Analiz: Honda’nın Sıfır Beden’inin Devri Geçti mi?

yazar:

kategori: ,

2016’nın McLaren-Honda’sı şu an bulunduğu dipten uzaklaşıp ciddi bir adım atamazsa bu büyük bir sürpriz olur. Honda geçen yılın güç ünitesinin enerji geri dönüşümü konusundaki sınırlamalarını anladı, sorunun kaynağını biliyor ve hiç şüphesiz ikinci denemesinde büyük adımlar atacak. Motorsportmagazine.com’tan Mark Hughes Honda’nın tasarım anlayışının neden sınırlı olabileceğini açıklıyor.

Şirketin motor sporları şefi Yasuhisa Arai küçük türbin ve kompresörün motorun V’sinin içinde olduğu ‘Sıfır Beden’ konseptini koruyacaklarını doğruladı. F1’in hibrid çağında enerji transfer verimliliklerinin ne kadar hızlı geliştiğini düşünürsek bu sıfır beden konsepti Honda’nın güç ünitesinde uzun vadede kısıtlamalara neden olmaya başlayabilir. Enerji verimliliğinin artmaya başlamasıyla birlikte bu konsept artık işe yaramaz hale gelmiş bile olabilir!

Sıfır beden neden işe yaramaz hale gelmiş olabilir?

Mercedes’in motor şefi Andy Cowell Mercedes’in türbin ve kompresörün boyutuna nasıl karar verdiğini söyledi: “Bu boyut turbo bileşeninden elde edeceğiniz verimliliğin seviyesine göre değişiyor. Eğer elektrik kısmın, yani güç elektronikleri ve MGU-K’nın o kadar verimli olamayacağını düşünüyorsanız büyük bir türbin kullanmanın bir anlamı yoktur. Çünkü tur zamanı simülatörü kranka bağlı MGU-K’nın üzerine kurulu. Eğer türbinden MGU-H’ye 100 kW aktarabilmeyi düşünüyor ancak kranka sadece 50’si gidecekse bu çöpe atılan 50’nin getireceği soğutma ağırlığı ve hacmini de düşünmelisiniz ve bu da daha büyük bir türbinin avantajını gölgeliyor.”

SNE25766-copyMercedes güç ünitesinde kompresör V’nin dışında bulunuyor. Türbin ve kompresör her yıl daha büyütülüyor ve bu sayede artan turbo bileşeni enerji transfer verimliliğinden tam avantaj kazanmak sağlanıyor. Teknolojinin yeni olduğu düşünüldüğünde, bu verimlilikler inanılmaz bir oranda artıyor. V8 çağında KERS kullanılmaya başlandığında, elde edilen enerjinin yüzde 39’u kranka dönüyordu. 2014’te, yeni kuralların ilk yılında, bu oran yüzde 85’e çıktı. Şimdi ise, en azından Mercedes için yüzde 95 oranları mevcut. Termal verimlilik ise (yakıtın enerjisinin ne kadarının krankta üretilebilmesi) Mercedes’te yüzde 47’ye ulaşırken 2014 ünitesinde ise yüzde 40’tı. V8’lerde bu değer yüzde 29 civarındaydı.

Şu an Mercedes’in enerji depoladığı ve dönüştürdüğü değerlerde turbo kompresörü V’nin içine sığabilmek için aşırı büyük. Turbonun boyutunu V’nin içine sığacak şekilde kısıtlamanın getirdiği küçük ve kısalık avantajı McLaren’ın aracın arka kısmını diğerlerinden çok daha sıkı paketleyebilmesini sağlamıştı. Bu tasarım aracın kola şişesi adı verilen arka kısmında görülebilir, hava akışının artması ve yere basma kuvveti üreten yüzeylere (arka fren havalandırmaları, difüzörün üstü ve arka kanadın arkasındaki basınç etkisi) ulaşması ile daha fazla yere basma kuvveti üretilebiliyor. Bu da arka kanadın önünün motor kapağı ile kapanmasının önüne geçiyor ve daha iyi çalışmasını sağlıyor.

Yani sıfır beden tasarımının verdiği aerodinamik tur zamanı getirisi ile turbo kompresörünü V’nin dışına alarak kazanılan enerji verimliliğinin getirdiği tur zamanı getirisi arasında bir terazi bulunuyor.

L4R2596McLaren ve Honda için hayati olan soru güç ve aerodinami kombinasyonunun ne kadar iyi olduğu ve Honda’nın gelişen teknolojideki verimlilik ve güç kazançlarını ne derece uygulayabileceği. Honda’nın turbo sistemi Mercedes gibi toplanan enerjinin yüzde 95’ini kranka aktarabilecek kadar iyi mi? Değilse, kompresörün en verimli olduğu boyut V’nin içine sığıyor ve bundan kaynaklanan güç kaybı getirdiği aerodinamik avantaja göre ne durumda?

Geçtiğimiz yıl Arai 2016 güç ünitesinin daha büyük bir turbo içereceğini ancak hala V’nin içinde konumlandırılacağını söylemiş ve yeni boyutun Mercedes’in 2015 turbosu ile aşağı yukarı aynı boyutta olacağını öngörmüştü: “Mercedes’in nasıl bir gelişim yapacağını bilmiyoruz elbette.” Ancak Mercedes’in daha da fazla geliştiğini ve turbonun boyutunu artıracağını biliyoruz, Cowell geçtiğimiz hafta Mercedes’in güç ünitesi fabrikası Brixworth’taki bir basın toplantısında bunu doğrulamıştı.

79P8828Burada sorulması gereken soru açık. Eğer güç ünitesi performansı olarak gerekli ideal turbo boyutu V’nin içine sığabilecekten daha büyükse (ki öyle görünüyor), Honda’nın dar tasarımının aerodinamiğe kattıklarının getirdiği tur zamanı faydasına değiyor mu? Şu an bu terazi yakın bir dengede olsa bile (ki Mercedes’in tasarımının çok daha verimli olması gerçek bile olabilir), Honda bu sıfır beden tasarımı ile çok daha büyük kompresörlere ihtiyaç duyacak verimlilik gelişimlerini nasıl geliştirecek?

2016’nın sıfır beden tasarımı neden ciddi şekilde gelişmek zorunda?

Turbonun boyutu tüm güç ünitesinin verimliliğinde hayati önemde ve geçtiğimiz sezon Honda’nın geride kalmasının altındaki sebepti. Daha küçük türbin ve kompresörün daha büyükleri ile aynı işi yapabilmesi için çok daha hızlı çalışması gerekiyor. Honda’nın turbosunun Mercedes, Ferrari ve Renault’nun kullandığı 95-100000 devir dakika’nın da ötesinde çalışabilmesi gerekiyor ancak turbo şaftına bağlı olarak kullanılan MGU-H kurallarda 125000 devir dakika ile sınırlandırılmış durumda. Bu da gereken verimlilik tavan noktasına ulaşılamaması demek oluyor. Arai şöyle demişti: “Sorun türbin ve kompresörün ikisinde de verimliliğin olmamasıydı. Çalışması gereken devirde verimsizdi.”

Honda türbin tarafından oluşturulan egzoz gazı basıncı ile ilgili bir kısıtlamaya karşı çalışıyor. Bu geri basınç içten yanmalı motorun gücünden çalıyor. Elbette geri basınç arttıkça turbo daha fazla güç üretiyor, ancak daha fazla geri basıncın getirdiği daha fazla gücün de ideal bir verimlilik sınırı var ve bu da azami yakıt akışı ve yarışta kullanılan yarış miktarı ile kısıtlandırılmış durumda. Daha yavaş çalışan daha büyük bir turbo bu ideal noktanın daha yüksekte olabilmesi potansiyelini getiriyor.

N7T74902015 Honda’nın turbosu küçük boyutlarının yarattığı eksikliği kapatabilmek için yeterince hızlı çalışamıyordu. Yakıt akış kuralları tarafından belirlenen kısıtlamaya ulaşamadan önce Honda kendi türbin-kompresör-motor döngüsünün kayıpları ile karşılaşıyordu. Bir noktada daha hızlı dönmesinin götürdüklerini karşılamadığı yere ulaşıyordu. Bu nokta da Honda’nın ERS’sinin yeterince enerji üretip sağlayamadığı yere tekabül ediyor.

Kendi verimsizliği tarafından sınırlandırılmış hızdayken küçük Honda türbini, MGU-H’nin izin verilen 160 beygirlik gücün ancak 40 beygirini çalıştırabilecek kadar enerji üretebilmesi sonucunu doğuruyor. Tam gaz olarak 33 saniyeden fazla gidilen herhangi bir pistte o tur depolanan tüm batarya enerjisi kullanılabiliyor. 33 saniyeden daha fazla tam gaz gidildikten sonra MGU-H sadece 40 beygir güç sağlayabiliyor.

G7C7866Küçük 2015 kompresörü, verimsiz türbin hızı ile birlikte yeterli emme basıncını oluşturamıyor. Verimsiz türbin tüm egzoz ısısını karşılayabilecek kapasiteye sahip değil. Düşük türbin performansı = düşük kompresör performansı = daha az yanma = daha az egzoz gazı üretilmesi = türbinin çalışabilmesi için daha az gaz olması. Verimsiz bir türbin demek kendisine sunulan görece az ısıyı bile kullanamamak anlamına geliyor. Tüm mekanik döngü bataryayı dolduracak yeterli enerjiyi yakalayıp sağlayamıyor ve bu da döngünün verimliliğini düşürüyor.

Buradaki anahtar nokta türbin ve kompresörden daha fazla enerji elde ederken elektriksel depolamanın da buna göre çalışabilmesi. GPS analizinde Honda’nın içten yanmalı motor performansı Mercedes’ten 40 beygir daha azken aslında Renault’nun küçük bir miktar önünde olduğu anlaşılıyor.

SBL4490Bu potansiyeldeki artışın bir kısmı turbo boyutunun büyümesinden gelecek. Ancak ondan da sonrasında, bu dönen ünitelerin üzerinde çalışıldıkça artan verimlilikler karşısında büyümeye devam edecek. Arai geçen sezonun sonlarına doğru şunu söylemişti: “Birçok farklı turbo tasarımlarını inceliyoruz”

Türbin ve kompresörün içindeki kanat tasarımları inanılmaz karmaşık bir sanat çalışması. Değişken yarıçaplar ve çifte kanatçıklar daha küçük paketlemeye ve ideal gaz dinamiklerine ulaşılabilmesine imkan veriyor. Bunları optimize etmek hayati önemde, ancak enerji dönüşüm verimliliğini V’nin içerisine konumlandırılabilecek en büyük turboya göre yapmak Honda’nın 2016’daki rekabet düzeyini belirleyecek anahtar faktör olacak.

L4R0036Ancak uzun vadede Mercedes’i yakalama ve yenme hedefleri düşünüldüğünde Honda güç ünitesinin temel sıfır beden varsayımını yeniden düşünmek zorunda kalacak mı? Artık motor gelişim bilet sistemi de 2017’den itibaren çöpe atılıyor, belki de Japonya’daki Ar-Ge elemanlarının üzerinde çalışmakta olduğu şey budur…


Yorumlar

“Analiz: Honda’nın Sıfır Beden’inin Devri Geçti mi?” için 31 yanıt

  1. xtrabitracing avatarı

    Şimdiden geçmiş olsun diyelim o zaman. Anoreksiya iyi bir şey değil 🙂

    1. xtrabitracing avatarı

      @M1CHAEL sen ne diyorsun bu işe? Teknik diyordun al sana kapı gibi teknik makale 😀

      1. Teknik laf edecek şevk, mahabbet mi bıraktılar 🙂 hem bu konu fazlaca aşıyor.
        Dün akşam arabalar ilgisinde 0 bedene birkaç bahis geçecektim ne olduysa vazcaydım sonra vakitte yetmedi galiba.
        Bizim bilebildiğimiz dünyada “0 beden” kelimesinden, mealinden olan iş riskli iş ve paradan, mühendis kafacılıktan fazlasını gerektirebiliyor bazen bütün mikronları ana rahminde birbirine denk düşürecen ki çocuk olsun yoksa mafiş olur. Bazen günü kurtarmak için kolayını seçicen diğerine hazırlık yapacan.
        Honda girişi gibi bana göre büyük risk alıyor bu işin formülünü tutturmak honda ag gibisi için bile zor biraz da sanırım honda bu işi yollar için öğrenmek, hatmetmek istiyor ama zamanında da yanıldıkları birşey var motorsports ekseriyetle tekillik gerektirir işe farklı bakacaksın. Ferrari teknik döşemesinde diyecektim de burda diyeyim bağımsız kafada motorcu olabilmen lazım cesur olacaksan da toparlayabilecek tecrübeyi hazırda tutabiliyor olman lazım bak adamlar 1 senede hatalarını gördüler müthiş olabilecek fikir çakılınca baştan ürettiler işte bunu herkes beceremiyor bunlar daha 1 senede ne olduklarını bile anlayamadılar Reno’yla. 🙂 Atı alan üsküdarı geçeli çok oluyor. 2000’lerde de toyota ile böyleydi bunlar malesef yollara uyalım istediler çakılıp durdular dyno da harikaydılar aslında ama iş asfalta gelince yamulup kalıyorlardı. bmw farklı bir örneklik mesela onlar beceremeyeceğini düşündüğü motora girişmez çok dalda geçmişten beri böyle oldu illa olalım demiyorlar honda illa böyle yazdık çizdik mutlaka böyle olacak diyor gibime geliyor. Da ellerinde Merso, Ferro gibi bir birikmişlik yok bunların. Reno da çok eski geçmişine rağmen yılların oturmuşluğunun acısını çekiyor şimdi. Eh her zaman papaz pilav yemez (redbull, V8 downsizing). İşte bizlerin ayarda en fazla sözel muhabbet olabilir.:)

        1. Allahtan hiç şevk kalmamış 😀

          1. 🙂
            boş muhabbet çeviriyos işte chat room mu var öyle kullanıyoruz işte 😛

          2. 😀 Artık şevk yerini serzenişe bıraktı. Başka türlü laf dönmez yoksa 😀

            1. 🙂 doğru dedin. işte duvarlara vadiye höykürüp duruyoruz

        2. Hondanın yola uyarlama isteği bi gerçek. Bu motorlara geçilmesi ve honda nın spora dönmesi de bu amaçla oldu. Honda yeni tesis yapıyor şeklinde haberler vardı. Daha önceleri honda yol otolarının motorlarını çıkardığı banttan f1 motorunu çıkarıyordu. Şimdi öyle mi bilmiyorum. Ama şu kesin pistteki motorlar içerisinde üstünde taşıdığı adı en çok hak eden motor. Çünkü honda motorunu honda mühendisi üretir. Söylediklerin içerisinde mantıksal olarak sıkıntılı olan kısımlara gelince. mcl honda haberlerinn çoğunda honda ve mcl nin oturup ne istedikleri hakkında birlikte karar verdikleri sıradan davranarak başarının gelmeyeceğine karar verdikleri yazılıyken sen honda yanlış yolda Ferrari gibi geçmişi yok filan demişsin. Adamlar zaten sadece motor üretiyor ve motor konusunda partnerleriyle karar vermişler. Yıllardır f1 de olan bir takımdan bahsediyoruz. 1 yılda bişey anlayamadılar demek de dayanaksız ve motor dondurma kurallarını bilmeyen birinin edeceği türden. Tekillik dediğinde ordan burdan toplanan asıl firmayla alakası olmayan adamların yaptığı motora firma adı vurulması konusu. Ayrıca sıkıntının motorda değil turboda ve geri dönüşümde olduğunu da ezberletecek kadar çok yazdılar. Yanlış dediğin şeyi de ilk Ferrari yani en eski takım denedi. Bu sene de hala aracı daraltma peşindeler. Küçük motor ve küçük araca yıllardır f1 de olan mühendisler karar vermiş ama burda hem de dayanaksız ahkam kesenler var. Redbul daha zayıf motoru olan araçla monzada bile kazanıyordu. Bunun anlamı gayet açık. İyi bir araç belli oranda zayıflıkla( motor) bile kazanabilir. Ferrari yönetimi de 2014 için üretilen motorda mühendislere motoru yapabildiğiniz kadar küçük yapın biraz güçsüz bile olsa biz aero ile onu halledeceğiz demişlerdi. Kısacası dostum herkes yazabilir ama ne yazdığın önemli.

          1. 200 Hp üstündeki güç farkı ile bol bol tur yersiniz. Üstelik motor daha doğru düzgün çalışmıyor bile. Monzayı kazanan Reno motoru sadece 20-30 HP daha güçsüzdü. Fark açılınca Red Bull bile bir şey yapamadı.
            Örnek verdiğin 2014 yılında Ferrari’nin tek bir yarış bile kazanamadığını ve bu yüzden kellerin uçtuğunu hatırlatmama gerek var mı?

            1. Kardeşim bizde belli oranda dedik. Adamlar motorun biraz zayıf kalmasını bekleyerek bunu deniyorlar 200 bg çıkınca hesap tutmamış oluyor

          2. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
            14Sulonso (MP4-31)

            Eline saglik guzel yazmissin kardesim.

  2. cumhur yanılmaz avatarı
    cumhur yanılmaz

    Aerodinaminin ikinci planda kaldığı, içten yanmalı, yakıt hücreli motor ve turbo kompozisyonunun belirleyici olduğu bir dönemde motor aleyhine işleyen 0 beden yaklaşımı büyük risk…

    1. Yakit hucresi(Fuel Cell)henuz yok.Lutfen karpuz getirmeyelim akillarina sonra V6 sesini de arariz.

      1. cumhur yanılmaz avatarı
        cumhur yanılmaz

        :))
        ben de hiç hoşnut değilim ama maalesef gidiş oraya…
        F1 önce yakıt ekonomisinin sağlanıp ardından dayanıklılık ve performansın arandığı bir spor haline geldi.
        Eskiden öyle miydi? Önce performans, sonra dayanıklılık, en son ekonomi…

  3. Enzo Ferrari ne demiş vaktiyle: “Aerodinamik motor yapmayı bilmeyenler içindir. İyi bir araç yamak bir arabaya güçlü bir motor koymaktan geçer.” 2017 bu sözlerin kanıtı olacak.

    1. Enzo daha yaşarken o söylediği sözü kendisi bozmuştu 🙂

    2. Enzo Ferrari ve Mesut arasındaki benzerlik inanılmaz

  4. Merso da turbo yu bi yere kadar büyütebilir. Onun da bi sınırı var. Yazıda hiç bahsedilmemiş ama turbo basıncı sınırı da var diye biliyorum (yanlış bilgi olabilir) bu da turbo büyük de olsa bi kısıtlama. Ayrıca düşünülmesi gereken bir konu da Merso nun diğer alanlarda ilerleyecek yer bulamıyor olabilir. Bu da Merso için avantaj olarak değil dezavantaj olarak düşünülebilir.
    Honda planladıklarını hayata geçirebilse idi başarılı olacaktı belki üçüncü takım olacaktı. Şimdi de planları var. Çalışırsa yerlerini bilemeyiz ama iyi olacaklar. Ferrari de aynı felsefe ile çıkmıştı halada küçüklüğe önem veriyorlar. Pistte dört motor var ikisi küçüklük peşinde. Demekki bu boş iş değil. Rwdbulun daha zayıf reno motoruna rağmen iyi bir araçla monza da bile kazanması da iyi bir motorun en güçlü olmasa bile iyi bir şasiyle işi bitirebileceğini tartışmasız gösteriyor. Ferrari de mcl de bunun peşinde. Merso ise kafayı güce takmış gibi duruyor

    1. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      Güzel yazmışsın, ben de senin gibi düşünüyorum.

    2. Büyük turbo ile küçük turbo arasında geçen yıl bazı yarışlarda dile getirildiği gibi 200 HP üstünde bir fark varsa yanlış yoldasınız.Bazı sıralamalardaki dört saniye fark başka türlü oluşmaz zaten.
      Fark elli HP falan olsa aero kazanç vs düşünülebilir.

  5. Oda en fazla üçüncü sıra olabilir.
    :Ö)

  6. elinize saglık çok güzel bir yazı olmuş yarışların olmadıgı bir dönemde iy geldi.sizin honda motoru hakkında bildiklerinizi ve gelecek konusundaki varsayımlarınızı inşlh aride biliyor ve ön görüyordur.belkide siz daha iyi anlamıssınızdır motoru hodandan 😀

    1. Göndermeler troll seni 😀

    2. the dude (spä2000) avatarı
      the dude (spä2000)

      Mustafa bu haberin bir çeviri olduğunu biliyor musun?

      1. Evet biliyorum . burda adminlerin kendi yaptığı haberleri ve yazdıkları yazilarida biliyorum. Sen neye takıldın ?

        1. the dude (spä2000) avatarı
          the dude (spä2000)

          Dostum sen en iyisi yaptığın yorumu bir daha oku. Sonra bir daha. Sonra bir daha. Sonra bir daha……

  7. Honda manoru geçmekten öteye bi adım dahi atamayacaktır. O bile şüpheli manorun mercedes motoru kullanacağını düşünürsek.

    1. Yav sen geçtin de ne oldu sanki? 2. Olmak çok mu büyük bir başarı Ferrari için? Söz de iyi sezonun ardından bile şampiyonluk için umudunuz yok bile. Güldürmeyin adamı.

      1. [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Chemistry Scholar #ForzaFERRARİ

        Ferrarinin yeni sezonda şampiyonluk umudu olmadığını kim söyledi ?

  8. Sıfır beden=Sıfır podyum.Siz bu yolda devam edin.

    1. Bir gece ansizin geliriz m.etme 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir