Fisichella, Ferrari'nin F-Kanalını Test Etti

yazar:

kategori:

İtalyan takımın test ve yedek pilotluğunu yapan Fisichella, dün Vairano pistindeydi ve Ferrari’nin İspanya’da kullanacağı yenilenmiş paketi test etti.

Ferrari takımı yaptığı açıklamada, Barcelona’da cuma antrenmanlarındaki verilere göre tüm yenilikleri yarışta kullanıp kullanmama kararı vereceğini duyurmuştu.

Ferrari’nin yenilikleri arasında kokpit önüne alınan aynalar da yer alıyor.


Yorumlar

  1. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Bencede tır resmi çok komikti.Hemde çok gerçekçiydi.Alınmaca yok.Haydi gülelim.

  2. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    yaw bıraz gercekci olun ferrari bu sistemi geliştiriyor coğu mclaren taraftarı onlar geliştire dursun gibi alayca yazılar yazdılar. hee demişsinizki şakaca yapılmış her şakanın altında bi gercek vardır. msjlarımızda siliniyor neden acaba. bi insanın karekterine hakaret ediliyor silinmiyor ve mclaren fanlı adminlern olması pek hosumuza gitmiyor cünkü yorumlarımız siliniyor bizmkiler siliniyorsa bi insanın karekterine hakaret ederk yapılan yorumlarda silinmeli

  3. Sir Jack B.  avatarı

    Basit bir esprili resme bu kadar alınmaya ne gerek var ki. Testlerde bile takım için de ki bazı elamanlar sidepode üzere ördek resmi koyup twitterdan gülebiliyorlardı.

    Burada ki taraftarlar bu kadarmı olgun ? Elbet Ferrari de bu teknolojiyi geliştirebilir. **** bir takımmı da bu kadar dert ettiniz ki bence hiç bir takım **** değildir. Ama ne yazıkki burada alınganlık yapanlar başka takımlar hakkında bu kadar sağduyulu olamayabiliyor.

  4. Zoruna gidenlerin böyle haberlerin altında bulunmasına gerek yok.İnanın biz aramıyoruz da sizler nedense bu haberlerin altını neden dolduruyorsunuz… Okuyun ve işinize bakın ki işiniz bu tip haberlerin altına yorum yazmak olmasın.

  5. nedense böyle şakalar mercedesle, mclarenle ya da red bullla ilgili olunca sorun olmuyor. ferrari ile ilgili olunca kıyamet kopuyor. mclaren'in dart vader'e benzetilmiş bir resmi vardı burda. yine red bullla ilgili bi dolu espiri yapıldı. kimse bi şey demedi… espiri amaçlı yapılmış bir şeymiş. kızcağızı yerden yere vurmuşsunuz bütün erkekler bir olup. yaptığınız ayıp.

  6. geçler hiç yakıştıramadım size burak böcek senin daha önceki yorumlarını uslubunuda biliyorum özellikle sana yakıştıramadım zaten sadece espiri amaçlı yapılmış bir şeyi abartmışsınız gülüp geçmek iimiş ya deyip geçebilirsiniz yok '' saldırı amaçlı, yok maclaren ci işte'' gibi sözler sarfetmişsiniz burası hiç birimizin mahallesi değil birbirinize hakaret edemezsiniz dalga geçemezsiniz''burası mahhalle değil se sende bekçisi değilsin'' de diyebilirsiniz ama yakışmıyor bunlar biraz daha dikkatli olalım sözlerimizi seçerken

  7. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Hepsi aynı dostum.Saygı göstermeyene saygı yok.Kedi-Ciğer hesabı.Gerçek-çakma hesabı.Onlarıda anlamak lazım.Didem in içindeki nefret siteyi kapttığı zaman başlıyordur merak etme.Ama ben gerekli resmi verdim hemde hesaplansınlar aynı uzunluk çıkar.

  8. hayır bu linki verenin didem olması beni daha çok hayal kırıklığına itti.çünkü yavaş yavaş içlerindeki danimarkalılar(ingilizler) bu arkadaşlarımızıda kötü emellerine alet etmeye başlamışlar herhalde.

  9. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    mclarenciler işte :))

  10. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    http://big.truck.fm.interia.pl/grafika/australia-truck-volvo(1).jpg

    Arkadaşlar bakın Mclaren Barcelona için güncelleme yapmış 🙂

    ANLAYANA!

    kısasa kısas.Görsel olarak Ferrari her zaman Mclaren den daha cool dur.Diğer yönlerden kıyaslamak bile ayıp.ADV=Ferrari NOKTA

  11. Ahhh didemciğim ahhh…. Mclaren e senin gibi bayanların varlığı herzaman çok yakışmışdır.Bu kadar zıtların takımı olmanız pilotlarınızdan bile görülüyor.Pilotlarınızın birinin saçları kara diğerinin sarı.

  12. yorum yapma gereği bile yok buna ya takılsın kendi kafasına göre bırak =) ama güzel bi güncelleme olucakmış gibime geliyor 😀

  13. burak bocek avatarı

    İnsanlar burada bir sürü güzel bilgi veriyorlar tartışıyorlar.Ancak bazı işi yobazlık olan kardeşlerimiz sadece makara derdindeler.Normal tabi insanın yazıcak birşeyi yoksa kafası o konuya basmıyorsa ancak böyle cins cins karikatür tarzı resimler yollar.

  14. burak bocek avatarı

    Çok komiksin Didem.Yani sadece alay etmek ve saldırmak amaçlı yazmaya başladınız artık.Sadece içinizdeki nefret başka birşey değil aynen devam.

  15. Evet Fisichella'nın test ettiği yeni F-duck sistemi:)))
    http://img98.imageshack.us/img98/4631/fduck.jpg

  16. rüzgar tüneli testleri geçen sezonki %60 tan, bu sezon full scale oldu diye hatırlıyorum.

  17. çok doğru bir tespit AARank. geçenlerde bir yorumumda sistemin legal olmasının yetmediğini,herhangi bir sistemin kullanılması için fia dan izin alınırken sistemin ileriye yönelik açacağı diğer kapılarında hesaba katılması gerektiğini anlatmaya çalışmıştım. bu sistem pek çok şeyin önünü açacak bence. ilerde bu mantığın kullanıldığı pekçok düzenek göreceğiz ve yine söylüyorum; fia şu an için legal olan bu sistemi kaldırmak zorunda kalacak.

  18. Bir kaç şey aklıma geldi ve yazmadan duramayacağım…
    Gelecek zamanlarda bütün takımlar bu sistemi pilotun diziyle çalıştırdıklarında ki tulumlarında bir değişim olacakmı diye merak ediyorum.Sistemi tamamladıkları dizlerinin kapak kısmındaki tılımlarında bir dizlik görüntüsü oluşabilir yada sütrekli o kısmın baskı altında kalmasıyla sıkışan sinirler münasebetiyle ortopedistlerin aeroculara teşekkürleride söz konusu olabilir.Biten yarışlardan sonra topallayarak podyuma çıkan pilotları görmekde söz konusu olabilir.

  19. Bu sistem ortaya atılmış olduğu andan itibaren pek çok lafım oldu.Varlığına ve uygulanışına ne kadar itiraz etmiş olsamda arac yaptığı katkı göz ardı edilemez.Ani hareketlerde yada düzlükle birbirine dokunduran araçlar (f-duct kullanan araçlar) olmadığından dezavantajını göremedik(umarım bir kaza olmaz).Takımlar yarışa çıkarken ortalama bir DF seçip ona göre değerler belirleyip o değerlere yada kabüllere göre parçalar ve ayarlar kullanırlar.Orta düzeyde DF istenebilen bir pistin düşük DF gerektiren kısımlarıda olabilirki bu sistem daha çok bu tip yerlerde kendini ön planda gösterecekdir.Monza gibi bazı pistlerde özel olarak yapılan arka kanatlara dahi gerek olmayabilir hatta hiç değişmeyen arka kanat yapısı kuralı bile gelebilir(Sene başında sabitlenen yapılardan dahi olabilir).McLarenden ,bu tip yaklaşımların olabileceğinden dolayı mevcutları sorgulamayı gerektirecek kadar yeni nesil bir yapı olduğuyla ilgili açıklama yapıldı.Sistemi sorgulamamamız gereksiz olmasından yada tehlikeli olmasından daha çok uygulamasındaki muallak pozisyonudur.
    Birde ;sistemden bahsedildiği gibi azıcık hava kaçırması olabilir ki bu kadar yüksek basınçlarda tolere edilir değerlerde olabilir ki bileceğiniz üzre çeşitli açılı çalışmalarla havanın etkileri yok sayılabilecek pozisyonu oluşabilir.İleri zamanlarda daha değişik çalışmalarla arka kanadın dik olan kısmının arkasına verilen hava yatık olan kısım üzerine aktarılıp daha fazla DF elde etme şansıda olabilir.Zaman ,teknikler ve kurallar herşeyi gösterir…

  20. mclaren aracınında f-duck sistemindede eksik bir nokta mevcut. araç hıza gerek duyduğunda pilot devreyi tamamlayıp sistem aktif hale geliyor. fakat sistemi deaktif etmek o kadar kolay değil. pilot sistemi kestiğinde bile bir miktar hava akımı sistemi az da olsa çalışır halde tutuyor. yani sistem tam olarak kapatılamıyor.
    yani sistem yarı aktif diyebiliriz.

  21. @Alp Sys

    McLaren'in F-duct sistemi, şu an için "aktif" olarak adlandırılan bir sistem. McLaren dışında bu sistemi deneyenler, bu sistemin "pasif" hâlini araçlarında kullandılar. İki sistem arasındaki fark şöyle: McLaren'deki sistem sürücü tarafından aktif edilirken, diğerlerindeki "F-duct" benzeri teknoloji, ancak belli bir hıza ulaşıldığında otomatik olarak aktif oluyor. Dolayısıyla McLaren, bu sistemi, istedikleri her an aktif hâle getirebilirken, pasif sistemlerde sorun, bu sistemin ancak belirli hızlarda aktif olması. Bu da, o "belirli" hıza ulaşılmadğı pistlerde ya da düzlüklerde kullanılamayacak olması anlamına geliyor.

    Arka kanattaki "drag" (hava sürtünmesi) kuvvetinin yok edilmesi, düzlükler için avantajlıyken, viraj giriş-çıkışlarında yere basma gücünü zayıflatacağı için istenmez. Bu nedenle aktif sistem, pasif sisteme göre bu anlamda bir avantaja sahiptir. Yani McLaren, bu sistemi öne yerleştirmedi. Ön tarafa yerleştirdikleri "duct" (kanal) sayesinde, sistemin sürücü tarafından kullanılabilmesini sağladılar ve dolayısıyla viraj giriş-çıkışlarında bu sistemin istemeden aktifleşmesini engellediler. Pasif sistemlerde böyle bir risk var çünkü. Bu riski ortadan kaldırmak için de, pasif sistemin, ancak araç çok yüksek hıza ulaştığında aktif olmasını sağlayacak bir tasarım yapılması gerekiyor. Eh bu da, sistemden yeteri kadar avantaj elde edilemeyeceği anlamına geliyor.

    Velhasıl, bu sistemin kullanılmasıyla downforce arasında bir ters orantı yok. Eğer aktif olarak kullanabiliyorsanız, tek risk, sürücünün hatalı bir hareket yapması. Onun dışında, bu sistemin kullanılmasıyla downforce azalmayacak. Nüans şu: Bu sistemin kullanılmasıyla, downforce "istenildiği zaman" azaltılacak.

    Dolayısıyla bu sistemin kullanılması, McLaren'de olduğu gibi yapıldığında, yere basma gücünün istenildiği an kontrol edilmesini sağlıyor. Yani, kanalın ön tarafta olması McLaren için avantaj. Şasiler homologe edildiği için diğer takımların böyle bir kanal açma şansları yok. Başka yollar deneyecekler ve McLaren'in bu sistemden eriştikleri verime erişmeleri biraz zaman alacak.

    McLaren'in boş depoyla yavaş olmasını ise, ben bu sistemden çok, sürüş yüksekliğine (ride height) bağlıyorum. Sıralama turlarının başlangıcıyla yarış arasında araçlar parc ferme koşullarında olduğu için, bu iki oturum arasında otomobilde bir değişiklik yapamıyorsunuz. Dolayısıyla araç boş depoyla sıralama turlarına çıkıyorken, aynı araç 160 kg yakıtla da yarışa çıkmalı. Ve sürüş yüksekliğini öyle bir ayarlamalısınız ki, hem sıralama turlarında size yeteri kadar yere basma gücü sağlasın hem de yarışa başlarken koyduğunuz 160 kg benzinle araç yere yapışmasın! Red Bull'un, sıralama turlarında bu kadar hızlı olmasının sebebinin bu olduğu söylendi hep. Red Bull (ve belki Ferrari) bu soruna zekice bir çözüm bulmuş gibi. Şimdi sıra McLaren'de ve Mercedes'te.

  22. Ben bi Mclaren taraftarıyım ve F-duct sisteminin çok abartıldıgını düsünüyorum. Çünkü şöyle düşünün aero dinamik hava akımı formula 1 araçları için downforce kazanmanın en önemli yolu araç üzerinden kayan hava bi sürütün me kuvveti oluşturuyor ve bu kuvvet aracın yere basmasını saglıyor kısaca. Ancak Mclaren bu sistemi ön taraflarda bi yerlere yerleştirmesine açıkcası ben pek bi anlam veremedim.Aracın yavas viralarda ve az depoyla cok kötü performans göstermesinin temel nedeni bence bu. Bakın Saubere o çok daha mantıklı downforce kaybını en aza indirmek için ta motor hava deliklerinin orada.

    Eğer Ferrari ve diğer takımlar bu F-dutch sisteminden nerden sn kazanmak istediklerine karar vermeliler bence. Ya downforce kaybetcez , yada hız kazanacaz.Bu da takımlara kalmış…

  23. Kurallar gereği; rüzgar tünelini çok yüksek hızlardaki güçte çalıştıramadığınızdan dolayı asıl verileri almanın yanında F-duct gibi yksek hızlarda sonuç alacağınız bir sitem hakkındaki öngörü verilerini yansıtamamakdadır.Artı… birde rüzgar tünelindeki prototipiniz modelin %70 inden daha büyük olamaması sonucunda sınırlı düzlük testlerinden yararlanılıyor.Geçen seneki hız problemlerinden dolayı McLaren ve Renault takımlarıda 5 er tırlık ekipmanla havaalanı düzlük testi gerçekleştirmişlerdirki; 5 tır çok yüksek bir çalışma değeridir (sezonun başında Mclaren ve Renault ın hız sorunundan hepimiz haberdarız).

    Alonso nun Çin deki verilerinin iyi çıkmış olması Ferrari nin çok hızlı bir çalışmayla bu sistemi yetiştirmiş olabileceğine sebep olabilir.Efektif olarak iyi dereceler çıkmış ise daha güçlü bir Ferrari izleme şansımız olabilir ki Alonso nun buna layık olduğunu düşünüyorum (Massa dan bahsetmemiş olmam onun için düşünmüyorum anlamına gelmez.).Birileri kabül etmese bile… şu andaki F1 de popülaritesi en yüksek pilotların başında gelen isim Fernando dur.Bana itiraz etmek isteyenlerin yazıları belki ulaşmayabilir onun için yazmanın yerine Fernando hakkındaki yazıların altındaki yorum sayılarına bakarak kendi kendinize cavaba ulaşabilirsiniz :))).

  24. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Ali Ünal arkadaşım çok teşekkür ederim bilgiler için,nurettin dovan arkadaşım sende ilgilenip fikir beyan ettiğin için teşekkürler.

  25. Bilgiler tşk ederim kardeş

  26. F-duct sisteminin, düzlüklerdeki hızı artırmaya yönelik olduğunu düşündüğmüzde, söz konusu testin "straight line" test olduğunu söyleyebiliriz.

    Takımlar, evet, sezon içinde test yapamıyorlar, ancak bu durum, birkaç istisna dışında geçerli değil. O istisnalar da şöyle:

    (2010 FIA Sportif Kurallardan alıntı)

    i) Promotional or demonstration events
    ii) One three day young driver training test
    iii) Six one day aerodynamic tests carried out on FIA approved straight line or constant radius sites between

    Ezcümle:

    i) Promosyon ve reklâm faaliyetleri için yapılan pist sürüşleri
    ii) Bir kez, F1 deneyimi olmayan genç pilotlar için yapılan test (ki bu testler, 2009'un sonunda yapıldı).
    iii) 6 kez, FIA'nın onayladığı düzlüklerde ya da sabit yarıçaplı pistlerde yapılacak testler.

    Düzlük veya sabit yarıçaplı pistler, F1 araçları ya dümdüz bir yolda belli bir süratla hareket ederler ya da sabit yarıçap üzerinde döndükçe dönerler. Elde ettikleri verilerin kısıtlı olması sebebiyle, çok büyük avantajlar sağlamaz. Ancak Ferrari'nin denediği F-duct sisteminin, zaten düzlük hızını hedeflediğini düşündüğümüzde, işe yarar verilerin elde edilmesi mümkün.

    Yasaldır.

    (http://argent.fia.com/web/fia-public.nsf/65EE8F15945D0941C12576C7005308AE/$FILE/1-2010%20SPORTING%20REGULATIONS%2010-02-2010.pdf)

  27. mercedeste bercelonda için f kanal olmayacakmış Türkiyede olacakmış

  28. kerim sisman avatarı

    iyide nası iyi olmuşmu. hızlanmışmı araç. bi hbr verseydiniz.

  29. Alonsothebest_Massa avatarı
    Alonsothebest_Massa

    Umarım aynaların dezantajı minimumunda minimumunda olur hatta hiç farketmez.Ve güncellemelerlede harika bir iş çıkar ortaya.

  30. rüzgar tünelinde yapıyorlar yanılmıyorsam ama net bişeyde söyleyemem.ferrarinin aynalarını değiştirdiğini biliyoruz f kanal sistemini denemişlerdi ancak tümüyle yeniden deneyecekler sanırım.İspanyada herkes farklı bişeyler deniyor ama bence en büyük farklılık mercedes de olacak.Mercedes bekleneni veremezse yarışın favorisini Mclaren olarak görüyorum.Çünkü hem hızlı virajlar hemde düzlükler onların lehine

  31. Aysel Cildaş avatarı
    Aysel Cildaş

    Arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim,hem sezon içi testler yasak deniyor sonra bazı takımlar bazı pistlerde test yapıyorlar,bundan öncede oldu bu.Test yasaksa nasıl test yapılıyor,ya da bazı testler yasak değilse bunun prosüdürü ne,aydınlatırsanız sevineceğim.

  32. sezon içi test yapmak yasak değilmii şimdi nerden bileceğiz başka bişeylerde denemediklerii ne malum?

  33. güzel haber. alonso nun kendi evinde ferrarisi ile alacağı galibiyet şüphesiz ki çok değerli olacaktır. alonso şampiyona burada başlıyo dedi. umarım kazanarak başlarsınız.

  34. burak bocek avatarı

    Güzel güzel hadi zorlayın çocuklar.Hız olarak Mclaren'nin önünde kalmamız lazım bu yarış ve Redbullara biraz daha yaklaşmalıyız.Alonso'nun memleketinde pilotlarımıza en iyi aracı vermeliyiz.0.4sn içerisinde herhalde f-duct yok yada tüm paket daha fazla getirecektir.Umarım deneyecek kadar hazır oluruz 0.1 0.2 sn daha katarsak ve kuruda bir hava olursa tadından yenmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir