Rally of Turkey – Cumartesi Seyirci Rehberi

yazar:

kategori:

Cumartesi Göçbeyli ve Ulupelit etapları ücretsiz. Bozhane ve Riva etaplarına ücretli diyorlar ama ücretli felan değil. Ücretli ve ücretsiz etapların arasında oldukça mesafe olduğu için bugün çok fazla etap izleme şansımız olmayacak. Ancak yinede iyi bir program yaparsanız 5-6 etap seyredebilirsiniz.

Cumartesi Programı

Etap
Adı
Mesafe
Saat / İlk Araba
17 Nisan 2010 Cumartesi
SS 10 – 14
18,17
09:56 / 15:06
SS 11 – 15
12,98
10:34 / 15:44
SS 12 – 16
14,59
11:27 / 16:37
SS 13 – 17
27,17
12:00 / 17:10
       

Günün ilk etabı Göçbeyli ve ondan sonra Ulupelit. Göçübeyli G3 yada G4 noktalarında fazla beklemeden Ulupelit H2 yada H3 noktalarına geçebilirsiniz. Ancak iki etap arasında zaman kısıtlı o yüzden hızlı olmak gerekiyor. G4 ve H2 noktaları birbirine oldukça yakın  4 km  farkları var. En iyi seçim G4 ve H2 gibi gözüküyor. Biletiniz varsa öğleden önce Bozhane veya Riva etaplarını da izleyebilirsiniz. Bozhane Ulupelit’den hemen sonra başlayacağı için zaman biraz kısıtlı o nedenle Riva tercihi daha iyi olur. Riva F2 veya F5 noktasına rahatça ulaşabilirsiniz. Bozhane de E3 noktasıda çok iyi görünüyor. Önce Göçbeyli sonra Bozhane E3 noktasınada gidebilirsiniz. Öğleden sonrada benzer bir programla iyi bir gün geçirilebilirsiniz.

Ücretsiz etaplar olan Göçbeyli ve Ulupelit etaplarını inceleyelim.

Göçbeyli G3 Bıçkıdere Toprak Girişi:

G3-1) TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde, yaklaşık 30 km boyunca yola devam edilir. Avcıkoru kavşağından (filli kavşak) sağa dönülerek Kömürlük, Kervansaray, Bıçkıdere istikametine doğru devam edilir. Bıçkıdere’yi 1,5 km geçince sağdan İstanbul Park �Göçbeyli tabelasından dönülür. Araçlar uygun yere park edilir ve 200-300 metre sonra sağ taraftaki ağaçlı yoldan girilir.
G3-2) Pendik tarafından gelirken, İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru yaklaşık 5 km boyunca gidilir. Göçbeyli’den sonra, Ovacık, Mudarlı, Darlık ve Oruçoğlu tabelaları takip edilir. Oruçoğlu’nu 1,5 km kadar geçince soldan girilerek seyirci noktasına gelinir.
* Yaklaşık 400 metre boyunca izlenebilecek, toprak ve asfaltın birleştiği noktada güzel bir U dönüşü olan seyirci noktasıdır.

Göçbeyli G4 Köprü

G4-1) TEM otobanında ilerlerken, Çekmeköy-Sarıgazi-Şile sapağından çıkılır ve Şile istikametinde, yaklaşık 30 km boyunca yola devam edilir. Avcıkoru kavşağından (filli kavşak) sağa dönülerek Kömürlük, Kervansaray, Bıçkıdere istikametine doğru devam edilir. Artvinliler tabelasından yaklaşık 700 metre sonra sağ tarafta görülen, köprünün bulunduğu noktadır.
G4-2) Oruçoğlu Köyü’nden Bıçkıdere’ye doğru yola devam edilir. Bıçkıdere’den çıktıktan sonra, Kömürlük istikametinde giderken 700 metre sonra sol tarafta görülen, köprünün bulunduğu noktadır.
* Fotoğraf çekme imkânı açısından bu nokta çok uygundur.

 

 

Ulupelit H2 Atlama Noktası:

H2-1) Avcıkoru kavşağından girdikten sonra, yaklaşık 4 km gidilir ve Kömürlük’te, caminin yanından sola dönülür. Yaklaşık 1,5 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur.
H2-2) Avcıkoru kavşağı geçilir ve yaklaşık 3 km sonra sağdan, Üvezli yönüne dönülür. Üvezli’nin içinden Kömürlük istikametinde 3 km kadar bir yol kat edilerek seyirci alanına gelinebilir.
H2-3) Pendik tarafından gelirken, İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru yaklaşık 5 km boyunca gidilir. Göçbeyli’den sonra, Ovacık, Mudarlı, Darlık, Oruçoğlu, Bıçkıdere ve Kömürlük istikametinde ilerlenir. Kömürlük’te, caminin yanından sağa dönülür. Yaklaşık 1,5 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur.
* Yarışın takip edilebileceği en güzel noktalardan biridir. Bu noktada, hem atlama hem de asfalttan, çaprazlama bir yol geçişi bulunmaktadır. Seyir zevki, fotoğraf kareleri gibi her açıdan mükemmel bir noktadır.

Ulupelit H3 Seyirci Alanı:

H3-1) Avcıkoru kavşağından sonra, Bıçkıdere’de caminin yanından sola dönülür, 3 kilometre uzunluğundaki bir stabilize yol kullanılarak seyirci alanına ulaşılabilir. Bu yolun son 300 metresi, Ulupelit’ten gelen stabilize yol ile ortak kullanılmaktadır.
H3-2) Şile otobanında devam ederken Avcıkoru, Üvezli, Yeşilvadi kavşakları geçilir. Yaklaşık 3 km sonra, sağdan Ulupelit’e doğru dönülür. Ulupelit’in içinde sağa dönüldükten sonra, stabilize yolda takriben 3 km gidilerek seyirci noktasına varılır.
H3-3) Pendik tarafından gelirken, İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru yaklaşık 5 km boyunca gidilir. Göçbeyli’den sonra, Ovacık, Mudarlı, Darlık, Ulupelit tabelaları takip edilir. Ulupelit’in içinden, sola yukarı doğru, toprak yoldan yaklaşık 3 km gidilerek seyirci alanına ulaşılır.
* Geniş bir seyirci alanının mevcut olduğu noktadır.

Ulupelit H4 Finiş

H4-1) Şile otobanında devam ederken Avcıkoru kavşağı geçildikten sonra Üvezli girişinden Yeşilvadi’ye doğru devam edilir. Yeşilvadi’nin içinde sağ tarafta seyirci alanı görülebilir.
H4-2) Pendik tarafından gelirken, İstanbul Park’tan Göçbeyli istikametine doğru yaklaşık 5 km boyunca gidilir. Göçbeyli’den sonra, Ovacık, Mudarlı, Darlık, Ulupelit ve Yeşilvadi tabelaları takip edilir. Yeşilvadi’nin içinde sol tarafta etabın FİNİŞİ bulunmaktadır.
* Seyir zevki yüksek olan bir noktadır.

 

Ücretli etaplar olan Bozhane ve Rivaya bakalım

 

Bozhane E2 Seyirci Alanı:

E2-1) Kavacık’tan çıkıp Polonezköy, Cumhuriyet tabelaları takip edilir. Cumhuriyet Köyü’nden çıktıktan sonra yolun sağında kalan Beyaz Bahçe Otel-Restoran’ı geçip yaklaşık 200 metre sonra soldan Kozanoğlu Besi Çiftliği tabelasından giriş yapılır. Takriben 1 km gidildikten sonra seyirci alanına gelinir.
E2-2) Pendik servis alanından çıkılır ve TEM Kurtköy kavşağına doğru yola devam edilir. Kurtköy kavşağından sonra Şile otobanına yönelinir ve Kurna, Paşaköy istikametinde ilerlenir. Daha sonra, Ömerli kavşağına kadar Şile otobanında devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet tabelaları takip edilir. Cumhuriyet’e gelmeden önce, sağ tarafta kalan Total benzin istasyonu geçildikten sonra soldan girilir ve kısa bir köprüden geçilir. Yaklaşık 500 metre sonra sağdan Kozanoğlu Besi Çiftliği tabelasından giriş yapılır. Takriben 1 km gidildikten sonra seyirci alanına gelinir.
E2-3) Kadıköy’den çıkıp, Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerlerken, Altunizade kavşağından çıkılır ve Ümraniye – Şile yönüne doğru devam edilir. Şile istikametinde, Ömerli kavşağına kadar devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet tabelaları takip edilir. Total benzin istasyonu geçildikten sonra soldan girilir ve kısa bir köprüden geçilir. Yaklaşık 500 metre sonra sağdan Kozanoğlu Besi Çiftliği tabelasından giriş yapılır. Takriben 1 km gidildikten sonra seyirci alanına gelinir.
* Yaklaşık 1,5-2 km seyir imkanı sunan ve sağlı-sollu sert virajları olan bir alandır. Fotoğraf alma imkanı ve seyri zevkli olan bir noktadır.

Bozhane E3 Seyirci Alanı:

E3-1) Kavacık’tan çıkıp Polonezköy tabelaları takip edilir, Polonezköy’e gelmeden 500 metre önce sola M.Şevketpaşa istikametine dönülür. Yaklaşık 3 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur.
E3-2) Pendik servis alanından çıkılır ve TEM Kurtköy kavşağına doğru yola devam edilir. Kurtköy kavşağından sonra Şile otobanına yönelinir ve Kurna, Paşaköy istikametinde ilerlenir. Daha sonra, Ömerli kavşağına kadar Şile otobanında devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet ve Polonezköy tabelaları takip edilir. Polonezköy’ü geçtikten 500 metre sonra sağa, M.Şevketpaşa istikametine dönülerek, yaklaşık 3 km sonra seyirci alanına ulaşılır. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
E3-3) Kadıköy’den çıkıp, Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerlerken, Altunizade kavşağından çıkılır ve Ümraniye – Şile yönüne doğru devam edilir. Şile istikametinde, Ömerli kavşağına kadar devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet ve Polonezköy tabelalarını takip edilir. Polonezköy’ü geçtikten 500 metre sonra sağa, M.Şevketpaşa istikametine dönülerek, yaklaşık 3 km sonra seyirci alanına ulaşılır. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
* Sert virajlara sahip olan ve etabın izlenebileceği güzel noktalardan biridir.

Bozhane E4 Seyirci Noktası:
Kavacık’tan Riva’ya giderken M.Şevketpaşa istikametinde yola devam edilir. M.Şevketpaşa’nın içinden sağa dönülür ve yaklaşık 2,5 km sonra seyirci noktasına ulaşılır.
* Güzel bir seyir noktasıdır.

 

Bozhane E5 Pembe Ev:

Cumhuriyet Köyü’nden sonra Bozhane tarafına dönerek Öğümce Köyü’ne doğru devam edilir. Riva yönündeki köy çıkışında, büyük direkten sola dönülür ve 500-600 metrelik bir rampadan çıkılarak ulaşılan seyirci noktasıdır (pembe evin karşısı).
* Etabın hızlı noktalarında biri bu bölgede yer almaktadır.

 

Riva F2 Kılıçlı Göleti:
F2-1) Kavacık’tan çıkıp Polonezköy, Cumhuriyet, Kılıçlı yönünde ilerlenir. Kılıçlı’nın içindeki büyük taş duvarın bitiminden sola dönülerek takriben 2 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur. Araçların, köy çıkışında park edilmesi gerekmektedir.
F2-2) Pendik servis alanından çıkılır ve TEM Kurtköy kavşağına doğru yola devam edilir. Kurtköy kavşağından sonra Şile otobanına yönelinir ve Kurna, Paşaköy istikametinde ilerlenir. Daha sonra, Ömerli kavşağına kadar Şile otobanında devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, İshaklı ve daha sonra da Kılıçlı istikameti takip edilir. Kılıçlı Köyü’nün içindeki büyük taş duvarın bitiminden sola dönülerek takriben 3 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur.
F2-3) Kadıköy’den çıkıp, Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerlerken, Altunizade kavşağından çıkılır ve Ümraniye – Şile yönüne doğru devam edilir. Şile istikametinde, Ömerli kavşağına kadar devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, İshaklı ve daha sonra da Kılıçlı istikameti takip edilir. Kılıçlı Köyü’nün içindeki büyük taş duvarın bitiminden sola dönülerek takriben 3 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur.
* Ralli araçlarının asfalt yoldan gelerek toprağa girdikleri, güzel virajların ve uzun bir seyir alanının olduğu, fotoğraf çekimi için de son derece uygun olan bir seyirci alanıdır.

Riva F3 Çift Görüş:

F3-1) Kavacık’tan çıkıp Polonezköy, Cumhuriyet, Bozhane ve Göllü istikametinde ilerlenir. Göllü Köyü’nün içindeki caminin sağından çıkılır ve 2 km sonra seyirci alanına ulaşılır.
F3-2) Pendik servis alanından çıkılır ve TEM Kurtköy kavşağına doğru yola devam edilir. Kurtköy kavşağından sonra Şile otobanına yönelinir ve Kurna, Paşaköy istikametinde ilerlenir. Daha sonra, Ömerli kavşağına kadar Şile otobanında devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet ve Bozhane ve Göllü tabelaları takip edilir. Göllü Köyü’nün içine gelindiğinde camiden sağa, yukarı doğru dönülür ve 2 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
F3-3) Kadıköy’den çıkıp, Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerlerken, Altunizade kavşağından çıkılır ve Ümraniye – Şile yönüne doğru devam edilir. Şile istikametinde, Ömerli kavşağına kadar devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar, Hüseyinli, Cumhuriyet ve Bozhane ve Göllü tabelaları takip edilir. Göllü Köyü’nün içine gelindiğinde camiden sağa, yukarı doğru dönülür ve 2 km sonra seyirci alanına ulaşılmış olunur. Otomobiller görevlilerin gösterdiği yerlere park edilmelidir.
* Aynı otomobilin 7-8 dakika ara ile iki kez izlenebileceği, seyir zevki açısından son derece zengin ve virajları bol olan bir seyirci noktasıdır.

F4 Çayağzı :

F4-1) Kavacık’tan çıkılarak Riva tabelaları takip edilir. Daha sonra Çayağzı istikametinde sahilden ilerlenerek 9,5 km, iç yoldan ilerlenerek ise 6,5 km sonra Çayağzı’na varılır. Bu noktadan sonra takriben 300 metre yürünerek seyirci noktasına gelinir.
F4-2) Pendik veya Kadıköy’den gelirken TEM otobanına çıkılarak, FSM istikametinde ilerlerken Kavacık çıkışı kullanılarak, Riva tabelaları takip edilir. Daha sonra Çayağzı istikametinde sahilden ilerlenerek 9,5 km, iç yoldan ilerlenerek ise 6,5 km sonra Çayağzı’na varılır. Bu noktadan sonra, takriben 300 metre yürünerek seyirci noktasına gelinir.
* Deniz manzaralı nefis virajları olan, seyri ve fotoğraf imkânı fazlasıyla güzel bir seyirci noktasıdır. Ayrıca etabın içinden 500 metre yürünerek, yamaçtan, sert sağ virajın bulunduğu noktadan sevilen dizi Aşk-ı Memnu’da kullanılan sahil evi görülebilmektedir.

Riva F5 Finiş (Karakiraz Seyirci Alanı):

F5-1) Kavacık’tan çıkılarak Polonezköy, Cumhuriyet, Kılıçlı, Karakiraz ve Kurna yönünde ilerlenir. Kurna’dan çıktıktan sonra Eymir Dostlar Sitesi – Kurna Villaları tabelasından sola dönülerek, takriben 2 km sonra sahildeki seyirci alanına varılır.
Pendik veya Kadıköy tarafından gelirken, Şile otobanı üzerinden gidilerek Avcıkoru kavşağının kullanılması tavsiye edilir. Avcıkoru kavşağında sola, katı atık deposuna doğru dönülür ve asfalt yoldan yaklaşık 15 km boyunca Kurna istikametinde yola devam edilir. Kurna’dan çıktıktan sonra Eymir Dostlar Sitesi – Kurna Villaları tabelasından sola dönülerek, takriben 2 km sonra sahildeki seyirci alanına varılır.
F5-2) Pendik servis alanından çıkılır ve TEM Kurtköy kavşağına doğru yola devam edilir. Kurtköy kavşağından sonra Şile otobanına yönelinir ve Kurna, Paşaköy istikametinde ilerlenir. Daha sonra, Ömerli kavşağına kadar Şile otobanında devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar ve Hüseyinli tabelaları takip edilir. Bu noktadan sonra Kılıçlı, Karakiraz ve Kurna istikametinde ilerlenir. Kurna’dan çıktıktan sonra Eymir Dostlar Sitesi – Kurna Villaları tabelasından sola dönülerek, takriben 2 km sonra sahildeki seyirci alanına varılır.
F5-3) Kadıköy’den çıkıp, Boğaziçi Köprüsü’ne doğru ilerlerken, Altunizade kavşağından çıkılır ve Ümraniye – Şile yönüne doğru devam edilir. Şile istikametinde, Ömerli kavşağına kadar devam edilir. Ömerli kavşağından sola dönülerek Sırapınar ve Hüseyinli yönünde ilerlenir. Bu noktadan sonra Kılıçlı, Karakiraz ve Kurna istikametinde ilerlenir. Kurna’dan çıktıktan sonra Eymir Dostlar Sitesi – Kurna Villaları tabelasından sola dönülerek, takriben 2 km sonra sahildeki seyirci alanına varılır.
* Araçların çok uzun süre ile seyredilebildiği, atlaması, sert virajları ve harika görüntüsü olan ve deniz kıyısında yer alan plaj seyirci alanıdır.

 

 

Cumartesi günü bizim programımız şu şekilde olacak

Öncelikle ilk etap olan Göçbeylide G4 noktasına uğrayacağız. Orada fazla beklemeden Ulupelit H2 noktasına gideceğiz. Ulupelit de WRC araçlarını izledikten sonra Bozhane E6 yada Finiş noktasına orada da fazla beklemeden Riva F3 noktasına gideceğiz. Duruma göre bazı etapları atlayabiliriz. Öğleden sonra deniz kenarında ki Riva F4 noktasına gideceğiz. Bu nokta uzak olduğu için öğleden sonra fazla etap gezmeyeceğiz. Rivadan önce Göçbeyli yada Ulupelit üzerinde bir noktayı ziyaret edebiliriz.

Alternatif program ise G3 E3 öğleden sonra H3 F5 şeklinde.

 

Ek Bilgiler ve Dökümanlar

Bu büyük harita 3 günün etaplarını, Pendik Servis, Kadıköy SSS ve etaplar arasında kullanılacak bağlantı yollarını gösteriyor. Diğeri ise 2. gün haritas. Eğer aracınızla gelecekseniz bu ve diğer haritaları yanınızda bulundurmalısınız. Çünkü etaplar arasında kaybolabilirsiniz ve zaman çok kısıtlı. Haritaların çıktısını alırsanız ayrıntıları göremeyebirsiniz. Mümkünse dijital ortamda yanınızda taşımak daha faydalı olacaktır.

Ayrıca buraya tıklayarak indireceğiniz kmz dosyası ile Google Earth programı üzerinde Etapları ve Seyirci noktalarını görebilirsiniz. Bu sayede gideceğiniz yerleri daha iyi keşfetme şansınız olacak.

Etaba giderken Türk Bayrağınızı unutmayın. Yağmur ihtimali için üstünüze uygun birşeyler alabilirsiniz. Araçlar yoldan fazla miktarda toz kaldıracağı için şapka ve toz maskesi kullanabilirsiniz. Fotoğraf makinanızı veya kameranızıda getirirseniz güzel görüntüler yakalayabilirsiniz.

Etaplar arası yer değiştirirken zamanlama çok önemlidir daha fazla etap izleyeceğim diye bazı etapları da kaçırabilirsiniz. O yüzden programınızı yaparken daha risksiz yada esnek tercihler yapmanızı öneniririz.

Bilgilerin büyük kısmı Rally of Turkey resmi sitesinden alınmıştır. Daha ayrıntılı bilgi için http://www.rallyofturkey.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir