Pilotların F1'deki Araçları Kullanış Şekli

yazar:

kategori:

Yıllardır F1 sürücülerinin sürüş stillerini kıyaslamışızdır hep. Agresif kullanıyor yada daha az direksiyon hareketi yapıyor demişizdir. F1 sürücülerinin hepsinin olmamakla beraber izleyip gözlemlediğim kadarıyla, gündem sezon başından beri buyken yazmak istedim. Önceliği tabii ki 3 yıl aradan sonra geri dönen Michael Schumacher’e verdim yazımda.

Shumi nasıl kullanıyor aracı, nasıl bu kadar hızlı sürebiliyor? Onboard görüntülerden gördüğüm kadarıyla aracın ön tarafını zorlamayı seven bir pilot değil. Virajı yavaş dönüp düzlükte hızlı olmayı seven bir pilot. Süspansiyon ayarı ve downforce ayarı bakımından fark olsa da Massa nın sürüş sitili Shumin kine çok benziyor. Fakat Massa aracın ön tarafını zorlayan bir pilot. Bu da ona bazen avantaj bazen de dezavantaj getiriyor. Shumi gibi her pist de hızlı olamıyor. Tabi bunun içinde yetenek de var. Zaten Shumi’nin Massa’ya sürüş sitili hakkında bazı ayrıntıları öğretmesi bundan kaynaklanıyor. Örnek olarak Monaco GP si gösterilebilir.

Sıra şimdi favori iki pilotumda Lewis Hamilton ve Kimi Raikkonen. Bence bu iki adam araç neyi gerektiriyorsa o sekil de sürebilen pilotlar. Sürüş sitillerini her araca adapte edebilen nadir bulunan pilotlar. Araçlarını virajı hızlı almaya göre ayarlayan ve bununla birlikte viraj çıkışında bu hızı kullanan pilotlar. Bu ikisinin arasında ki en büyük fark Kimi nin lastikleri çok iyi davranarak hızlı sürebilmesi. Lastikleri Lewis e oranla daha dar bir çizgide daha iyi kullana biliyor diyebiliriz kısaca. Örnek 2005 Monza: McLaren’dan kaynaklanan bir sorunla lastiği patlamasa 11. başlayıp 1. oluyordu ki 1. giden McLaren kullanan Montoya’dı. Lewis’in dezavantajı olabilir ama avantajı da var daha iyi atak yapabiliyor yaptığı ayarla ve sürüşüyle. Örnek olarak da 2007 ve 2008 sezonu diye biliriz. Hangi McLaren sürücüsü bu kadar çok Ferrari sürücüsünü geçmiştir?

Ben her zaman hızlı sürebilmek için iki tür sürüj vardır demişimdir. Bir Shumi nin ki diğeri Senna (Lewis ve Kimi) nın ki. Ama bir tane daha varmış.  Alonso ve Vettel’inki. Bu iki adam diğerlerinden farklı sürüyor.  Nasıl mı sürüyor: Bir isim koyabilmiş değildim yakın zamana kadar. Saçma olabilir fakat her virajı farklı bir çizgi de dönebilen pilotlar demeye karar verdim. Shumi gibi düzlükte hızlı olabiliyorlar, Lewis gibi virajı hızılı alabiliyorlar ve Kimi gibi lastikleri iyi koruyabiliyorlar. Peki bunu nasıl yapıyorlar? Benden bu kadar! Tabi bu ikisinin de diğerlerine göre zayıf kaldığı yönleri var. Shumi aracı kasmadan, Lewis ve Kimi freni bırakmadan virajı dönen pilotlar. Alonso ve Vettel gaza basarak dönen pilotlar. Yani aracın arkası dengesizse bu ikili diğerlerinden yavaş kalması kaçınılmaz. Örnek olarak 2007 deki McLaren i yada 2008 Red Bull’u bu iki pilot diğerlerinden hızlı kullanamaz bana kalırsa. Montoya da bu sürüş stiline giriyor bana kalırsa ama fazla bir incelemişliğim yok.

Diğer pilotları kini fazla merak etmemişimdir. Belki başka sürüş sitilleri de vardır veya diğer pilotlardan bu saydığım sürüş sitillerine girenler de vardır bilinmez. Yazamadığım için kusura bakmayın. Ben onboard görüntü izlemeyi çok severim. Yazdıklarım doğru mudur yanlış mıdır bilemem kendi fikirlerimi yazdım. Bir yarış mühendisi çıkıp ta diye bilir yanlış diye, belki doğru da diye bilir. Yazarken süspansiyon ayarı ve downforce ayarı hakkında da yorum getirebilirdim ama yapmak istemedim. Çünkü doğruluğundan emin değilim. Sonuçta yarış mühendisi değilim. Yarış pilotu tecrübem yok (similasyon oyunları hariç) En basite indirebildiğim şekilde anlatmaya çalıştım. Korkum çok mu kısa oldu? İnşallah güzel olmuştur.

Geldik şimdi acaba şu anki griddeki en iyi pilot kim sorusuna. Bu soruya cevap verirken geçmişteki başarılara mı bakmak lazım yada şu anki performansına mı bakmak. Şu anki performansına bakarken araçların performansı da önemli tabii. Ben kendi sürüş sitilince bütünüyle hızlı olabilen pilota göre değerlendirelim derim. Bence gridin şu an en iyisi Lewis Hamilton’dır. Farklı düşünenlere de saygı duyarım…

 

 İlyas YATMAN

                                                                                                                               F1ilyoF1


Yorumlar

  1. ALONSO -FERRARI  avatarı
    ALONSO -FERRARI

    bu sezon bence herkesın ararcları baya esıt alonso 2008 yılında ınanılmaz buan topladı 4 yarısta neyse alonso ve hamılton kapıossınlar hangısı daha ıyı bellı olsun austuıralya 22 de 4 olan alonso buyursun gelsın hamılton ayrıyetten ben ssezon oncesıde soyledım hamılton once buttonu gecsın ayrıyetten daryollarda alonso gıbısı yok monaco sıngapure fantastık gıbı spadad kımı gıbı salak bı kaza yapmadı

  2. Yani spa pilotaj farkının öne çıktığı pist de, ne bileyim monaco ya da malezya değil mi? nedense bu "pilotaj farkının anlaşıldığı pistler" hep Raikkonen'in iyi olduğu pistler. diğerlerinde hiçbir fark yok. Allah Allah. Şüphesiz ki gören gözler için bunda derin bir mana vardır.

  3. Birçok televizyon spikerinin ve formula1 yorumcusununda söylediği gibi bazı pistlerde pilotaj farkı anlaşılabilir.Örn : Spa pisti 0.5,0.6 sn gibi ciddi farkı pilot kendisi yaratabilmekte.Sonuç olarak bu pistin üstadı raikkonendir.daha fazlasına gerek yok

    O bahsettiğin farklar 80'ler 90'larda yaratılıyordu. Cesur pilotlar Spada 0.5 sn alabiliyorlardı. Şimdi ise öyle degil.

  4. Kimi Raikkonen avatarı
    Kimi Raikkonen

    Birçok televizyon spikerinin ve formula1 yorumcusununda söylediği gibi bazı pistlerde pilotaj farkı anlaşılabilir.Örn : Spa pisti 0.5,0.6 sn gibi ciddi farkı pilot kendisi yaratabilmekte.Sonuç olarak bu pistin üstadı raikkonendir.daha fazlasına gerek yok

  5. elif çivici avatarı

    Öncelikle yazı için emeğinize sağlık diyeceğim ama bu konunun burada açılmasını sağladığınız ve bahaneyle arkadaşlarımızın farklı bilgilerinden yararlanabiilmemizi sağladıgınız için ayrıca teşekkürler herkese 🙂

  6. jetman Kimi'nin senin veya benim tarafımdan verilecek bir üstün başarı belgesine ihtiyacı yok.
    İlk önce bu tip başarıların motorsporları medyasınca pabucu dama çabuk atılır.
    Bu yüzden "tarihe geçti" gibi bir sözün burada dikkate alınmasını bekleme ki bende almam.
    Sadece puan aldı,Kimi çok daha iyilerini yapabilecek bir pilot.Bir puan aldı diye bu kadar yükseklere çıkaracaksak ileride podyum belki de birincilik geldiğinde ne yapacağız?

    Konuya gelirsek yazan arkadaşın emeğine sağlık yalnız Michael'in yorumunu okuduktan sonra stiller konusunda bir şey söylemeyeceğim.
    Video paylaşım sitelerindeki stil karşılaştırmalarıyla devam ediyorum:)

  7. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Teşekkürler Ertan Akkaş bekliyorum yazıyı:),değerli bilgiler için bir teşekkürde M1CHAEL'e!

  8. İşler tam rayına oturmadı daha,şükürler olsun ki hamiltonun aracı en az ferrari kadar hızlı,buda şu demek oluyor,alonso hamilton kapışması bundan sonra daha heyecanlı olacak.

  9. Evet fark şu sen kendince doğru, yanlış fikir üretirsin. Ben ise araştırır, incelerim, pilotlarla görüşür hatta yarışırım.
    Virajların gazla dönüldüğünü daha bilmiyorsanız bence stilleri konuşmaktan önce öğrenmeniz gereken çok şey var. Ben öğretici ve öğrenen yönündeyim her zaman.

  10. Ertan Akkaş avatarı

    Oldukça derinlemesine ve uzun bir yazı ama şöyle özetleyebilirim.

    1–Tepkisel Pilotlar: Bu pilotlar otomobillerini pilanlı olarak konumlandırmak yerine doğal olarak davrandığını söylüyor. Yani otomobili o an için kontrol ederler ve daha sonrasını düşünmek istemezler. Virazjlarda oversteerden hoşlanırlar ve sert frenaj yapmayı severler. Çünkü otomobil dengeden çıktığında en iyi tepkilerin kendilerinde olduğunu bilerek otomobili kontrol altına alırlar. Örn: Gilles Villenueve, Jochen Rindt, Fernando Alonso ve sanırım büyük oranda Lewis Hamilton.

    2–Manipülatif Pilotlar: Bu tür pilotlar ilk grubun aksine otomobilin gelecek bir anda nerede olması gerektiğini hesaplayarak otomobili kullanırlar. Tatlı-sert bir frenaj yaparak otomobilin dengesini maksimum oranda korurlar ve viraj içinde otomobilin dengesi mükemmele yaklaşır. Bu pilotlar işin içine bilimi de eklerler. Örn: Jarno Trulli, JAmes Hunt, Jenson Button, Patrick Depailler…

    3– Kusursuz Manipülatif Pilotlar: Bu grup en mükemmel ve en az bulunan gruptur. Bu tür pilotlar gride 10 yılda bir gelir. Otomobillerini mükemmel bir an için sürekli hazırda tutan gruptur. Mükemmel an: Bir pilotun virajda otomobilin her milimini hissederek otomobilin hislerini okşayarak onları kontrol etmektir. BU pilotlar yol yüzeyini gerçekten hissederler. Ve en büyük amaçları otomobillerini yanal yüklerden ( G Kuvveti) mümkün olduğunca korumaktır. Bu pilotlar hılız olmak için kendilerine neyin gerekli olduğunu bilen ve otomobilin sınırını bulan pilotlardır. Önr: Ayrton Senna, Michael Schumacher, Jim Clark, Stirling Moss, Juan Fangio gibi pilotlar…

    –Peter Windsor–

    Bu yorumu tamamen dergiye bakarak yaptım ve benim anladığım bütün pilotların 1. gruptaki gibi başladığı ve sonra 2. gruba yükseldikleri ve çok azının (Lewis Hamilton ve Fernando Alonso) gibi 3. gruba çıkabildiğidir. Dediğim gibi özetinden fazla birşey anlaşılmıyor. Orjinal yazının hepsini yazı en kısa zamanda yayınlayacağım…

  11. evet ben konuyu saptırdım biraz. konu hakkında tek diyeceğim her yiğidin bi yoğurt yeyişi vardır.stiller hatice sonuçlar neticedir.

  12. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    ertan akkaş ilk maddede verdiğin özellikleri ve sürücüleri biraz açılar mısın? Dergiye sahip olmayanlar için yardımcı olmuş olursun biraz:)

  13. kerim sisman avatarı

    jetman senin yorumlarına hayranım. seninki tam bir fanatiklik hatta holiganlık :)) beni çok güldürdün Allah'ta seni güldürsün

  14. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Evet çünkü o saydıkların herzaman daha iyi olarak hatırlanacaklardır. İstemedende olsa doğruyu söylemişsin. Çaktırmadanda kendi pilotlarını övüyor :)))))))))

  15. Ertan Akkaş avatarı

    Bu konuda iki kaynak vereceğim;

    1- F1 Racing Ocak 2007 ''Özel Hız Sayısı''
    Bu sayıda pilotların hız stiline göre 3 gruba ayırıyor. Mükemmel Manipülatif pilotlar, Mükemmel Tepkisel Pilotlar ve Bu ikisini çok iyi kullanan Tepkisel Manipülatif pilotlar. Eğer dikkatlica okursanız kendinize göre daha kolay ayrım yaparsınız.

    2- Bu sayıyıda özel olarak Lewis için vereceğim. Çünkü diğer sayıda bugünkü pilotlar var ama Lewis yok: F1 Racing Haziran 2007 ''Lewis Hamilton: Süpriz Kahraman''

    Her zaman olduğu gibi kesin bir ayrım yapamazsınız ama sürüş stilleri bakımından her pilotun kendi kusursuzluğunu yakaladığını göreceksiniz.

  16. yani arkadaşlar ben abartıyormuyum bu durumu aşırı fanatiklikmi yapıyorum.kiminin bu başarısı sıradan bi şeymi

  17. takdir sizin.ben olaya sadece f1 olarak bakmadım değişik boyutta baktım. kimi artık kendini aşmıştır.tüm motor sporları tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.tarihe geçmiştir.onun artık özel bir yeri var motor sporları tarihinde gururluyum.bunuda belitmek istedim

  18. Alonso F1racingteki bir röportajında aracı biraz arkadan kaymaya meğilli ayarladığını belirtmişti, ayrıca Alonso'nun stilinin ana noktası sert direksiyon hareketlerini frenleme ve gaz ile bütünleştirip, aracı ne arkadan ne de önden kaydırarak sürmesi… bu stilde sanki araç önden kayma eğilimindeymiş gibi gözüksede, Alonso'nun önden kaymayı sevdiğine dair bir şey göstermez, aslına bakarsanız Alonso'nun sürüş stili, her koşulda işe yaramasıyla ünlü bence, malezyada gördük… bunları ben değil peter windsor söyledi bu arada, hatta onun değimiyle, Alonso araca neutralster uyguluyor, yani ne önden ne arkadan kayma, ne kadar doğru tartışılır, yinede Peter Windsor bu konuda sizden bizden daha hatta çok daha kalifiye bir insan olduğu için, tespitlerinizi doğru bulmuyorum…

    Sürüş stilleri konusunda, aklıma gelen yazılardan, sanırım 2005 yılına ait bir F1racingte, Montoya Kimi karşılaştırması var, 2006 da ki bir sayıda da Alonso için bir yazı var, bu ayki sayısında da Vettel'in frenleme performansıyla alakalı ufak bir kısım var, Schumacher ile alakalı da kesin vardır ama tam hatırlamıyorum şuan… Martin Brundlle(nasıl yazılıyorsa işte) 'ın beğendiği sürüşlerle alakalı bir şeyde vardı, şimdi hatırladım, orda hakkinen button kimi alonso schumacher gibi pilotları karşılaştırmıştı sanırım…

    bir de kimi hem wrc de hem f1 de puan almış ya da yarışmışsa, bu onu schumacher'den ya da bir başkasından iyi ypacak bir kriter değildir malesef, kendinizi kandırmayın… kimi iyiyse bu bu sebepten dolayı olmayacaktır en azından…

  19. "M1CHAEL" Her sürücü önden kaymayı sevmez demişsin ben bir gün olsun Alonso nun önden kayan Renault u kullanırken şikayet ettiğini görmedim.

    Pilotlar her zaman viraj da hızlı olmaya çalışırlar yazmışsın. Bu nasıl bir mantık Süspansiyon ayarı Downforce ayarı vardır. Bunları kendi sürüş sitilince mevcut araca aktarırsın. Bu da sana düzlükte hızlı olamayı yada virajda hızlı olmayı getirir. Zaten yarış hafta sonunda sektörlerde ki en yüksek hızlarını gösteriyorlar veya en uzun düzlükteki hızları.

    Ayrıyetten video sitelerinde pilotların gaz fren haraketlerini gösteren şekillerde var burdan da bir sonuç çıkabilir.

    Virajın %99 gazla dönülür bu nasıl bir mantık hiç alakan yok bilmiş gibi eleştirmişsin. Ben yazarken kendi düşüncelerimi yazıyorum demiştim kesin doğru olmadan. Sen ise pistlerde yarışmış pilotlarla bu konuda sohbet etmiş gibi yazmışsın. pes diyorum…

  20. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    "Sıra şimdi favori iki pilotumda Lewis Hamilton ve Kimi Raikkonen. Bence bu iki adam araç neyi gerektiriyorsa o sekil de sürebilen pilotlar. Sürüş sitillerini her araca adapte edebilen nadir bulunan pilotlar. Araçlarını virajı hızlı almaya göre ayarlayan ve bununla birlikte viraj çıkışında bu hızı kullanan pilotlar. Bu ikisinin arasında ki en büyük fark Kimi nin lastikleri çok iyi davranarak hızlı sürebilmesi. Lastikleri Lewis e oranla daha dar bir çizgide daha iyi kullana biliyor diyebiliriz kısaca"

    eline sağlık arkadaşım yazının Kimi'yle ilgili olan kısımlarına katılıyorum

  21. schumi sadece f1 tarihine geçti
    ama kimi hem wrc hemde f1 tarihine geçti.büyük pilotsun kimi seni hep tek geçerim.birde valentino rossi yi

  22. Yusuf  Hitay avatarı

    2008 yılında yağmurlu bir yarışta spikerin şöyle bir rezilliği söz konusu olmuştu " evet sayın seyirciler yağur şiddetini iyice artırdı, pist şartları iyice ağırlaştı, hamilton kubica'ya atak yapma şansı arıyor ama kubica içeriyi kapattı, bu uzun virajı dışarıdan alarak onu geçmesi mümkün değil, ve evet lewis dışarıdan atak yapıyor ve geçti geçti inanılmaz bi an geçti!"

    uzun yıllardır f1 i takip ederim ancak montoya dışında böylesine atak yapabilme yeteneğine sahip bir pilot görmedim. Ancak hamilton montoya'ya göre çok daha akıllı ve düzgün sürmesinide bilen bir pilot(montoya'nın şuminin arkasından uçuşu hala gözümün önünde :D)

    vettel,alonso,massa,button…

    bu pilotlar hiç bir zaman bir montoya bir hamilton gibi hatırlanmayacaklar.

  23. stil istiyorsanız açıklayım.kimi wrc tarihine geçti.f1 de şampiyon olup wrc de puan alan bi pilot ve daha büyük başarılarda kazanabilir.yani kimi her türlü 4 teker arabayla en iyi stilde sürebilir.f1 deki stilide malumdu zaten.

  24. 2007'de casusluk skandalı çıkmasaydı Mclaren o sezonu alıp götürecekti. Biliyoruz o sezon neler yaşandığını zaten. 2008'de nerede hızlı olmuş Massa şampiyonluğa oynarken Kimi BMW'li Kubica ile 3.lük çekişmesine giriyordu. Ki Ferrarinin araçları Mclaren araçlarına benzer olsaydı Raikkonen çok daha iyi işler yapacaktı eminim. Ama birbirinden farklılar ve bunada uyum gösteremedi ve gitti.

  25. Yazma cesareti gösterdiğiniz için takdir ediyorum fakat eksik bilgi ve tecrübe dolayısıyla çok fazla eksikliğiniz var. Sürüç stilleri, bu şekilde basite indirgenemeyecek kadar geniş bir mevzu. Benim gördüğüm kadarıyla yargılarınız
    hatalı. Bu konularda çok fazla türkçe kaynak bulamayacaksınız malesef, yurt dışından uzun uzun bu konularla ilgili
    yazılanları, araştırmaları bence üzerine düşerek inceleyin. Şimdilik sadece bir kaç şey yazabilirim.
    "düzlükte hızlı olmayı seven bir pilot" Bunu nasıl açıklarsınız bilemiyorum. Pilotların tüm olayı viraj performansı
    değil midir. Düzlüklerde pilotların stili geçelim yeteneği ne kadar önde. Düzlüklerde aracın performansına bağlı
    değiller mi. Daha basit manada pilotun her hangi bir düzlükte sonraki virajın güvenli fren noktasına kadar gazı
    köklemekten başka yapabileceği nedir. Bir pilot virajlarda yavaş ise bunu düzlüklerde kapatamaz. Bence türkiyede de çok bilinen youtube üzerinde bulabileceğiniz Schumacher'in bir inceleme videosunu var sadece bunu izleseniz o ve onun gibi pilotların virajlarda nasıl hızlı olabildiğini anlayabilirsiniz. Hani amiyane tabirle espriyle karışık
    0,5 sn lafı vardır virajlarda diğerlerinden yavaş olana nasıl kullanırlar bunu. 🙂

    Bunu uzattım çünki o cümlenizden sonrakileride yeteri kadar tartıyor.

    Bir noktayı tekrar burda belirtmek istiyorum. Hiç bir sürücü, pilot önden kaymayı sevmez. Sadece bazıları bunla
    daha kolay başa çıkabilir yine bazıları ciddi huzursuzluk duyar. Ve F1 araçları binek otomobiller gibi burundan
    dönmez, gövde ile döner. (Virajların %99'u gaz ile dönülür.)

    Ayrıca her virajın farklı bir çizgide dönülmesi yaklaşımı da doğru değil. Viraj yarış çizgisi bellidir. Bunun
    kerb'e uzak noktadan (viraj iç veya dış, yerine göre değişir. Genelde içdir.) çizgi edinirseniz mutlaka yavaş kalırsınız.
    Ancak son hat dediğimiz kerb'lerin de sonuna kadar kullanılabildiği bir çizgi olabilir. Buda zaten amortisör ve lastikleri zorlamanızdır. Lastik kaptırma dediğimiz risk de vardır. Bunu her pilot zaten gerektiğinde uygular. (Bazı yarışlarda Lewis'in yarış çizgisini kerb yönünde zorladığını görürsünüz.) Fakat bu bile net sonuç vermez bu tip incelemelerde.
    Sizin performansınızı viraj çizgisi değil, çizgideki hızınız belirler. O sebepledir ki pilotların çizgisi hep aynıdır hızları ancak kıyaslanabilir.

    Stil ve yetenekleri böyle genel tanımlamalar ile anlatmak zordur, ayrıca doğru sonuçda vermez. Direksiyon kullanımı, gaz-fren kullanımlarını ayrıntılı anlatmak gerekir. Telemetri olmadan da bu işin tekniklerine çok vakıf değilseniz onboard kameradan stil kıyası yapamazsınız. İncelerseniz şu şekillerde anlatıldığını göreceksiniz. Misalen Senna direksiyon hareketlerini kesik kesik, düşük hareket eğrilerinde gerçekleştirirdi. Schumacher ise daha düz bir dairede, geniş açılar kullanarak. Bu iki stili ben de değişik zamanlarda kullanırım. İlki viraja daha yüksek süratle girildiğinde kullanılır vs vs. Pedal kullanımlarını zaten göremiyoruz. Kimi pilot viraja daha fazla fren kullanımı
    ile girer, gaza daha erken ve yüksek basınçla oturur. Kimiside daha düşük fren basıncı ile girer, gaza daha ufak hareketlerle ve gerekiyorsa fren ile aracı dengeleyerek viraj çıkışına yaklaşır, sonra gaza tam oturur. Bunlar gibi değişik başka stillerde var tabi.

    Son olarak şunla tamamlıyayım. Stiller yeteneği ifade eder fakat sonuç için belirleyici bir faktör değildir. F1'de tek ayağını kullanan adamlar bile yarışıyor ordan anlayın bazı şeyleri.
    Gerekirse tekrar yazarım.

  26. 2007 de bristone lastikleirne alıştıktan sonra en hızlı pilotu 2008 de sıralama hariç hızlı gidiyordu 2009 da yarış kazanmıyacak araçla yarış kazandı.

    Daha da anlatayım mı?

  27. O şampiyonluğu anlatmaya gerek yok şimdi. Ve ayrıca Ferrari araçlarının Kiminin stiline uymadığı bilinen bir şey. Neden 2008'de geride kaldı neden 2009'da Massadan daha geride kalıyordu (Massa kaza yapana kadar tabi).

  28. "Umutbg" arkadaşım Kimi Raikkonen hangi araçla şampiyon olmuştu bir hatırlamanı tavsiye ederim.

  29. Raikkonen'in her araca adepte olduğunu söylemişsin ama Ferrari yıllarını hesaba katmamışsın sanırım. Kimi Mclarende sürdüğü gibi Ferraride süremedi. Aynı şekilde Hamilton'unda başka bir takımda araç kullanmadan adapte olup olmadığını bilemeyiz. Şu bir gerçek Hamilton ve Kiminin stilene Mclaren araçları uyuyor ve zaten bunu bellide ettiler sürüşleriyle.

  30. MagicAlonso avatarı

    Ben discoveryde shuminin sürüş stiliyle nasıl bukadar hızlı olabildiği ile ilgili belgesel izlemiştim.Shumi genel olarak özetlersek aracın hızını maksimum seviyede tutmaya çalışıyor sert yavaşlayıp hızlanma eğiliminde değil buda ona avantaj sağlıyor tabi.Ayrıca Alonsonun sürüş stiliyle ilgili prof. un çok iyi analizi vardı.2007 yılında söyledikleri şöyleydi;"Hamiltonun sürüş stili Alonsoya göre daha akıcı buda aracı hamiltona göre ayarlamak daha kolay olduğu için takım aracı daha çok hamiltonun sürüş stiline göre ayarlıyor fakat bu Alonsonun mükemmel bir pilot olduğu gerçeğini değiştirmez,Onun sürüş stili ve araç ayarı çok farklı."bu işin içinde olan insanların yorumları çok daha önemli bana kalırsa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir