Günümüzde F1 Pilotu Olmanın Maliyeti Nedir?

Formula 1 pilotlarının biyografilerini okuduğumuzda hep şöyle bir ifade yer alır: “F1’de yarışmak çocukluk hayalimdi.” Bu öyle bir ifade ki sanki herkes kurduğu hayali gerçekleştirebiliyor… Ancak gerçekler pek öyle değil. Formula 1’e girmeyi başaran yetenekli pilotlardan daha fazlası, maddi imkansızlıklardan dolayı F1’e giremeden ya motor sporlarından emekli oluyor, ya da para alabileceği farklı serilerde yarışıyor. Bu yazımda sizlere F1 pilotu olmak için alt serilerde ve F1’e girerken ödenen paralardan bahsetmeye çalışacağım.

Son yıllarda “paralı pilot” ifadesinin sıkça kullanılmasının ardından kendimi böyle bir yazı hazırlamaya odakladım. Özellikle Mark Webber’in otobiyografisini okurken yaşadığı sıkıntıları ayrıntılı bir şekilde öğrenmem, bu konuda yazma isteğimi daha da arttırdı.

F1 bildiğiniz üzere çok pahalı bir spor ve gittikçe daha pahalı hale geliyor. Günümüzde F1’e giriş için yetenekli ya da az yetenekli pilotların en kötü takımlar için bile yaklaşık 10 milyon dolar civarında bir bütçe hazırlaması gerekiyor. Durum öyle olunca bir çok pilot F1’in kapısına kadar gelmesine rağmen gerekli bütçe desteğini bulamadıkları için kapıdan dönmek zorunda kalıyorlar. Sırf yetenekleri sayesinde F1’e giren sayısı gün geçtikçe azalıyor. İlk paragrafta belirttiğim gibi alt serilerden itibaren yeteneklerini gösteren bir çok pilot ne yazık ki yeterli maddi desteği bulamadığı için F1’e giremiyorlar. Bunun en büyük örneği olarak Robin Frijns’i örnek verebiliriz. Alt serilerde gösterdiği önemli başarılara rağmen Frijns, yeterli bütçe desteğini bulamadığı için en tepedeki adımı atamadı. Sonuç olarak Frijns farklı serilere yönelmek zorunda kaldı. Bu ismin yanında F1 şansı bulamayan Robert Wickens, Felix da Costa, Sam Bird gibi bir çok isim daha söz konusu.

Yeteneği herkes tarafından kabul gören pilotların dahi F1’e girişinin zor olduğu bu dönemde, ciddi maddi desteğe sahip pilotlar pek yeteneklerine bakılmadan F1’e girip kendilerine yer buluyorlar. Son yıllara baktığımızda Perez, Nasr, Maldonado, Gutierrez, Chilton, Van der Garde gibi isimlerin hepsi sponsor destekleri sayesinde F1’e girdiler. Hatta mevcut pilotların çoğu takım değiştirirken beraberlerinde ciddi sponsorlar getirmek zorundalar. Sırf yeteneği sayesinde takımlarda koltuk bulan ve para kazanan pilot sayısı oldukça azaldı.

F1’de sponsor ihtiyacı olmasının yanında alt serilerde durum pek farklı sayılmaz. Kartingle başlayan yarış serüveni, Formula 4, Formula Renault, Formula 3, GP2 gibi farklı tek koltuklu serilerle devam ediyor. F1 öncesindeki dönem pilotlar için ortalama 5 milyon dolar gibi bir bütçe gerektiriyor.

F1 yolunda gençler bütçelerine göre farklı adımları tercih ediyorlar. Renault Dünya Serisi üzerinden gelenler, GP2 Serisi üzerinden gelenlere göre daha düşük bütçeyle alt serileri tamamlıyorlar.

Örnek olarak bir kariyerde yapılan harcamaları gösterirsek:

Karting: 1 milyon Euro

  1. Yıl: 350 Bin Euro (Formula Renault ya da Formula 4)
  2. Yıl: 650 Bin Euro (Formula 3)
  3. Yıl: 1 Milyon Euro (Formula 3)
  4. Yıl: 1.5 Milyon Euro (GP2)

Burada ifade edilen miktarlar pilotların o serilerde geçirdikleri yıl sayısına, seçilen serilere ve aradaki pazarlıklara göre daha düşük ya da daha yüksek olabilir. Örnek vermek gerekirse Formula Renault üzerinden yükselmeyi tercih edenler için bu rakam 5 sene için 2.5 – 3 milyon Euro civarında olabiliyor. Yaklaşık 5-6 milyon Euro harcayan genç pilotlar F1’in kapısına geldiklerinde de ciddi bir bütçeye sahip olmak zorundalar. Eskiden 2-3 milyon Euro gibi miktarlarda koltuk bulunabiliyordu ancak şu anda, büyük bir takımın desteğiyle gelmiyorsanız küçük takımlar için dahi yaklaşık 10 milyon Dolar sponsor parası götürmek zorundasınız.

Bir şekilde kendilerine finansman bulan genç sürücüler, son adım olan F1 için gerekli olan bütçeyi bulamazlarsa, çok büyük bir üreticiyi ikna edemezse ne kadar yetenekli olursa olsun F1’e giremiyorlar.

Yetenekleri ile F1’e girmeyi başaran sürücüleri hatırlamak gerekirse Hamilton, Vettel, Hulkenberg, Verstappen gibi isimleri örnek verebiliriz. Ancak Vettel ve Verstappen’in Red Bull destekli olduğunu da unutmamak gerekir. Bu sene ise bunu başaran bu sene Manor’da yarışacak Mercedes destekli Wehrlein olmuş gibi görünüyor.

Peki ya F1’e girişte en başarılı olan seriler hangileri? 2014 F1 sezonunda yapılan bir araştırmada F1’e girmeyi başaran pilotların geçmişte yarıştıkları serilerin istatistikleri çıkarıldı. Araştırma sonuçlarına bakarsak o sene F1’de yarışan pilotların;

% 79’u Formula 3’te,

% 58’i Alt sınıf Formula Renault’da,

% 45’i GP2’de,

% 41’i Formula BMW’de,

% 38’i ise Formula Renault 3.5 ve eş değer serilerde mücadele etmişler.

Bu sonuçlara baktığımızda F1’in besleyici serisi olan GP2’nin yüksek bütçe gereksinimine rağmen F1’e girişte pek de başarılı olamadığı görülüyor. GP2’de şampiyon olup de F1’e girme şansı yakalayamayan Pantano, Fabio Leimer gibi isimler olduğunu unutmayalım. Son 2 senenin GP2 şampiyonlarından Palmer bu sene yarışma hakkı kazanırken geçen senenin şampiyonu Vandoorne henüz yarışma fırsatı yakalayamadı.

GP2’de dikkat çeken ancak F1’e girme şansı yakalayamayan isimlerden birisi olan Sam Bird, bu konu hakkında bazı açıklamalar yapmıştı. Kartingden sonra Formula BMW, GP2, Formula Renault 3.5 gibi serilerde mücadele eden Bird, F1’e giremeyince AF Corse Ferrari takımı ile Dünya Dayanıklılık Serisi’nde mücadele etmeye başladı. Bird aynı zamanda Formula E’de mücadele ediyor.

Bird 2011’de Mercedes’in test pilotu olmayı başardı ancak daha fazla bütçe bulamayınca hayallerine veda etmek zorunda kaldı. Bird “onlar bana milyonlarca pound daha getirmem gerektiğini söyleyene kadar F1 yolundaydım.” demişti.

F1’de yarışmak için gerekli sponsorları bulmak son dönemde ortaya çıkan bir şey gibi görünebilir ancak aslında pek de öyle değil. Sadece günümüz şartlarında yarışmanın artık çok daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. 1950’lerde şampiyon olan Juan Manuel Fangio’nun F1’de yarışabilmek için Arjantin hükümetinden maddi destek aldığı biliniyor. Sauber’de yarışan Felipe Nasr da benzer bir şekilde ülkesinden destek alıyor ancak Sauber’de yarışmak için Nasr’ın sponsoru Banco do Brasil 20 milyon dolar ödüyor. Pastor Maldonado’nun sponsoru PDVSA’nın ise 50 milyon dolar civarında para ödediğini hepimiz biliyoruz.

F1’e kendi çabalarıyla girmeye çalışan pilotlar yanında bir de mevcut F1 takımlarının sürücü geliştirme programları bulunuyor. Bu konuda özellikle Red Bull başı çekerken McLaren’in de başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ferrari ise bu konuda pek başarı sağlayamadı. Ferrari’nin geliştirdiği en yetenekli sürücü olan Jules Bianchi’yi ise ne yazık ki geçen sene kaybettik. Sam Bird’e göre bu programlara girebilmek için dahi bir miktar bütçe bulmak gerekiyor.

Daha önceden de tahmin ettiğiniz ve yazıda da dile getirmeye çalıştığım üzere F1’de yarışmak hayal edemeyeceğimiz kadar pahalı bir olay. F1 pilotlarının hepsinin hayali çocukluktan beri F1 pilotu olmak olsa da gerçekten bunu başarmak hayalden daha fazlasını gerektiriyor. Ya ciddi manada zengin bir baba yada size yatırım yapmanın sonucu olacağını düşünecek iyi bir yatırımcı, yetenek. Bunun yanında sizi iyi bir şekilde pazarlayacak iyi bir menajer ve hepsinin bir araya gelmesinin ardından biraz da şans… Yatırımcıların yanında ülkelerin bu konudaki etkisini de unutmamak lazım. Yıllardır yaptığı kazalara rağmen Maldonado, Venezuela’nın desteği sayesinde yerini korumayı başardı. Son olarak Endonezya Hükümetinin Haryanto’nun Manor’da yarışması için 10 milyon euro vermeyi kabul ettiği yönünde.

Umarım Türkiye olarak bir gün tüm bunları bir araya getirerek F1’de destekleyebileceğimiz “milli” bir pilota sahip oluruz. Umarım F1’e girişte paranın yerine tekrar yeteneğin daha ağır bastığı günlere geri döneriz.


Yorumlar

“Günümüzde F1 Pilotu Olmanın Maliyeti Nedir?” için 23 yanıt

  1. Bu iş pazarlama işi. Avrupa’da artık ilgiyi kaybedince pistler bir bir kapanıyor, Türkiye’de ilgi göremeyince kapandı gitti, Hindistan ve bunun gibileri.
    Eğer bir malın alıcısı varsa değerlidir. Türkiye’de bunun değeri nedir? veya bir Türk’ün bir Türk markasının Dünya’daki değeri nedr? Bir Türk Ferrari’de yarışıyor diye, neyi satın alırız veya bir Türkle beraber bir türk sponsor olsa ne kazanırız?
    Biz, çok değerli mallar ihraç etmiyoruz. Petrol üreticisi değiliz, çok ünlenmiş Dünya markası olmuş bir araç gerecimiz yok veya Dünyaca bilinen veya bu anlamda Dünya’da sesini duyurmak isteyen bir bankamız yok.
    Bu anlamda tek umut THY olabilir, tek ve eşsiz. Onlar ilgi göstermedikçe bu işler hayal meyal. Onların ilgisi malesef futbola ve görüyorsunuz bir türk takımı yerine ispanyol takımına destek veriyorlar, bir türk sporcu yerine NBA basketbolcularına destek oluyorlar. Bunlar pazarlama taktikleri, PDVSA bir alman f1 pilotununda sponsoru olabilirdi, adını yine f1’de duyururdu ama adamlar kendi vatandaşlarını oralara getirerek ona sponsor olmayı tercih ediyorlar. Banco do Brasil, F1’de brezilyalıların yarışmaya devam etmesini istemese gider Hulkenberg’e destek olurlardı. Görünen o ki aslında biz okadar milliyetçi değiliz.

  2. Redbull akedemisi pilot yetiştirmede iyi iş yapıyor ve mercedesi bunların ardından sayabiliriz. Güzel yazı için teşekkürler.

    1. Katılıyorum Red bull bu konuda en iyi takım. Mesela Ricciardo bugün başka bir takıma gitse yerini hemen doldurabilirler.

      1. Aynen Helmut Marko bu konuda hakkını yemeyelim gerçekten iyi. Şenol Güneş nasıl ki kalecilik kariyerinden sonra teknik direktörlük kariyerinde hep iyi kaleciler yetiştirdiyse Marko da eski bir pilot olarak pilotun iyisinden anlıyor. Vettel olsun Ricciardo olsun Verstappen olsun Kvyat olsun hep kaliteli pilotlar. Birde pilota çok maaş vermeyi sevmiyor. Daha geçen ‘Yeni nesil F1 sürücüleri anlamsız paralar kazanıyor’ diye açıklama yapmıştı. Redbull da kim gitse yeri dolar. Gelen gideni de aratmıyor üstelik.

        Bunun dışında Ferrari de ise tek ihtimali vardı bu pilot yetiştirme adına Jules ten çok da umutluyduk ama olmadı ne yazık ki.

        Ayrıca McLaren in pilot yetiştirmede iyi olduğu bilinen bir gerçek. Fakat eski motor ortağı Mercedesle program gidiyordu hep. Dikkat ediyorum Hamilton mesela McLaren akedemisinden gelen biri fakat Mercedese geçtikten sonra McLaren i unutmuş gibi. Bir açıklamasını hatırlıyorum ‘Çocukluğumdan beri Mercedes beni destekliyor burası benim evim onlar sayesinde burdayım’ gibi konuşmaları oldu. McLaren i ve Ron Dennis i unutmuş yada unutmuş gibi yapıyor bilemiyorum. Bu hoş değil bana göre McLaren taraftarı olarak Renaultta da olsa Magnussen in başarılı olmasını istiyorum ama aynı şeyi Hamilton a gelince yapamıyorum şahsen. Son olarak umarım McLaren efsanesi bu seneden itibaren geri döner:)

  3. Kadem Yasin Semiz avatarı
    Kadem Yasin Semiz

    Kenan Sofuoğlu’nun bütün röportajlarını iyi okuyun. 2008 de wsbk’da yarıştı başarılı olamadı. Onu kendide kabul ediyor. Hata yaptığını ve beklemeliydim dedi. Moto2 de ise marquez aynı motorla yarışmadı. Repsol ve caixa sponsorları sayesinde yarıştı ve gerçekten bir projenin sonucunda Honda salesine geçmiş birisi. Yetenekli olabilir ama moto2 deki büyük bütçeye sahip olan bir takımda yarıştı rahattı yani. Kenan Sofuoğlu ise kaza yapmaya korkuyorum kaza yapma şansım yok demişti. Takım düşük bir sponsora sahipti ve güncellemeler yapamadı. Kenan Sofuoğlu hiç bir zaman MotoGP’de yarışamam demedi. Sadece büyük takımlarda olmak istediğini söyledi ve bu olay gerçekleşmedi. Şuan motogp de orta sıradaki bir takımda aspar gibi avintia ya da lcr Honda da yarışmak yaklaşık 3 trilyon bu para verilir. Kendi cebinden bile karşılar. Ama kendisi başarılı olabilecek bir takımda olmak istedi. Sadece motogp de yarışacağıma yarışmam alt serilerde dünya şampiyonlukları kazanırım düşüncesiyle hareket etti en doğrusunu verdi. Biraz değerlerimize sahip çıkalım. Motogp de yarışmak inanın o kadar zor değil. Ben araştırdığım için biliyorum.

    1. Stoner-Schumacher avatarı
      Stoner-Schumacher

      dostum kenan sofuoğlunu ezmedim. sadece rossi stoner ayarında değil ayrıca moto2 se suter de yarıştı diye biliyom

    2. Stoner-Schumacher avatarı
      Stoner-Schumacher

      4 kez şampiyon oldu çok ailevi sorunları oldu,kardeşlerini oğlunu kaybetti.ama o mücadelesine devam etti elbette saygı duyacağız seveceğiz.

      1. Kadem Yasin Semiz avatarı
        Kadem Yasin Semiz

        ”Sofuoğlu kendi çöplüğünün kralı. Superbike’a gidip ezilmişliği var.” Ben sana değil bu sözü yazan arkadaşa cevap için o yorumu yazdım.. Gerçekten sadece üzüldüm. Sonuçta hangi kategori olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden bir yarışçı için bu yorum çok yanlış..

        1. Kardeş değerlerimize sahip çıkalım diye adamı Rossi ilan etmeye gerek yok. Ama ortada gerçekler var. Biz kendimizi avutuyoruz sadece.

          1. Rossi ayrı, Kenan ayrı. Nedir bu kendi insanımızı, kendi başarılarımızı küçük görme buna anlam verebilmiş değilim. Elin İngilizi MotoGP’ye pilot sokmak için bir taraflarını yırtıyor, alt takımlarda da olsa yarıştıkları için mutlu oluyor.

            Biz ülke olarak genel olarak motor sporlarında çok gerideyiz. Ne motor yarışlarında ne de araba yarışlarında ciddi başarılarımız yok. Dakar harici bizi iki tekerlekte temsil eden ve kendi nirvanamıza ulaştıran kişi Kenan’dır. Kenan’ın hayatındaki tüm sıkıntılara rağmen aldığı başarılara ya da başarısızlıklara bir kılıf uydurmak acizlikten öte bir şey değildir. Tabi ki hepimiz istiyoruz MotoGP’de ya da WSBK’da yarışsın, orada başarılar, şampiyonluklar elde etsin. Ama olmadı, bunu başaramadı diye yerden yere vurmak da nedir? Ayıptır günahtır. Evet Kenan WSBK’da bekleneni veremedi ancak ikinci bir şansı da bulamadı. Moto2’de bir sene mücadele etti ve iç ve dış sebeplerden dolayı istediği sonuçları alamadı. Ancak aynı seride bir önceki sene son 2 yarışa katılan Kenan, motoruna ve lastiklere tamamen yabancı olmasına rağmen gayet başarılı performans sergiledi. Sonuç olarak istediğini alamasa da o iki yarışta İspanyol spikerlerin “İnanılmaz Türk” sözlerini dün gibi hatırlıyorum.

            Bir başka Kenan Sofuoğlu şimdiye kadar olmadı. Şu ana kadar motor yarışlarındaki en büyük gururumuz Kenan Sofuoğlu’dur. Bunlara bir kılıf bulmak yerine gururlanmalıyız. Dünya görüşü, siyasi görüşü vs önemli değil. Sportif olarak bakıp gurur duyulmayacak bir şey yok. Keşke daha fazlası olsaydı ancak olmaması bu durumu lekelemez.

            Kenan’ın motor yarışlarında bugüne kadar kendi adıyla bizi gururlandırdı. Geçen sene Toprak Razgatlıoğlu’nu Avrupa yarışlarına katarak gururlanmamızı sağladı. Belki Kenan’ın başaramadıklarını, öğrencisi Toprak’la başarıp daha fazla gururlanacağız. Ardından gelen bir çok küçük kardeşimiz daha var. isimlerini bilmiyorum ancak 2-3 geleceği parlak kardeşimizin gelişiminde bizzat yine Kenan’ın etkisi var. Adam pist üstünde başardıklarının yanında Türkiye’de gençlere yaptığı desteklerle de çok büyük iş başarıyor.

            Adam pist üstünde şampiyon oluyor, şampiyon olduruyor. Öyle ya da böyle çok da düşük olmayan bir seride canlı yayınlarda milli marşımızı söyleyip, bayrağımızı dalgalandırıyor. Biz de klavyede yazıp adam beğenmeme konusunda şampiyon oluyoruz.

            1. Sonuna kadar +1 kendisi elinden geleni yaptı, gençlere de destek vererek daha da büyük başarılar toplayacak.

            2. Altına imzamı atacağım bir yorum olmuş.

            3. vw-tdi-power avatarı

              Kesinlikle çok doğru, tebrik ederim.

            4. Ben Kenan Sofuoğlu kötüdür filan demedim, fakat Rossi muamelesi yapmaya gerek yok. Zaten birçok şeyi kendin açıklamışsın. Adam Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük motosikletçi, yani kendi çöplüğünün kralı. İspanyol olsaydı bir kere gazeteye çıkmazdı. Biz kendimizi spikerlerin bizimkileri övdüğü 2 lafla, gazla kandıralım fakat bu avuntularla yetişmiyor büyük adamlar. Aşağıda xtrabitracing güzelce açıklamış. Kenan Sofuoğlu verdiği destekle ileride Türkiye’nin Moto GP şampiyonunu çıkarabilir ama bu kendisinin Rossi olmadığı gerçeğini değiştirmez. Çok karakterli bir adam olduğunu gösterebilir belki. Ben zaten karakteriyle ilgili bir laf da etmedim.

              1. @kemal-emir Türkiye gibi bir ülkeden böyle sonuçlar alan bir sporcu çıkıyorsa, bırakın da insanlar ona Rossi muamelesi yapsınlar. Her ülke Schumacherler, Rossiler, Loebler çıkaramıyor.

                Bu haber altında kimse adamı doğru dürüst övmemişken bile sen çıkıp adamın ezilmişliğinden girip, “Kendi çöplüğünün kralı” ifadesiyle başardıklarını kendince küçük görmüşsün. İnsanların ona sahip çıkmasını dahi spikerlerin yaptıkları anlatıma bağlamışsın. Benim karşı çıktığım olay bu.

                Şunda hemfikiriz: Kenan artık bu seride yarışmamalı çünkü burada yapabileceği bir şey yok artık. Ki bu sene artık son senesi olur diye tahmin ediyorum. Üst seride yarışıp şampiyonluk mücadelesi verseydi bu daha güzel olurdu.

                Elimizde daha fazlası, daha iyisi, daha güçlüsü olmadığı için kendimizi bununla avutmak durumundayız.

                Hani Maldonado’yu beğenmiyoruz ya… Keşke bizim de Maldonado gibi bile olsa GP2’de falan destekleyebileceğimiz bir pilotumuz olsaydı. Bu sporu takip ediyoruz, hepimizin ortak noktası burası. O yüzden alt seri, üst seri insan destekleyebileceği milli değerler de istiyor. Zamanında Can Artam ve Jason Tahinci GP2’de mücadele ederken burun kıvırıyorduk. Ancak o dönemde en azından GP2’yi takip etmek için bir sebebimiz oluyordu. Tahinci neyse de Artam idare ediyordu en azından. Onlar da gitti, her şey bitti…

    3. xtrabitracing avatarı

      Kendi vatandaşımız diye övmeye de, yermeye de gerek yok. Bazı huylarını sevemesem de izliyorum, takip ediyorum, iyisini temenni ediyorum ve saygı duyuyorum. Özellikle Toprak’ın elinden tutuyor olmasına sevindim. Kendi yaptığı hataları yapmasına izin vermeyecektir.

      Kenan (Toprak’ı saymazsak) bizim en iyi motosikletçimiz, bu dünyanın da en iyisi demek olmuyor. Kenan’ın neden başarılı olamadığını değil, bizim neden başarılı olamadığımızı incelemeliyiz. MotoGP, Moto2 ve Moto3’teki İspanyol ve İngiliz sayısına bir bakın. Adamlar çaylaktan o kadar fazla pilot yetiştirip buralara gönderiyor. Ancak bunların çoğu yolda telef oluyor, ancak 50 kişiden belki 3 tanesi yükseliyor, ondan da birisi şampiyon olabiliyor. Mesela Sykes, Marquez, Rea filan. Spermlerin yumurtayı döllemesi gibi düşünün, bilmem kaç bin tanesi o tazyikle (!) giderken ancak birisi dölleyebiliyor. Bizim eksiğimiz burada işte. Motosiklet serilerinde şu an 3 temsilcimiz var, ancak 50 tane olması gerekiyor. Orayı yık(a)mamız gerekiyor ki Kenan yapamasa Toprak yapsın, o yapamasa Harun yapsın vs.

      Kenan’a gelecek olursak, kendisi alt serilerden birisinde yarışıyor. 600’lük motosikletlerle spora giren çaylakların arasında (Toprak gibi) tecrübesi ile başarılı oluyor. O da onun haklı tercihi. 2008’de WSBK’da başına ne geldiğini gördük. 2009’da Alonso’nun yanına gelen Grosjean gibi kalakaldı. İzleyenler bilir, o zaman takım arkadaşının Kiyonari hayvanı(!) olduğunu dikkate almak lazım. Hayvan ne alaka diyecekler alttaki vidyoyu izlesin.

      Cal Crutchlow, Sam Lowes, Chaz Davies, Michael van der Mark o seride Kenan’la kapışıp şampiyon olup yükselen isimler. Jules Cluzel de fena değil ama o da kapağı atamadı bir yerlere, Kenan’la aynı kaderi paylaşıyor.

      2008 WSBK Donington sıralamaları: O sene Kenan’ın takım arkadaşı Kiyonari:
      https://www.youtube.com/watch?v=H93kPnDQEqA

  4. Spor eskisi gibi güçlü olmadığı için takımlar dilenci gibi para peşinde koşuyor. Paralı pilotları durdurmak istiyorsak küçük takımların ekonomik sorunların çözmemiz lazım. Bu da yakın zamanda gerçekleşecek gibi değil.

  5. vw-tdi-power avatarı

    Ellerinize sağlık, çok güzel bir çalışma olmuş. Cidden takımlara giriş maliyetleri çıldırmış durumda, benim de temennim yetenekli pilotları gridde daha çok görebilmemiz..

  6. Stoner-Schumacher avatarı
    Stoner-Schumacher

    demekki para yeteneğin önüne geçiyor yıllık 10 15 milyon euroluk sponsor bulmakta zor.Yanlış hatırlamıyosam Kenan Sofuoğlu da sponsor yok diye motogp de yarışamadım diyodu.

    1. Sofuoğlu kendi çöplüğünün kralı. Superbike’a gidip ezilmişliği var. Bırak Moto GP’yi Superbike’ta bile kendini gösteremedi. Onu biz gözümüzde büyütüyoruz. Tabi maksat yarışmak ise sponsor seni Moto GP’de yarıştırır ama sonlarda gezersin.

      1. Stoner-Schumacher avatarı
        Stoner-Schumacher

        yanlış anlaşılmasında bn onu hiç büyütmüyom moto2 de aynı motorla marquez liderliğe oynadı kenan sofuoğlu gerilerde sürünüyodu

        1. Ben sana laf atmadım merak etme 😉 Marquez’le olan durumu da senden öğrendim bak mesela

  7. Stoner-Schumacher avatarı
    Stoner-Schumacher

    elinize sağlık Abdullah bey.böyle haberler okuması hem keyifli hem de pist dışında neler olduğu hakkında bilgileniyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir