Catalunya Neden F1’in En İyi Test Pistidir?

Formula 1 takımlarına araçlarını test etmeleri için Barselona’nın Circuit de Catalunya pisti verildi, peki neden yıllardır buraya gelip duruyorlar? Eski F1 pilotu, McLaren ve Ferrari test pilotu Pedro de la Rosa açıklıyor.

Barselona takımların şu an Avrupa’daki favori test pisti konumunda. Piste aşığım. McLaren’dayken bana Barselona Mermisi derlerdi, orada hızlıydım çünkü pistin gün içinde nasıl geliştiğini biliyordum.

İşte takımların her yıl test için buraya gelmelerinin sebepleri.

 

Viraj Kombinasyonları

Burasının iyi bir test pisti olmasının arkasındaki ana neden viraj kombinasyonudur. Hermann Tilke tarafından tasarlanan modern F1 pistleri uzun ve sabit yarıçaplı virajlar içermez. Onlar yavaş, 90 derece veya u dönüşlerinden oluşur.

Barselona ilk olarak motosikletler için tasarlanmış eski bir pist, bu yüzden virajların çoğu uzun şekilde tasarlanmış. Bir virajın içinde o kadar uzun süre kalıyorsunuz ki bu araç dengesini hissetmenize yardımcı oluyor ve daha ayarların daha iyi yapılabilmesine imkan tanıyor.

Pist ayrıca lastikler üzerinde çok yorucu ve bu da lastik tedarikçisi için faydalı. Üçüncü viraj sebebiyle özellikle ön sol lastik üzerinde aşırı bir yük oluyor.

Bir yarışta üçüncü virajda dikkatli etmelisiniz, çünkü orayı tam gaz dönerek saniyenin yüzde beşi kadar bir zaman kazanırsınız, ancak sol ön lastiğinizi çok hızlı bitirirsiniz.

Sıralamalarda üçüncü viraja hiçbir şeyi düşünmeden saldırmalısınız, çünkü lastik ömrünü düşünmek zorunda değilsinizdir.

Burası aldatıcı bir viraj, çünkü ikinci virajın çıkışından sonra asla temiz bir açıdan giremezsiniz. Aero dengesini kurmak için oldukça iyi bir virajdır.

96dd544bcb4d64dc7d2061fb59dab1e01

Pist Gelişimi

Barselona’da rüzgara dikkat etmelisiniz. Sabah 9’dan 11’e kadar hızlı zamanlar yapabilirsiniz, çünkü atmosfer soğuktur ve taze hava size daha iyi yere basma ve biraz daha motor gücü verir. Gün içinde sıcaklık sürekli artar ve rüzgar başlar.

Değişken şartlar, sıcaklıklar, rüzgar seviyesi ve hızı tur zamanlarını etkileyebilir, bu yüzden burası en istikrarlı pistlerden birisi değildir. Sabah hızlı olabilirken öğle arasında yavaşlar. Pisti okumak biraz aldatıcıdır.

Bazen araç öğle zamanlarında daha iyi olur ancak tur zamanlarınız 1 saniye yavaşlar. Her zaman rüzgar hızı ve yönüne dikkat ederim, çünkü bu üçüncü virajınızı mahvedebilir.

Eğer ilk viraj için fren yaparken veya ikinci virajda rüzgar önden veya arkadan esiyorsa bu aracı üzer. Mühendislerimden her zaman rüzgar yönü ve hızı bilgisini istemişimdir.

Burası test için bulunduğum en iyi pist. Çok hassas olmalısınız ve programınızı bilimsel bir şekilde tamamlamalısınız. Günün zamanlaması önemlidir.

Yarış ve sıralamalar genellikle öğleden sonra 2’de yapılır, yani sabah 9 ve 11 arasında harika bir ayara sahip olmanın hiçbir anlamı yoktur çünkü öğleden sonra çok farklı pist koşulları olacaktır. Yani öğleden sonra 2’de öğle arası vermek yerine test yapmak daha iyidir.

656799143d48422341b2f0e2a21b69951

Takımların Bilgisi

Barselona’da o kadar uzun süredir test yapıyoruz ki, takımlar, lastik tedarikçileri ve motor üreticileri pist hakkında çok fazla veri ve referans noktasına sahipler. Hepsi oraya gitmek istiyor çünkü bildiğiniz bir şeye karşı test yapmaktan daha iyi bir şey yoktur.

İspanya’da başka güzel pistler de var, mesela Motorland Aragon’da Le Mans 24 Saat testleri yapılır. Ancak orada F1 için düzgün bir test yapılamaz çünkü takımlar orada karşılaştırma yapabilecek herhangi bir veriye sahip değiller.

Ben her zaman farklı pistlerde veri toplamak istedim, ancak takımlar bugünlerde artık denemeler yapmak istemediklerini, çünkü yıl içinde çok az test günü olduğunu söylüyorlar.

Takımlar Barselona’da o kadar fazla tur attılar ki, tüm pilotlar arasından en fazla 0.1 saniye fark var ve pisti ve şartları iyi okumak fark yaratıyor.

Eğer F1’in patronları test kısıtlamalarını rahatlatmazlarsa ki bu olmayacak gibi görünüyor, bence Barselona F1’in temel test pisti olarak kalacaktır.

04f88a447e7bcc58e42222eeffeac1281

Güzel, İstikrarlı Hava Durumu

Bu kadar az test yapılıyorken havanın güzel olması takımların sezon öncesinde sorunları anlaması için önemlidir. Barselona’da çok az yağmur yağar ve bu da pisti takımlar için çekici hale getirir.

Dört günlük bir test için oraya gittiğinizde en üç gün iyi bir hava olma olasılığı yüzde 90 civarındadır.

Deneyimlerime göre kötü şartlar bir günden daha uzun sürmemiştir, bu yüzden Barselona’nın istikrarlı hava durumu bir diğer artısı.

 

Simülatör Benzerlikleri

Deneyimlerimde birçok takımın çok farklı simülatörlerinde testler yaptım, simülatörlerindeki en iyi test pisti, gerçeğe en yakın olanı, Barselona.

Bu grafiklerin daha iyi olması veya takımın aracı Barselona’da daha iyi simüle etmesi değildir, çünkü her pist aynı süreçten geçiyor.

Bu tamamen pistin viraj yapıları ile ilgili. Orta ve yüksek hızlı virajlarda aracı hissetmek simülatörde bile daha kolaydır ve bu da Barselona’da test yapmanın daha değerli olması anlamına gelir.

069f96ed9b605175e7ade04d914f110f1

Barselona Hatıralarım

Orada test yaparken birçok harika hatırım var. 1999’da Arrows için test yapıyordum, F1’deki ilk yılımdı ve akşam 17:59’da yani testlerin bitmesinden bir dakika önce pit stop antrenmanı yapıyorduk.

Son garajdaydık ve kalkış aldığım an pit alanı çıkışında bariyerin indiğini gördüm. Frenlere asıldım, dört tekerimi de kilitledim ve bariyere çarptım. Kariyerimin en utanç verici aynıydı.

Görevlinin bariyeri tam 6’da neden indirdiğini bilmiyorum. Belki de evine gitmek için acele ediyordu.

Sonra, 2000’de ana düzlükte ilerliyordum ve pit çıkışını geçtiğim an ön kanat kırıldı ve aracın altına girdi. Frenledim, tekerlekleri kilitledim ve ilk virajdaki çakıla sağlandım. 300 metre kadar ön tekerleklerim kilitli gitmiştim. Büyük bir kilitleme ve korkutucu bir andı.

Bir şeye çarpmadım, ancak ön kanat 100 metre sonra kırılsaydı ciddi bir darbe alabilirdim.

Şanslıyım ki Barselona’da asla büyük bir kazam olmadı. Birçok kez pistten çıktım ve küçük kazalar yaptım, ancak bunların çoğu test edilen yeni parçaların kırılmasından kaynaklıydı. Ancak bu yaptığım işin doğası, seans içinde çok fazla parça deneniyor ve dayanıklıkları ölçülüyor.


Yorumlar

“Catalunya Neden F1’in En İyi Test Pistidir?” için 7 yanıt

  1. Orhan Tifosi avatarı

    çok güzel bir yazı. ellerine sağlık. pistlerin inceliklerini öğrenmiş oluyoruz bu sayede

  2. Çok beğenerek okudum yazıyı. Hep merak etmişimdir neden Catalunya diye, yazan arkadaşın eline sağlık.

  3. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Alonso testler sırasında F10 için o virajı tam gaz dönebiliyorum demişti ve en iyi aracım gibi bir ifade kullanmıştı. Nitekim 2010 sezonun aracı beklentileri karşıladı şampiyon olamasa bile oldukça iyi bir araçtı.

    Barcelonaya gelirsek ; genel itibari ile orta ve hızlı virajları ile sol ön kısmı, son sektörü ile arka lastikleri ve çekişi zorlayan bir pist. Takımlar yıllardır burda test yapıyorlar ve burada buldukları ayarları optimize edip sezona uyarlıyorlar. Burada başarılı olan araç her yerde başarılı olur lafı klişe olsa da doğrudur. Çpk teknik bir pist burası

  4. Üçüncü viraj kan alır kan. 🙂 Bu virajı sıkıntısız dönebiliyorsanız Parabolica’yı bile dönersiniz yani. 🙂

  5. Bu biraz kısır döngü gibi. Catalunya’ya testler için gelindikçe toplanan veri artıyor, veri arttıkça takımlar doğruluk payının daha yüksek olmasından ötürü Catalunya’ya gelmek istiyor.

  6. MARLon BROndo avatarı

    ben okumadan tahminde bulunayım ;

    HIZLI VİRAJLAR , UZUN DÜZLÜKLER , SERT VİRAJLAR

    bu pistte her şey olduğu için aracı sonuna kadar zorluyor pist.

  7. Güzel anlatmış, açıklayıcı bir sohbet.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir