Analiz: F1’in Yeni Turbo’ları 1000 Beygir Bariyerini Aşabilir mi?

yazar:

kategori:

Mevcut V6 motorlar Formula 1’de çoğunun hayalini kurduğu sihirli 1000 beygir güce ulaşabilirler mi? Jonathan Noble bunun nasıl olabileceğini açıklıyor.

Formula 1’in son turbo motorları 2014’te spora girdiğinden bu yana çok yavaş ve çok sessiz olarak nitelendirildi ve çok fazla tepki gördü.

Ancak spor gürültü şikayetlerini çözmek için adımlar attı ve 2016’da bunu çözmek için egzoz sisteminde değişikliğe gitti.

Turbo motorlu araçlar 2000’lerin ortasında gördüğümüz uç hızlardan çok daha yavaş tur zamanları atıyor, ancak bu motorlar 1980’lerin ortasında sıralamalarda kullanılanlar haricinde F1 tarihindeki en fazla gücü üreten makinalar.

Mevcut üreticilerden kesin bir değer öğrenemezsiniz, ancak tahminlere göre motorlar 2016’da 900 beygir güç üretiyor olacak.

Ancak ağır araçlar, kısıtlanmış aerodinami ve dar lastikler F1’in yavaş kalmasında motordan daha etkili durumda. Bu yüzden 2017’de bu noktaların gelişimine odaklanılacak.

V8/V10 çağı ile karşılaştırmak

F1’in V10’ları 900 beygir güce kadar ulaşabilirken V8’ler 750 beygir civarındaydı. Şu an en iyi güç üniteleri bu değerleri çoktan geçmiş durumda ve önümüzdeki hedef bu sihirli 1000 beygire ulaşmak.

Geçtiğimiz sezonun sonundaki bir brifingde Mercedes’in motor şefi Andy Cowell mevcut güç ünitelerinin eski V8 ve V10’lardan daha zayıf kaldığı yönündeki söylemleri reddetmişti:

“Eğer bugünün içten yanmalı motoruna bakacak olursam, 1.6 litre turboşarjlı V6 motor şu haliyle V8 motorla yaklaşık aynı güce sahip.”

“V8 ve mevcut V6 motorlar hibrid sisteme sahipti. V8’e KERS’i ve V6’ya ERS’yi ekler ve azami güç değerlerine bakacak olursanız bugünün ERS’li V6’sının KERS’li V8’den yüzde 10 daha güçlü olduğunu görürsünüz.”

“Ancak KERS bir turda sadece 6.6 saniye kullanılabilirken ERS ise turun büyük kısmında aktif durumda. Bu yüzden tur zamanı etkisi olarak KERS’e göre ciddi oranda daha büyük fark yaratıyor.”

V10’dan da güçlü

V10 çağına geri dönecek olursak -ki taraftarlar F1’deki motor performansında zirve olarak burayı işaret ederler- Cowell mevcut V6’ların onları da geçtiğini söylüyor.

“Eğer bunları V10 ile karşılaştıracak olursanız, V10 çağının son yarışlarına göre, şu an daha fazla güce sahibiz.”

“Ancak o zamanlar net konuşmak gerekirse saatte 194 kg olan yakıt akışı vardı ve şu an saatte 100 kg ile sınırlandırılmış durumdayız.”

“Yani yarı yakıt kullanımına rağmen aynı gücü üretiyoruz. Bu güç ünitesinin verimliliği açısından anormal bir değişim.”

“Verimlilikte ve uç güç seviyelerinde büyük iyileştirmeler oldu. Ancak içten yanmalı motor hala çok ciddi seviyede güçler üretiyor.”

1000 beygir hedefi

F1’in ulaştığı azami güç değerleri 1980’lerin ortalarında kullanılan birinci nesil sınırlandırılmamış turbolardı ve sürücüler sıralama turlarında tam güç kullanabiliyorlardı.

Bazıları motorların 1200 beygirden daha fazla güç üretebildiğini tahmin ediyor, ancak bunun ne kadarının gerçekte kullanılabildiğini bilmiyoruz.

Cowell mevcut turbo V6’ların bu gücü sağlamaktan henüz uzak olduğunun açıkça farkında, ancak elde edilebilen güç artık yarışlarda da sürücülerin ellerinde.

“1.5 litre turbo çağındaki motorların o güç seviyesinde ne kadar çalışacağını bilmiyorum. O şekilde kaç tane düzlük çıkarabileceklerini bilmiyorum. Ancak tam gaz gittiklerini bile düşünmüyorum.”

“Şampiyonada sürücü başına dört güç ünitesi ile sınırlandırılmış durumdayız, bu güç faktörünü nasıl etkiler? V10 çağında sadece sonda birkaç kısıtlama vardı, ancak şimdi hiç de hafif olmayan grid cezalarımız var.”

“Bence şu anki güç üniteleri Mercedes’in ürettiği en güçlü motor diyebiliriz.”

Formula 1’in gördüğü en güçlü yarış motorları olabilirler, ancak mevcut kısıtlamalar altında 1000 beygire ulaşabilmek için uzun bir yola ihtiyaçları var gibi görünüyor.

Ancak F1 her zaman teknoloji ve yenilik kullanımında harika bir altyapıya sahip olmuştur. Mühendis takımlarının gayretlerini göz önüne aldığınızda asla asla dememek gerekir.

Mevcut motorların 1000 beygir güç üretebilecek kadar gelişim gösterebilmesi mümkün olsa da, asla eski V10’lar gibi çığlıklar atmayacaklar.


Yorumlar

“Analiz: F1’in Yeni Turbo’ları 1000 Beygir Bariyerini Aşabilir mi?” için 5 yanıt

  1. xtrabitracing avatarı
    xtrabitracing

    Son cümle her şeyi anlatıyor. O turbo oradayken sesi unut. Güç nasıl olsa gelir.

  2. Turbo beslemeli motorlar çığlık atamaz çünkü salyangozdan geçen egzoz gazı spiral çizerek dışarı çıkıyor aslında daha önce de dediğim gibi egzoz çıkışını gazın spiral çizmeden çıkmasını sağlayacak şekilde değiştirirler ise ”ters yivleme” egzozdan alınan verim artabilir

  3. Okuduk ama zulüm gibi geldi yani bu kadar da lüzumsuzluk olmaz ki çoğu yalan yanlış bilgiler ulan mühendis olmayan bizi bile kandıramıyorsanız ne diye kaleme almaya kalkıyorsunuz 🙂
    Bir tane düzgün bir satır ve doğru ölçüt yok yani sadece bu motorları süslü püslü göstermek için yazılmış basit birşey..

    Analize gerek yok arttırılabileceğini herkes biliyor bunun için sadece akış limiti ve turbo basıncını arttırmak bile yeterli zaten charged ‘ın, turbo nun tüm olayı budur…. sağla sağlamlığı aç psi’ı gelsin havadan ucuz beygirler… Ne kadar çok açarsan o kadar deli ama tattan uzaklaşan birşey çıkar ortaya. Mesele yiyorsa motorun redline’ını 2k rpm ileri taşıyabilmektir…
    F1’in tüm olayı buydu hiçbir zaman da beygir değildi (zira 1500+ hp’leri 70’lerde kapalı şasi araçlar görüyordu ne F1’i) biz hep böyle izah etmeye çalıştık. Yaz ünitelerin toplam ağırlığını vs de çıksın eline sonuç ERS lüzumsuz bir olay, günü kurtarmak… Bu motorların sadece bmep’leri daha iyi o kadar başka hiçbir haltları yok.
    Mesele HP olsaydı 2.0 boxer v4 ünden de isteyince 1100 hp alınıyor ama ele geçen şey yarı gücünde ki 4.4 V8’e göre tatsız tuzsuz birşey….

  4. Birakin bunlari bize sesimizi geri verin baska bir sey istedigimiz yok. Ben v8 lerden fazla güc ürettiklerinide düşünmüyorum.

  5. Turbo motorları günlük yaşantımda bile sevemedim, hem atmosferik hem turbo araçlarım oldu ama benzinli ya da dizel hiçbir turbo, atmosferiğin dengeli güç dağılımına sahip değil, rölanti sonrası baygınlık, sonradan gelen dengesiz bir güç patlaması…sevemedim arkadaş, yüksek devirli atmosferik candır, gerisi heyecan, F1 atmosferikten asla vazgeçmemeliydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir