Yeni Sezonda Bizleri Neler Bekliyor?

yazar:

kategori:

Herkese merhabalar. Yeni bir yazı ile tekrar birlikteyiz.

Bu yazımda geçen sezonun kısa bir özetini ve önümüzdeki sezon bizleri nelerin beklediğini kendi açımdan yorumlamaya çalışacağım.

Geçtiğimiz sezonu Mercedes hakimiyeti altında ve zaman zaman gelen Ferrari galibiyetleri ile noktalamıştık. Renault’nun beklenenin çok altında kaldığını ve McLaren-Honda işbirliğinin ilk yılındaki kâbusu da akıllarda kalanlar.

Şimdi yeni sezonda bizi neler bekliyor ona bir göz atalım.

1-Mercedes
2015 sezonunu yine baskın bir şekilde tamamlayan Mercedes fabrika takımı, şüphesiz 2016 sezonunun da en büyük favorisi. Artık gelişecek fazla alanları yok ama ellerindeki avantaj çok fazla ve bunun kıymetini biliyorlar. Yeni sezonda yine önde olacaklardır ama Ferrari tehdidini de unutmamak lazım.

2-Ferrari
2015 sezonunda kimse Ferrari’nin büyük bir gelişim yapmasını beklemiyordu. Girdikleri yeniden yapılanma ile birlikte taşlar yerine oturmaya başladı. Sezonu 3 galibiyet ve hemen her yarışta podyuma çıkarak tamamladılar. Bu durumdan yola çıkarsak 2016 sezonunda Mercedes’i zorlayabilecek tek takım Ferrari gibi görünüyor.

3-Williams
2015 sezonu sonunda da Williams takımında değişen bir şey olmadı aslında. 2014’ü de 3.sırada tamamlamışlardı. 2015’i de 3.sırada tamamladılar. Mercedes takımından aldıkları 2.sınıf motor ve ellerindeki şasi ile gayet iyi bir iş yaptıkları söylenebilir. 2016 sezonunda da ortalama bir performans göstereceklerini düşünüyorum.

4-RedBull
2014 sezonunda 3 yarış kazanan, Mercedes’e en yakın takım olan RedBull, Renault’nun motorda gelişim gösterememesi nedeni ile 2015 sezonunu galibiyetsiz kapattı. Mükemmel bir şasileri var ama motor için aynı şey söylenemez. 2016 sezonunda Tag Heuer etiketli Renault motoru ile yarışacaklar. Gelişim gösteremezlerse bu kez işler daha da kötü olabilir.

5-Force İndia
Sezona o kadar kötü başlamışlardı ki, kimse onların sezonu 5.sırada tamamlayacağını düşünmüyordu. Harika bir sezon içi gelişimi gösterdiler. Üst sıralarda olan takımların tökezlemesini de çok iyi değerlendirip, takım tarihinin en iyi sezon sonu sıralamasına ulaştılar. 2016 yılında da orta sıraların baş belası takımının Force İndia olacağının garantisini verebilirim.

6-Lotus
Felaket geçen 2014 sezonundan sonra 2015’e Mercedes motoru ile giren Lotus takımı, makul denilebilecek bir başlangıç yaptı. Ancak bitmek bilmeyen borçlar nedeni ile araçta hiç gelişim yapamadılar. Grosjean’ın pilotluk becerileri sayesinde sezonu 6.sırada tamamladılar. Yeni sezonda ise Renault fabrika takımı olarak yarışacaklar. Onlar için bir geri dönüş şansı olabilir. 2016 sezonunda Renault, ön sıralardaki takımlar için bir tehdit olabilir.

7-Toro Rosso
2015 sezonuna Renault motorunun büyük sorunları nedeniyle pek iyi giremediler. Ama RedBull’dan daha iyi oldukları aşikârdı. İki aracında da çaylakları olan takım, makul bir sezon geçirdi. Özellikle Verstappen çok iyi bir iş çıkardı. Ama takım arkadaşı Sainz Jr’ın da sorunlar yaşadığını unutmamak lazım. 2016 sezonunda da Ferrari motoru kullanacaklar. Ama 1 yıl önceki motor olacağı için ancak orta sıralarda mücadele edebileceklerini düşünüyorum.

8-Sauber
Puansız geçen 2014 sezonundan sonra 2015’e tabiri caizse fırtına gibi başlayan takım, İlk yarışlarda sağlam performanslar gösterdi. Bunun en büyük etkisi Ferrari’nin yeni motoruydu. Ama sezon ilerledikçe geri düştüler. Mali sıkıntılar Lotus gibi Sauber’i de etkiledi. 2016 sezonunda yine gerilerde kalacaklarını düşünüyorum.

9-McLaren-Honda
Sezonun en büyük hayal kırıklığı. Yeniden güçlerini birleştirdiği Honda ile birlikte şampiyonluk savaşı beklerken, bir anda kendilerini son sıralarda buldular. Sezon başı 5 saniyelik bir fark vardı. Ama sezon sonuna gelindiğinde bu fark 1.5 – 2 saniyeye kadar düştü. 2016 sezonunun en dikkat çeken takımı olacağı konusunda hiçbir şüphem yok. 2015’in acısını çıkarıp 2016’ya fırtına gibi gireceklerini düşünüyorum.

10-Manor (Marussia)
2014’ün sonunda batan takım, yeni sezona ‘’mucize’’ denilebilecek bir şekilde katılmayı başardı. Modifiye edilmiş 2014 şasisi ve 2014 Ferrari motoru ile tüm sezonu bitiren Manor takımı, 2016 sezonuna ise büyük bir gelişim hedefleyerek girecek. Williams ile teknik ortaklık yapacak ve Mercedes motoru kullanacaklar. Artık en arkadan kurtuluyorlar.

Okuyanlara teşekkür ederim.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir