Takımlar F-Kanal Sistemi için Çalışmalara Devam Ediyor

yazar:

kategori:

Brackley merkezli takım Çin’de sistemin farklı bir versiyonunu denemişti. McLaren’in sisteminin aksine Mercedes’in Şangay’da kullandığı sistem pilot tarafından idare edilmiyor, yüksek hızlarda hava akımı arka kanada kendisi geçiş yapıyordu.

Brawn,”Barselona ya da İstanbul’da kullanacağımız asıl sistem üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Monako’da onu kullanmanın bir anlamı yok. Sistemi çalıştırmak oldukça karmaşık” dedi.

Durum Ferrari cephesinde de farklı değil. Takım Şangay’da F kanal sisteminin sadece bazı parçalarını denemişti.

Fernando Alonso da, “F kanal sistemi üzerinde çalışıyoruz ve Barselona için daha fazla gelişim kaydedebiliriz, ancak bu henüz doğrulanmadı. Kolay bir sistem değil ama takımın mümkün olan en kısa zamanda sistemi hazır etmek için çok sıkı çalıştığını biliyorum.” diye konuştu.

Alman Auto Motor und Sport dergisi de Sauber’in sisteminin Barselona’da kullanılacağını yazdı. Şangay’da sistem ile sorunlar yaşayan Williams’ta ise teknik direktör Sam Michael sorunun çabucak çözülebilmesini beklemiyor ve bunun birkaç ay alabileceğini söylüyor.


Yorumlar

  1. Zübeyir ÖZCAN avatarı
    Zübeyir ÖZCAN

    Arkadaşlar size sadece bir şey soyleyeyim.
    Her en kadar çok takip etmesemde geçen MotoGP yarışını izledim.
    Bildiğinizi gibi Rossi kazandı.
    Ve yarış sonunda ilginç bir istatistik vardı.
    Rossi speed traptaki sıralamada sonunc sıradaydı.
    Biliyorsuniz ki formula bir sadece dümdüz bir pistte yapılmıyor.
    Ve kanat açılarıyla oynanarak hız meselesi ayarlanabiliyor.
    Önemli olan o yarış için en ideal dengeyi bulmak.
    Bunu bulduğunuzda o zaman en iyi zamanı yapıyorsunuz.
    McLaren F-Kanal sistemi ile (bu sistemi pilot kontrol ettiği için) yarış içerisinde şkş farklı setupa geçerek ekstra bir kazanım sağlıyor bu yüzden hız anlamında önemli.
    Yoksa speed trapde en hızlı olmak tek başına bir anlam ifade etmiyor.

  2. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Yok küçümsemiyorumda demek istediğim f1 sadece bu sistemden ibaret değil.

    Ben Ferrari speed traplerde farkı kapatmışsa kendi aracına odaklansın çünkü potansiyel var diyorum.

    Ayrıca bütün araçların birbirinden birşey almasındansa onu geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.Mclaren bulmuş ve diğerleri yapsa bile hep bir adım önde olacak.Nasıl Ferrari nin jantlarının kopyalanması yasaklandı keşke bunuda yasaklasalar daha ilginç bir rekabet olur.

    Benim tepkim:Tutulmayız uçarız kaçarıza.Daha sezon başlamadı bile.Belki bu arkadaşların dediği olacak belki benim belki başkasının.

    Mclaren'i tebrik ediyorum gerçekten akıllıca.Her yerde işe yaramayabilir veya kazandığını df eksikliği ile ödemek zorunda kalabilir.Bunlar benim düşüncem.

    Bazen yorumlara kızsamda herkes gibi burada kimseyi küçük görmem,tuttuğu takımıda pilotuda.Sevmemek ayrı bu ayrı.Doğal olarak aynı şeyi bekler insan.

    Neyse tebrik etmek lazım.Umarım (kendi takımım için)bunu kopyalamak la değilde aracı başka şekilde geliştirmekle vakit geçiririz.

    Zten kim yaparsa yapsın Mclaren kadar verim alamaz bu biiiir, ikisincisi ise kazanılacak avantajında bir sınırı var buda iki.

    Ama geçen ay f1 racing te 0.1 için neler yapıldığını okudumda.2001 Monaco da Arrows'un kullandığı sisteme bakın.Jos 0.5 lerden bahsederken şimdi bu sağlanacak avantajlar ne kadar düştü.Tabi yasaklanmış o ve biz göremedik perfromans olacak.2006 Bmw bir benzerini yapmıştı sanırım.

  3. dikkat edilmesi gereken bi noktada horner şu an için f kanal sist.düşünmüyoruz demişti ve bunun üzerinde çalışmıyorlar şu an için buda arabalarına ne kadar güvendiğini kanıtlıyor.rakipleri ile aralarındaki farka göre sistemi kopyalayacaklar.horner ın bu dedklerine göre ispanyada rbr çok güçlü olacak gibi görünüyor.

  4. Soner bey yorumunuz banamı?

  5. Soner Küpücü avatarı
    Soner Küpücü

    Daha önce F1 ile ilgili yapımlardan alınmış bilgileri aktarırken, daha dikkatli davranırsak iyi olur arkadaşlar (emeğe saygı, telif hakları).

  6. mert merter avatarı

    Manhem
    Tebrikler bilgiler harikayde .

  7. Küçümsemeyin diyorsun ama sen küçümser edayla yorumlar yazıyorsun…ilginç…

  8. şayet rbr f kanal sistemini başarılı bi şekilde uygularsa rbr yine gridin en güçlü aracı olur.geçilmeside çok zor olur.

  9. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    B şasisi söylenildiği kadar iyiyse tutulamayacak kırmızı araçları izleme şerefine hep birlikte nail oluruz sezon boyunca ve umarım öyle olur.

  10. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Hayır sadece bu sistem her pisste avantaj sağlamayacak,öyle eheyle öheyle kendimizi avutmaya gerek yok.Yok biz küçümseriz düyorsanızda birisi yapınca savunmayacaksın ve mutlu olacaksın.Sizde biz küçümseriz kimse bize laf edemez havası var.Ama İspanyaya 10 gün kaldı.

  11. formula 1 saatte 300 kilometre hızla oynanan bir satranç oyunu gibidir. bu araçlar ile istenirse bir tünelin tavanında yere düşmeden gidilebilir.
    williams takımı 1993 te bir araç üretir. fw 15 bu araçla prost şampiyon olur. karbon fiber derisinin altında asıl hazinesini oluşturan bilgisayar kontrollü bir hidrolik donanım vardı. fw 15 te çeki kontrolü elektronik motor idaresi bilgisayar kontrollü yarı otomatik vites ve aktif süspansiyon bulunuyordu. elektronik donanımı olmadan bu arabayı sürmek imkansızdı. fw 15 o dönemde üretilmiş en ileri araçtı. araba kelimenin tam anlamıyla alçaktan uçan bir uçak haline gelmişti. o seneden sonra fw 15 in yarışlara katılması yasaklandı. bu araçların fia yı endişelendiren üç yönü vardı. pistteki hız tehlikeli boyutlara ulaşmıştı. arabaların bilgisayarındaki yazılımları denetlemek imkansız hale gelmişti. yeni elektronik cihazlar f1 arabalarında sürücünün önemini azaltıyordu. buda seyirci sayısının azalması demekti. maalesef bütün bu çalışmalara rağmen f1 her geçen gün aracın öne çıktığı pilotun katkısının geriye düştüğü bir spor haline gelmeye başladı.

    ve bugün gelinen nokta kuralların çok iyi uygulanması ile geçen sene şampiyonluğa yarışan araçların bir sene sonra sıradan araçlar haline getirmeye başladı.

    neden bunları yazdım. zira bu tarz teknik haberleri pek okumuyoruz. f1 i diğer sporlardan ayıran teknolojisi. bu kısmınıda sevenler olarak iyi bilmemiz lazım düşüncesindeyim. bu yönüylede çok zevkli bir spor f1…

  12. işte spor işte teknoloji işte f1…f1 dünyanın teknolojik açıdan en ileri sporudur.bu sporda uygulamaya konan mühendislik bilgisi otomobil yapımından ziyade uçak endüstrisine özgüdür. spora adını veren formül bu sporun kurallarıdır.

  13. bahreyn ilk yarış olması sebebiyle ordaki S2 faciasının aynı şekilde tekrarlanmasını beklemiyorum.aracın uzun olması yanında başka etmenlerde vardı. McLarenin sahip olduğu difüzör çok fazla DF üretebiliyor hatta en iyisi olarak gösteriliyor daha sonrada reno takımınınki geliyor ama bir kusuru var McLarenin difüzörü yüksekliğe aşırı duyarlı bu yüzden araç boşken difüzör stall ediyor, bahreyn S2 de çok kötü olmalarının büyük sebebi budur.yavaş virajlarda alt hava akımının etkisi tartışılmaz. hızlı virajlarda aracın çok iyi olduğu pilotların bildirimleri. buda üst hava akımının iyi olduğunu gösteriyor. 4-4 lük araç değil ama problemleri çözerlerse McLaren tutulmaz.

  14. MagicAlonso avatarı

    Tabi bununda etkisi olabilir.Bahsettiğin gibi downforce kaybına bunun da neden olduğu söylenebilir.Fakat şöyle bir durumda var eğer ciddi manada downforce kaybı yaratıyorsa takımlar sistemi adapte etmek için bu denli uğraşmazdı.Bakalım sistemleri göremye başladıktan sonra dengeler ne yönde değişecek hep beraber göreceğiz

  15. McLaren in diğer araçlara bu kadar kolay atak yapmasına sebep olan etki bu F-Duct sistemidir.Senenin başında da sözlediğimiz gibi bu sistem aracın hızına hatta diğer araca göre bağıl hızona çok büyük etkisi var.Lastikleri az harcaması,uzun düzlüklerde motora az yüklenmesi etkileride biliniyor.McLaren deki DF nin eksikliğinin bir kısmı bu sistemin yapısından kaynaklanıyor olabilirki bunu indirgemekde yine aerodinamistlere iş çıkırıyor.

  16. sandro verone avatarı
    sandro verone

    küçümseyici yorum olunca kırılıyormusun?

  17. MagicAlonso avatarı

    yanlız çoğu arkadaş şunu noktayı kaçırıyor düzlüklerde mclaren çok hızlı değilmiş gibi görünüyor yada ferrari ve bazı diğer takımların düzlük hızında mclarenden çok uzak olmadığı görülüyor fakat olay öyle değil.Sonuçta şuan ferrari redbull gibi takımların araçları mclarene kıyasla daha fazla downforce üretiyor mclaren de dülük hızı avantajını kullanarak yarışlarda diğer takımlara nazaran daha yüksek arka kanat açısıyla yarışarak downforce gerektiren bölümlerdeki eksikliğini kapatıyor.

    Dikkat ettiyseniz mclaren bu avantajı nasıl kullanacağını bahrain de iyi şekilde kullanamadı ve 2. sektörde ciddi zaman kaybediyordu.Fakat sonraki yarışlarda bunu lehlerine çevirebilecek şekilde kullandılar ve yinede önemli sayılabilecek dülük hızı avantajı ile beraber.

    Eğer ferrari ve redbull bu sistemi doğru şekilde araçlarına dapte edip çalıştırabilirlerse mclarene kıyasla ciddi bir hız avantajları oluşcak ve şampiyona bu iki takım arasında geçecektir diye düşünmekteyim.Tabi bu sırada hem mclaren hemde mercedes araçlarındaki downforce ve diğer problemleri giderip hızlanırlarsa işler değişebilir tekrar

  18. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    ehe

  19. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Etsinler. Bu sistemi abartma bu kadar.Ferrari ve Mercedes in İspanyada güçlü olacağı açık.Küçümseyici yorum yapmana gerek yok.

  20. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    devam etsinler bakalım :)))

  21. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Ayrıca herşeyi kopyalamadan ziyade takımlar kendi yöntemlerini bulsalar.İşte fia ne olacak.Bakalım kim ak kim kara haftaya.

  22. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Bakalım İspanyada sistemin etkisi ne olacak.Ancak Ferrari speed traplerde yavaş değildiki o zaman kendi aracına yoğunlaşsa daha mantıklı olur bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir