2016 F1 Araçları % 25 Daha Sesli Olacak

Williams’ın Teknik Patronu Pat Symonds, 2016 F1 araçlarının 2015’e göre % 25 daha gürültülü olacağını söyledi.

2014’te turbo motorların gelmesinden beri sesini kaybeden F1 araçlarının sürekli olarak daha sesli olması için çalışmalar yapılıyor. Şu ana kadar ciddi bir gelişme kaydedilmese de 2016’da egzozla ilgili yapılan düzenlemelerle durumun iyileşmesi bekleniyor.

Autosport organizasyonunda konuşan Symonds “Geçmişte herkesin atık borusu motorun ana egzoz borusundaydı. 2016’da bunları ayırıyoruz.”

“Modern turbo motorlarda waste gate çok fazla açılmıyor.”

“Turboya bağlı motor jeneratörü var ve  atık enerjiyi kullanma yollarımızdan birisi bu. Verimsiz atığı kullanmak yerine onun kompresör hızını kontrol etmesini sağlıyoruz.”

“Bu yüzden onu çok fazla açmıyoruz. Yarışta neredeyse hiç açılmıyor. Belki sıralamalarda biraz açıyoruz.”

“Waste gate çok fazla açılmıyorsa çok fazla fark olmayacağını düşünebilirsiniz ancak bu doğru değil.”

“Waste gate ile ana egzoz borusu birlikte olunca, waste gate kapalı olsa bile egzozda susturucu gibi oluyor.”

“Bundan kurtulunca biraz daha gürültülü olacak.”

“Waste gate’in kapanmasıyla ses % 14 civarında fazla olacak. Waste gate açılınca % 20 – 25 daha sesli olacak. Bu oldukça ciddi bir artış.”

“Henüz pist üstünde duymadık ancak geçmişteki gibi turbo, ıslık ve patlama sesleri duyabiliriz. Ancak yine de  bekleyip görmemiz lazım.” dedi.


Yorumlar

“2016 F1 Araçları % 25 Daha Sesli Olacak” için 11 yanıt

  1. yav bu şahincilerin egzoz borusuna taktırdıkları zımbırtıdan yapıp sahte ses üretecekseniz hiç üretmeyin daha iyi. biz motor sesi istiyoruz motor.

  2. İmkansız….
    Rakamsal olarak DB bazında p.m.p.o. da olsa bile sesin niteliği düzelmediği için hiçbirşeye yaramaz sadece daha yüksek anlık saçma sapan dediğimiz sesler çıkar….

    Problem sadece sesin seviyesi değil rözanans kalitesini etkileyen çok şartlar var sesin niteliği de berbat durumda ve bunu bu uygulamalar, kafa ile düzeltemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar bu makineler isterse 1400hp üretsin yine de V8’ler kadar cazip olmayacak zaten V6 ile de olması mümkün değil.
    Dünyada bana bir tane makine gösteremezler ki V6 olupta V8, V10, V12 lerden daha cazip, etkileyici ses üretsin yok öyle bir dünya bunun korelasyon nedenleri var.
    Ancak çocuk kandırırlar biz çocuk da değiliz. 🙂

    Bu motorlarda wastegate gerçekten çok açılmıyordur öyle olmalı günümüz charged şartları için.
    Ancak “waste gate kapalı olsa bile egzozda susturucu gibi oluyor.” bu işte böyle değil wasteg. susturucu gibi olmaz sesin frekansını bozuyor sadece. Ayrıldığında frekans bantları daha temiz hale gelmiş olur sadece bunu da şimdi söylemelerine birşeymiş gibi gerek yok aylar öncesinden düşünen düşünüyordu zaten.

    1. hocam twitter hesabınız var mı 🙂 takip içn

      1. aktif olarak yok malesef var aslında da pek girmiyorum bende sadece birilerini takip için kullanıyorum bu bahislere başka biryerde girilmiyor öyle bir kitle çevremiz yok malesef 🙂 bir burası var yani sadece şimdilik.

        1. anladım dostum 🙂

  3. %25 ne artiyor?

    100 db yerine 125 db mi olacak?
    Oyle ise iyi.

  4. Aslında şimdiki V6’ların sesi bence V8’lerden katkat iyi ama V8’ler daha gürültülü olduğu için ve V6’da atık borusu susturucu gibi davrandığı için ses çıkmıyor ve V8’ler beğeniliyor ama şimdiki araçlarda devir hızı belli bir seviyeye çekilirse ve bir de üstüne atık borusuyla ana egzoz ayrılırsa kulaklarımızın pasını silecek yarışlar izleriz. Ama devirin arttırılması en başta gereken şey şu an.

  5. O %25’lik ses artışı yerdeki yapragı bile oynatamaz yerinden. Ses uğruna F1 aşkımız vardı onuda batırdılar.

  6. Turbo deyince ıslık, patlama sesi olur dedik ama iki senedir elektrik motoru sesi dinliyoruz..benim önceki arabada bile ıslık sesi vardı patlama olmasa bile…Delta Integrale patlaması kadar olmasa bile azıcık olsa fena olmaz, eski günlerdeki gibi downshift alevi de güzel olur beraberinde…?

  7. Ses sadece az değil çok da çirkin, robotik.

    1988’de de 1.5L V6 turbolar varmış, hacmine ve spesifikasyonuna göre gayet güzel, F1 aracına uyan bir ses çıkarıyor.

    Tek başına bu waste gate değişikliğiyle çözülmez bu ses işi

    1. https://www.youtube.com/watch?v=IcmKJ5MhDh8

      Eskiden daha güzelmiş. Gerçi şimdiki aracın sesi de benziyor ama söylediğiniz gibi robotik bir ses elektrik motorundan olsa gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir