2017’de Yakıt İkmalinin Dönme İhtimali Devam Ediyor

FIA Başkanı Jean Todt, daha önce reddedilmesine rağmen 2017 F1 sezonunda yakıt ikmalinin geri dönebileceğini söyledi.

2017’de planlanan radikal değişikliklerden birisi de yarışlarda yakıt ikmalinin tekrar geri gelmesiydi. Bu plan ilk başta destek görüyor gibi olsa da takımlar daha sonra bu planı reddettiler.

Autosport fuarında konuşan Todt, gelecek hafta yapacakları 2 günlük toplantıda bu konuyu tekrar görüşeceklerini söyledi.

Todt “Evet, yakıt ikmalinin dönme ihtimali doğru. Bir şey konusunda şüpheniz varsa ki dürüst olmak gerekirse bu konuda var.”

“Yakıt ikmalinin neden yasaklandığını biliyorsunuz. Yakıt ikmal sistemini taşıma bütçesiydi. Şimdi modern dönemdeyiz ve nerede nasıl çalıştığını biliyoruz.”

“Bu sene de 50 bin euro ekstra harcamaya neden olur. Gösteri için  iyiyse, harcamaları düşürme taraftarı olsam da yakıt ikmalini getirmek Formula 1’in küresel bütçesine çok etkisi olmaz.”  dedi.


Yorumlar

“2017’de Yakıt İkmalinin Dönme İhtimali Devam Ediyor” için 27 yanıt

  1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    ”V8’lerin gelişimi yasaklanmasaydı onlar da daha iyi olabilirdi” Bak buna hem fikirim.Gelişim yapılsaydı v8’lerde iyi olabilirdi.Ama V8’i detaylı hiç araştırma ihtiyacı duymadım.Mühendislik anlamda V6 ile ne kadar kapışabilir bilmiyorum.
    ”Bu ünitelerinin v8’ler kadar ses üretebilmesi biraz zor gibi” Valla kardeşim sen Mühendissen yapacaksın.Boşuna Mühendis olunmuyor 🙂 Şahsen ben mühendis adayıyım.Atıyorum kimyasal madde üretimi için kullanılan yöntemlerin ayrıntılarını incelerim.Daha iyi yöntemleri bulmaya çalışırım demi ? Mühendissen yapacna arakdaş 🙂
    ”Harcama bahanesiyle jeton sistemi getirildi,peki daha az mı harcadılar? Hayır.” Kesinlikle sana katılıyorum.Bu FIA ve Mercedes arasında yapılan ittifaktır.Hatta daha kirli işler dönüyor gibi.Bu motorlar teknoloji harikaları ve ucuz olmaları imkansız.Ucuz diye getirilmişti demi ? şakacı bunlar kesin 🙂 @Mert_son

    1. Ben de mühendis değilim ama okuduklarım kadarıyla sesi etkileyen bir çok unsur var.
      Yanlış bilmiyorsam;
      1-)Silindir sayısı ve Ateşleme sırası
      2-)Motor hacmi ve motorun konumu
      3-)Egzoz sayısı ve Egzoz borusunun uzunluğu
      4-)Motorun yapısı(atmosferik,multi pipe,turbo gibi)
      5-)Aracın çalıştığı devir aralığı(rölanti ve maksimum devir)

      (Eğer yanlış bildiğim veya eksik bildiğim varsa affola)

      Renault şefi Remi Taffin’in 2015 içinde “Turbo,yastık ile insanın yüzüne bastırmaya benzer” gibi bir açıklaması vardı.Turbo,aracın o sesini bir miktar kısıyor bunu Ferrari 458 ile 488 arasında da görebilirsin. 458’de 4.5L V8 vardı ve sesi gayet iyiydi ancak 488’de 3.9L V8 Çift Turbo var ve sesde azalma olduğunu görebiliriz.

      http://www.trf1.net/formula1_haberler/48233-renault-turbo-motorlar%C4%B1n-sesleri-de%C4%9Fi%C5%9Ftirilemez.html

      Yanlış hatırlamıyorsam 2014’te Serhan Acar abimiz bir yayın sırasında “Egzozda biriken enerjinin de sesi etkilediğini söylemişti”.Şu an ERS ile egzozdaki enerji elektrik enerjisine dönüştürüldüğü için 1980lerdeki 1.6 v6 çift turbo araçlara göre daha az ses üretiyor.Yakıt akış sınırı da eklenince seste azalma kaçınılmaz oluyor.

      1. Bu arada 1980lerde 1.5L V6 çift turbo kullanılıyordu,yanlış yazmışım.

      2. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

        Dediğin gibi bir çok sebeb var.Motor üzerine tasarım,elektrik,otomotiv,yazılım mühendisi değiliz.Bildiklerimiz çözülemeyen bir sorun mu bilmiyorum.Ama illaki bir şeylerden feragat edilerek yapılacağını hissediyorum.Ama yapmazlar.

  2. xtrabitracing avatarı
    xtrabitracing

    Ben bu yakıt ikmalinin yarışları doğru şekilde etkilediğinden şüpheliyim. Araçları hafifletip hızlandırmaktan başka bir işe yarayacağını düşünmüyorum.

  3. Yakıt ikmalinin avantajları da var dezavantajları da.Şu anki kurallar aynı kalacaksa yakıt ikmalinin gelmesi taraftarı değilim.Çünkü Mercedes’in sıralama turlarındaki 0.6-1.0 saniyelik farkını yarışlarda kullanamamasının 2 nedeni var.
    1-)Yakıt akış sınırı(100kg/saat) ve yakıt miktarı sınırı(100 kg)
    2-)Lastiklerin uzun ömürlü olmaması

    Yakıt ikmali gelirse belki pol savaşları biraz kızışabilir ama yarışların daha az heyecanlı geçeceğini düşünüyorum.Çünkü hızlı olan takım vanalarını ilk 10-15 tur açıp 25-30 saniye fark atacak sonra da arkasına yaslanıp bitiş çizgisine gelmeyi hedefleyecek.Aynı zamanda 2-3 saniyelik pit-stoplarda hata yapan ekip cezalandırılıyor(Avustralya 2015 Kimi,Avusturya 2015 Vettel gibi).Yakıt ikmali ile 5-6 saniyelik pit-stoplar olacağı için hata payı azalabilecek.

    Tabi yakıt ikmalinin avantajı da var. Fransa 2004 Michael Schumacher’in 4 pit ile kazanması,Malezya 2003 Alonso’nun ilk polü gibi dramatik olayları yaşatma ihtimali de var.

    Bence bunlar kısa süreli tedaviler,F1’in sürdürülebilirliği için maliyetlerin azaltılması,rekabet ortamının sağlanması,televizyon gelirlerine ve pistlerden istenen yüksek ücretlere bağımlılığın azaltılması ve böylece yüksek bilet ücretlerinin düşürülüp daha ulaşılabilir duruma getirilmesi gerekiyor.

    “Daha az gelir daha iyi F1” gibi bir düşünce iktisadi anlamda anlamsız gelse bile taraftarlar F1 için fedakarlıklar yapıyorken şimdi de F1 taraftarlar için fedakarlık yapmalıdır diye düşünüyorum.

    1. Bu arada paylaştığım fotoğrafı geçtiğimiz yıllarda hazırlayan ve bizlerle paylaşan TRF1.net ailesine teşekkür ederim.

      1. Çağrı üstat paylaşımların için teşekkür ederim..Ferrari’nin gecikme durumunun abartılmaması gerektiğini söylemiştik.

        Mercedes’in 2016’da “dizel gibi çalışan motor” geliştirmeyi amaçladığını dün sabah okumuştum ve 2 gündür bu sistemin ne olduğunu araştırıyordum,benzer sistemi Ferrari de kullanacakmış(linkini aşağıda verdim)

        http://www.omnicorse.it/magazine/73359/f1-ferrari-nella-combustione-i-segreti-del-motore-2016

        1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
          [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

          Takıldığım bir yer var.Yakma odalarının 300 bar yani yaklaşık 296 atm basınçta olması bekleniyormuş ama Mercedesinki kaç ki ? Aşağıda bir yorumcu Mercedesin 500 bar enjeksiyon becerisinde 100.000 rpm üstünde bir motor ürettiğini idda etmiş.Şu uğraşılan teknoloji ve araştırdığında rakamlara bak.Milyarlara yakın konuşuyor.Ferrari,Mercedes V6’da çağ atlamış resmen bu motorların değişmesini Ferraride istemez artık.Ciddi rakamlar ve uğraşlar dönüyor.Yanlarına yaklaşabilecek bir takım düşünüyormuyum dersen Mclaren Honda ve Reno unutsun şampiyonluğu. @Mert_son

          1. “Takıldığım bir yer var.Yakma odalarının 300 bar yani yaklaşık 296 atm basınçta olması bekleniyormuş ama Mercedesinki kaç ki ? ” açıkçası bunu ben de bilmiyorum.Ama 250’den biraz daha fazla olduğu söyleniyor(250-270 gibi).2015’in başında Bosch markası ile Mercedes’in kuralların izin verdiği en yüksek basınç miktarı olan 500 bar basıncı kullanmaya çalıştıkları söyleniyordu,bunu başardılar mı bilmiyorum.

            http://www.trf1.net/formula1_haberler/75485-mercedes-motor-geli%C5%9Fimi-konusunda-inad%C4%B1n%C4%B1-surduruyor.html

            Ben de Mercedes ve Ferrari’nin Honda ve Renault’tan şu an 1 adım daha ileride olduğunu düşünüyorum,güç ünitesi gelişiminin jeton sistemi ile sınırlandırılmış olması da geride kalan ekiplerin öndekileri yakalamasını zorlaştırıyor ama imkansız bir durum değil tabi,hiç kimseyi hafife almamak lazım.

            Ben bu güç ünitelerinin F1’e uygun olmadığını düşünüyorum ama yüklü miktarda yatırım yapmışlar,muhtemelen 2018 veya 2020’ye kadar bizimle olacaklar.En azından bu dönemler içerisinde rekabet olsa da iyi yarışlar izlesek,tek isteğim bu.

            1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
              [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

              500 bar doğruysa Mercedesin sırtını kimse yere getiremez 🙂 Ben aslında güç ünitelerinin uygun olduğunu düşünmüyordum ama artık fikrimi değiştirdim.İşin detayına indikçe v8-v10-v12’e göre oldukça iyiler.Ama jeton muhabbeti olmasa çok iyi olacak.Bu ünitelerde sesin v8’e benzemesini isterdim.Ama ne yazikki olmuyor.2020’den aşağı değişmez bence.Reno ile Honda için çok iyimsersin.Şu tabloda bence imkansız 🙂

              1. “500 bar doğruysa Mercedesin sırtını kimse yere getiremez” haklısın.

                “İşin detayına indikçe v8-v10-v12’e göre oldukça iyiler” şu anki üniteler mühendislik harikası buna lafım yok,daha az benzin ile daha fazla yol alıyorlar,daha az karbon emisyonuna sahipler ancak F1’de kullanılmadan da üreticiler kendi fabrikalarında da üretebilirdi.V8’lerin gelişimi yasaklanmasaydı onlar da daha iyi olabilirdi.

                Zamanında sitemizde bir abimiz ” eskiden F1 izlerken televizyonun sesini açtığımda komşular rahatsız oluyordu,şimdi açıyorum çocuğum bile uyanmıyor” gibi bir yorumu vardı 😀 Bu ünitelerinin v8’ler kadar ses üretebilmesi biraz zor gibi,daha önce @M1CHAEL abimiz defalarca anlatmıştı nedenlerini.

                https://www.youtube.com/watch?v=c5KkbypSmGI

                Benim için Formula 1 çığlık atan v12’ler ve kükreyen v10’lardır.Şu anki üniteleri dinlemek için bir bilete o kadar fazla para verilmez.

                https://www.youtube.com/watch?v=5SoZiTxdQyw

                “Reno ile Honda için çok iyimsersin.Şu tabloda bence imkansız” madem bir hata yapıp bu 1.6 V6 hibrid motorları getirdiniz ve yeni bir teknoloji öyleyse gelişimi de serbest bırakmak gerekirdi.Harcama bahanesiyle jeton sistemi getirildi,peki daha az mı harcadılar? Hayır.

  4. Uygar Yalçın avatarı
    Uygar Yalçın

    Bugüne kadar nedense 1 kişi de akıl edip komple 2005 kurallarına geri dönelim demedi ya…

  5. Bu zaten olması gereken bir uygulamaydı iptal edilmesi büyük hataydı. Sen dayanıklılığın gittikçe önem kazandığı bir seri oluşturmaya çalışıyorsun yakıt ikmali yok kusura bakılmasın öyle bir motorsporu regulasyonu da olmaz anlayışı da olmaz.

    Yakıt ikmali gelmeli hatta oranlı etanol, özel yakıtta gelmeli burası güya güç dünyası. Salt benzin yakmalarının ne bize ne onlara hiçbir faydası yok kurmaca bir anlayış. Sadece güvenliğe faydası var.

    Bütün temel dizilimleri baştan sona hatalı o yüzden tekrar tekrar konuşup duruyorlar aynı şeyi. Sen hacimleri düşürüyorsan bunu bir yönden de daha fazla yakarak tolere etmelisin perf. dünyasında ki temel mantalite budur. Küçülürken daha da az yakıcam dersen işler çok kötüye gider.
    Kanundur benzer nitelik, hacim, kapasitelerde charge’lılar her zaman atmosferiklilerden daha fazla yakar yarış dünyası bunu iyi biliyor.
    Perf. dünyasında charge halen parası olmayan içindir atm ile nicelik para ister… paran vardır büyükçe atmosferik dökersin dayanıklıca, daha az yakarak ve ses gibi sonuç etkenlerle yürürsün. Yerinde saymak zorunda kalıyor veya küçültüyorsan charge’a mahkumsun.
    Dünden beri bugün yol dünyasında karışım yakıtların dışında ek nos denilen karışım takviyesi uygulanıyor elektronikten 200 hp alıcam diye bir dünya para harcarken normal insanlar basitçe 300hp shotlayıp güç alıyorlar ortaya devasa akselerasyonlar çıkıyor. Tabi ki biz bu yarış dünyasında bunların olmasını beklemiyoruz twin turbo + 600 shot la 2000hp olmasını da beklemiyoruz ancak temel mantıklar yamukça olmasın yeter ki. Güç dünyasında güç için koşulur….

  6. Mercedes’e sormak lazım, konuyla ilgili endişeleri olabilir.

  7. 50000 euroymuş. yazıklar olsun. bu para neredeyse tüm takım personelinin bir sezonda kullandığı tuvalet kağıdına bile harcanır.
    formula1’i öldüren saçma sapan kurallar yığınının içindeki 1 numaralı saçmalığın sebebinin bu kadarcık olduğunu öğrenmek, yıllardır yakıt yasağı nedeniyle içimde oturan sıkıntıya tuz biber ekti. tarihi bir açıklama olmuş, f1 tarihinin görüp göreceği en büyük fiyasko bu olmalı. bu sporu bu hale getirenlerin beyinlerinden şüphe edeli çok olmuştu ama bu kadarına pes doğrusu.

  8. 50 bin Euro için sporu bu hale getirenlerin şimdiye kadar aklı neredeydi?

  9. Boş laflar

  10. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Gelse fena mi olur be. Pompalarin araclarda kalışı, bos depoyla gelen surpriz pole pozisyonlari, bunlari ozlemeyen yoktur herhalde.

    1. Aynen 06 07 08 yillarini geri verin bize 🙂

    2. Bos depo ile pol niye gelsin?.Zaten siralamalar bos depo ile atiliyor.Eskiden vardi o.Yarisa siralamalardaki yakit yuku ile cikiyordun.

      1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
        14Sulonso (MP4-31)

        Bazilari 15 turluk yakitla bazilari 25 turluk yakitla cikiyordu son bolume. Bazilari da 10 turluk yakitla cikip pole kazanabiliyordu.
        Benim bahsettigim bu. Bilmediginiz islere yorum yapmazsaniz memnun olurum.

        1. +1 😀 😀 😀

  11. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    İhtimal devam etse ne olur bu lanet heriflere kalırsa. Yine :” Anlaştık hımm makul” derler, ardından veto gelir malum takım istemez rafa kaldırılır 😀

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Lastikler patlar falan ya da yangın çıkar mazallah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir