Takımlar F-Kanal Yasağı Konusunda Anlaşmaya Vardı

yazar:

kategori:

McLaren’in sezon başında kullanmaya başladığı sistem tüm takımların ilgisini çekmiş ve çoğu bir şekilde sistemi geliştirmek için çalışmalara başlamıştı.

Sauber, Ferrari, Williams ve Mercedes GP  takımları sistemi test eden takımlar arasında yer alırken, takımların çoğu gelecek sezon bu dizaynın hem maliyet hem de güvenli açısından geliştirilmesinin kontrolden çıkabileceğine inanıyordu.

Barselona’da pazar sabahı gerçekleştirilen FOTA toplantısında bu konu masaya yatırıldı ve McLaren tersi yönde ikna etmek için çalıştıysa da takımların çoğu 2011 için sistemden vazgeçmek yönünde oy kullandı.

Red Bull Racing patronu Christian Horner sistemin güvenlik açısından büyük endişe verdiğini söylerken, Mercedes’ten Nick Fry da yasağı desteklediklerini belirtti.

FOTA bu sezon başlangıcında da çift katmanlı difüfözleri kullanmama kararı almıştı.

 


Yorumlar

  1. sistemin 2011 sezonundan itibaren kaldırılmasını, mclaren e yapılan bir haksızlık olarak görmemek, hatta mc laren ne yapsa yasaklanır gibi algılamamak gerekir. zira sistemi ilk keşfeden mc laren de değildir. sistem f1 dışında keşfedilmiş ve F1'de ilk olarak bmw tarafından tasarlanmıştır. ama uygulanmamıştır. bmv sistemi tam tersinden çalıştırarak kullanmayı amaçlıyordu. fazla derine inmeden açıklamaya çalışayım. bmv sisteminde kanaldaki hava akımı daha fazla olup, hava akımı arka kanatın alt pılanyasının ön kısmından yukarı doğru püskürtülüp, bir nevi ikinci bir kanat olarak kullanılacaktı. böylece kanatın altından ve üstünden geçen havanın alacağı yolun ve hızının eşitlenmesi hedefleniyordu.

    (nerdenmi biliyorum? el cevap: bu kadar anlatabilirim.)

    neyse, sözün özü arkadaşlar;
    -kimse sistemin illegal olduğunu söyleyemez.
    -mclaren e yapılan haksızlık denilemez, çünkü sezon ortasında kaldırılmıyor.
    -güvenlik derseniz, buna kadar ne güvenli olmayan şeyler var ortada.
    (sonuçta pilot fren dengesi içinde elini direksiyondan ayırıyor.)
    -maliyet derseniz, 2007 de lewis in aracının son yarıştaki sadece bakım masrafı için 7 milyon dolar derim.
    -bazı takımlar halen sistemi çözemedi derseniz. merak etmeyin fazlasıyla çözdüler hemde.

    işte asıl neden; sistemin fazlasıyla çözülmesidir. sistemin ucu açık. üret üretebildiğince.

    -bu sistemle isterseniz aracınıza bir jet motoru uygulayabilirsiniz.

    -bu sistemle daha fazla df elde edebilirsiniz.

    -isterseniz df yi komple kaldırabilirsiniz.

    -isterseniz radyotörleri bir buzdolabına veya alev topuna çevirebilirsiniz. eve tam bir iklimlendirme cihazı oluşturabilirsiniz.

    istersenizler çok yani.

    sanırım bu kadar gevezelik yeter.(yanlış anlaşılmasın son cümle kendime)

  2. Adrian Newey'in araca uygulanan kuvvetlerin ani değişmesi hakkında bir sözünü yazmak isterim.

    "to force a driver to make a sudden movement to change normal load conditions has to do with safety"

    Benimle bir paylaşımda bulunma diyenin, benim mesajıma cevap vermemesi gerekir değil mi? Mantıklı olan bu değil mi?

    McLaren'cilerin genelinin görüşünü benimsememem McLaren'in aleyhinde olduğum anlamına gelmez. Ve medeni olmadığım anlamına. Ha sen öyle bir anlam yüklüyorsan ve "medeni olduğunu" iddaa ediyorsan kendinin evet medeni değilim.

  3. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    Red Bull patronu Horner:"F-kanat sistemi akıllıca tasarlanmış ancak pilot bir elini bırakarak otomobili kullanıyor. Bence güvenli değil”

    sezon başından beri açık arayıp duruyorlar, ferrari den yakaladılar. RedBull anlaşılan artık sadece kendini düşünüyor. Büyük takımlar uyanırsa Newey in mühendisliğinide boşa çıkartacak kurallar gelir…

  4. burak bocek avatarı

    Herşeyide Mclarene karşı yapılıyor sanmıyorum.Kers 2013te kesin seneye ise geri dönme ihtimali var o yüzden tam olarak yasaklandı denemez.Bu senede yasak değildi sadece centilmenlik anlaşması yüzünden kullanılmadı.Her takımın kendince avantajı olan bir sistem var mesela şu an süspansiyon yükseliği denilen sistem yasaklandı ancak Redbull kullanıyor olabilir.F kanal sistemi pekçok mekaniker veya takım Ceosu tarafından da fazla masraf olarak görülüyor ve takımlar belli ki 2009dakine benzer bir tartışma yaşamak istemiyor.Herkes bunu en doğru şekilde adapte edene kadar bir sürü zaman ve para harcanıcak.Lotus teknik direktörü Mark Gascoyne de bunun boşuna zaman ve para tüketimi olduğunu ve paraların boşa gidipo yasaklanacak tarzı açıklamalar yapmıştı 1-2 ay evvel.O zaman oda Fia da çalışıyor Mclarene karşı.Anlamadım neden herşeyi kendi üzerinize alınıyorsunuz bu kadar.Sonuçta isteseler bu sezon yasaklardı Fia o zaman Mclarne için çok kötü olurdu.Cezalarda bu sene Mclarene karşı baya az demekki bence Mosley döneminden daha ılımlı bakılıyor Mclarene yada hemen öyle pat diye yargılanmıyor takım.Ecu sistemi var ortada o yasak mı hayır Mclaren getirdi herkes memnun demekki

  5. mert merter avatarı

    McLare…
    KERS i en iyi kulanan Takim YASAKLA!!
    McLaren
    F Kanali bulan en iyi calistiran Takim YASAKLAA !!!

    FIA Acaba nicin var,neye kime hizmet eder bilen varmi yenilikler yasak O yasak Bu YASAK YASAK BABA YASAK…

  6. kingofspain avatarı

    Martin'in repörtajını dinlemedinizmi?Bu sistemin sadece küçük bir parçası olduğunu söyledi.Diğerleride hemen hemen aynı şeyi yakaladılar zaten.KERS bundan daha mı güvenli sanki?Kimi'nin şeyi cayır cayır olmuştu,pilotlar araçtan inerken 3 adım atlama sporuna merak sarmış gibi atlıyorlardı araçtan,ayrıca birde büyük KERS'ler gelecek diyorlar,e o zaman araçlar daha ağır olacak ve daha fazla güç olacak aracın içinde.F1 günlük yaşamın deneği değil teknolojinin en üst seviyesi olmalı.Bu sistemde,difizörlerde kalmalı.F1 şu anda doğru yolda.2010 İspanya GP'si herhangi bir İspanyadan daha zevksiz değildi.

  7. açıkcası bu sistemi bulan zekanın hayranlarındanım ve sistemin en başta yasaklanmaması gerektiğini savunmuştum. ama böö™ nün açıklamalarından sonra tehlikeli olabileceğine ve giderek farklı bir boyut kazanabileceğine ikna oldum. o yüzden karar yerindedir diye düşünüyorum.

  8. Hiç bişey anlamıyorum F1'e bi yenilik yeni bir sistem gelince hemen yasaklanıyor.Fota ne yapmaya çalışıyor…

  9. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    Mclaren'a Yarar Sagliyormu Hemen İptal Edelim…Bize Yararli Olupta İptal Edilmeyen Birsey War Mi Ki

  10. Böö arkadaşıma teşekkür ederim, işin güvenlik kısmını oldukça güzel açıkladı. Bazı şeyler oturdu kafamda. Mühendislik bilgim yoktur pek, o yüzden bilen arkadaşların açıklaması daha iyi oluyor. bir de araç üzerinde oluşturulacak kanalların aracı zayıflatacağını düşünüyorum. En önemlisiyse:

    Arkadaşım, güzel kardeşim, dostum bak orada "gelecek sene"den itibaren diyor. yani Mclarenin avantajı kaybolmayacak. Neden bu kadar ortalık velveleye verildi anlamıyorum. Sezon ortasında yasaklansaydı, bunu Mclaren'in önünü kesmek olarak görürdüm ama şu anda böyle bir durum yok. Zaten seneye herkes bu sisteme geçerdi, Mclaren'in avantajı kalmazdı.

  11. güvenlik kısmına katılmıyorum. böyle bir sporda elbette risk olacaktır. kers kullanırken de pilot dikkatini direksiyona verecek butona basmak için. ya da ön kanadın açısını değiştirmek için de direksiyonla oynayacak. fren denge butonu, diferansiyel kilidi düğmesi, motor haritası, yakıt karışım butonu…. bir alay ıvır zıvırı da yarış içinde sürekli kullanıyor pilotlar. bunların hepsi ayrı ayrı dikkat gerektiren şeyler; çünkü kafasında ne zaman hangi butona basacağını düşünürken yarış dikkatini kaybetme riski var. ayrıca kers yüzünden elektrik çarpması, yangın çıkması riski de var. f kanalın bunların yanında güvenlik açığı doğurduğuna hayatta inanmam.

  12. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    yav bana ne alonso sol elini çekiyormuş da bilmem neymiş de,elini çekmeyecek şekilde yapsalarmış,bana le manstan felan örnek verip daha da garip bir noktaya getirmişsin olayı,ne alakası var konunun bununla,her şeyi güvenliğe bilmem neye bağlayıp önce motorlarını açıp yeniden dizayn ettiler sonra da bir buluşa imza atan takımın bu avantajını elinden almak için türlü dalavereler yaptılar..
    muhalefet etmek senin hobin olabilir,ama aşağıda da yazdım makul şeyler söylemiyorsun ve sadece konuşmak için,mclaren in aleyhinde olsun da nasıl olursa olsun mantıgındasın,o yüzden de seninle herhangi bir paylaşımda ya da buna benzer birşeyde bulunmak istemiyorum,bunu daha önce de yazmıştım ama sen medeni bir şekilde senden istenilen şeyleri yapmamak gibi huyun da var galiba muhalefetin dışında,rica ediyorum benden alıntı yapıp herhangi birşey yazma,bunda anlamayacak birşey yok,herhangi bir arkadaş da benim,ondan birşeyleri alıntı yapıp yazı yazmamı istemiyorsa memnuniyet duyarım.

  13. espoir(Al10so)  avatarı
    espoir(Al10so)

    Sistem kuralları ihlal etmeden ihlal ediyordu… her anlamıyla dahiyane bir düşünce… Ancak arkadaşlarında değindiği üzere mantığı çözüldükten sonra yeni uygulamalar dir okyanus gibi önünüze seriliyor ve bu da birçok yeni harcama anlamına geliyor. beklenilen bu kadar çığır açabilecek değilde Redbull tarzı yenilikler diyebiliriz…Var olana evrim geçirtmeye yönelik…

    Sene başında yasaklanmamasının sebebide açık bir şekilde ortadaydı…Bu sistem çıkarılırsa Mclaren şu anda belki anca Mercedes ile çekişiyor olurdu. Ki takım kendiside aracın bu sistemle birlikte komple kurulduğunu söyledi. Yani aracınızın kurulumunda ki püf noktasını çıkarırsanız geriye ne kalır elinizde??
    Geçen seneki difüzör olayıyla benzer bi sebepten dolayı kaldırılmadı yani…

    Bence bu sistemin kaldırılması onun yerine sabit bir kers üreticisinin gelmesi daha iyi olur…

  14. erhan aydın avatarı

    "verilen her karar mclareni durdurmak için,yeterki şampiyon olamasınlar"eminim tüm mclaren taraftarı böyle düşünüyo.ben olsam bende aynısını düşünürdüm mutlaka.ama diğer takımların endişelerini yukarda bahsettiğim gibi bir komplo teoriyle anlamaya çalışmak işin birazda kolaycılığı olmuyormu?

  15. elbette Vega. zaten fikirlerimizi belirtmek için buradayız.

  16. Ha bu arada ben güvenlik konusuna değindim, böö™ ise farklı bir konuya. Bir çok neden var. Fikir alış verişi yapmanın bir zararı yok.

  17. fatih küskü, kurallar müsaade edebilseydi araçların onaylanmış kokpit ve şasilerinde değişiklik yapmaya; takımlar tam anlamıyla sistemi kendilerine adapte edebileceklerdi. Takımların işlerini zorlaştıran en büyük etken bu. Ferrari kullanıyor mu, işe yarıyor mu? Evet. Sen hala başarısızlık diyebilirsin.

    Ayrıca downforce azlığı, güvenlik açığının doğmasına neden olur. Ha ölüm baya uzak bir ihtimal ancak yere az şekilde basan bir araç herhangi bir şekilde dengesizleşip, kazaya karışabilir. Downforce etkisinin azlığının nelere yol açabileceğini uygulamalı olarak 1999 LeMans Mercedes kazasında öğrenebilirsin. Veya bir Formula 1 aracının arka kanadını çıkarıp yarıştırabilirsin.

    Tabi pilotun hemen virajdan çıkınca düzlükte o kanadı kullanmak isteyebileceğini, tekrardan viraja girince de devre dışı bıkacağını; bu esnada konsantrasyon kaybı olabileceğini düşünmen gerekmeli. Güvenlik açığı doğurabilecek bir etmen de bu.

    Ayrıca Alonso'nun sol elini direksiyondan çektiğini de görmüşsündür bu bile güvenliği tehdit ediyor.

    Son olarak muhalefet etmek hobimdir, severim. 😀

  18. arkadaşlar çok değil, birkaç gün önce bu sistemin yasaklanması gerektiğini, hatta mecburen bunu fianın yasaklayacağını yazmıştım. teknolojik gelişim olarak her ne kadar üzücüde olsa bunu yapmak zorundaydılar. fakat takımların bu sistemi istememlerinin nedeni ne para harcama, ne güvenlik, nede becerememek değil. zira sistem şu anda gayet iyi anlaşıldı. yapılmasıda çok zor değil. sorunda işte tam burada, sistemin fazlasıyla anlaşılmasında yatıyor.

    kısaca açıklamaya çalışayım.
    1 – arka kanattaki sürtünmeyi azaltarak downforce azaltan sistem aynı zamanda tersten çalıştırılarak downforce kazanma amaçlıda çalıştırılabilir. 2 -ferrarinin sisteminin mclarene göre biraz daha iyi iş çıkardığını görebiliyoruz. nedeni ise ferrarinin bu sistemi belkide biraz daha iyi anladığı(anlatmak istediğim tehlike aslen bu) ve ufak bir roket sistemi kullandığıdır. kapaktan içeri giren hava akımının bir miktarını difüzöre doğru inen kanaldan geçirerek motorun kullanmadığı fazladan sıcak havayı soğutarak yüksek basınç oluşturuyor.

    3- ikinci maddenin bir adım ötesine geçelim. (belki hiçbir takımın aklına gelmedi yada bunu keşfetikleri için sistemi kaldırdılar bilemiyorum.) soğutma amaçlı kullanılan hava girişlerinden bir kanal yardımı ile egzoz borusunun çıkışına doğru bir miktar soğuk havanın girdiğini düşünün. al sana jet motor uygulaması.

    4 – downforce azaltmak için legal olan sistem, üretmek içinde legal olacağından dış yüzeyin oarasından burasından difüzöre gidecek kanalları düşünemiyorum bile.

    şahsi kanaatim bu kararın doğru olduğundan yana. çünkü sistem anlaşıldıkça, kullanılma alanları artacak, arttıkça içinden çıkılmaz bir hal alacak.

    herkese hayırlı geceler dilerim.

  19. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    arkadaşım şaka mısın sen ya? downforce eksikliğine neden oluyor diye güvenlik sorunu yaşatır ne demek ya,böyle saçma şey de duymadım,o zaman gridin sonundaki takımların,ölüme sebebiyet verecek derece downforce eksikligi nedeniyle hapse felan girmeleri gerekir,vallaha enteresan bir yorum,evet beceremiyorlar işte,bak neredeyse bu sistem piyasaya çıkalı 2 aydan fazla olsu,tam olarak adapte oalbilen var mı?
    neyin peşindesin anlamıyorum ama lütfen biraz mantıklı muhaliflik yap da biz de aferin güzel çıkarım diyelim..

  20. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    eğer olaya mali açıdan ciddi ciddi bakıyorsak,
    ARGE ye harcanan para en büyük boşa giden paradır.
    eskiden parçalarda farklı kimyasallar felan denenirdi en iyiye ulaşmak için şimdi görünüşte basit sayılabilecek rüzgar sistemlerini tartışıyoruz

  21. elif çivici avatarı

    Vega ile aynı düşünüyorum.Biz amatör olarak bakıyoruz ama adamlar başka boyutlarıyla işi değerlendiriyorlar,şimdi bu sistem gelecek seneye kalsa bunun başka versiyonları geliştirilip daha hızlı olunabilir ama bir yerlerde bir kayıp var demek ki.Takımlar böyle düşünyor,öte yandan dediginiz gibi mali kısmı da olabilir işin.Ama Kers i kesinlikle görmek isteriz.

  22. Farklı bişey olsa şaşırırdım!

  23. irfanyavuz-61 avatarı
    irfanyavuz-61

    ARKADAŞLAR BEN MERCEDES TARFTARI OLMAMA RAĞMEN ÇOK SAÇMA Bİ BİR KARAR BU BİR TAKIMIN GELİŞTİRDİĞİ Bİ TEKNOLOJİ AKILCILIK BU KADAR OLAY ÇÖPE ATILAMAZ ATILIRSADA BUNUN REKABET NERESİNDE MCLARENE BÜYÜK BİR HAKSIZLIK OLMUŞ TARFATARLARININ ÇILDIRMÖAMASI ELDE DEĞİL YANİ

  24. ismail uçar avatarı

    yapamayacagınızı anladınız,yasak koymaya çalşın bakalım.

  25. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    ARGE neden var anlamış değilim, mühendisler kurallarda her tarafı kapatışmış şeylerden birşeyler çıkartmaya süre kazanmaya çalışırlar yılda bir kezde o bulunur, ve sen yasaklarsın.
    redbull kendi kazandıklarıyla kalmak istiyor, aracın önüne 2-3 parca ekleyip redbullu yakalayacak, diğer salak yerine konanlarda hadi bakalım

  26. "M1CHAEL ." f-duck değil, f-duct olacak :)))
    duck ördek demek biliyosun, dalga gelmek için söylüyoduk o şekilde 😀

    f-kanal sisteminin yasaklanmasını doğru bulmadım, araçlarının hızlarını bir nebzede olsun artıran bir teknolojiydi. bir mühendis olarak sıfırdan emek verilerek oluşturulan bir teknolojinin çöpe atılmasına karşıyım. yetişmek istiyorsan daha fazla rekabet edeceksin, diğerinin avantajını, teknolojisini yasaklamayacaksın.

  27. "Red Bull Racing patronu Christian Horner sistemin güvenlik açısından büyük endişe verdiğini söylerken, Mercedes'ten Nick Fry da yasağı desteklediklerini belirtti."

    Neden güvensiz olabilir, fikrimi öne sürmek istiyorum. F-Duct sisteminin araçlara downforce eksikliği getirdiği söylenmekte. Belki bu eksiklik aracın kontrolünü zorlaştırır, güvenlik açığı doğar.

    Sezon başında yasaklanmamasının nedeni ise aracın şasi ve kokpitinin o sezon için üzerinde değişiklik yapılmaması. Hani diğer takımlar'ın McLaren'in sistemini tam uygulamayacağının nedeni olan madde…

    Formula 1'de bulunan bir buluşu araca uygulamayı "becerememek" diye bir eylemle pek karşılaşılmaz. Ferrari uyguladı, Mercedes denemelerini sürdürüyor, Sauber de.

  28. kingofspain avatarı

    Al işte bu adamların yaptığı herşey boşamı gitti?Kopyalabilen kopyalasın,kopyalayamayan başka bir yol bulsun.Büyük takımlar milyon dolarlar harcadı ve difizör yarışını girdi,ama yasaklayın,Virgin falan geride kalmasın!Hatta gidin formula renaulttan takımlar getirin.Bu nedir ya!Yasak yasak.

  29. ben sezon başında yasaklanacağını söylemiştim madem yasaklanacak ne die
    legal bulunuyor

  30. Kers gibi geri getirecez diye uğraşırlar sonra.Gelecek sene bunu bir takım kullansa kim ne diyebilir sonucta yasak degil.

  31. Kararı yerinde buluyorum. Sonuca sevindim de. F-duck'da Kers'de herkes kullandığında avantajlı olmayacak sistemler. En başından beri F-duck'ın sadece aero kastırması olduğu için karşıyım. Ucube aero çalışmalarından uzaklaşılması gerektiğini savunanlardanım.
    Bu sistem için daha fazla şeyde yazılabilir. Bu sene değil belki ama engellenmediğinde gelecek sene güvenlik noktasında soru işaretleri oluşturabilir. Takımlar bu sene uygulayalım diye bu kadar yırtıyor birde düşünün en başından bunun üzerine tasarım yapılacağını, çok aykırı noktalara varabileceğini bu fikrin…
    Zaten pilotlara gereksiz bir yük getiriyor.
    Mclaren icadı olduğu için değil. Mechanic yes, aero no benim için F1'de…

  32. f kanal da, kers kullanımı da kurallar kitapçığında yasaklanan gelişimler değil. FOTA takımlar birliği olmaktan çok, büyük takımların ayağına pranga vuran bir kurum gibi çalışıyor. başlarda kuruluş amacı bu değildi ama, iş giderek bu yöne kayıyor. mclaren ve ferrari birlikten ayrılıp, istediği parçaları kullanmalı. nasıl olsa bu gelişimler kurallara aykırı değil. fatih dostumun da dediği gibi beceremeyeceğinden korkan takımlar, fota çatısını amaçları doğrultusunda kullanıp istediğini geçirip istediğini engelliyor. tabi bu kadar ipsiz sapsız takım ile büyük takımların da oyu eşit sayılınca, bu takımların oy oranı ağır basıp otomatik olarak araştırma geliştirme isteyen, beceri isteyen, para isteyen yenilikler de anında iptal ediliyor. yapılan bir ton harcama, teknolojik ilerleme ve mühendislik emeği de boşa gidiyor.

  33. kers'den daha mı güvensiz, daha mı endişe verici? tabi kers için ödenecek para 1 milyon €, f kanal sistemini araştırıp uygulamak milyonlarca €. adını bir de "endişe verici, güvenlik için…" diye koymazlar mı??? açıkça deyin ki bu sistem için bu kadar para harcamak istemiyoruz, 1 yıl geriden gelip sizin performansınıza yetişememe ihtimalimiz var, araçlarımız için f kanallı araçlar tehdit diye..

    bir de şu yönü var. malum, maliyetleri azaltmak için ne yapacağımızı şaşırdık ya. peki nereye gitti sauber, mclaren ve ferrari'nin bir ton parası? yazık değil mi kers'den bile daha etkili f kanalı bulan mclaren mühendislerinin emeğine??

  34. fatih küskü avatarı
    fatih küskü

    mclaren mercedes takımının yaptığı bütün buluşları f1 de yasaklayın olur mu,beceremediğiniz şeyler için sadece yasak koyun olsun bitsin,bu mclaren takımında iyi sabır varmış,valla takımın patronu felan olsam,yarışlara felan katılmam ben.. komediye bak,ne gibi bir güvenlik sorunu teşkil ediyor bilen biri varsa anlatabilir mi?
    geçmişte de örnekleri bol,bizim buldugumuz şeylerin anında kaldırılmasına dair,hepsi de tesadüf değil ya canım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir