Williams “Yakıt İkmalinin Dönüşü F1’in Çevreci İmajına Zarar Verir”

yazar:

kategori:

Claire Williams, yakıt ikmalinin Formula 1’e geri dönmesi halinde sporun son dönemdeki çevreci imajının zarar göreceğini düşünüyor.

2017 için planlanan değişikliklerden birisi yakıt ikmalinin dönüşüydü ancak bu plan takımlar tarafından reddedildi. Buna rağmen FIA Başkanı Todt, bu ihtimalin devam ettiğini söyledi.

Williams “Üreticiler bu hibrit motorlar için yüzlerce milyon harcadılar. Bunlar yol endüstrisi ile daha çok alakalı ve toplumun ihtiyaç duyduğu enerji tasarruflu motorlar.”

“Yakıt ikmalini geri getirmek ve F1’i yeniden yakıt tüketici spor olarak göstermek tüm mesajın önüne geçer. Bu yüzden ben yakıt ikmalinin karşısındayım.” dedi.

Pat Symonds “Yakıt ikmali yarışlardaki görselliği ve belirsizliği alır.”

“Şu anda yarış öncesinde stratejiyi belirliyoruz ancak yarış ilerledikçe daha taktiksel düşünüyoruz.”

“Diğer deyişle  pit stoplarımızı lastiklerin durumuna göre belirliyoruz. Bunu tahminle yapmıyoruz, etrafımızdaki rakiplerimizin durumuna bakıyoruz.”

“Yakıt ikmali gelirse her şey daha belirgin olur. 24 turluk yakıt koyduysanız 24. turda pite girersiniz.”

“Daha fazla gidemezsiniz ve daha erken pite girseniz bu sefer cezası daha ağır olur.”

“Yakıt ikmalinin olduğu seneleri düşünürsek sonrasında çok daha iyi yarışlar gördük. Bu geri adım olur.”

“Olumlu yanı ise araçlar daha hafif olacağı için biraz daha hızlı olacak olmaları. Ancak bununla da mücadele edebilirim.”

“Örnek vermek gerekirse 2. antrenman seanslarında daha hafif yakıtla piste çıkıp ardından ağır yakıt yüküne geçmemize rağmen gerçekten fark görünmüyor.” dedi.

 

 


Yorumlar

“Williams “Yakıt İkmalinin Dönüşü F1’in Çevreci İmajına Zarar Verir”” için 16 yanıt

  1. “Yakıt ikmali gelirse her şey daha belirgin olur. 24 turluk yakıt koyduysanız 24. turda pite girersiniz.”
    “Yakıt ikmalinin olduğu seneleri düşünürsek sonrasında çok daha iyi yarışlar gördük. Bu geri adım olur.”

    2004 Fransa Grand Prix’ini açsın bi daha seyretsin bakalım, mevcut kurallarla yarışılıyor olsaydı yarışın sonucu değişmezdi.

  2. vw-tdi-power avatarı

    Yahu geçin tırıvırıyı.. 100 kg yakıt limitini koy ama yakıt ikmalini getir. Ya da 20-21 yarış yerine 17-18 yarış yap yakıt miktarını da çıkar 120-130 kg’a daha da esnet olayı. Tükettiğin yakıt sabit kalsın, ayrıca yarış sayısıyla ilgili yazan arkadaşın ana fikrine de sonuna kadar katılıyorum.

  3. Çevreyi korumak Formula 1’mi düşmüş Allah aşkına. İşinize geldiği konuşuyorsunuz ancak F1’i katletdiğinizi itiraf edemiyorsunuz tabi.

  4. Green pis bunlar ya

  5. Çevrecilik bahane. Bir kaç saatlik yarışta harcanan yakıt çevreye ne kadar zarar verebilir ki ?

    1. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

      Aslında 1 saat bile olsa doğal çevre üzerinde artan bir baskı oluşturur.Mikro ve makro düzeyde çevre sorunlarına yol açar.Bir yerde okumuştum araba yarışlarının çevre üzerinde rüzgar erozyonu,tür azalması gibi etkileri olduğunu.

  6. Bu kadar çevreyi düşünüyorsanız gidin ağaç dikin. Bana göre motor sporlarında olması gereken en son şeylerden birisi çevrecilik hatta olmaması gereken bir şey. Çok istiyorsanız aşağıda birisinin dediği gibi Formula-e’ye yatırım yapın. Adı üstünde motorsporları her türlü gaz salınımı olacak bunu sadece F1’in azaltmasıyla Dünya düzelmez. Bu sadece ticari çıkarları uğrunu burada olan gereksizlerin ekonomilerini düzeltir.

  7. Ayrıca madem bu kadar çevreci imajını düşünüyorsunuz yarış sayısı artarken neden sesiniz çıkmıyor? Yakıt ikmalinin geri gelmesi tüketilen yakıtta pek oynama yapmaz ancak yarış sayısının artması pist üstünden çok ulaşım ve lojistik olarak hem maddi olarak bir külfet takımlar için hem de Dünya için çevrecilik açısından zarar. O kadar çevreci iseniz düşürün yarış sayısını 4 haftada 1 olsun yarışlar karadan ya da en iyisi yelkenli gemi ile taşırsınız parçaları. İşlerine geldikleri gibi açıklama yapıyorlar.

  8. Öyle bir imaj mı vardı? Hiç belli etmiyorsunuz da. Yakıtı olarak giden yakıt aynı olacak ve bu sporu izleyen kişi de bir şeylerin farkında sonuçta ve izlemeyen sorduğunda gayet güzel açıklayabiliyor. Mesela ne olmuş bu araçların sesine dendiğinde çok güzel daha verimli ve az yakan turbo motorlar geldi ondan diyerek bir açıklama yapabiliyoruz. İşin içine strateji giriyor heyecan artıyor ancak biz stratejiyi ayarlayamıyoruz diyemiyor da böyle bir açıklama yapıyor sanki. Her kural birisinin çıkarına ters düşüyor sporu takımların eline bırakırsanız böyle olur.

  9. Neyin cevresi

  10. Tüm Formula 1 sezonunda yakılan yakıt bir Transatlantik uçuşun yaktığı yakıta denk olduğu için çevreci olmaya gerek yok. Ayrıca belirsizlik yakıt ikmali varken daha fazlaydı. Polü kimin alacağını bilemezdiniz. Strateji denen bir şey vardı. Şimdi lastiği biten pite geliyor buna da belirsizlik diyorlar.

  11. Çevreci olmak istiyorsan Formula E’ye yatırım yap. Mercedes yaptırtıyor bu açıklamaları herhalde bunlara.

  12. Williams’ın demecine bakacak olsak 2005 sezonunun çöpe atılması gerekirdi.. Evet yakıt ikmali takımlar için pit stratejilerinin daha karmaşık hale gelmesine neden oluyor ama taraftarın ilgisini yeniden toplamak noktasında bu karmaşa şart nacizane düşüncem; tek düze yarışlardan sıkıldık açıkçası..

  13. Sencer aksu avatarı

    Kafaları basmıyor biz çevreci değil kükreyen yakıtı adeta içen ve egzozundan gaz patlaması çıkan araçlar istiyoruz

  14. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    Formula 1’in çevreci imajı mı ahahjajdjfjfjkskakakama 😀 😀
    Şaka bir yana bu çevrecilik meselesinde otomobillerin günah keçisi ilan edildiğine inanıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir