Renault Motor Değişikliğine Sıcak Bakıyor: “Bu Motorlar Amaca Hizmet Etmiyor”

yazar:

kategori:

Renault, mevcut motorların sporun gereksinimlerini karşılamadığını bu yüzden gelecekte motorların değişmesini desteklediğini söyledi.

Bir kaç sene önce Renault, turbo hibrit kurallarının Formula 1’e girmesi halinde sporda kalacağını açıklamıştı ve istediği oldu ancak turbo motorlar döneminde Renault açık bir şekilde geride kaldı.

Cyril Abiteboul “Hibrit kuralları sadece Renault için değil tüm üreticiler için önemli. Geleceğe bakarsanız tüm araçlarda hibrit elemanlarının olacağını görürsünüz.”

“Bana sorarsanız modern F1 modeline uyan motor kurallarına sahip olduğumuzdan emin değilim.”

“Gösteriden ve üreticilerin harcamalarından, takımlar için bedelinden bahsediyorum. Bunun yanında ses ve servis gibi konular da söz konusu.”

“Bunun yanında gelişim sistemi gibi, ceza sistemi gibi çok karmaşık olan şeyler var. Çok mükemmel şeylere sahip olduğumuzu düşünmüyorum.”

“Bununla birlikte bunları tamamen silip atmalı mıyız, gelişebilecek şeyleri geliştirmeli miyiz ya da tamamen yeni bir şeyle mi gelmeliyiz? Bundan emin değilim.”

“Sorun şu ki tamamen yeni bir şeyle gelmek istediğimizde, geçmişe göre radikal bir şey olduğunda bu tam olarak mükemmel olmuyor.”

“Olması gereken şey radikal değişikliklerden ziyade evrim olmalı. Radikal değişikliğin sonucunun nasıl olacağını söylemek çok zor. Ancak kuralların değişmesine tamamen açığız.” dedi.


Yorumlar

“Renault Motor Değişikliğine Sıcak Bakıyor: “Bu Motorlar Amaca Hizmet Etmiyor”” için 17 yanıt

  1. At be Carlos…. seveyim inananı 🙂
    Keşke Ferro da beceremeseydi de şu işi böyle bunlar gibi standart ağızla konuşsa değişseydi bu elde patlayan vaka 🙂

  2. xtrabitracing avatarı
    xtrabitracing

    Bu yeni motorlara en çok geçmek isteyen Renault idi. Mercedes de bize uyar demişti. Ferrari ve Cosworth bunu istemiyordu. Ancak bir şekilde kabul edildi. Teoride iyiydi ama pratikte öyle olmadı.

    Şimdi çok isteyen Renault bunu yapamayınca değişiklik istiyor, yaptığı yatırıma da acıyor ve devrim değil evrim peşinde. Başka da şansı yok belli ki. Motor gelişiminde gelişim bileti kuralının konmasını da Renault istemiş diye okumuştum. Şimdi kendi yaptıkları şeyde batıyorlar. Bakalım gelişebilecekler mi.

    Bir de Mercedes’e sorsak ya değişiklik istiyor mu diye…

    1. Renault v4 istemiyor muydu?

      1. Reno sıralı dört silindir istiyordu. Max devir 12,000 olacaktı.Zaten motoru geliştirdikleri için avantaj sağlayacaklardı. Rallideki motorlara benzeyecekti.Biraz modifiye ile WRC’deki motorların kullanılması mümkün olacağından spora başka üreticilerin gelmesi isteniyordu.
        Ferrari itiraz edince 15,000 devir ve V6 geldi.
        Şimdi çuvallayınca motor formülü değişsin diyorlar.Mesela 2.2 V6 diyebilirler.Çünkü ilmor bu motoru zaten üretiyor indycar için.

  3. Bu motor kurallarının tek bir nedeni vardı üreticileri F1’e çekmekti ondada başarılı olunamadı bir ek Honda geldi ama bir çiçekle bahar gelmez. Renault’un böyle düşündüğüne sevindim bizim istediğimiz pilot gaza asıldığında asfaltı titreten motorların olması… Olan olmuş uzun yıllardan beri şampiyonluk yaşayamayanlar düşünsün.

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      he yani renault yeni üreticiler gelsin diye bu kadar yırtındı değil mi ? acaba senden başka buna inanan var mı ? yıllardır şampiyon olamayanla ne alakası var kardeşim ? şimdi takımını da kurdun.bakalım kendi şasin ve motorunla ne kadar başarılı olacaksın.red bulldan da tamamen ayrılırsınız bir gün o zaman görürüm ben sizi.madem öyle motor istiyorsunuz üretin ilk önce.

    2. Bırak şimdi markanı korumayı 🙂 renonun niyeti çok zamandır öyle asfaltı titreten motorlar felan değildi gidip soğan cücüğü hayalleri kurdular 🙂
      Senin dediğin şey asıl değil yedek olan konu bu motorların gelmesinin asıl nedeni 2 malum düdütçü bildiğin binek üreticisinin bu motorlar değişir… resti çekmiş olması ve elde ki imkan, opsiyonların da kısıtlılığından bunu yedirtmiş olmaları başka birşey değil. Gelebileceğini söyleyen üreticiler oldu ancak Bernie hatırlıyorum bu opsiyon olsa bile bir nevi hayal olarak kalabileceğini, ellerinde böyle bir kesinliğin olmadığını ifade etti süreç adamı da haklı çıkardı 🙂 güya bunak diyor millet…
      Yaşasın ticarilere kadar varan Reno-Merso kutsal ittifakı 🙂 erkenden hazırlanan üniteler, elde edilen bilgiler sonra birinin çakılması diğerinin yücelmesi… oh olsun birine oh olsun f1’e 🙂
      Bunlar yollara reklam basmak isteyen markalar başka da bir halt değil herşekilde iyi oldu ticaretleri ellerinde patladı…

      1. Abi niyetimiz belliydi aslında ama tonguya düştük hemde öyle böyle değil. Hatamız yok mu elbette vardır lakin 2010-2013 arası yok eden bir motor üreticisi vardı motor haritalama ile oynayan yasaklar getirten bir motor üreticisi,sesi kayda alınıp FIA’ya sunulan bir motor üreticisi,sıralamada farklı motor haritalama,yarışta farklı motor haritalama ile piste çıkmak serbestken durdurmak için her türlü oyunlar oynanan arkasından işler çevrilen bir motor üreticisi vardı. Ferrari’ye bir yarış hediye etmek için Cuma günü antrenmanlarda serbest Cumartesi-Pazar yasaklanan EBD sisteminin yazılımı vardı bunları gördük onun için sıkıntı yok.

        Bernie amca haklı çıktı hem F1’in DNA sına zarar verdiler hemde Honda’dan başka kimse cesaret edip gelemedi belki VW gelebilirdi onlarıda emisyon sıkandalı vurdu.

        İttifak normal yol araçlarında pazarda güzel gidiyor. F1’de ise Bernie amcanın dediği gibi diğerlerinden önce Merso’nun her şeyden haberdar olması eski bir F1 teknik çalışanının herkesden 100 bg fazla güce sahip olacak demesi her şeyi kanıtlar nitelikteydi. Bizim V4 elde patladı ama birilerinin yükselmesi için birileri fedakar olmalıdır bunuda büyükler yapar diyelim…

        Mercedes’in F1’den iki sezondur elde ettiği getiri fayda nedir bilemem ama Renault’a baktığımız da en başından şimdiye kadar bu arenada yer almış acısıyla tatlısıyla elinden geleni yapmıştır ve yapmayada devam edecektir. F1 de Mercedes’in ticareti tuttu diyebiliriz.yol otomobillerinde ise bizim ticaretimiz tuttu bir CLA’da 1.5 dCi motoru görmek zevk verici bir A180 serisinde aynı şekilde.

        Son olarak abi Fabrika takımı olarak dönüyoruz bakalım neler olacak gridin sonunda da olsak bu ruh bu beden her zaman devam edecek.

        1. 🙂
          Ne hatası niyeti baştan kötüydü bizim adımıza. İyi oldu Honda ile birlikte fena çakıldılar güzel rezillik çıktı.
          Biz normalde Renault’u MB den diğer düdütçülerden felan her zaman ayırırdık tarihe saygı atardık çünkü konu sadece F1 de değil MB ile ne diye bir tutacak mışım formula renault dan clio rs cup’larına kadar bu işin dahiliyeti çok farklıydı ancak Renault kendisini bozdu biz değil bunu da F1 ayağından başlattı. Infinity etiketçiliğinden tut 4 cylinder restine kadar işte buna saygı duyulmaz. Sen aslını terkedersen kimse saymaz Renault bu bağlamda doğru yönetilmiyor alman binekçilerine döndürdü işi…
          Ferrari de aynı fiat ayağı ile o yüzden saymam…

          Senin dediğin örneklik Reno’a ait değil her domine eden yaşıyor onları küçüklerin tepesine daha fazla çullanılır sadece o. Ak süt değil elbette onlar da. 🙂
          Bak sen bile V4 diyorsun halen 🙂 yukarı da buna değinilmiş. Diyeceğim o dönemde 4 silindir de V yada I mecburiyeti ilk defa güdülmüyordu.
          Sadece akla gelenlerden derleyince bile yanıt oluyor 🙂
          Horner; “Sadece Renault’nun çok geç başladığını düşünüyorum. Bu kadar basit.” ” “Bu çok iyi bir soru ve bunu muhtemelen Renault’a sormanız lazım çünkü bu kural değişikliği için en çok zorlayan onlardı. Öyle olunca herkes onların bu duruma en hazırlıklı olduğunu düşündü.”
          Renault Sport’un İdari Menajeri Jean-Francois Caubet;“Yeni motorları 4 silindirden 6 silindire çevirirken zaten bir sene erteledik. Bu bize yaklaşık olarak 15 milyon dolara mâl oldu ve aynısı muhtemelen Mercedes ve Ferrari için de geçerli. Bu yüzden bir hiç için yaklaşık 50 milyon dolar havaya uçtu. Bir sene ertelerseniz ki bunun asla olmayacağını düşünüyoruz çünkü o zaman erteleme 2015, 2016’ya doğru kayacak. Renault için bu stratejik bir seçimdi.”
          http://www.formula1blog.com/people-events/why-renault-loves-jean-todt-2013-engine-spec/
          http://www.formula1blog.com/editorial/a-modest-proposal-every-f1-technical-advance-has-to-be-road-car-relevant/

          Yani MB ne kadar çamur, yamuk ise bu işte reno da aynı şekilde… Birinin beceremeyip çakılması, diğerinin domine etmesi gerçekliği değiştirmiyor. Ferrari patronunun şu hal itibariyle çamura yatması vs dahil bunların hiçbirisi biz izleyiciler için önemli, savunulabilir olmamalı derim.
          Bunların gerçekten yarışmak, performans ile gram arzusu yok öyle olsaydı rest çekip nasıl downsize getiriyorlarsa aynı şekilde 3-4 hatta 5-6 bar turbo getirip öttürürlerdi ortamı.
          Reno değil fabrika galaksiden uzaylıları toplayıp gelse bir halt yapamaz artık eskiden de yapamıyorlardı Honda’cıların hayalleri gibi boş hayallere girmemek lazım 🙂 acısı büyük oluyor sonra Reno’yu Redbull toparlayamadıysa kendi yöneticileri hayatta toparlayamaz Lotus kadrosuyla mı ileriye oynayacak bunlar 🙂 yaşasın mutlu 3.cülükler

          1. Abi öncelikleye yorumun için teşekkür ederim.

            Maalesef bu kurallar F1 dünyası ve seyirciler için iyi değildi. Ben Renault’un durumu ile Honda’nın durumunu bir tutmuyorum Renault şampiyonluk evresinden gelip hazırlandı bu kurallara elinde patlayan projeler oldu bunun yanı sıra ama 2014 de sonuca bakarsak ikinci hızlı motor ile sezonu noktaladık. Honda’ya gelirsek maalesef ne McLaren fanlarının beklediği sonuç buydu nede Honda fanlarının peki Honda bu motoru üretirken bahasi ne olabilir bir şeyin mücadelesini vermemişken ?Renault’a baktığımız da ise bir çok mazeret yazılabilir. Elbette yönetimde hatalar olmadımı oldu lakin Nissan ile ortada olan bir ortaklık var ve bu markanın premiumüreticisi Infiniti’nin dünyanın en iyi pazarlama platformunda tanıtılmak istendi bu büyüklük ise Renault’a düştü buna bile saygı duydum çünkü sana muhtaç olan bir marka vardı sayende tanıtılıp lanse edilecekti.

            Tartışmasız kimse aksüt değildir F1’in kendisi aksüt değildir ki bünyesinde barınanlar aksüt olsun ben bize zamanından beri yapılanı söyledim geçmişe gidersek kütle amortisör fiyaskosu var birde. Horner’mi son zamanların prestij kaybı yasayan bir isim motor sorununu doğru yönetemeyen kapıdan kapıya giden sonunda tükürdüğünü yalamak zorunda kalan bir isim. Elbette Renault söz konusu olunca konu F1 olunca akla başarı gelir ama bu sefer öyle olmadı hayal kırıklıklarını anlamak mümkün.

            Red Bull yönetimi yeni kurallar ile asla dürüst davranmadı en başından beri suçu Renault’a atmaya çalıştılar yanlış anlaşılmasın Renault’un suçu yokmu elbette var peki Red Bull’un yokmu en az Renault ne kadar suçluysa Red Bull’da o kadar suçludur. Ben 2014 sezonu ciddi manada başarısız bir yıl olarak görmüyorum çünkü 2014 kış testlerinden sonra dönüşümüz muhteşemdi. 2015 ise tam bir başarısızlık yılı oldu her iki taraf içinde Red Bull çarpışma testlerinde ön burunda hata yaptı şaside hata yaptı Renault motorda hata yaptı ama ana takım Red Bull’un kardeş takım STR den sezonun ilk yarısında tokat yemesi kabul edilebilir bir durum değildi tek sorunun motor olmadığını gözler önüne serdi. Bunu pilot bile onayladı http://www.trf1.net/formula1_haberler/108280-ricciardo-tek-problemimiz-motor-de%C4%9Fil.html

            Olanlar savunulacak gibi değil lakin bir bütün olarak herkes kendini haklı göstermeye çalışıyor haliyle’de biz izleyiciler olarak savunma mekanizması devreye giriyor. F1’in patronu çıkıp Mercedes diğerlerinden yeni kurallar hakkında diğerlerinden daha fazla şey biliyordu diyorsa bunda ne Renault’un suçu vardır nede Ferrari’nin http://www.trf1.net/formula1_haberler/100857-ecclestone-mercedes-guc-unitesi-hakk%C4%B1nda-di%C4%9Ferlerinden-daha-fazla-%C5%9Fey-biliyordu.html
            Elbette izleyici olarak ister istemez bir de değer verdiğin markaysa savunma mekanizması hemen açılıyor. Çift Turboyu Renault istedi başından beri kabul gördümü hayır. Renault bir halt yapar yada yapmaz abi bunu zaman gösterir eskiden de yapamıyordu derken şaka yaptığını düşünüyorum çünkü farklı şeyleri izlemiş olmamız imkansız. Honda ayrı bir dünya Renault ayrı bir dünya takım olsun son sırada olsun koç gibi güncellemeyi piste indirdiğinde ona göre motor kapağı soğutma kafesinde araba da olsun kıvırtmadan bahane aramadan bu 10 yarış galibiyete değer. Renault toparlar abi 1977 den beri Red Bull yoktu toparlayan asıl Red Bull’u kim toparlayacak şasiye özgü motor olmadan  İlk etapda bu sporda üçüncülük ilaç gibi gelir…

            1. Boş laf çeviriyoruz işte 🙂
              Diyorum ki Renonun (MB dahil) çektiği rest ile Honda’nın geri dönüşü arasında temel de ve işin psikolojisinde hiçbir fark yok ikisi de aynı politika mahsulü 🙂
              Ve bu yarış dünyasına gerçekte uygun değildi halen de değil.
              Honda nasıl ki şimdi ünitenin temel bazda değişimine ERS bakışı nedeniyle olur vermiyor varlığımın sebebi kalmaz diyorsa işte Renonun downsizing politikası da aynı şey idi.

              Birisi çıkıpta MB’nin önceden veri aldığını söylüyor ama daha bu downsize işlerinin konuşulduğu dönemde Renonun iptal edilmiş edilmemiş ünitesinin hazır olduğu haberlerini atlıyorsa bir zahmet adil ol derim 🙂
              İşte gerçekte bu yüzden MB ile Renault arasında fark yok… Sonuçlarına bakmıyoruz bu noktada sebepler dairesine, ipin başına bakıyoruz.

              nisssan/inf. izahların bunların uygulaması gibi beni tatmin etmiyor. Halen diyorum raporlar bu idarecilere öyle söyleyebilir ama ferrari’nin alfa’yı aston’un parayla markasını çakmaktan hiçbir farkı yok ve bu realist bir uygulama değil. Sonucunu da herkes biliyor. Şampiyon araçlarla Infinity skor felan basamadı yani 🙂 herkes biliyor ürünün kimin mahsulü olduğunu.
              Bu otomotivci yönetim yönetim kurulu politikaları yanlış.
              İşte bu yüzden kimse bana 70-90’ların üreticilerinin ürün başarımı örnekliğiyle gelmesin bi zahmet. 🙂

              Carlos’un neyin başkanı olduğunu şu VW’in politika, reklamda çakıldığının örnekliği altında tekrar hatırlatırım.
              Misal ferrari’i markam diye senin gibi savunmuyorum defalarca okunmuş olması lazım çok basit birşey söylüyorum ki bunu da 4 silindir, V6 kabul dönemlerinde defalarca izah ettiğim üzere şudur ki EU yani binekcilerin sanayisinin euro norm baskısı olmasa kimse ferrari’ye luca başkanlığında bu downsize işini onaylattıramazdı geçerdi geçmezdi o ayrı konu. Bu dönemin V12>… V10>V8 downs. ile gram ilgisi yok bunu pek anlamadı insanlar. Burada kastettiğim şey Ferrari meraktan turbo üretmiyor, bu Mclaren’in 90’ların sonunda yol dünyasında ki geleceğini etkileyen şeyin bir tekrar yansıması.
              Luca ile şimdi ki binekçi başkanın politikaları arasında fark var bunun görülmesini isterim zaten benim görebildiğim de gerçekte kovulması F1 başarısızlığı ile ilgili değil o sadece bir bahane bunu da bu herifin markayı sokmak istediği hallere Luca’nın karşı duruşuyla görebiliyoruz yoksa luca yerinde dursa da bu yıl ki şeyler olabilirdi bunda mümkünsüzlük durumu yok.

              Reno’ya gelince reno V10 döneminden sonra kendi başına yapabildikleri belli, 2006 dan sonra yaptıklarıyla sürekliliği yok diyorum ki Hondacıların 90’ları anıp durmasıyla reno’nun şu uzun dönemli ürün-skor seviyeleriyle neye delillendiriyorsunuz ki umut bağlıyorsunuz 🙂 hayallere kapılmayın.
              Reno malesef ki her downsize de geriledi ispatlı şeyleri konuşmaya gerek yok. Çok uzun yıllardır ikincil perf. statüsüyle birşeyler çıkarabildiler hiç en iyi olamadılar. Çok defa dedim şayet Redbull başarısı olmasaydı Renault son 4-5 yıldan fazlasıyla bugün ki kadar konuşulur olamazdı belki de çoktan diğer üreticiler gibi ayrılmıştı. Tarihi nasıl olan Cosworth’ün nasıl ayrıldığını biliyoruz.
              Zira göreceksiniz ki o harika geçmiş, statistics’e sahip olmasına rağmen Honda uzun bir dönem daha başaramazsa yine kaçıp gidecek….
              Bu arada hatırda tutmak lazım ki renanult’un tüm motorsports politikası geçmişten farklı olarak değişiyor. Reno artık diğer üreticilerden pek de farklı değil demek istiyorum. Bugün pek hatırlanmıyor ama uzun yıllar MBenz’i konuşulur kılan McLaren idi….
              Aslolanın motor üreticisi de değildir tüm geçmiş, bugün itibariyle Mclaren, Williams kaç yıllık marka nelerden geçip geldiler ve kaç ayrı üretici ile çalışmışlar zıt ispatını sunarım. Redbull da dayanmak isterse bunu yapar. Onların yaşadığı şey ilk olmasa da bu ölçütü geçmişte olan birşey değil üreticiler hiç bu kadar belirleyici ve at koşturucu olamamışlardı işte bu devrin en büyük dangalaklığı…. Ferrari ayrı bir örneklik onun çoklu numuneliğini her yerde kıyas almamak gerekiyor çünkü realite de zaten pek yok. Lotus, McLaren, Sauber hatta Koenigsegg, Caterham, Radical, TVR kurulduğu günden bu yana sadece şasi ve tekniği üreticisidir bunlar motoru her zaman bulur. Şayet piyasa şimdi ki gibi yönetilmiyorsa….

              1. Downsizing çevreci kampanyanın bir ürünüdür.
                Yalnız Avrupa kökenli değil globaldir.Yeni ürün satabilmek için yasalarla güvenceye alınmıştır.10 yaşından büyük arabaların trafikte kalmasını engellemeye çalışıyorlar.
                Bir ton para verip Ferrari almışım ne kadar yakıt tükettiği umurumda olur mu?
                Firma olarak olmak zorunda yoksa araba sattırmazlar.

              2. @Anthrax işte onları eu normlarıyla sağlıyorlar.
                Ne downsize yeni ne emisyon nede turbo global değil mesele çoklu konuda eu sanayisi…. 🙂
                Boşuna VWGate değil dieselgate pompası diyoruz.

                Diğer konu bizim bildiğimiz ama çoğu gencin es geçtiği planlı eskitme… Ör;
                “Stil eskitmesi olarak adlandırılan yöntemde ise ürün tasarımı sürekli olarak yenilenir. Otomobillerin kasalarını kısa aralıklarla yenileyen otomotiv üreticilerinin yaptığı uygulamalar bu yöntemin en çok bilinen örnekleridir. Ya da tekstil sektöründe her yıl değişen “moda” ile ürünler daha yıpranmaya fırsat bulmadan gardropların diplerine atılırlar. Ürünün çalışması için ekstra bir başka ürüne ihtiyaç duyduğu durumlarda ise tüketerek eskitme yöntemi kullanılır. Örneğin bilgisayar yazıcılarının kartuşları tükendiğinde, kartuş fiyatları yüzünden eskisi sapasağlam durduğu halde yeni bir yazıcı almak daha “makûl” olabilir.”
                http://marksisttutum.org/planli_eskitme.htm

                Burada neyin nasıl başladığı ilerleyişini değil konu ilgisini konuşuyoruz her daire de liderliği üstlenen kıta, bölge, ülkeler var bu otomotiv de uzun dönemdir EU ve dahi almanların liderliğinde. 🙂

                İşte bizde onu diyoruz milyonluk dünyaya hadi evet ama adedi 100 bin dahi olmayan ağır sport dünyaya hangi algılarla çalışıyorsun diyoruz Ferrari, Mclaren’in hayatını belirlemeden önce git ağır sanayini, askeriyeni düzelt dedik. Sattırmaman yanlış diyoruz. (Supersport dünyanın ürün ömrü halen 10 yıl 🙂 yeni hazırlanan projelerde dahi halen min. 8+ year plan biçilir… pahalı sport dünyanın %99’unda ürün ömrü 7+ yıl yani kime neyi yedirmeye çalışıyorsun diyoruz) Bazı genç mühendis arkadaşlar bilmiş bilmiş F1’de yapılanı da savunmaya kalktılar mağlum zihniyete mağlup olduklarını çakamadılar dahi 🙂 Zaten bu işleri bu yüzden yedirebiliyorlar ne sorgulaması kartel işlerini savunma pozisyonuna geçirebiliyorlar insanları.
                Kaldı ki hile hurdayı yine kendileri işlerine geldiği gibi çözümlüyor yok marka emisyonu yok group emisyonu adları altında… Bunları illegal dizayn eden hep EU 🙂 yoksa söyleyeyim ne diriltmesi Lamborghini o üretim sayılarıyla dirilmemek üzere çoktaan batmıştı….

                Velhasıl yalan dolan bir hayat ve bunlara itirazımız var…

  4. Redbull bunlara az bile demis simdi icimden ben daha fazlasini dedim. Bu kadar yuzsuzluk olamaz

  5. Kısaca batırdık oyüzden değiştirek diyor 🙂

  6. Ferrari olmasa sayenizde v4’ler geliyordu ki o zaman ne olurdu halimiz!

  7. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Allah allah siz istemediniz mi şimdi ne oldu ? Yapamadık demiyor da. Evet bu motirlar berbat ama açıklama inandırıcı değil. Değişir umarım yine de

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir