Basın: Ferrari Motorda Değişiklik için FIA'dan İzin İsteyebilir

yazar:

kategori:

Alman Auto Motor und Sport dergisinin haberine göre İtalyan takım, Fernando Alonso’nun da iki kez sorun yaşamasına neden olan motor probleminin nedenini anladı.

Habere göre motordaki sorun hava basınçlı valflerle ilgili. Yarış sırasında motordan çok fazla hava çıkışı oluyor ve yeni kurallar gereği pit stopta yenileme yapılması için yeterli zaman bulunamıyor.

Auto Motor und Sport, Ferrari’nin FIA’ya motorun genel bir dayanıklılık hatası olduğunu kanıtlayarak izin alabileceğini yazdı.

Ancak Fernando Alonso ve Felipe Massa tarafından bu sezon kullanılmış olan motorlarda değişiklik yapılamayacak.

 


Yorumlar

  1. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    daha iyisi Mercedes motoru kullansınlar.

  2. Bildiğim kadarıyla… motora her türlü müdahale için izin alındığıdır.Ayrıca; bu motorlar kapatılıp mühürlenmiş motorlarki… durum daha fena :).

  3. burak bocek avatarı

    Güç arttırmak istemiyorlar ki takımlardan izin alsınlar.Renault Redbull ile beraber bunun için izin aldı.Yani dayanıklılık konusunda.Bildiğim kadarıyla bunda takımlardan izin almak gerekmiyor

  4. motor konusunda en dayanıklı takımlar mercedes ve mclaren hiç motor arızası yapmadılar şu ana kadar.ilerleyen yarışlarda bunun faydalarını görecekler.

  5. Belki… sadece Ferrari nin talepleri oluverse kabül edilmeyebilir ama Sauber in büyük beklentisi yanında ToroRosso nunda endişeleri olabilir.

  6. Hiçbir takım bu öneriyi kabul etmeyecektir. Zaten güçlü olan Ferrari'yi iyicene güçlendirmek bence hiçbir takımın kabul etmeyeceği bir şey…

  7. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    bu sırada görkem yazacaktım,gökhan olmuş kusura bakma:D

  8. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    nazadır gökhan nazar:D

    teşekkür ederim böö beni ne doktorlar ne mühendisler istedide gitmedim… mat2 sağolsun:D

    Ama sorunu bulmalarıda iyiye işaret, eğer izin çıkarsa kısa sürede halledebileceklerini düşünüyorum. Umarım en kısa sürede hallederler…

  9. evet espoir(Al10so, yazdıkların gayet mantıklı. bence mühendis olmalıymışşın.:)

    zaten motor patlaması dediğimiz olay motorun paramparça olması gibi birşey değil. o gördüğümüz dumanların oluşması için bazen küçücük bir valf bileziğinin yerinden çıkması veya erimesi sebep olabilir. bazen bir motorun çok dayanıklı veya çok dayanıksız olması bu tür küçük ayrıntılarda saklı oluyor. daha büyük hatalar zaten bariz hata olarak çabuk çözülüyor. ferrarinin 1 aydır soruna net bir şekilde "şudur" diyememeside bundandır.

    neyse daha fazla ukalalık yapmayım:)

  10. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    Ferrari kış testlerinde çok dayanıklı görünüyordu ne oldu şimdi böyle birdenbire anlamıyorum ya.

  11. Teşhisleri doğruysa biran önce istesinler ki bunu hepsi de yaptı ve yapacaklarda…

  12. Fernando 1 motordan fazla kaybetmiş durumda… Bundan sonra birazdaha dayanabilen bir motor verilirse herşey daha normal yürüyecekdir.

    F1 in motor yapısını çok iyi bilmediğimizden bazı şeylere ve hatta bu sorunun ne olduğu çok açık söylenmemişdir.Öyle yapılar vardırki aşırı hava sıkışmasından ötürü kendini otomatik olarak açmaktadır yada kapatmaktadır.Sonuç olarak motor sadece düz mekanizma,elektro mekanizma ve elektronikle çalışmamaktadır.Pnömatik sistemlerin varlığı ve bu söylenilen kısımda ne kadar akışkan dinamiği kullanıldığı ve ne için kullanıldığı belirtilmemişdir.F1 motoru kısmen daha yüksek basınç altında kalısın motorlardır ve ısınmayla birlikte mekanik sıkışmalardan dolayı çalışmayan ayarlayıcılarının etkisiyle yüksek basıç altında kalam motorda sıkışmalar yaşamış olabilirler.Bu yüksek değerler ile sistem kendi kendini rahatlatamayınca aşırı ısınmalar ve sıkışmaları sonrasında güç kayıpları yaşatabilir.Daha sonrası boom olarak ortaya çıkabilir.Dediğim gibi… F1 motoru belli bir basınç altında çalışmaktadır ve bu basınç ı etkileyecek etkenler sonucunda kapasite kaybı ve bunu telafi etmek üzere motora yüklenmeler sonucundaki ex motorlara sebep olabilir.
    Senenin başında bu hadise birazdaha erken farkedilip erken müdahale edilmiş olunsa Fernando 1 motor fazladan kullanmamış olacakdı ve iki kullanımı olan bir motoru daha vardır.Şimdi işler bıçak sırtında.15 yarışı ve 5 motoru var.

  13. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    heımmmm dediğinin mantığını anladım. doğru olan bu mudur değil midir ama dediğinin bi mantığı var sonuçta, teşekkür ederim:)
    ama bana da şöyle geldi(mühendislik bilgim olmadığından dolayı, dediklerinizdende yola çıkarak);
    motor gereğinden fazla hava kaybı yaşıyor, bu hava kaybından dolayı motor yakıt hava tüketimini uygun şekilde sağlayamıyor ve devir bulması için daha fazla güce ihtiyaç doğuyor. Bunun için devirler motor için daha baskıcı oluyor ve motor belli bir süreden sonra bunu kaldıramıyor… testlerde bu kadar göze batmamasının sebebide uzun turlar atılsada yarışın aynı etkisini yaşatamaması ve yarışta zorladıkça bu sorunun güçlenmesinden diye olabilir diye düşündüm… bilmem doğru mudur:D

  14. aslında mantıken ısıtmaz ama şöyle bir nükte var.

    valf ya da valfler motor içerisinde frenleme esnasında sıkşan ve ısınan havayı tahliye edebilmek için gerekenden ya da dayanabileceğinden fazla çalışmak zorunda kalır. işte buradaki basınç ve sürtünme ısısı problem oluşturur.

    yani bir nevi, fazla devir için piston, piston kolları ve bunlara bağlı elemanların devir katsayısı oranında sürtünme ve ısınmasınına bağlı bir CİS-DAY kuralı gibi. umarım hata edip sizleri yanıltmamışımdır.

  15. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    "çok fazla hava çıkışı" motoru ısıtır mı?

  16. merhaba arkadaşlar.
    yüksek güç üreten atmosferik motorlarda turbo tribinine benzer sistemler kullanılır. motordan fazla güç alabilmek için fazlaca hava girişine ihtiyaç duyulur. turboya benzer yani. ama frenleme esnasında motor içindeki sıcak havanın dışarı atılabilmesi için valflere ihtiyaç vardır. valf yetersiz kaldığında motorda aşırı ısınma ve aşırı güç kaybı olur. valf görevini yapamazsa frenlemeden sonra gaza tekrar basıldığında motor gereken tepkiyi veremez ve pilot güç alabilmek için daha fazla gaza basar. böylece hem motor ısısı artar hemde aşırı basınç oluşur. sanırım bu valflerden bahsediyorlar.

  17. kerim sisman avatarı

    valf diyince piston üzerindeki valfler aklıma gelio. hava çıkışı diyolar. egzos valfimidir bu. gerçi f1 motorunu şahin motoruna benzetmemem gerek. bilmediğimiz ne valfler vardır kimbilir f1 motorunda:))ama sorunun nedenini bulmuş olmaları sevindirici.

  18. elif çivici avatarı

    Diğer takımların buna tepkisi ne yönde olur,baya bir sert olur bence.Ama eğer dedikleri sorun halledilmezse sezonun yarısından itibaren sıra cezaları tehlikesi baş gösterir ve önemli puanlar kaçırılabilir.

  19. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Bundan sonraki motorlarda sorun düzeltilirse sorun yok.Araç iyi umarım güncellemeler beklnenen performansı sağlar.

    Bundan sonra en ufak bir sorun olmaması dilekleriyle.

  20. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    😀 olsun fikir yürütmede iyidir… de testler boyunca bilmem kaç bin kilometre canavar gibi giden hatta sonrasında bile test edilen motorlar niye bu tarz sorunlar yaptı? eğer böyle bir istek olursa sorun büyük demektir…

  21. "Yarış sırasında motordan çok fazla hava çıkışı oluyor ve yeni kurallar gereği pit stopta yenileme yapılması için yeterli zaman bulunamıyor."

    buradan anladığım kadarıyla, parcanın ömrü bir yarıs mesafesini kaldırmaya yetmiyor, motorun hava cıksını saglayan parça sanırım. O parca arızalanınca motor yeteri akdar soğuyamayıp, Malezya'daki gibi durum oluyor sanırım. Eskiden biz fark etmesekde, pit-stoplarda lastik ve benzinden baska şeyler de oluyormus ama bu sene zaman yetmiyor =)
    pek mühendislik yaklaşımı gibi olmadı gerçi=)

  22. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    MÜHENDİSLİK BİLGİSİ olan arkadaşlar biraz ayrıntıya girebilirler mi acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir