FIA, Güvenlik Aracı Kuralına Açıklık Getirmeye Çalışıyor

yazar:

kategori:

Michael Schumacher, güvenlik aracının pite dönmesinin ardından son virajda Fernando Alonso’yu geçmesi nedeniyle 20 sn ceza almıştı.

Kural kitapçığında yer alan 40.13 maddesine göre yarışın güvenlik aracı arkasında tamamlanması halinde sürücüler pozisyonlarını korumak zorundalar ve güvenlik aracı pite dönse bile yarış güvenlik aracının arkasında tamamlanmış olarak kabul ediliyor.

Ancak güvenlik aracının pite girmesinin ardından yeşil bayrakların sallanması durumu biraz karıştırıyor.

FIA bu kural açığının farkında olduğunu ve değişiklik yapılacağını belirtti.

“2010 Formula 1 Şampiyonası’nın Monaco yarışının son turunda fark edilen sorun, güvenlik aracının arkasında geçiş olmayacağı kuralında eksiklik olduğunu gösterdi.”

“Son turda güvenlik aracı olduğunda araçların uyması gerektiği kurallara düzenleme getirilmesi gerekiyor.”

“Bu düzenlemeler, Monaco GP’de yaşananların gelecekte yaşanmasını engelleyecek.”

“Formula 1 Komisyonu, F1 Sportif Çalışma Grubu’nun önerisiyle kurallarda değişikliğe gidecek. Bu düzenlemeler 23 Haziran’da Cenevre’de Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından incelenecek.”


Yorumlar

  1. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    kuralları hep muğlak bırakmak lazım.

    ferrari ye uyan şekilde yorumlanabilecek şekilde bırakılmalı.

    eğer ferrri kuralı esnetirse makul, ferrariye karşı esnetilirse zinhar olmalı.

  2. ben geçen haftadan beri yoruldum aynı şeyleri söylemekden bir mercedes taraftarı olarak değil objektif bakan biri olarakda haksızlıktan bahsettim.Fia nın pitten geçme cezaları temyize kabul edilmiyor.Mercedes de olayı uzatmak istemedi daha fazla ama sevindirici olan Schumacher daha da hırslanacak ve kendisiyle alay edenlere kanıtlayacaktır.

  3. Arkadaşlar Serhan konusunda haklılar. Daha ilk günden onun yorumunun eksik ve hatalı olduğunu ifade etmiştim. Onu delil olarak gösterenler zaten Serhan'dan bilgi olarak daha geride olanlar. İnanın aramızda ondan daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlar var. Onun şuanki imkanları tabiki çok güzel.
    Zaten ülkemizdeki teknik ve güncel manada daha iyi olanlar onun yarış anlatımına değil yarışa odaklanıyorlar. AAçıkçası sunuculuğu bana hitap etmiyor ama verdiği teknik bilgileri ve haberleri ülkemiz için faydalı buluyorum. Zaten ülkemiz seviyesindeki ülkeler için akıcı ve heyecanlı anlatım ile teknik bilgiyi birleştirebilen sunucu, yorumcu çok az veya yok. Elimizdeki bu malesef. Şuan ona ihtiyacımız var. Ben yinede herşeyiyle Serhan'ı seviyorum.

  4. serhan acarı gözünde büyütenler hata yapıyorlar. tamam f1i o sunuyor bir çok şeyi biliyor ama beni yeterince bilgilendiremiyor. birçok şeyi kaçırıyor fln. schumacher e verilen ceza kesin bir şekilde hatalıdır işte bunun kanıtı yukarıda yazmaktadır!!!

  5. massathebest arkadasim yazmak istediklerimi aynen yazmissin, sonuna kadar katiliyorum, tesekkurler 🙂 Serhan Acar konusu biraz farkli, Serhan sadece isiklari kastetti, isiklar izleyiciler icin esas olan hakemler tarafindan sallanan bayraklardir dedi, ama oda bir konuyu atlamis ki hakemlerde sari degil yesil bayrak salliyordu 🙂 Neyse Serhan Acar yanilmis olabilir insanlik hali ama onu bir yanilgisi ile karalamayalim hemen, adam F1 dunyasinin en iyilerinden biri kesinlikle..

  6. FIA bu kural açığının farkında olduğunu ve değişiklik yapılacağını belirtti.

    "2010 Formula 1 Şampiyonası'nın Monaco yarışının son turunda fark edilen sorun, güvenlik aracının arkasında geçiş olmayacağı kuralında eksiklik olduğunu gösterdi."

    "Formula 1 Komisyonu, F1 Sportif Çalışma Grubu'nun önerisiyle kurallarda değişikliğe gidecek.

    "Son turda güvenlik aracı olduğunda araçların uyması gerektiği kurallara düzenleme getirilmesi gerekiyor."

    fia her şeyi söylemiş; bir tek esas söylemesi gereken şeyi söyleyememiş:

    "biz gerçekten angutuz. bu yarışı elimize yüzümüze ulaştırdık. bizim saçmalamamızdan dolayı olan schumacher'e oldu ve kabak başına patladı. özür dileriz."

    kural açık, kural açık diye schumacher'e yüklenenler, umarım fia'nın yaptığı eşekliği nasıl fark ettiğini de okumuilardır umarım.

    bir sözüm de serhan acar'a;

    çok biliyordun, "o bayraklar ve ışıklar
    bağlayıcı değil, tv başındakiler için sallanıyor" diye.. demek ki, o kadar da "başı boş" sallanmıyormuş değil mi?

  7. ersin gültekin avatarı
    ersin gültekin

    inanın fanatik bir schumi ci olarak arkadaşlar, bu adaletsiz sonuçtan çıkardığım tek tesellim, schumi nin bu tip durumlardan kendine kıvılcım almasıdır.hırs yapar, o anki şartların tanıdığı limitlerden daha yüksek bi performansa yükselir bi anda. umarım, umarım bu yine olacak ve türkiye de daha atak daha savaşçı limtleri aşmaya çalışan bi schumi izleyeceğiz.inşallah düşündüğüm ve beklediğim gibi olur ne diyeyim…

  8. Bildiğim kadarıyla f1'de yer geri verme gibi birşey yok. 4 çeşit ceza var.

    1-Kınama
    2-Pitten geçme cezası
    3-On saniye dur kalk cezası
    4-İhraç

    Burda da pitten geçme cezasını uyguladılar, zaman kalmadığı için pitte kaybedeceği zamanı derecesine eklediler. Kurallarda "yerini geri verelim" tarzı birşey yok. Ya Schumacher 6. olacak ya da ceza gelecek. Başka çözüm yok.

  9. fernando alonso avatarı
    fernando alonso

    ceza kesinlikle çok sacma !! schumiye 7.lik pozisyonu geri verilmeli adalet saglanmalı !!

  10. Ahmet DEMİR avatarı

    ersin gültekin kardeşime aynen katılıyorum.Kurallarda boşluk var bu boşluktan shuminin aleyhine karar çıkıyor.Saçma.En azından shumiyi 7. saymaları gerekyor..

  11. forever-Mclaren   avatarı
    forever-Mclaren

    eğer bir kuralda eksiklik varsa o kural tam işlevsel değildir. eğer öyleysede eksik olan bir şeyle karmaşayıda ortadan kaldıramazsınız. şuan o kural veya uygulanabilinirliği sorgulanıyorsa , o kuraldan yola çıkılarak verilen cezada doğru hüküm sayılmaz. adaletlide olmaz. sonuç olarak verilen ceza adil değildir…

  12. F-1 Tarih: 18.05.2010 16:59:23
    "Eminim geçmiş dönemlerde olduğu gibi FİA yeni bir kural çıkaracak ve bu açığı bir şekilde kapatmak isteyecektir. Giden schuminin puanları oldu."

    Ben demiştim demeyi hiç sevmem ama ben demiştim.

  13. mert merter avatarı

    ARKADASLAR
    summi aptal bir pilot deyil tecrübe desen ALAYINA on basar kurnazlik vs vs hepsi mevcut yani,gelelim meseleye summi kuarlari bilmiyomu biliyo oda biliyodu bu kuralda bosluk oldugunu ve gecti amam Ferari sikayetci olunca FIA Tabiki buna boyun eymek zorunda kaldiki burada ip kopuyor ,
    Dün yazmistim MercedesGP madem dava acacak im diye cikti acacakiti ki bu boylukdan yararlanan summi sucdan temiz ciksin TEK suclu var oda FIA…….

  14. Demek ki Schumi suclu degilmis. raikkonen_the_best_of_f1 ve ersin gültekini cok hakli buldum,bende onlara katiliyorum.

  15. ahmet karlı avatarı

    Ersin kardeşim e hak veriyorum. Bu kuralda bu şekilde karar vermek gerekirdi.

  16. mclaren_mercedes avatarı
    mclaren_mercedes

    üzücü bir durum ama sadece sporla sınırlı kalmıyor adalet sistemindeki boşluklar. kanunlar ya da kurallar tek başına sınırları belirlemede yetersiz kalıyor. çünkü insanlar pratikte bir olayı yaşamadan teorik olarak olayı her yönüyle değerlendirmede yetersiz.

    normal hayatta da kanunların yetmediği yerde yorum devreye girer. hukuk sadece yazılı metinden ibaret değildir. sonuçta o davada bir karar vermek zorundasınız. bunu mümkün olan en adil şekilde vermelisiniz. çünkü verdiğiniz karar gelecek davalarda emsal teşkil edecektir.

    evet, yeşil bayrakların sallanması sorun. ancak orada yeşil bayraklar sallanıyordu diye kuralı bir defalığına esnetmeniz, gelecek sefer başkaları için de bu kuralı esnetmek zorunda olduğunuz anlamına gelir.

  17. Açık ve net bir şey var ki o da: Schumacher boşuna cezaya çarptırıldı.

  18. Hukuk böyle bir şey. Kuralın yetmediğini farketmek için olayı pratiğe dökmek gerekiyor.

  19. ersin gültekin avatarı
    ersin gültekin

    fia kural boşluğu olduğunu kabul ederek schumi ye nasıl ceza verebiliyor anlaşılır gibi değil!!!o zaman adam gibi çıkıp kuralımızla uygulamamız çelişiyor ceza yok ama atakta kazanılan pozisyonda geçersizdir desinler!! mantıklı olan bu değilmidir!!!

  20. raikkonen_the_best_of_f1 avatarı
    raikkonen_the_best_of_f1

    illa birinin başının yanması mı gerek düzenleme yapılması için..!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir