlu bir mücadelenin ardından aracın motorunu değiştiriyor ve Verstappen’i piste yolluyor ancak bunu yaparken motor kapağının birkaç vidasını takmayı unutuyorlar. Verstappen hızlanmaya başlıyor ve karasör parçalanarak araçtan ayrılıyor.. Bu fırsatla Toro Rosso’nun kalbini görmüş oluyoruz.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

F. (Finn) Finlerin Savaşı..

Bottas ve Raikkonen sezonun ikinci yarısında kıyasıya bir mücadele içerisinde girdiler. Finlileri genellikle sakin olarak biliriz ve genellikle yarışlarda öyle olurlar. Ancak iki Fin karşı karşıya gelince işler farklı olabiliyor. Rusya’da podyuma çıkabilmek adına Bottas’a atak yapan Raikkonen, Bottas’ın yarış dışı kalmasına sebep olduş Yarış hakemlerine göre suçlu Raikkonen’di. Meksika’da ikinci kez karşı karşıya geldiler ve bu sefer Bottas Raikkonen’in yarışını bitirdi. Yarış hakemlerine göre suç kimdeydi? Kimsede. Onlara göre bu bir yarış  olayıydı.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

G. (GP2) GP2 Motoru GP2!

Görüntülerimiz Japonya’dan. Önlerde görmeye alıştığımız Alonso, yine önlerde görmeye alıştığımız McLaren’in içerisinde. Düzlüklerde nefesi kalmayan, virajlarda ise rakiplerinin nefesini tüketen bir İspanyol, İngiliz ve  Japon karışımı. Ardından yeniden düzlük ve yanından tur bindirirmiş gibi gelip geçen araçlar. Aniden radyodan bir patlama “Bu GP2 motoru GP2! Amatör gibi görünüyoruz” bu sözler Honda’nın evinde, Honda patronlarının önünde düzlüklerde sürünen Honda’dan şikayetçi olan Alonso’dan. Alonso, bunu bir duygu patlaması olarak gördüğünü söylese de haftalar hatta aylar boyunca bu konu hakkındaki sorulardan kurtulamayacaktı.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

H. (Headwear) İlginç Şapkalar

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

I. (Ice) Bana Bir Buz Poşeti Lazım!

Formula 1 pilotları genellikle pit stoplarda hata yapmazlar ancak bazen yaptıkları bu hatalar büyük sonuçlara yol açabilir. Görüntümüz İspanya GP’sinden. Grosjean pite girdiği esnada aracını tam olarak olması gerektiği yerde durduramıyor ve öndeki mekanikeri hoplatıyor. Savrulan mekanikerin vücuduna kaldıraç çarpıyor. Grosjean gittikten sonra yaptığı ilk şey ise vücuduna bir buz paketi koymak!

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

J. (Joker) Paketteki Joker/Vettel’in Basın Toplantılarındaki Esprileri

Red Bull ile geçirdiği zorlu yılın ardından asık suratlığıyla bilinen Vettel, Ferrari’ye geçtikten sonra yeniden gülmeye başladı. Bu yıl başarılı bir yıl geçiren Vettel, yıl boyunca basın toplantılarında Mercedes pilotlarına yaptığı şakalar ile fanları güldürmeyi başardı. Bazen bu espriler ortamı gerse de, bu espriler beğeni topladı. İşte yıl boyunca gördükleriniz/görmedikleriniz.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

K. (Kerb) Uçuran Kerb’ler

Formula 1’de her dakikanı aracın yere yapışmasını sağlayabilmek için aerodinamiye harcarsın. Ama o bile bir şeye çarptığın zaman aracın yerde kalması için yeterli olmaz. Tıpkı sürücülerin Abu Dhabi’de kerblere çarpıp havalanması gibi.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

L. (LeMans) Beklenmeyen Le Mans Zaferi

Henüz Formula 1’de podyuma çıkmamış olabilir, ancak o artık bir Le Mans 24 Saat galibi. Hem de bunu Porsche ile Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’ndaki ilk yarışında başardı. Şanssız/bahtsız fakat artık o bir Le Mans 24 Saat galibi. Bu isim tabi ki Nico Hulkenberg.

image1.img.1536.medium

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

M. (Meksika) Meksika’da Bir Formula 1 Güreşçisi

Austin’de şampiyon olan Hamilton, bundan 1 hafta sonra Meksika GP’si için Meksika’ya gitti. Burada Smackdown gösterisine katılan İngiliz pilot, bir güreşçi gibi sahneye çıktı ve izleyenlere şov yaptı.

image1.img.1536.2medium

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

N. (Near) Kıl Payı Kaçanlar

Bir kaç saniyenin, şansın ve frenlerin önemini gösteren ilginç anlar.. Bunlardan ilki Sainz’in Ericsson’a çarpmaktan ‘kıl payı’ kurtulması, ikincisi Kanada’da piste giren bir davetsiz misafirin Massa’nın başını çektiği gruptan kaçışı, üçüncüsü ise Massa’nın pit yoluna adeta ‘yürüyüşe çıkan’ Arrivabene’yi son anda görüp frenlemesi/Arrivabene’nin kaçması.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

O. (Overtakes) Geçişler

Bu yıl bazı muazzam geçişler gördük. Bunlardan ilki Massa’nın Kanada’da Ericsson’ı geçişi. Ancak bu yılın en iyi atak yapan isimlerinin başında Verstappen geliyor. Verstappen Spa’da yaptığı atak ile yılın en iyi geçişlerinden birisine imza atarken, Brezilya’da Perez’e yaptığı atak da yılın en iyi ataklarından birisiydi.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

P. (#PlacesAlonsoWouldRatherBe) #AlonsoNeredeOlmalı

Bir sahilde, Titanik gemisinin güvertesinde, Güney Kutbu’nda, Simpson ailesinin yanında, plajda, bir sınıfta, diş hekiminde, Justin Bieber ile sahnede, aracın ön kanadında, bir akşam yemeğinde kısacası hayal edebileceğiniz her yerde. Peki bütün buralarda olan kişi kim? Brezilya’da eleme seansında henüz zaman turu kaydetmeden yolda kalan ve bir sandalyeye oturup güneşlenen bir İspanyol’un..

image1.img.1536.medium

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

Q. (Quick) Hızlı Dans – Hareketli Adımlar

Peki peki muhtemelen hiçbir biri hareketli dans yapmıyor fakat hangimiz bu konuda uzman ki? Herşeye rağmen Red Bull pilotları Ricciardo ve Kvyat’ın Austin hafta sonunda yaptıkları yağmur dansı övgüyü hakediyor. Ve tabi ki Sauber’in tekerlekli kanosu ve diğer takımların doğaçlama tasarımları.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

R. (Records) Hız Rekoru

Monza takviminin en hızlı pisti olarak biliniyor olabilir ancak bu yıl takvime dönen Hermanos Rodriguez yani Mexico City, 2.2 kilometrelik düzlüğüyle takvimin en yüksek süratine ulaşılan pisti oldu. En hızlı pilot mu? 366.4 kilometreye çıkan Lotus’un Venezuelalı pilotu Pastor Maldonado.

image1.img.1536.medium

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

S. (Shunts) Büyük Kazalar

Sainz’in Rusya’daki kazası, Perez’in antrenman turlarındaki taklası, Verstappen’in Monaco’da yüksek süratle yaptığı kaza ve daha nicesi. Ancak pistlerde gördüğümüz her kaza Formula 1 araçlarının dayanıklılığını bir kez daha gösteriyor.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

T (Tyre) Lastik Olayları

Belçika’da patlayan iki lastik.  Birisi antrenman turlarında, diğeri yarışın son turunda. Bu konu uzun süre medyayı meşgul etti ve bazı şeylerin değişmesine sebep oldu. Bazılarına göre suç Pirelli’deydi, bazılarına göre takımlarda. Rosberg bu olayın ardından zaman kaybı yaşarken, Vettel 15 puana veda etmek zorunda kaldı.

Sezon içerisinde yaşanan bir diğer lastik olayını ise Bottas’da gördük. Görüntülerimiz Belçika GP’sinden. Meraklı bakışlar altında 3 sert, 1 yumuşak lastik ile turlayan bir Fin’li. Ardından kameralar pit alanına dönüyor ve şaşkınlık içerisinde suçun kendisinde olmadığını anlatmaya çalışan bir mekaniker.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

U. (Up) Üstünde ve Altında

Spielberg’de Ferrari’sinin kontrolünü kaybeden Kimi Raikkonen, hemen yanındaki Alonso’ya çarpmış ve ikili bu temasın ardından bariyerlere çarpmıştı. Alonso’nun McLaren’i Raikkonen’in Ferrari’sinin üstüne çıkınca hepimiz korku dolu anlar yaşadık ancak neyse ki heriki şampiyon da araçtan herhangi bir sorun yaşamadan çıkmayı başardılar. Önemli olan da buydu.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

V. (VirtualSafetyCar) Sanal Güvenlik Aracı

Bu yıl ilk kez kullanılan Sanal Güvenlik Aracını sezon içerisinde birkaç kez görme fırsatı yakaladık. Bunlardan en dramatik olanı şüphesiz Monaco’dakiydi. Max Verstappen’in kazasının ardından devreye giren Sanal Güvenlik Aracı, Hamilton’un olası bir Monaco zaferine engel oldu.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

W. (Wind) Galibiyeti Kaybettiren Rüzgar

Rüzgar 2015 yılında pek çok sorunun cevabı oldu. Önce Alonso’nun sezon önce testlerinde yaptığı garip kazanın cevabı oldu, sonra ise Rosberg’in şampiyonluğa hatta galibiyet mal olan Austin’deki hatasının. Rosberg hatanın sorumlusu olarak rüzgarı işaret etmesine rağmen Hamilton’a göre o an pistte en ufak bir rüzgar bile yoktu.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

X. (X-Ray) X-Ray’e Takılan Sözler

Sansür makinası 2015’te de çalışmaya başladı. Peki pilotları ağzını bozmaya iten şey neydi? Elbette mücadele anının sıcaklığı ve tabi ki yolundan çekilmeyen yavaş bir araç.

http://i.hizliresim.com/ekd3z7.png

Y. (Youthfulness) Gençleşen Formula 1

2015 sezonunda yarışan tek genç isim Verstappen değildi. Fakat yarışanlar arasında en genciydi. Avustralya’da 17 yıl ve 166 gün ile tarihin en genç F1 pilotu oldu. Bunun yanı sıra bu yıl Sainz ve Nasr gibi iki genci ilk kez izleme fırsatı yakaladık. Geçen yıl Kvyat ve Magnussen gibi iki genç pilot ilk kez yarışma şansı yakalamıştı. Şu anda gridin yaş ortalaması 26. 1950 sezonunun yaş ortalaması 39’du. Yani mevcut gridin en yaşlı pilotu Kimi Raikkonen’den 3 yaş daha fazla.

213

Z. (Zzzzzzzzzz) Kokpitte Uyuya Kalan Bir Pilot

Ve sona geldik. F1 aracı kullanmak yorucu bir iş olabilir. Neyse ki kokpit çok rahat. Felipe Massa Austin’de yağmurun durmasını beklerken uyuma şansı yakalıyor ve bu tezin ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor!

image1.img.1536.medium


Yorumlar

“Özel Haber: A’dan Z’ye 2015 Sezonu” için 5 yanıt

  1. [FORJUSTICE]^Last 7 #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Last 7 #ForzaFERRARİ

    emeğinize sağlık çok iyi olmuş

  2. Massa Reizzz ya gerisi yalan

  3. vw-tdi-power avatarı

    Hahahaha müthiş bir içerik. Kış testleri başlayana kadar bunlardan bol bol rica ediyoruz size zahmet 😀

  4. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Emek çok iyi. Kış boyunca bol bol bu yazılardan göreceğiz gibi. Çok iyi oluyor teşekkürler.

  5. Harika olmuş, gp2 engine, massanın uyuması ve arrivabene’yi sıyırması komikti. Ama tüm içerik harikaydı. Elinize sağlık 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir