2016 Honda Motoru Daha Güçlü Ancak Çok Dayanıksız!

yazar:

kategori:

İspanyol Marca’nın iddiasına göre 2016 Honda motoru selefinden daha güçlü ancak dayanıksız.

McLaren-Honda geçtiğimiz yıl ciddi sorunlar yaşamış ve bunun genel olarak ‘sıfır-beden’ kavramından kaynaklandığı düşünülmüştü.

İngiltere’nin Motor Sport Magazin dergisine göre Yasuhisa Arai, motordaki yeni turbonun 2015’e oranla daha büyük olduğunu ve Mercedes ile aynı boyutta olacağını doğruladı. Ancak sıfır beden kavramı benimsenmeye devam edecek.

Marca’nın haberine göre McLaren Honda yeni motoru başarılı şekilde çalıştırdı ve ilk veriler motorun çok daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Ancak yeni turboda da ciddi dayanıklılık problemleri var.

Ve görünüşe göre yeni motorda hala ısınma sorunu yaşanıyor. Habere göre yeni turbo geçen yıla oranla 20 bin rpm daha düşük devirde çalıştırılmasına karşın ısınma problemleri ortaya çıktı.

Geçen yıl takımın turboyu 120 bin rpm’de kullandığı, şuana kadar ise 100 bin rpm’e çıktığı buna rağmen ısınma problemleri çıktığı iddialar arasında.

Öte yandan yeni McLarne MP4-31’i ilk Fernando Alonso’nun kullanması bekleniyor.


Yorumlar

“2016 Honda Motoru Daha Güçlü Ancak Çok Dayanıksız!” için 34 yanıt

  1. Bazıları sadece f1 teknolojisi konusunda deha değil aynı zamanda da kahin.

    1. Blitzen Benz(Eski Anthrax) avatarı
      Blitzen Benz(Eski Anthrax)

      Görünen köy kılavuz istemez.Perşembenin gelişi çarşambadan belli olur.
      Sakla beygiri arasın Honda.
      :Ö)

  2. vw-tdi-power avatarı

    Sanırım hiçbir McLaren taraftarı Raikkonen’in zamanında aşırı dayanıksız araç yüzünden bıraktığı puanlar gibi bırakılsa üzülmez geçen senenin ardından 😀

    1. O zaman 17.sıradan kalkıp yarış kazanabilecek bir araç vardı.Honda öyle bir motoru rüyasında bile göremez.

      1. Bknz: MP4-4, 16 yarış 15 birincilik..Honda V6 Turbo

        1. 2008’de kaçıp gittiler ama onlar öyle olur mu hiç (!) 🙂

          1. Reno ve Toro Rosso motor değişikliği nedeniyle bir sürü gecikme yaşadılar.Honda motoruna göre tasarlanmış araç Mercedes motoru yaklaşık 70 HP daha güçlü olduğu için şampiyonluğu kazandı.Ferrari motoru ile şampiyon olabilirler miydi?Belki.
            Honda ile yarış bile kazanamazdı.Bunu bildikleri için çekildiler.Tıpkı en geç gelecek yılın sonunda çekilecekleri gibi.Umarım giderken McLaren’ide götürmezler.

            1. McLaren mercedes ile bundan sonra şampiyon olamaz. Mercedes kendi fabrika takımı dışında kimseye iyi motoru vermez. Kırpılmış motoru verecekler. McLaren’in Honda ile anlaşmaktan başka çaresi yoktu.

              1. Eksik olmuş.Mclaren bundan sonra şampiyon olamaz.Yarış kazanması mucizelere bağlı.Umarım tarih şampiyonluk rüyası görürken battı olarak kaydetmez.

              2. Ferrari ve McLaren bu sporun temel taşlarıdır. Onlar giderse Formula 1 diye birşey kalmaz. Parayla lobi oluşturmak ve şikeli 2 şampiyonluk, üzgünüm ki Mercedes gelecekte bunlarla hatırlanacak. FIA ile ortak motor tasarlamak, 1000 km gizli test yapmak ve lastik basınçlarıyla oynamak. Belki de bilmediğimiz daha neler neler vardır.

              3. [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ avatarı
                [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ

                ”Ferrari ve McLaren bu sporun temel taşlarıdır.”

                Klasikleşti artık bu cümle 2016 yılındayız.Biz bunlarla avunurken Mercedes herkesi tokatlıyor.Mclaren bırak en temel taşı artık eski ağırlığı yok gitse bile spor izlenir.

                ”Parayla lobi oluşturmak ve şikeli 2 şampiyonluk, üzgünüm ki Mercedes gelecekte bunlarla hatırlanacak” Biz 2015 yılında çok dile getirdik.Birinizde çıkıp şike yaptı demediniz üstüne Ferrari ile dalga geçildi.Ne oldu şimdi 1 sene sonra artık ağır geliyor rekabetsizlik demi ?

              4. Haklısın da Mercedes nereye kadar böyle gidecek ? Orta sıra takımıydılar ne olduysa en yakın rakibe tur başına 1 saniye fark atıyorlar. Birileri sesini elbet çıkaracaktır.

        2. Geçmişte böyle bir motor üretmemiş demedim ki.Geçmişe mazi denir.
          Tamam kabul ediyorum.Rüyasında görebilir.Hatta görüyor bile.Ama gerçek hayat rüyalardan farklıdır.Umarım tur bindirenler arasına Manor’da katılmaz.

          1. Işine gelmeyince geçmişe mazi derler komiksin.

      2. Çekilmelerinin F1 le alakası yok. Tamamen o günkü dünyadaki ekonomik nedenler. Toyota ve BMW neden çekildiyse onlarda öyle çekildi.

        1. McLaren F1 (TEE) avatarı
          McLaren F1 (TEE)

          Ciddiye almayın şunu ya. Trollün teki. McLaren haberi olsa da dalga geçsem kafasında bir troll. Ciddiye almamak bu zâta verilecek en güzel cevaptır. Bırakın kendi kendine takılsın.

          1. [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ avatarı
            [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ

            Yakışıksız bir yorum olmuş.

          2. McLarenin nesiyle dalga geçicem?Dalga geçilecek hali mi kalmış takımın?
            15 yıl desteklediğim beş yıl da ikinci takımım olan McLaren’in düştüğü duruma bak.Benim en kötü tahminlerimden daha aşağıda. Dahada kötüye gideceğini düşünüyorum.

            1. V12 sana kısaca fotokopici desem yeter.Ama Mclaren’in başına gelen bir komploydu.Şaplaksever ve Bernie hazırladı.
              Bernienin rüşvetten mahkum olduğunu biliyorsun.Ne zaman işine gelmeyen bir durum olsa açıklama yapıyor.2014 yılında red Bull yarış kazanırken böyle bir açıklaması var mıydı?Red Bull çekilmekle tehdit edip motor bulamayınca böyle açıklamalar geldi.Zamanında Fota’yı dağıtmak içinde Ferrari’nin fazla para aldığını ve kurallar üzerinde veto yetkisi olduğunu söylemişti.
              Kötü yönetilen ve hatalı kararlar alan her takım batabilir.
              https://en.wikipedia.org/wiki/Team_Lotus

  3. 100 bin rpm 120 bin rpm doğrumu?
    10 – 12 bin olabilir mi?

    1. Bahsedilen rpm turbonun rpm’i olduğu için doğrudur, motor rpm’i dense tabi ki o kadar yüksek olmaz.

    2. Alonso.ElNano avatarı

      Turbo’daki Rpm’den bahsediyorlar. Motordaki sınır 15 bin Rpm ama bu dayanıklılık mevzusundan dolayı şu an sınırı 12 bin’de tutuyorlar galiba.

      1. İçten Yanmalı Motor’un devir sınırı 15.000’dir,ancak turbo kullanan araçların maksimum verimi atmosferik motorlar gibi devir limitinin sonunda değil de devirin ortalarında vermesi nedeniyle araçlar genelde 12.500 devir gibi vites değiştiriyorlar.Ayrıca 12.500’den sonra vites değiştirmez(vites oranlarına ve motorun gücüne göre değişebilir) ve deviri yükseltmeye devam ederseniz hem yakıt kullanımı artar hem de motor ve yağ ısısı.

        125.000 ise turbo tübini’nn dakikadaki dönüş sınırıdır.

        1. *turbo türbi’ni*

        2. Alonso.ElNano avatarı

          Ben bunu, Fia’nın koyduğu bir kural olarak biliyordum. Yanlış biliyormuşum. Yorumun için teşekkürler dostum. Yorumlarını zevkle okuyoruz. 🙂

          1. Estağfurullah üstat,sağolasın.

            Aslında FIA’nın koyduğu bir kural dayanıklılık ve araçları yavaşlatmak istemesi nedeniyle,işin içine yakıt akış sınırı ve yakıt miktar sınırı da eklenince böyle oldu 😀

            Asıl teşekkürü hak edenler bizlere sabahın 5 i akşamın 11’i demeden bu haberleri ulaştıran TRF1.net ailesi.Hepsine tekrar teşekkür ederiz.

          2. Yani FIA isterse alacağı bir kararla hem içten yanmalı motordaki 15.000 devir sınırını kaldırabilir veya sınırı 17.000 gibi yükseltebilir hem de yakıt akış sınırını kaldırıp yakıt ikmalini de getirebilir.

            Gerçi bu değişiklikler daha önce gündeme geldiğinde motor yapısının buna uygun olmadığını söylemişlerdi ve motorun bazı parçalarının da değişmesi gerektiğini söylemişlerdi,aslında jeton sisteminin kaldırılması bu değişikliklerin yapılması için uygun da bir fırsat ama yapacaklarını zannetmiyorum.

        3. xtrabitracing avatarı

          Aslında kurallarda turbo için dönüş sınırı yok. MGU-H için var. Takımlar da güç kaybı olmasın diye MGU-H motorunu turbo şaftına direk bağladıkları için dolaylı olarak turbo da sınırlanıyor. Bir dişli sistemi olup MGU-H’yi yavaşlatsaydı turbonun daha devirli çalışmasına izin var yani.

          1. Evet haklısın Günay abi,teşekkür ederim bilgi için.
            MGU-H’nin türbine bağlı olması ve MGU-H dönüş hızının 125.000 devir ile sınırlandırılması dolaylı olarak türbin hızını da sınırlamış oluyor.

            Gerçi takımların bir çoğunun dayanıklılık nedeni ile 100.000-110.000 arası devirlerde kullandığı söyleniyordu,belki bunun da istisnası turboya daha çok yük binen Meksika yarışı olabilir.

            Abi önemli olan noktalardan birisi de MGU-H’ten kazanılabilecek ısı/elektrik miktarının sınırlandırılmamış olması.

            http://www.trf1.net/formula1_haberler/38467-2014-formula-1-sezonu-ers-ca%C4%9F%C4%B1.html

            http://www.trf1.net/formula1_haberler/38356-2014-formula-1-turbo-motorlar%C4%B1n%C4%B1-yak%C4%B1ndan-inceleyelim.html

  4. Aman tanrım!Yoksa o beygirleri sahiden mi buldunuz?
    :Ö)

  5. MARLon BROndo avatarı

    marca bence bu bilgileri alonso’nun yakınlarından alıyo.

  6. 14Sulonso (MP4-31) avatarı
    14Sulonso (MP4-31)

    Yeter ki performans alalim. Dayaniklilik cozulur.

  7. İlk sıralarda yarışacak kadar hızlıysa dayanıklılık çokta önemli değil 🙂

  8. Performans olsunda dayanikliligi hallederiz 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir