2017 İçin Kapalı Kokpitlerde Sona Yaklaşıldı

yazar:

kategori:

Kapalı kokpitler 2017’den itibaren Formula 1’e girecek gibi görünüyor.

Son yıllarda kafadan yaşanan yaralanmalar ve ölümlü kazalar sonucu kapalı kokpit  düşüncesi ciddiyet kazandı. Bir süredir 3 farklı çözüm üstünde çalışmalar sürüyordu.

Bu 3 tasarım içerisinden Mercedes’in haber resminde görülen tasarımının öne çıktığı söyleniyor. Bu çözüm ile kaza esnasında sürücülerin kafa bölgesinden yaralanmalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

FIA’nın yaptığı incelemeler sonucunda Mercedes tasarımını faydalı buldu.

Ancak Londara ve Milano’daki son toplantılara katılan takım patronları, Mercedes’in tasarımından daha farklı ve daha iyi bir çözüm bulunması konusunda hem fikir oldular.

BBC’ye konuşan Wurz “2017 için ekstra baş koruması önerilerinin kabul edilmesinden dolayı mutluyuz. FIA bu konuda ek araştırmalar yapacak” dedi.


Yorumlar

“2017 İçin Kapalı Kokpitlerde Sona Yaklaşıldı” için 31 yanıt

  1. MuhammedAlonso avatarı
    MuhammedAlonso

    Eski araçlar gibi önü cam üstü açık olucak başka türlü olmaz

  2. xtrabitracing avatarı
    xtrabitracing

    Kapalı teker ve kapalı kokpite karşı olan arkadaşları anlayamıyorum. Açık kokpit neyse de, açık tekerlekler artık aracın geri kalanındaki görünüme uymuyor. Traktör gibi görünüyorlar.

    Ayrıca bu tür ciddi yenilikleri F1’in ruhuna aykırı bulanlar şimdiki araçların fotoğraftakinden neden farklı olduğunu açıklayabilir mi? Madem F1’in tarihi önemli de yeni araçlardaki bu kanatlar vs. neden orada? Buna neden itiraz yok?

    Spor adım adım gelişiyor. Kurallar serbest kaldığı sürece yapılabileceğin daha iyisi yapılacak. Eskiden kanat yokmuş, şimdi var. Eskiden motor stressed member değilmiş, şimdi öyle. Eskiden motorlar öndeymiş, şimdi arkada… Kullanılan vites sistemi bile değişti malum. Karbon fiber mevzusuna hiç girmiyorum bile.

    Tasarımcılar serbest bırakılmalı ki performans için kokpit kapatılacaksa kapatsın, lastikler kapatılacaksa kapatsın. Sonunda çıkan şey emin olun hızlı ve ilgi çekici olacaktır.

    1. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

      E tamam da bu kapali kokpit performans artimi için getirilmiyor.Hadi kapatilsin diyelim.Görüntüdeki tasarim öne çikiyor diyorlar da öndeki direkten yüksek hizda pilot nasil rahat edecek.

    2. Bence kapalı teker ve kapalı kokpitlerle kanatların hiçbir alakası yok. Kanatlar yeni bir eklenti gibi yaratıldı. Kapalı kokpit ve tekerler var olan formatı bana göre direk değiştirir. F1’e kapalı kokpit ve kapalı teker getirirsen WEC’in yaması gibi bir şey olur ve kendine has olan havasını değiştirir.

      F1 ilk çıktığında motorlar öndeydi tamam ama o zamanlar her şey yeniydi ve daha iyisini arıyorlardı ve motoru arkayı koydular araç dinamiklerini keşfetmeye başladılar v.b. Şimdi diyeceksin tekerlerin üstü kapatılırsa daha iyi veriler gelir evet doğru ama kapalı tekerli bir yarış aracına bakınca ben F1 aracı demem.

      Kendi fikrimi söylersem kanatlar tek F1 araçları değil tüm yarış araçlarında rastlanır öyle devasa olmasa da en kötü kanatçıklar olur. Yani motor sporlarında yaratılmış gerekli eklentilerden biri. Tek F1’e özel değil. Ama F1’e özel bi tarz olan open-wheel araçlar. F1’in olayı bu zaten. Sen kalkıp kokpiti kapat, tekerleri kapat olay direk değişir.

      1. +1
        söylenebilecek birçok yada birkaç temel şey var ama temel nüanslar ile denebilecek pek birşey bırakmamışsın zaten.
        Diyeceğim tek şey bu alanda ki makinelerin dünyası neredeyse 30 yıldır gelişmiyor ortada bir devrim yok otomobiller, yarış araçları küçük küçük evriliyor sadece ve mesele bunu acayip imiş gibi sunmaları. 60’dan 80’lerin sonuna kadar 5 er 5 er koyuldu hep üstüne sonrasında 1 er 1 er… Mesele tur zamanı değildi sadece eskiden şimdi öyleymiş gibi gösteriliyordu yeni çoğunluk yarış makinesi eskiler gibi dönemiyor gerçekte. Eskiden SR71’ler üretilirdi insanların ağzı açık kalırdı şimdilerde 10 kat daha pahalı bir türlü bitirilemeyen ve memnun edemeyen F35’lerle uğraşıyorlar ki bu işin zirvesi. Şimdinin kanatlarını al koy ne V12/V10 gibi dönebilirler nede diğerleri Mclaren F1 GTR (380km/h’lik rekorlar kırıldı bir zamanlar) gibi. Bu bütün seriler için var ama en kötü derecede güya evrilme kafasıyla devrilen F1 oldu hep daha geriye gitti gerçekte. Eskinin birçok serisi artık varlığını sürdürüyor zaten değil. Şimdinin en iyi D, E class M ve AMG ‘lerini al eskilerinin yanında beş para etmez işte mesele bunları harika gibi sunmalarında çünkü gerçek mesele para. Üretebilmek, gelişmişlik değil artık….
        Yeni nesil dahil bu alan kitlesinin %40 ından fazlası halen 70’lerin makinelerine (muscle) hayran hayran bakıyor işte bütün mesele gerçekte bu. 1910-30’ların kilere aynı gözlerle bakan sadece koleksiyoner %0,02 lik bir kitle o kadar çünkü henüz daha devrim halindeydiler.
        Birşeyin başka bir şeye “devrilmesi” evrim değildir kaldı ki iyileşmiyorsa…
        Birileriyle 488’in active aero’unu konuşuyoruz 458’in yanında çok güzel yediriyorlar gerçekten insanlara 🙂 işte o yüzden Infinity F1 motor o yüzden WV dieselgate….
        Ulan gerek yok derken yine çok konuştum 🙂

        1. 🙂 Bende onu demek istemiştim. Araçlar evrimlerinin büyük çoğunluğunu tamamladı. Kalkıp bu araçları baştan yaratırsan olay değişir. Eski araçlar gibi dönemiyorlar ama öyle sunuyorlar ki sanırsın onlardan daha iyi.

          F35, SR71’in yanında evcil hayvan gibi kalır 😀 Çok fazla uçak konularında bilgim yok sadece 3-5 belgeselde denk gelmiştim genelde SR71’ler özel görevler için geliştirilmiş diye hatırlıyorum. Hatta Rusya ile ABD’nin sürekli birbirinin radar teknolojilerini sınadığı zamanlarda fazla işe yarıyormuş. Pek fazla bilgim yok gerçi yanlışta biliyor olabilirim. F35’ler daha çok ordunun eli altında olan bir savaş makinası.

          Zaten şu yeni teknolojileri şahesermiş gibi insanlara kakalamalarına ayrı gıcığım.
          Genelde büyük şirketlerin politikası gibi bir şey insanların gözünü boyayıp, cebini sömürmek. Gerçeklerden bahsetseler insanları yeteri kadar tatmin edemeyeceği için süsleyip süsleyip koyuyorlar vitrine. Start-stop sistemi ilk çıktığında öyle bi anlatmışlardı ki zannedersin uzay mekiği kullanıyorsun. Araç frene bastığında beklemedeyken motoru durduruyor frenden çekince motor tekrar çalışıyor ve daha az doğayı kirletiyorsun, benzin tasarrufu falan filan. Ne büyük şaheser.

          Sen demiştin galiba tam hatırlamıyorum ama Turbo’yu yeni bi icatmış gibi kakalıyorlar. Tek yenilik hibrit burada ama sadece günlük kullanımda tasarruf etmek için üretilmiş bi sistem Turbo-hibrit. Birde sistemin amaçlarından biri düşük devirlerde fazla güç elde etmek ve üst devirlere çıkmayı engellemek. Bunun F1’le alakası yok. Birde devir yükseltmekten bahsediyorlar. Hadi yükselttiler diyelim araç öküz gibi bağıracak turbo yüzünden. Yine F1’le alakasız bir motor. F1’de bunu kullanmaları ticari sebeplerden başka hiçbir şey değil alakası yok çünkü. Hadi Mercedes’i anladım ama Ferrari’nin şu motorlara para yatırmasına anlam veremiyorum.

          70’lerin makinelerine şuan gerçek bi şaheser üretseler bile hayran bakarım ben 😀 Birde japon makinaları filmlerde az hayran bırakmadılar beni 😀 Yorumlarımı okuyanlar turbo düşmanıyım sanacak ama GT-R hayranıyım 😀 Her şey kendine has olunca güzel bana göre.

          1. xtrabitracing avatarı
            xtrabitracing

            Cık. İkna olmadım. 🙂

            Red Bull’un X konseptleri görünümündeki araçların daha hızlı ve daha güzel göründüğü açık. 2008 araçlarından sonrasını hep merak etmiştim ama traşladılar. O araçların idealden iki önemli eksiği jet canopy ve çamurluklardı.

            1. Redbull’un konsepti kötü gözükmüyor zaten 😀 ama F1 aracı gibi de gözükmüyor. Aracın sadece ön süspansiyonları açıkta olduğu için F1’i andırıyor sadece ama yinede F1’le alakasız duruyor. Arka tarafa bakarsan LMP1 araçlarını andırıyor sadece arka kanat biraz farklı, önü desen süspansiyonlardan biraz F1’i andırsa da resmen böcek gibi duruyor 😀 ama uzaktan bakınca fena değil. Bu araçlarla farklı bi seri yapılabilir ama F1 böyle olmamalı. Yapılırsa da F1 motor sporlarının zirvesi olmaktan %100 çıkar orası da ayrı zaten şuan bile yeri sallantıda.

              O konseptlerin hızlı olmalarının nedeni sende biliyorsun ki araç üzerinde rüzgarı bloklayacak parçalar şuan ki araçlara göre çok daha az(Jet canopy, çamurluk v.b). Birde Redbull’un bu aracını simülasyonda Vettel test ettiği zaman ciddi bir Aero’dan bahsediliyordu. Bunun gibi bir Aero savaşına kimse Redbull’a karşı girmek istemez diye düşünüyorum. Atmadıkları takla kalmadı birde Redbull’a böyle bi avantaj vermek istemezler.

              2008 Araçlarının ben burunları ve ön kanatlarını pek beğenmiyordum ama araçların diğer her parçası çok güzel gözüküyordu. O araçlara jet canopy takılsa bence bütün güzelliği gider. Zaten jet canopy için ön tarafta büyük değişiklik olacağı için 2008 aracıyla pek bi alakası kalmazdı. Bilmem zevkler tartışılmaz aslında ama çamurlukta pek yakışmazdı 😀

              1. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

                Yav bekleyin yakın gelecekte böyle olacak zaten Tekerlekler açık nasıl olurdu acaba onu merak ettim 🙂 Bak böyle yenilik yapsınlar sonuna kadar herkes destekler.Tasarım on numarada hani bunun aynaları la 🙂 Ha dersen o kadar teknolojik bir araçki aracın içinden görecekler seni gidii 🙂

            2. O aracı üretsinler kabulüm.. O araç benim dediğim devrim, gelişmişliği karşılıyor virajda 350 mi ne düzlükte 450 basıyordu 3,5-4 ton df basıyor o concept 🙂 yiyorsa üretsinler.
              İşte diyoruz bu kafa ile ilgisi yok yapılanların. Newey o aracı 60-80’lerin kafasıyla yaptı.
              Ayrıca yapılmak istenilse bile sorgulanmalı deneylerin yeri oturmuş seriler değildir. Amerikalılar bunu çok denedi birçok kere vazgeçmeleri gerektiğini, erken olduğunu gördüler birçok zaman da başka alanlarda olması gerektiğini bilebildiler. Yakın örnekler deltawing ve Indy aeropacket… 70-80 lerde de bunun çok örneği var.
              Zaten daha önce de söyledik F1 her zaman kral felan değildi F1’in 70’s-80’lerin ortasına kadar ki kafası amerikan kafasının tesir altında kalmışı, özenilmişi, üzerine koyulmuşudur. Avrupalılar bu işlerde 80’lerin ortasından sonra asıl özel, öznelleşmeye başladılar. Eu hep usa sanayisini takip etti. Buna birçok isimle örnekte verilebilir. Sonra geride kaldılar. Ama halen en büyük pazar amerikan pazarıdır nascar ise nfl kadar bile izlenmiyordu. Çok basit birşey eu’nun halen kullandığı birçok segment’in ortaya koyucusu amerikalılar idi. EU değişti (güya) VW’e bak nasılda çaktılar alt üst edebildiler herşeyi ve usa’lılar halen 500ü bulan 8000HP lik makineler üretiyorlar. Kafaları pek değişmedi arzuları farklı sadece. F22, SR71 ‘i üreten adamlar karasal aero’u yapamayacak mı sanıyorum ama bana göre biliyorlar ki mesele bu değil. İlk defa C6 ile aero ve piste önem atfeden bir ürün ortaya koydular yarışlarda yollarda ne yaptığı ortada.
              Benzer bir konu WEC, LMP’s halen evriliyor aslında devriliyor halen birşeyleri oturtmaya çalışıyor ve yeni yeni beceriyor bence. Bunu yaparken de başka şeyler bitmiş oldu. 2000’lerin başına kadar can am (adı üstünde amerikan…Ferrari ve Mclaren’i belki Porsche’i var eden yücelten ortam) devamı olan group B,C yani evriliş homologasyonun dışında kalanlar neredeyse bitmişti bunun yerini GT1’ler almıştı McL F1, Porsche, MB GT1 gibi sonrasında bunlar tamamen bitti adı LMPx vs olan tarihi bağımları ve taşınması olan prototype, endurance dünya tekrar dirildi. Ve bana göre yanlış olan deney dünyasına döndürüldü. Bu sürekliliği etkileyen bir tecrübe.
              Sahtelik Formula 1 gerçekler Isle of Man TT… 🙂
              Bana ne kim parçalanırsa parçalansın çünkü zirve zaten ölümde..

              Niye açık, 3 tekerlekli açık kokpit araç üretmek istiyordun işte tüm cevap orada aslında. 🙂

    3. Bazı insanlar değişime her türlü karşı oluyor, yapacak bir şey yok. Bende sana katılıyorum. Ben yeni motorları da destekliyorum ayrıca. Sesleri kötü olabilir, ama geliştikçe bir çok açıdan daha da iyi olacaklar, her açıdan.

      1. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

        Herkesin düşüncesi farklidir.V6 Motorlar mühendislik açisindan iyi yanliz beklediğimiz F1 bu değil isteseler v8 i geliştirebilirlerdi.V6 motorun iyi olmasi bu ruhsuz F1 e zevk katmayan motorlari desteklenmesini kimse beklemesin.Bu değişikliğe karşi çikmak değildir.Birde bu motorlar çok iyi ama sen gelişimi kisitla f1 i domine etttir sonra insanlarin bu motorlari degisiklik olsun die yuttur.Insanlar sevmemekte haklilar.

        1. bu söylediklerin aslında tam olarak değişikliğe karşı çıkmaktır. F1 bir GP2 değil, Formula Renault 3.5 V8 de değil, burası maliyetlerin uçuk olduğu, teknoloji de uç şeylerin denendiği bir yer. Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes gibi ileri derecede yüksek yol performansı sunan otomobiller üreten firmalar Hybrid sistemlere yatırım yapıyor, motorlarını daha verimli hale getirmeye çalışıyor, bunlar hayatın gerçekleri. F1’in buna sessiz kalmasını beklemek bence makul değil. Mevcut motorlardan alınan güç-dayanıklılık ve yakıt tüketimi muazzam durumda. Bu teknik kısıtlamalara rağmen adamlar kısıtlı aerodinamininde yardımıyla hız rekorları kırıyorlar, ve bu sadece bu motorların 2. yılıydı. Sesleri kötü olabilir, bence v8 lerde kötüydü, ben v10 u da v8 i de canlı duydum, v10 senfoni gibi gelirken, v8 kuru gürültü gibi geliyordu. V6 yı da canlı duydum, o da elektrik süpürgesi gibi evet, bu sene gelişecekti biraz bakalım, belki çamaşır makinesi, elektrik süpürgesi gibi ev aletlerinden farklı bir ses çıkartır bu sefer motorlar.

          Gelişimi kısıtla F1i birine domine ettir olayı ise farklı bir konu. F1 zamanından beri politik davranıyor, yeri geldi Ferrari, sonra da Red Bull domine etti. Şimdi de Mercedes ediyor. Bu ister politik olsun, ister Mercedes’in alnının akıyla kazanması, kimse diğer takımları zorla geride bırakmıyor. Ferrari motor konusunda neredeyse yakaladı Ferrariyi. Sınırsız gelişim olsa Mercedes’in farkı açmayacağı ne malum ? hea siz eşitlik değil, adalet olsun istiyorsanız o ayrı. İstiyosanız biz Mercedes’i arkadan tutalım, siz karnına doğru çalışın hıncınızı çıkartın

          Şu hayali ütopik düşüncelerden sıyrılması lazım insanların. Zaman değişiyor, F1 eskisi kadar size hitap etmiyor olabilir, ama bu kadar paranın döndüğü bir sektörü, sadece insanların spor olsun diye yaptığı bir şeyle karşılaştırmamak lazım. Şuanki mücadelenin beğenilmemesinin sebebi motorlar değil, yarışların geldiği durumlar. Pistlerden tutun kurallara, lastiklerden tutun yarış formatına kadar. WEC’de adamlar çatır çatır hybrid aralarla yarışıyor, tamamen farklı bir konsept ama teknoloji birbirine paralel.

          FIA’nın yaptığı hatalar bol, kuralalrı koyanlar zaten bol bol saçmalıyor, ama bence hata V6 ların gelmesi değil, maaliyetlerinin bu kadar uçuk olmasına izin verilmesi, ki buna rağmen Honda sıfırdan motor yapmak için F1’e giriş yaptı. Renault durumu kurtarmak için tekrardan fabrika takımı olarak geri döndü. Toyota BMW Honda Renault tası tarağı toplayıp gittiklerinde sorun V6 lar değildi, F1 i yeterince iyi bir yatırım olarak görmediler. Şimdi geri gelenler var ama.

          Bunları V6 motoru destekle diye yazmıyorum, mesajında neyi nasıl desteklediğin, fikirlerinin nası olduğu da belli, cevap hakkı doğdu bana diye aklıma gelenleri yazdım, haberin olsun da yani… Ford bile Mustang’e 2.3 litre ecoboost motor koymuş satmaya çalışıyor. Mustang bu, muscle car, olayı motoruydu zaten arabanın. Dünyanın geldiği nokta bu. İngilizce bir terim vardır, Türkçeye şuan çeviremedim anlamını koruyarak, orjinalini yazayım ; deal with it

          1. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
            [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

            Yazdığın her cümleye tamamen Mühendis kafasıyla bakmışsınız ilk önce bunu belirteyim.
            Bu spor izleyiciyi kaybetse sence F1 araçlarının geliştirilmesi ve sponsorların F1’de kalma amacında bir değişiklik olur mu ? olur.

            ”hea siz eşitlik değil, adalet olsun istiyorsanız o ayrı. İstiyosanız biz Mercedes’i arkadan tutalım, siz karnına doğru çalışın hıncınızı çıkartın”
            Yanlız FIA kuralları önceden belirleyip Mercedesin avucuna verirse hatta Mercedes yüzünden bir şeylerin yasaklanmasına izin verirse haksız rekabet olur ve adaletten bahsetmek gerekir.Söylediğin adalet kavramı Mercedesi arkada tutmak değil tamamen bunu içerir.

            ”Şuanki mücadelenin beğenilmemesinin sebebi motorlar değil, yarışların geldiği durumlar” Ben sana bir şey söyleyimmi insanların düşündüğü tek şey bu spora V6’nın gelmesi ile çöküş döneminin başladığını söylerler ki sitede anket yapsınlar bakalım kaç kişi böyle düşünüyor. ‘(Ben böyle düşünüyorum gibi anlama.) V6’ların mühendislik açısından şahane ve araştırıldığı zaman müthiş olduğunda hem fikiriz.Tamamen geliştirilebilir ve farklı şeyler denenebilir ama V6 ne kadar iyise V8’de geliştirildiğinde bi o kadar kendince iyi olabilir.Bend V6ların sporda kalmasından yanayım.Ama genel düşünce FIA’nın yaptıkları,V6’ların ses anlamında istenileni vermemesi,Rekabetin olmaması insanlar tarafından F1’in değişime sunulmasını herkesin onaylamasını beklemesin.
            ”mesajında neyi nasıl desteklediğin, fikirlerinin nası olduğu da belli” Tamamen anlayamamışsın o zaman.Ben V6’lara bi zamanlar karşıydım ama araştırdıktan öğrendikten sonra farklı bakmaya başladım.Yani 2020’e kadar kalması yanayım.Yanlız ses yönünden onay verdim sanılmasın 🙂 Benim için insanların düşünceside önemli.Mühendislik tarafımdan bakarsam dediklerine %100 katılırım.Ayrıca yazdığın Ferrari,Mercedes bunlara eklenen Renault,Honda tamamen egolarını konuşturmak isteyen şirketlerdir.Bu egoyu sürdürebilmeleri için V6’lar onlar için iyi seçim.
            ”deal with it” Türkçe karşılığı şu söylediklerinin üstüne kabullen manası çıkıyor.
            Bende ingilizce bir söz ile kapatayım.
            In this life.a quiet baby gets no suck 🙂

  3. Madem bu kadar korkuyorsunuz güvensiz diye, bağlayın araçlara uzaktan kumandalı bi ekipman, pilotlarda padoktan sürsün aracı.
    İnsanın içinde gram heyecan, bağlılık, spora olan ilgi bırakmadınız. Bari ismini değiştirin resmen başka bi seri oldu.
    Ses desen yok, görüntünün F1’le alakası kalmayacak. Böyle gitmez düzeltirler diye düşünüyordum ama anlaşılan daha da beter yapacaklar.
    WEC’e biraz daha tanınır pilot gelirse orası daha güzel olacak benim için.

    1. Uzaktan kumandanın pili biter maliyeti olur diye onu da yaptırmaz bunlar.

  4. f1 tamamen batmadan bu durumlar düzelmez

  5. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    Formula 1 ölmüştür arkadaşlar.

    Allah rahmet eylesin

  6. MARLon BROndo avatarı
    MARLon BROndo

    anlaşılan 2000 yılından beri aralıksız izliyorum ama 2016 formula 1 izlediğim son yıl olacak gibi gözüküyor.

    1. 2009 öncesi sezonların tekrarını izlemek en mantıklısı gibi gözüküyor.

  7. Dünyaya örnek olmak için V8’den sessiz V6 motorlara geçtiler yıllık maaliyet 20 Milyon € arttı, bütçe kısıtlaması adı altında lastik battaniyeleri kaldırmayı düşündüler, yakıt ikmalini rafa kaldırdılar. Şimdi de kapalı kokpit geliyor bir kaç seneye kalmaz lastiklerin de üzeri kapatılır. Ya 14 yıllık bir F1 izleyicisi olarak ben dengesizim ya da cebe milyonları indirenler dengesiz.

  8. Ferrari, McLaren, Williams gibi köklü takımlar bu uygulamaya nasıl sesini çıkartmıyor aklım almıyor cidden. Yazıklar olsun hepsine…

  9. Sencer aksu avatarı

    Bu tasarım çok çirkin gran turismo oyunundaki x2014 kokpiti gibi yapacaklar tamamen saydam bir cam

  10. pilotların neden lemans’a merak sardıklarının en büyük kanıtı gibi…. ortada f1’i f1 yapan değerler tek tek yok oluyor

  11. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Önce Formula 1’in kalbini aldılar, şimdi de beynini alıyorlar.
    Kalbi ve beyni olmayan bir sporu nasıl izleyebiliriz?

  12. Zamanında bmw’nin araç burnun da yer alan iki çubuğu görüşü engelliyor diye kaldırtan yönetim buna izin mi verecek

    1. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
      14Sulonso (MP4-31)

      Aynen öyle görüş sıkıntısı olmayacak mı öndeki engelden dolayı?

  13. Drakers yarış araçları var çocuklar için gidin o tasarımları yapın da rahatlayın. Ortada F1 diye birşey kalmasın.

  14. İyi iyi çok az kaldı yakında F1 izlemeyi tamamen bırakacağım. Sesleri bitirdiler şimdi aracın görüntüsünü de bitiriyorlar. Oyuncak ettiler oyuncak.

  15. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

    Bi kopun gidin arkadaş burası F1 hala nelerle uğraşıyorsunuz.Şu yaptığınız şeyden ne anlam çıkardılar anlamadım.Pilotun yüksek hızda önünde o direkten nasıl etkileneceği hesaba katılmıyor galiba.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir