2015 Ferrari, Williams, Red Bull ve Sauber Direksiyonları

Formula 1 pilotlarının ofisi kokpitlerdir. Bir pilot kokpitte bir tur içerisinde direksiyon üzerinden çok farklı ayarlamalar yapar. Düşünün yarış içerisinde – vites değiştirme hariç – binlerce farklı ayarlama yaparlar.

2016 Formula 1 sezonunun başlamasına kısa bir süre kaldı. Teknik anlamdaki yenilikleri buldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Gelin bu tuşların ne işe yaradıklarına beraber göz atalım.

Ferrari

The Ferrari SF15-T of race winner Sebastian Vettel (GER) Ferrari in parc ferme. 29.03.2015. Formula 1 World Championship, Rd 2, Malaysian Grand Prix, Sepang, Malaysia, Sunday. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Price / XPB Images

 

1- RF (Rear Flap): DRS (Hareketli arka kanat sistemi akvitatörü) 2 – N (Neutral): Aracı boş vitese alan düğme. 3 – OK: Pilotların verilen talimatları konuşmadan anladığına ve onayladığına dair kullanılan buton. 4 – C: Motor haritasını çabukca adapte eden buton. 5 – Switch butonu pilotun yarış mühendisiyle konuşmasını sağlar. 6 – SOC (State of charge): Bataryaları şarj etmeyi ve ya deşarj etmek için kullanılan buton. 7 – DIF IN: Viraj girişlerinde diferansiyel ayarı yapmayı sağlar. 8 – FUEL: Yakıt karışımını ayarlamayı sağlayan buton. 9 – MF (Multifunction): ERS kullanımı, fren dengesi gibi birden fazla farklı menüyü barındıran anahtar. 10 – SPARK: Motor haritasındaki yanma değerine göre ateşleme ayarlar. 11 – BB (Brake Balance): Arka ve ön fren arasındaki fren dengesini ayarlayama yaran anahtar. 12 – BO (Burn Out): Belirli süre zarfında gücü arttırmayı sağlar. 13 – START: Start ve pit stop için uygun tork haritasını seçer. 14 – TRQ (Torque): Viraj çıkışında düzgün ivmelenmek için gereken torku ayarlar. 15 – WET: Yağmura göre parametleri ayarlar. 16 – SLOW: Ne işe yaradığı bilinmiyor. 17 – K1 ve K2: ERS kullanımı arasındaki geçişleri ayarlar. 18 – + 1 / – 10: Çok fonksiyonlu menüden seçilen değere göre artı ve ya eksi değer verir. 19 – P: Pit Limitörü: Pit alanındaki hız limitleyicisini ayarlar.

Red Bull

F1-steering-wheel-red-bull-1

1 – DIFF: Viraja girerken doğru diferansiyel ayarı yapmaya yarar. 2 – N (Neutral): Aracı boş vitese alan düğme. 3 – +10 / -1 : Ferrari’de kullanılana benzer değerler arasında artış ve azalma sağlar. Red Bull bunu Multi 13 olarak ayırır. 4 – RADIO: Pilotlar bu düğmeye basarak yarış mühendisleriyle iletişim kurarlar. Kısaca telsiz. 5 – BBAL: Ön ve arka taraf arasında fren ayarlaması yapar. 7 numaralı butonlarda bu işi görür. 6 – DRINK: Pilotların ihtiyaç duydukları anda içecek içmelerini sağlar. 8 – REV: Muhtemelen anlık güç artışı için kullanılmakta. 9 – FAIL: Motorun hata kodu verdiği anda güvenli bir şekilde aniden stop etmesini sağlayan düğme. 10 – PIT: Pit alanındaki hız limitleyicisini ayarlar. 11 – TORQ: Aktarılan tork dengesinin tekerleklere aktarımını sağlar. 12 – PC (Pit Confirm): Pilotun konuşmadan pit ziyaretini onayladığını sağlar. 13 – MULTI: Birden fazla farklı menüyü barındıran anahtar. 14 – TYRE: Pilotun tercih etmek istediği lastik çeşidini elektronik olarak takıma bildirir. 15 – CHARGE: ERS’nin kullanım seviyesini ayarlar. Pilot anahtarı sol tarafa çevirdiği zaman şarj edilmesini sağ tarafa çevirdiğinde var olan elektriğin kullanımını sağlar. 16 – FUEL: Hava yakıt karışımını ayarlar. 17 – CLUTCH: Debriyajın kavrama noktasını ayarlar. 18 – MODE: Motor haritasını değiştirmeye yarar.

F1-steering-wheel-red-bull-2

1 – Vites arttırmaya ve düşürmeye yarayan kulakçıklar. 2 – Debriyaj kulakçıkları (Sadece startta ve pit stopun ardından harekette kullanılır)

Williams

F1-steering-wheel-williams-1

1 – ENT: Viraja girerken doğru diferansiyel ayarı yapmaya yarar. 2 N/R (Neutral/Reverse): Aracın ya boş vitese geçmesini sağlar ya da geri vitese geçmesi için uygun boşluğu oluşturur. 3 – -/+ 10 ve 11 numaralı çoklu menüde gösterilen değerlere göre artış veya azalış gösterir. 4 – OK: Fren dengesi ve ya yakıt pompası gibi durumların doğru değerde olduğunu bildirir. Başka bir ek olarak yarıştan önce mühendisle konuşulan değerlere yeniden alması için kullanılabilir. 5 – BB-R (Brake Balance Rearward): Ön tekerleklerdeki fren anında blokajı engellemek için fren dengesini arkaya doğru alır. 6 – P: Bilinmiyor. 7 – TRQ: V6 motor ve ERS’den gelen torku dağıtmaya yarar. 8 – DRK (Drink Pump): İçecek pompasını aktif hale getirir. 9 – MODE: Motorun güç dağılımını ayarlar (Güç ünitesi performansı ve yakıt kullanımı). 10 – MF-A ve 11 – MF-B (Multifunctional A/B): Bu anahtarlar bir çok komutu içinde taşır. ERS kullanımından yakıt dağılımının zenginliğine ateşleme anındaki motor ayarına kadar birden fazla işlev bulundurur. 12 – CLCH (Clutch): Debriyajı olabildiği kadar en ideal kavrama noktasına alır. 13 – TYRE: Araçta bulunan lastik çeşidine göre farklı araç ayarlarını (Güç dağılımı gibi) içinde barındırır. 14 – MID (Dif Mid): Diferansiyel ayarını viraj ortasında ve çıkışında farklı şekilde ayarlar. 15 – LIM: Pit alanındaki hız limitleyicisini ayarlar. 16 – RAD (Bas konuş şeklinde telsiz): Pilotun telsiz iletişiminin açılıp kapanmasını sağlar. 17 – BB-F (Brake Balance Forwards): Arka tarafta fazla fren dengesi kalmasından ötürü aracın spin atmasını engellemek için fren dengesini ön tarafa aktarır. 18 – OR: Bilinmiyor. 19 – BBW (Brake by Wire): ERS’ye etki edecek gerekli fren miktarını ayarlar. 20 – BW: Debriyaj ile ilgili bir ayarlama.

Sauber

Sauber C34 steering wheel. 28.03.2015. Formula 1 World Championship, Rd 2, Malaysian Grand Prix, Sepang, Malaysia, Saturday. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Batchelor / XPB Images

 

1 – DRS: Hareketli arka kanat sistemi akvitatörü. 2 – BRKBAL (Brake Balance): Ön ve arka tekerlekler arasındaki fren dağılımını ayarlar. 3 – N (Neutral): Aracın boş vitese geçmesini sağlar. 4 – BOX: Pilotun tur sonunda pite geleceğini doğruladığına dair sinyal gönderir. 5 – OL: Bilinmiyor. 6 – + 1 / – 10: Çok fonksiyonlu menüden seçilen değere göre artı ve ya eksi değer verir. 7 – SOC (State of Charge): ERS’nin içinde bulunan gücün tur içerisinde dağılımını ayarlar. 8 – Bu buton sayesinde fren dengesi hafızalanmış olan değerler aralarında geçiş butonu olarak kullanılır. 9 – ACK (Acknowledge): Pilotun o an verilen talimatı kabul ettiğinin sinyalini verir. 10 – BBAL -/+ : Fren dengesinde yapılacak olan çok ufak ayarlamalar buradan yapılır. 11 – PREL (Preload): Diferansiyele giden torku ayarlar. 12 – MODE: ERS kullanımı, fren dengesi gibi birden fazla farklı menüyü barındıran anahtar. 13 – Bir başka çoklu komut anahtarı. ENG: Motor limitörünü kontrol eder. MIX: Yakıt hava karışımını ayarlar. TURBO: Turboşarjı kontrol eder. SPARK: Ateşleme anında kullanılır. TYRE: Lastik seçimini belirtir. CLU: Debriyajın kavrama noktasını ayarlar. 14 – OIL: Bu buton motoru korumak için yedekte bulunan yağı içten yanmalı motora transfer eder. 15 – SOS: Pilotun yardım istediğini belirtir (Kaza anında ve ya motorda bir aksama yaşandığı zaman mı bende bilmiyorum). 16 – FUEL: Yakıt tüketimini kontrol eder. 17 – Birden fazla farklı menüyü barındıran anahtar. CC: Cruise kontrol, sadece araç piste çıkış turunda test edilir sıralama ve yarışta iptal edilir. DWELL,VISCO gibi başka yardımcı komutları da barındırır. 18 – BP (Bite Point): Uygun kavrama noktasının bulunması için gereken prosedürü başlatır. 19 – Pedal: Fren pedalında ayarlama yapar. 20 – S1: Gerektiği zaman farklı bir yazılımın kullanılması için bulunan bir butondur. 21 – R: Telsiz bağlantısını açıp kapamaya yarar. 22 – PL (Pit Limitörü): Pit alanındaki hız limitleyicisini ayarlar. 23 – ENTRY: Diferansiyelin viraj girişinde en uygun ayara geçmesini sağlar.


Yorumlar

“2015 Ferrari, Williams, Red Bull ve Sauber Direksiyonları” için 17 yanıt

  1. Ferrari direksiyonunda DRS için RF tuşu var fakat sol üst arkada çıkıntı bir kol var oradan yapıyorlar DRS ativasyonunu bir de debriyaj iki tanedir whitepoint ayarı için biri volan ile baskı plakasını ayırır diğeri teker dönüm momentini ayarlar

  2. Ve bu başlık da bizi, baş parmağın evrimsel süreçteki önemine götürüyor.

  3. Güzel çalışma arkadaşlar. Teşekkürler.

  4. ben bunları onboard kamerada izlerken kullandıklarını hiç görmüyorum özelliklede drs açarken bi türlü yakalıyamadım.

  5. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Bu ne ya ! Helal olsun çok güzel çalışma. Tek tek açıklaması ve resimli anlatım. Açıkçası yarış içerisinde bu kadar şey kullanmak çok büyük başarı. Bizim oyun konsolları gaz,fren,debriyaj,vites belki o kadar yani. 🙂

  6. Meraklısına: Nerede izledim hatırlamıyorum, belki bu site vasıtası ile izlemişimdir. D. Coulthard ile direksiyon ile ilgili konuşma yapıyorlardı, debriyaj kulakçığı niçin tek değil de çift değil diye soruyorlardı. Cevabı; eğer tek kulakçık olsa; virajlarda vs. pilotun eli debriyaj kulakçığına yanlışlıkla giderse tekerlere giden gücü keseceğinden avantaj kaybolması olmuştu. Debriyaj çift kulakçığa basınca aktive olacağından tek kulakçığa yanlışlıkla basılırsa sorun olmayacak.

    1. Yalnız tek kulakçık olduğu uygulamalarda oldu epey zaman. Demek ki birileri böyle birşeyi tecrübe etti.

      1. Tek kulakçığı bilmiyorum da bizim spikerlerden biri- Serhan Acar’dı sanırım- zamanında piston gibi debriyaj kolundan bahsetmişti. Start öncesi pilot bir eli ile debriyaj kolunu kendine çekip, ışıkların sönmesi ile kolu bırakıp start aldığı gibi bir şey anlatmıştı. Bu debriyaj kolunu hiç görmedim, nasıl bir ekipman merak ediyorum.

        Bu arada Coluthard’ın tv’deki konuşmasını da buldum: https://www.youtube.com/watch?v=5Rsz4yW53aM

        1. Coulthard’ın konuşmasını yanlış çevirmiş de olabilirim. Bir de siz bakın.

          1. Erdim Şevket avatarı
            Erdim Şevket

            Bir kulakçığa basıp vitese geçiriyor ardından öbür kulakçık kavramasını yapıyor galiba yanlış anlamadıysam. Bir nevi ayakla yaptığımız debriyaj kavraması gibi düşünebiliriz. Tek kulakçıktan hemen kaldırdığını belirtiyor ama kavrama bitmeden kaldırırsa patinaja kalır o yüzden diğeriyle ayarlıyor diye anladım.

            1. Eyvallah dostlarım,

              Ben de sağlam sallamışım. Nereden uydurduysam aklımda öyle kalmış. Neyse yukarıdaki bilgileri dikkate almayalım okuyan olursa.

        2. Benim dediğimin üzerinden çok zaman geçti 10 yılı geçeli çok oluyordur çok eski whell resimlerine bakmak lazım.
          Serhan’ın dediği şey brake bias koludur büyük ihtimalle bunda kademeli bir switch uygulanmış olabilir zamanında. Ben clutch’ın kolla ayarlandığı bir zaman hatırlayamadım açıkçası.
          David’in anlattığı şeyden bu araçlarda twin plake clutch olduğunu anlıyoruz. Tabi olmayabilirde 2si toplam angle veriyor olabilir. Aşağıda arkadaşın anlattığı gibi. Bir nevi paddle açısının yüksek tork nedeniyle yetmemesi ve gearbox yükünü hafifletmek için kullanılır diyebiliriz. Biri toplam kavramayı belirlerken diğeri damper vaziyetinde. Buna benzer bir uygulama nadiren drag setuplarında debriyaj pedalının altına switch koyularak yapılırdı. Bir diğer anladığımız pilot için belirlenen bir nevi hafif kavrama hangi taraftaysa motorun stop etmemesi onun çekilmesiyle yeterli olacağı. İki part’a ayrılmasından bunu pilotlar uzun tırmanma öncesi de kullanıyor olabilirler.

    2. Debriyajın tekini bıraktığında araç start alıyor, ikinci debriyajı lastikler düzgün momentuma ulaşıncaya kadar basılı tutuyorlar bazı pilotların startta çuvallaması bu esnada oluyor işte normal araçlarda olduğu gibi hatta pitten araca clutch one, clutch two şeklinde komutlarda veriliyor. Yani debriyajın birisi şanzımanı serbest bırakırken diğeri kavramayı sağlıyor. Ben çalışmasını bu şekilde biliyorum, ayrıca herkeste değil ancak tercihe göre vites pedalları çift yönlü çalışabiliyor yani sağ tarafta bulunan pedalı kendine doğru çektiğinde vitesi artıran kulakçığa aksi yönde baskı yapıldığında vites düşürülüyor örneğin Michael Schumacher Ferrarisinde bu şekilde idi. Direksiyon arka resminde de üstte bir set daha pedal var açıklama yazılmamış ancak onlarda direksiyonun sökülmesine yarıyorlar.

  7. [FORJUSTICE]^Engine's passion #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Engine’s passion #ForzaFERRARİ

    Bakiniz Maldonado örneği 🙂

  8. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    ferrari’nin ki çok seksi.

  9. ben bunlara bakacam diye bırak aracı sürmeyi kaza bile yaparım. çok ayar var gerçekten adamlar iyi odaklanabliyor

  10. Çok fazla ayar var, pilotların eskisi kadar zevk alamaması normal. Sürüşe odaklanmak bile bir başarı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir