İspanya GP'deki Teknik Yenilikler

yazar:

kategori:

Ferrari F10 – F-Kanal Sistemi

Barselona’da Ferrari, F-Kanal sisteminin tam halini kullandı. Prensipte McLaren’inki ile aynı ama sistemin pilot tarafından kontrolü farklı. Hava, motor kapağında kenarlardaki yeni kanallardan birinden giriyor, daha sonra elektronik kablo deliği(beyaz ok) aracılığı ile kokpite devam ediyor. Pilot, ihtiyaç duyduğunda direksiyonun solunda bulunan deliği elinin tersi ile kapatarak sistemin aktif hale gelmesiniş sağlayabiliyor. Araç üstü görüntülerden de gördüğümüz gibi düzlüğe girerken pilot, sol eliyle deliği kapatarak direksiyonu tek eliyle kontrol etmek zorunda kalıyor ve düzlük sonunda fren dengesini ayarlamak amacıyla kolu hareket ettirmek için de elini delikten çekerken bir bocalamaya neden olabiliyor.

ipspanya_mercedes_havagirisi_703639575.jpg

Mercedes GP MGP W01 – Yenilenmiş Hava Girişi ve Takla Yapısı

MGP W01’in sezon öncesi tanıtımında anlaşılmıştı ki takım patronu Ross Brawn, aracın hava girişinin, taklada koruma amaçlı yapının bir parçası olmasını engellemiş (alt sol küçük resim, mavi ok) ve böylelikle şasi değişikliklerini kısıtlayan FIA kurallarından etkilenmmeyi amaçlamıştı. Sezonun açılış yarışı Bahren öncesinde bile takım bu alanda bir düzenlemeye gitmişti (üst sol küçük resim, mavi ok). İspanya’da ise hava girişinin şekli (büyük resim) çarpıcı bir şekilde değiştirildi. Hava girişleri daha alta ve arkaya taşındı. Takla yapısı artık daha ince bir hale geldi. Bu şekilde motor kapağı etrafından akan hava, arka kanadın etkisizleştirilmesi çalışmalarına yardım edecek şekilde düzenlenmesi hedefleniyor.

ipspanya_mercedes_dingil_769550478.jpg

 

Mercedes GP MGP W01 – Uzatılmış Dingil Mesafesi

Mercedes, MGP W01’in dingil mesafesini yaklaşık olarak 50 mm. kadar uzattı. Takım bunu, süspansiyonların ön çatallarını farklı şekilde açılandırarak yaptı. Mercedes ayrıca ön kanadını biraz ileri taşıdı, böylelikle kuralların söylediği kanatla lastik arasındaki boşlık sağlanmış oldu. Bu düzenleme, aracın ağırlık dağılımını değiştirdi, bu şekilde özellikle Schumacher’in yaşadığı önden kayma sorununun giderilmesi amaçlandı.

 

 

ips_mclaren_onkanat_616907268.jpg

McLaren MP4-25 – Yeni Ön Kanat

McLaren’in İspanya için getirdiği yeni aero pakette, Renault’tan esinlenerek yapılan daha geniş bir arka difüzör ve bu yeni ön kanat bulunuyor. Yeni kanatta, iki bölüme ayrılmış farklı uç kanatçıklar var. Bu düzenlemeye rağmen kanat, yine 4 elemanlı profilini koruyor.


Yorumlar

  1. • Mc Laren ~Mercedes GP~ avatarı
    • Mc Laren ~Mercedes GP~

    scarbsf1 ferrarinin kazandığı gücü açıklamış http://scarbsf1.wordpress.com/

  2. Ferrari nin f kanalı başarılı ama sistemin el kapatılarak olması tehlikeli gerçekden buna bir çözüm düşüneceklerdir elbette.Mercedesin yeni güncellemeleri aslında performans anlamında bişey getirmedi ancak lastik dayanıklılığını sağladı ve önden kayma biraz engellendi.F kanalı sistemine uygun olarak yapıldığını düşünüyorum yeni hava girişinin.Mclarenin yeni ön kanadıda ilginç baya parçacıklı bir kanat sanırım yere basma gücünü artırmak mclarenin en önemli amacı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir