Türkiye GP – Renault Teknik Ön İzlemesi

yazar:

kategori:

Virajlar içerisinde 8. viraj, kısa geçmişine rağmen kendi ismini oluşturmayı başardı. 260 km/sa hızla geçilen bu viraj, dikkat edilmesi gereken bazı küçük tümseklere, pilotların boyun kaslarını zorlayan aşırı G kuvvetine sahip. Bu virajdan maksimumu çıkarmak aracın ayarlarına ve pilot yeteneklerine bağlı.

8. viraj 3 apexli olarak kabul edilse de genelde pilotlar sanki 2 apex varmış gibi virajı dönüyorlar. Her virajda olduğu gibi mühendisler virajı 3 bölümde düşünerek ayarları ona göre yapıyor: viraj girişi, viraj ortası ve çıkışı. Tek fark ise bu virajın sezonun en uzun virajı olması. Viraj girişinden çıkışına kadar yaklaşık 8 sn geçiyor ve araç 600 metre boyunca yaklaşık 270 km/sa hızlı ilerliyor.

Bu ortalama 8 sn içerisinde pilotlar 4.3 gibi büyük G kuvvetine maruz kalıyorlar ve bu 5.2’ye kadar çıkabiliyor. Bu güç pilotların boyunları üzerinde çok zorlayıcı olacağı için bu hafta sonu İstanbul’da pilotların kasklarında bu durumu minimuma indirgemek için çalışmalar olacak.

Ayarlar bakımından araçları yüksek hızlı virajlarda piste yapışık tutmak için ön kanat ile aracın dengesini iyileştirmek gerekecek. Diğer önemli unsur ise sürüş yüksekliği. 8. virajda bazı tümsek noktalar olduğu için aracın buralarda yere sürtünmesini engellemek için sürüş yüksekliğine dikkat etmek gerekiyor.

Yarışın başlarında 8. virajı dönmek zor olacak ancak araçların yakıt yükleri hafifledikçe pilotlar daha hızlı dönmeye başlayacaklar ve yarışın son bölümlerinde lastiklerin aşınma durumuna göre tam hızla geçebilirler.

8. viraj geleneksel olarak lastikler üzerinde, özellikle sağ ön lastikte, zorlayıcı oldu çünkü her tur sağ ön teker üzerine aşırı yük biniyor.

Bu bakımdan lastikleri de tam anlamıyla anlamak, bu pistte büyük önem taşıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir