Analiz: Honda’nın Formula 1 Yönetimindeki Değişimi Ne Tetikledi?

McLaren-Honda birlikteliğindeki ani yönetici değişimini motorsport.com’dan Jonathan Noble değerlendirdi.

Formula 1 padoğu Salı sabahı Honda’nın yönetim kadrosunun yaşadığı beklenmedik değişiklik karşısında şaşkın.

Formula 1 departmanının başındaki isim Yasuhisa Arai’nin zorunlu emekliliği, Honda’nın Tokyo’daki yönetim kurulu toplantısından sonra ortaya çıktı. Görevini 1 Mart itibariyle Yusuke Hasegawa’ya devredecek olan Arai, yine de bir süre Hasegawa ile birlikte çalışacak.

Bu ikilinin haricinde, Honda’nın Tokyo’daki global dev yapısı içinde daha üst pozisyonlarında da Formula 1 programını güçlendirmek için değişiklikler yapıldı.
Honda’nın zor geçen 2015 yılının ardından personel değişiklikleri olması sürpriz olmazken, asıl sürpriz bu kararın zamanlamasıydı.

Tek bir test gününün ve Honda’nın rekabetçiliği hakkındaki yaygın ve yoğun spekülasyonların ardından bu iki olayın arasında bağlantı kurulması belki de kaçınılmazdı.

Ancak, Arai bizzat motorsport.com ile yaptığı röportajda kendisini, değişimin arkasındaki asıl nedenin yıllar önce değiştirilemez bir kurala bağlı olduğunu ve olaylarla bağlantısının olmadığını söylerek açıkladı.

Beygir Gücü İle Alakalı Değil

Aslında Arai’nin ayrılması kaçınılmaz bir olaydan ötürü oldu. Honda’nın şirket politikası olan 60 yaşına geldiğinde herkes gibi Arai’nin de takımdan ayrılması sürpriz haberin nedeniydi.

“Ayrılmamın motor, beygir gücü veya performans ile alakası yok. Değiştiremeyeceğim yaşımdan dolayı ayrılıyorum.” diyerek kendini açıklayan Arai sözlerine,

“58 yaşındaydım, şu an 59 yaşındayım ve senenin ilerleyen zamanlarında 60 yaşında olacağım. Bu normal bir kuruluş içi değişim.” şeklinde devam etti.

“Normalde Japon şirketlerin bir emeklilik yaşı vardır, Honda’da bu yaş 60. Yakında 60 yaşında olacağım, bu nedenle asamı başka birine devretmem lazım. Basit şirket politikası.”

“Genel yönetimdeki ve yönetim kurulu toplantımızdaki insanlar bu değişimin gerçekleştirileceği en iyi zaman hakkında tartışıyorlardı. Sonuç olarak 2015 yarış sezonu sonunda, organizasyonu değiştirmeye karar verdik.”

“Ben de bu hususta Hasegawa-san ile görüşüp takımda yeni bir role geçmek isteyip istemediğini sordum. Onun bu pozisyonu almasıyla ben de yeni görevime geçeceğim. Bir nevi şirket danışmanı olarak.”

Honda personelinde bu tarz değişimler genellikle 1 Nisan’da yapılmakta. Ancak Formula 1 sezonunun Mart ayında başlaması nedeniyle değişiklik için bu tarihin beklenmesi mantıksızdı.

Devir Teslim

Arai Formula 1 projesinden öylece yürüyüp gitmiyor, 1 Mart’a kadar kurulda kalarak Hasegawa’ya yardımcı olacak. Buna yarışlara katılmak da dâhil. Konu hakkında Arai,

“Formula 1 topluluğunda bu oldukça karmaşık bir durum. Bu yüzden bir süre daha takipte kalıp onun iş yükünü takip edeceğim, tabii ki onun arkasında kalarak.” dedi.

Taze Odak

Hasegawa Formula 1’e yabancı değil. 2008 yılında Honda Formula 1 takımının mühendislik direktörüydü, yani bu işin çekirdeğinden gelen birisi.

Bu pozisyonda kendisini tek aday yapan ve Honda’dan ilerlemek için erken yeşil ışık almasını sağlayan da bu deneyimiydi. Hasegawa,

“Deneyimimden dolayı Arai-san işini benim devam ettirmemi istedi.” dedi.

Hasegawa, Honda’nın şirket içi işlerde yardım için Yoshiyuki Matsumoto’yu Formula 1 projesine denetim direktörü olarak atamasıyla, takım garajında yapılması gerekenlere daha iyi odaklanabilme imkânı yakalayacak.

“Daha önce yönetim kurulumuzda böyle bir iş yoktu, bu da Honda’nın McLaren Honda F1 takımına karşı adanmışlığını gösteriyor ve bu iyi bir şey.” diyerek durumu açıkladı.

Ama şimdilik, Hasegawa hâlâ öğrenme aşamasında ve Arai de Formula 1’in beklentileri ve zorlukları karşısında onu hızlandırmak için takımda danışman olarak kalıyor.

Hasegawa kendisine Honda’nın Formula 1 projesinin durumu hakkında fikri sorulduğunda,

“Takıma daha yeni katıldım, yani şimdiki pozisyonumuzu veya kapasitemizi değerlendiremiyorum.” dedi.

“Ama kesinlikle kışın sezon arasında geliştik. Aşırı iyimser olamam, ama geçen seneye göre kesinlikle geliştik ve gelişmeye devam edeceğiz.”

Henüz İstenilen Noktaya Varmadık

Honda’nın bu sezon öncesi durumuyla, aracı birkaç turdan daha fazla çalıştırmaya çalıştıkları geçen sezon önceki durumu arasında dünyalar kadar fark var.

Her ne kadar ilerlemeye dair cesaret verici gelişmeler görünse de bir şey kesin. O da Japon üreticinin şimdilik elinde Mercedes’i yenecek bir motor yok.

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında güzel ve harika ilerleme kaydettiklerini söyleyen Arai

“Geçen sene Jerez’de yalnızca 7 tur attık, buna karşın dün 84 tur attık. Bu dramatik bir gelişimdir.” diye sözlerine devam etti.

“Ama bu hâlâ yeterli değil. Hedefimizde Mercedes var. Bizden hâlâ çok öndeler ve onları yakalamak için performans geliştirme konusunda daha çok çalışmalıyız.”

Ayrıca Arai, Button’ın açılış günü hakkındaki cesaret verici söylemlerini doğru bağlama sokma konusunda dikkatli.

“Geçen yıl testler çok kötüydü. Belki de o, geçen senenin ve bu senenin ilk test günlerini kıyasladı ve evet; bu çok büyük bir gelişimdi. Ama gelişim hâlâ en baştaki takımları yakalamak için yeterli değil. Bu yüzden daha fazlasına ihtiyacımız var.”

Honda’nın 2016 motor düzeni -elden geçirilmiş turbo ve kompresör boyutları dâhil olmak üzere- temel anlamda hazır, ve önümüzdeki iki hafta yeni parça ve fikirlerin peş peşe test edilmesi için büyük önem taşıyor.
Taraftarların bekleyebileceği bir diğer değişimse, geçen sene McLaren ve Honda’nın absürd beklentilerinden dolayı ağızlarının yanmasına karşılık bu sene sonuçlarla ilgili cesur tahminlerin olmayacağı.
Yasuhisa Arai sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Geçen sene takımı cesaretlendirmek için oldukça büyük bir hedef koydum çünkü geçen sene testlerden Abu Dhabi’ye kadar ilginç bir sezondu.”

“Mücadele ruhumuzu uyanık tutmalıydım ve ekibi cesaretlendirmek için bazı büyük hedefler koydum. Bu sene üstteki takımlarla farkı ve onları yakalamak için ne yapmamız gerektiğini anladık.”

“Artık herhangi bir hedefimiz yok. Daha gerçekçi davranıyoruz.”


Yorumlar

“Analiz: Honda’nın Formula 1 Yönetimindeki Değişimi Ne Tetikledi?” için 16 yanıt

  1. bu yaştan emeklilik bahanesi bana hiç inandırıcı gelmedi. bir takım 2 sene sonra emekli olacak adamı böyle büyük bir f1 projesine niye koyar ki? Ya insanların gözüne baka baka yalan söylüyorlar, ya da proje başlarken ellerindeki en iyi adam 2 sene sonra emeklilik olacak Arai’ymiş. Allah Honda fanlarına sabır versin, başka birşey demiyorum.

  2. Cok iyi is cikarirlarsa kurallarin degisecegi 2017 de kafaya oynarlar yoksa bir naska pug.faciasi daha yasanir ki sonra macca kendini nasil toplar bilmem.
    Bu yil ancak aktarilacak bir sey bulurlarmi bilmem ancak geliri arttirsinlar ve williamsa yetismeleri ahyati derecede onemli ki cok zor.Yani durum vahim.

  3. Ben bir çekişme olacağını sanmıyorum,adamlar geçen yılki dominant gelişim alanı fazla kalmadığı söylenen aracı dahada geliştirerek rekabeti ilk yarıştan bitirecekler gibi geliyor,umarım yanılırım.

  4. parental advisory explicit content (spä2000) avatarı
    parental advisory explicit content (spä2000)

    Artık HERHANGİ bir hedefimiz yok. Daha gerçekçi davranıyoruz.

  5. İyi hoşta nehir geçerken at degistirmek ne kadar doğru ?

    1. saidertuğrul avatarı

      Dereyi geçerken At değiştirilmez diye biliyordum ben ama neyse… 🙂

      1. Abi hondanin derelik bir durumu kalmadi nehirdeyiz resmen 😀

        1. Blitzen Benz avatarı

          Nehir gecerken atla birlikte bogulmak.
          :@)

        2. saidertuğrul avatarı

          Siz Okyanus’ta Geziyorsunuz… 😀

          1. Tsunami olarak geri donucez abi dikkat edin 😀

            1. saidertuğrul avatarı

              😀 😀 😀

  6. nedense üzüldüm adama çok dramatik konuşmuş

  7. Fernando’nu reklam pastasından aldığı pay dahi içinde bulunulan sıkıntıyı gideremiyor. Şu Ferrari -Mercedes çekişmesinin içine maalesef McLaren giremiyor.

    1. vw-tdi-power avatarı

      Bu tabii ki zaman alacaktır. Ancak genel görüş McLaren’ın geçen senenin aksine açıklamalarında oldukça tutucu davrandığı. Herkesin gözünde McLaren en azından orta sıra takımlarıyla rahatça mücadele edebilecek durumda.

      Bir senede mucize yaratılması beklenemez hem. Yavaş yavaş durum toplanacaktır.

    2. Ferrari – Mercedes çekişmesi? Hep Mercedes in şampiyon olduğu çekilme mi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir