Hacettepe Üniversitesi’nden Yerli Otomobil Girişimi

Günümüzde bir çok ülkede elektrikli otomobiller aktif olarak kullanılmaya başladı. Ülkemiz bu alanda oldukça yetersiz iken Hacettepe Üniversitesi bir ilke imza attı ve yerli EVT S1’i üretti.

Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te üniversite bünyesindeki mühendisler ve öğretim üyeleri tarafından yapılan üç yıllık bir proje çalışması sonucunda görücüye çıktı. Aracın şasisi yüksek mukavemete sahip, alüminyumdan olup gövdesi ise karbon ve glass fiberden oluşturuldu. Ayrıca otomatik vitesli olup ön ve arka süspansiyonu çift salıncak halinde yapıldı.

Araç 141 beygir gücüne sahip olup ve ağırlığı 1050 kg’a sahiptir. 7,5 saniyede 100 km hıza ulaşabiliyor. Hızlı dolumda 30 dakikada, normal dolumda ise 10 saatte bataryasının tamamını doldurabilen araç, 35 kwh batarya kapasitesiyle yaklaşık 300 kilometre yol alabiliyor.

90 km hız ile yol alırken 100 km’de yalnızca 10 kw/saat enerji tüketiyor ve km başına 4 kuruş güç harcadığını gösteriyor. İstanbul-Ankara arası 90 km sabit bir hızda maliyeti 18 TL civarında olduğu tahmin ediliyor. Araç fiyatının 50 Bin dolar civarında olacağı düşünülüyor.

Son olarak bir şeyler söylemem gerekirse 3 ay önce çıkan bir haberdir. Ve aracın onayı beklenmektedir. Gördüm, eklemek istedim. Çoğu üniversite öğrencilerimizin kendince böylece yeteneklere sahip olduğu açıktır. Hiç bir ülkeden geri kalır yanımız yoktur. Bizlere fırsat sunulduğu halde başaramayacağımız hiç bir şey yoktur. Devletimiz ve ülke teknoloji şirketlerinin gerekli duyarlılığı gösterip göstermeyeceğinin takibindeyim. İnşallah bunun gibi haberleri her sektörde alırız. Gelişmeye ve geliştirmeye ihtiyacımız var.





Yorumlar

“Hacettepe Üniversitesi’nden Yerli Otomobil Girişimi” için 4 yanıt

  1. xtrabitracing avatarı

    Kaynağının ne olduğu çok da önemli olmamakla birlikte umarım bir know-how birikimi olmuştur da devamı gelebilir. Yoksa mega amirin diğer şeyleri gibi çalıntı olacaksa hiç olmasın.

    Örnek isteyenler olabilir, yerli tüfek diye HK416’nın kabzasını değiştirip Mehmetçik diye tanıttıklarında HK lisans vermeyince ‘yerli’ tüfeğimizi üretemedik. Pek meşhur ATAK helikopteri AgustaWestland’ın eskidi diye üretimden kalkan halinin aynısı olduğunu kimse söylemedi sanırım. Yerli otomobil de NEVS’in sadece fabrika ve 9-3 şasi tasarım haklarına sahip olduğu ve yine haklarını değil üretim hakkını vereceği bir projeydi, Tübitak filan hikaye anlayacağınız. Bir de yerli savaş uçağı olayı var ki Amerika parasını ödediğimiz ‘yerli’ F35’leri tamamlayamadığı için henüz göndermedi. O kafayla F16’lar da yerli, çoğu parçasını üretebiliyoruz. Bu liste böyle uzar gider…

    Bunların hepsi imkansız şeyler değiller. Kendimiz zaman içinde yapabiliriz. Yeter ki oy uğruna göstermelik işler yapılacağına gerçekten teknoloji geliştirecek yatırımlar yapılabilsin.

    Daha da sıkılmayan aşağıda Emin Çapa’yı dinleyebilir:
    https://www.youtube.com/watch?v=__yTofXY-Kg

  2. Kesin rakam verememekle beraber aracın 2010 yılı fatura bedeli 475 yada 485.000 TL di hatta o zaman elektrikli araçlarla ilgili vergi düzenlenmesini beklemeden alıp fazla para harcadıkları için büyük sıkıntı olmuştu nereden biliyorum çünkü vergi muafiyet işlemlerini ben yaptım.Mühendis işine gelirsek gider olarak girilmiş faturaların hepsi arşivlerindedir benim sana al bu makbuzu deme gibi bir şansım maalesef yok gider makbuzları benim bulunduğum katta girildiği için bayağı dalga konusu olmuşlardı.

  3. Bu araç yerli değil nedenine gelirsek Hacettepe Üniversitesine kayıtlı Tesla Roadster marka araç sökülerek yapıldı Teslanın parçaları kullanılmadı fakat teknolojisi kopyalandı bu araçda yerli olan tek şey yazılımı. Hatta komik bir mevzusuda var Mühendisler aracı sökmeye çalışırken beceremediler Almanyadan Mühendis geldi tekrar birleştirmek içinde araç parçalarıyla Almanyaya gönderildi bunları nerden bildiğime gelince 2yıl öncesine kadar Teknokentte Mühesebe departmanında çalıştım 500.000TL Teslayı aldılar söküp birleştirmek içinde 5.000.000 TL harcadılar şuan Tesla Teknokentteki müdürlerin elinde oyuncak oldu kafalarına göre kullanıyorlar. Yanlış anlaşılmak istemem yapılan işi küçümsemek gibi bir amacım yok sadece Yerli ifadesi beni rahatsız ediyor o kadar.

    1. [FORJUSTICE]^Last 4 #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Last 4 #ForzaFERRARİ

      Ya araç zaten amerikadaki elektrikli araçlara yazılımı vesaire herşeyi benzer.Sadece Türkiyede Almanyadan mühendis getirme muhabbetlerini bilmiyodum.Kaynağı var mı ?
      Tesla 50-100 bin dolar arasında değişiyor fiyatları.500 bine alıp 5 000 000 alıp harcamaları ne kadar saçma bişey olmuş.
      Söylediklerin gerçekse şaşırmam.Çünkü ne zaman bir şey tasarlasak altından bir cacık çıkıyor.Bizde haberde övdüğümüze değmiyor. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir