Analiz: Mercedes’in Rakipleri Neden Korkmalı?

yazar:

kategori:

Mercedes 2016 Formula 1 testlerinin ilk haftasını hızını saklayarak ve inanılmaz dayanıklı turlar atarak geçirdi. Autosport’tan Ian Parkes rakiplerin gerçekten korkması gerektiğini düşünüyor.

Korkun. Çok Korkun.

Mercedes’in testlerdeki dayanıklılığı ve verimliliği Formula 1’e kısa, basit bir şekilde uyarı niteliğinde.

F1’deki iki yıllık baskınlıklarından sonra kuralların da aynı kalması ile birlikte Mercedes’i sadece gurur yıkabilirmiş gibi görünüyor.

Kanıtlar hazır, Lewis Hamilton ve Nico Rosberg F1’in kendisini kanıtlamış test pistinde tur üzerine tur attılar ve Mercedes’in rahat davrandığını gösteren en ufak bir şey yok.

İstatistikler yalan söylemez, geçtiğimiz günlerde olanlar Mercedes’in rakiplerinin, özellikle de Ferrari’nin gözünü açmalı. İtalyan takım testlere Alman üreticinin baskınlığını yıkma umuduyla gelmişti.

1456428421Mercedes aracının kesinlikle dayanıklı olduğundan emin olmak için dört günlük testi yumuşak lastiklerin hiçbirini kullanmadan tamamladı.

Pazar sabahı pist ıslak olduğu için kullanılan geçiş lastiklerini saymazsak takım tüm testleri orta sertlikteki hamurla tamamladı.

Garajda hissedilen şey Hamilton ve Rosberg’in rakiplerini ciddiye aldıklarının endişesiydi.

Toplamda 3140 kilometre yol kat ettiler ve bu da bu pistte 11 yarış mesafesi demek oluyor.

Karşılaştırma yapabilmek için; Mercedes geçtiğimiz sezonun 12 test gününün toplamında 6120 kilometre yol kat etmişti.

Bu da ilk test haftası sonunda planladıklarının yarısından fazlasına ulaştıklarını ve programlarına göre hareket ettiklerini gösteriyor.

Takımdan Paddy Lowe ilk günün sonunda şöyle demişti: “Aynı işi daha kısa sürede yapmaya çalışıyoruz.”

“Geçtiğimiz yılın testlerinde yaptığımız yol kadarını bu sefer de yapmamız gerekiyor. Ancak aynı zamanda aynı öğrenme sürecinden de geçmeliyiz.”

Mercedes bunu yaptı, ancak F1 W07’nin yumuşak hamurlar ile gerçekten iyi olup olmayacağını da görmemiz gerekiyor.

1456428510Rosberg’in söylediği üzere Mercedes kesinlikle bir bekle-ve-gör oyunu oynuyor.

“Henüz tüm kartlarımızı göstermedik. Kendimizi saklıyoruz, araç hızlı. Rakipler de hızlı görünüyor ve ne kadar hızlı olduğumuzu kimse bilmiyor, ancak biz kendimize güveniyoruz.”

Bu aslında bir canavarı serbest bırakmak için beklemek gibi.

Hamilton Çarşamba günü sürüşünden sonra aracın hızını görmek için sabırsızlandığını söylemişti.

“Daha fazla lastiğimizin olacağı ve süper yumuşak ve ultra yumuşak lastikleri kullanacağımız günü iple çekiyorum. Aracın performansını ortaya koyabilir ve neler yapabileceğini görebiliriz.”

“Bunlar aslında daha tercih edeceğim test günleridir, aracın nasıl olduğunu anladığınız ve bazı ayar değişiklikleri yaptığınız zamanlar daha iyidir. Ancak pistte turlayıp durduğunuzda bu daha az eğlencelidir.”

Hamilton bu haftaki görevini Perşembe sabahı 99 tur atarak tamamladı ve bu da neredeyse 1600 kilometre demek.

1456428550Ancak İngiliz pilot endişe etse de savaşın yarısı dayanıklılık sayesinde kazanılmış durumda.

Hamilton önümüzdeki hafta Mercedes’in savaşın diğer yarısını da kazanıp kazanamayacağını görecek.

Ancak yine de Mercedes’in tüm elini göstermesini beklemeyin. Bunun yerine belki birkaç kartını ortaya koyarak ufak gösteriler yapacaktır.

Şimdilik Mercedes ciddi bir adım attığının tüm işaretlerini gösteriyor. Artık görülmemiş neyin kaldığını bekliyoruz.

İki yılda dört şampiyonluk kazandıktan sonra üçüncü için olan açlık daha büyük bir safhada ve Lowe takımın iki fabrikasında yapılan çalışmaları anlatırken bunun altını çizmişti.

“Perde arkasında çıtayı yükseltmek için çok fazla çalışıyoruz, her bir bileşenin piste getirildiğinde tasarlandığı gibi çalışacağından emin olmak için mücadele ediyoruz.”

“Bu her yıl daha da ileriye götürdüğümüz bir süreç ve Formula 1’deki araçların genel olarak yıldan yıla daha rekabetçi bir hale geldiğini görebilirsiniz.”

1456428588“Bu daha iyi mühendisliğin sonucu ve bunda herkese liderlik etmek istiyoruz.”

Kurallar geçmiş yıla göre çok az değişti ve Mercedes yine ringde olacaktır ve karşısında Ferrari ve Williams’ın büyük yeniliklerle farkı kapatabilecekleri çok az alan var.

Diğer taraftan da mükemmelliğe yaklaştığınızı hissettiğinizde her zaman performans sınırlanması ihtimali vardır ve bu da Mercedes’i saldırıya açık hale getirebilir.

Bu takım patronu Toto Wolff’ün endişesi, ancak takımının Mercedes’i önde tutabilmek için her şeyi yapacağından şüphesi yok.

“Kış arasındaki öncelikler güç ünitesi ve şasiden daha fazla performans çıkarmak ve birbirlerine daha iyi uymaları üzerindeydi.”

“Çünkü kuralların sabit olması bunu daha zor bir hale getiriyor, eğim azalıyor ancak bu da organizasyonun normal bir mücadelesi. Her zaman son performans parçacığını bulmak zorundayız.”

Mercedes bu hafta Barselona’da aracın el değmedik yerinin kalmadığını gösterdi ve son iki günde parçalar ekleyerek de artık performans ve ayarlar üzerine çalışmaya başlayacaklarının işaretlerini verdi.

1456428643Ferrari’nin çalışması ise bunun tam tersiydi, Kimi Raikkonen Perşembe günkü sürüşünün ardından “çok fazla ayar çalışması yaptığını” söylemişti.

Uyarı işaretleri açık, ancak son sözü Hamilton veya Rosberg’in yerinde olmak için can atanlar için söylüyoruz.

Mercedes’in rahat davranmasını beklemek saçma olur, şimdilik öyle görünseler ve hızlarını saklasalar da araçlarının tam olarak neler yapabileceğini biliyorlar.

Dışardan bakarak rakip bir aracın gerçekten neler yapabileceğini Fernando Alonso bize söyleyebilir.

Soru basitti, McLaren bu yıl kazanabilecek miydi? Ancak iki dünya şampiyonu sözü Mercedes’e getirdi.

“Evet demek isterdim, ancak Mercedes’in baskınlığı henüz bitmedi. Çok, çok güçlüler ve testlerde bazı ilginç günler geçirdiler.”

“Bu kadar tur atmakla birlikte artık bir şeyleri gerçekten açıklığa kavuşturursunuz ve üzerine potansiyel ekleyerek her zamankinden daha hızlı olabilirsiniz, belki ilk iki yıldan bile daha iyi olabilirler.”

Artık rakip olmak gerekiyor, yani, korkma zamanı.XPB_6ecef5c8f03d093133220af2178b00e2-4


Yorumlar

“Analiz: Mercedes’in Rakipleri Neden Korkmalı?” için 29 yanıt

  1. [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ

    http://www.tv8.com.tr/sayfa-izleyici-temsilcisi Beyler buradan herkes TV8’e mesaj yollasın F1’i sizin kanalınızda görmek istiyoruz yardımcı olun diye.Hadi hepinizi göreyim herkes bir iki mesaj yollasın.

    1. Ben TrtSpor ve NtvSpor’a yollamıştım. Tv8’de yarışmalar falan var Acun yarış izletmez bize 🙂

    2. Keşke olsa öyle bir şey ama Tv8’de F1 hayal gibi bir şey maalesef. Sırf kendi arkadaşlarımdan en az 20-30 tane Nba’i devamlı takip eden ve 1-2 haftada bir sabahlara kadar oturup izleyen kişi var ama formula 1 izleyen tek kişi benim ve bu da bence aradaki farkı gösterir 😀

      Zaten acunn Nba’i adeta joker olarak aldı sabahın köründe işte benim stilim tekrarı vereceğime Nba koyarım belli bi kitleyi çekerim en azından dedi bence ama Formula 1 Nba gibi bir kitleye, acun da sırf bu kadar kitle için formula 1’e verilecek paraya sahip değildir. Ha tabii yine alabilir sonuçta acun bu ama işte zor

  2. Gelişimin kısıtlı kuralların aynı olduğu bir yılda Mercedes in yenileceğini düşünmenin hayalcilik olacağını F1i takip eden herkes tahmin ediyordur.Bu yılda sıkıcı bir sezon olur.

  3. Bu sene lastik seçimleri takıma ait olacağından farklı şeyler görebiliriz. Mercedes’in testlerde sadece Medium lastiklerle aracını kullanması buna yönelik olabilir. Allison’un lastikleri daha az yiyen araçlar tasarladığı biliniyor ve Ferrari de buna göre şansını kendini haftasonunun bir tık yumuşak lastiğiyle deneyebilir.

  4. kimse sunu sormuyor evet mercedesin guc sakladığı bir gerçek ama ya ferraride saklıyorsa ?

    1. Ow yah! Bro, fragmanlar gibi konuştun. İçimde bir şeyler kıpraştı.

  5. vay bee; korku tüneline girdim çıktım. uuffff!

  6. Aynı anda hem aerodinamik hem de motor kuralları değişmediği sürece Mercedes’i bırakın yenmeyi, dominantlığını bile kıramaz hiç bir takım. Kaldı ki uzun süre de bu motorlar değişmeyeceği için daha çok Mercedes şampiyonluğu izleyeceğiz. Tabi ki birde Hamilton var, o da tarihin en başarılı pilotu olma yolunda ilerliyor…

    1. merso bu sene çok sıkıntı çekecek bu testlerden de belli. seneye şampiyon olması ise imkansız. seneye ya mcl ya ferrari. Bu sene de ferrarinin şampiyonluk şansı var. dominasyon kesinlikle bitti. şampiyonluğu ferrari ne kadar zorlayabilecek şu anki sor bu.

      1. Blitzen Benz avatarı

        Motor simdiden 1000 Hpye yakin guc uretiyor.Mercedese gelisim yasagi gelse bile Honda seneye bu rakami bulamaz.2014.motoru ile bile yarissa Hondayi gecer.Adamlarin motoru biraz gidince su koyveriyor.

      2. Hocam al bi snikers ye diyesim geldi sana ya 😀 bende alonsocuyum ama hayaller paris hayatlar sirnak 😀

  7. Mercedes bana gore ferrariyi psikolojik baskı altına almaya çalışıyor. Hataya zorlamak için.yok daha elimizde kartlar var falan filan 😀 Bence Ferrari orta sert lastiklerde 0.3 geride olabilir ancak yumusaklarda 0.1-0.2 hızlı olacağını ddüşünüyorum.

    1. Blitzen Benz avatarı

      Bence Ferrari yasadiklari sikintiyi gizlemek icin sikisinca ultrasoft ile besttime yapip goz boyamaya calisiyor.Mediumla yaptiklari dereceler cok iyi degil.Hele birde bis depo ile yapildi ise.
      Gecen yilda Sauber ucuyordu.Sezona baslarken testlerde actiklari motoru gene normale dondurecekler.Bir motori dort yaristan fazla kullanmaniz gerekiyor cunku.Sonra da guncelleme yakinda geliyor diye taraftarlara umut asilayacaklar.

  8. Diğerleri 200 tur hedefleyip 75’te mi kaldılar da korkmalılar? Fazla tur atılmış olması korku sebebi değil. Kaç takım dayanıklılık problemi yaşadı biraz ona bakmak lazım. Ciddi olarak Honda ve Renault yaşadı. Ferrari bazı günler yaşasa da bunlar çok da ciddi değildi. Mercedes’in planı çok net. Adamlar zaten geçen seneden 0.7 sn civarı avantaja sahipler. Dayanıklılıktan patlamadıkları sürece yine iddialı olacakları kesin. Dolayısıyla dayanıklılığa kasıyorlar. Bunda acayip bir şey yok. Korkulacak bir şey de yok. Eğer ki Honda gibiyseniz korkun tabi, kabuslar görün.

    1. Bence Honda’nın korkacak birşeyi yok. En kötüsünü gördüler geçen sene. 😉

  9. Bu yazıdan sonra ne diyorum biliyor musunuz. Mercedes bitti. F1 Racing aldığım zamanlar dergide testlerde Ferrari nin geride kalmasına rağmen (2005 sezonu için) benzer bir f1 yazarı testlere rağmen yine de Ferrari dominasyonu olacak demişti. O yıl mcl ve reno uçtular. Bu sene de Ferrari çok iyi görünüyor. En kötü ihtimalle merso çok ufak farkla Ferrari den önde olur. Eskisi kadar kuvvetli olmadıkları kesin ( tabi bunlar benim düşüncelerim. Kesinliği bence tabirinin sınırları içerisinde) eğer gelecek testlerde de özel bişey ortaya koyamazlarsa attıkları mesafenin manası yok. Ayrıca sorunsuz bi şekilde o kadar gitmeleri önemli olsa da en Dayanıksız honda bile 4000 km Dino ölçümleri olduğunu ve bunu hedeflediklerini söyleyebildi. Ama merso motoru ile Williams sorun yaşadı. Dayanıklılar ama hızlı olmak istediklerinde şamarı yerlerse şaşırmam. Onlarda biliyor durumu.

    1. Blitzen Benz avatarı

      Hondanin motorunu rolantide tamamladi herhalde 4000.kmyi.Su sizintisi gecen yilda vardi.Hala ayni yerdeler bence.2015 motoru soylentileri gercek olabilir.

      1. Hondanin motorunu rolantide tamamladi herhalde 4000.kmyi cok iyidi iyi espri

      2. Su ve yağ sızıntısı basit bi sorun. Geçen senekinden farklı.

        1. Blitzen Benz avatarı

          Basit bir sorundan dolayi garajdan cikamadilar butun gun.Ya birde onemli sorun olsaydi.En azindan bu yil Alonso hastanede diil.

  10. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Ferrari hızlı turlarını 50 kg benzinle yapmış Leo Turriniye göre ve Haas yarış setupına çalışırken onlar lastikler ve diğer setuplar. Araçta biraz beklenenden fazla dayanıklılık sorunu çıkmış ama çözümşler. Bir sonraki testte dayanıklılığa odaklanacakmış takım. Ferrari’den de ciddi stinler görebiliriz tabi bir kaç güncelleme getirirler umarım gözle görünür

    1. ForzaFerrari avatarı

      F1 araçları kaç kilo yakıt alıyo max. 100 kilo mu?

      1. burak karaküdük avatarı
        burak karaküdük

        Aynen dosyum geç yazdım pardon

        1. ForzaFerrari avatarı

          önemli değilde eğer 50 kilo olayı doğruysa Ferrari bu yıl 2. de olamaz yarım depoyla halen geride deniliyo dolu depoyla sürünüyo o zaman Ferrari

    2. Ferrari Racing avatarı
      Ferrari Racing

      100 kg yakıt tur başı 4-5 saniye farkettiriyorsa; 50 kg yakıt 2-2.5 saniye farkettirir. Ama bazen lastiklerdeki bozulma o kadar fazla oluyor ki pole turu örneğin geçen sene 1.24.681 yarış’ın en hızlı turu sanırım 1.29 veya 1.30. O da iyice hafifleyen depoyla son 10 turda falan yapılan rakam. Bu arada garanti olsun diye baktım Hamilton 1.28.270 geri kalanların hepsi 1.29 veya 1.30’da. Rosberg 1.29.1 Rai 1.29.9 yapmış. Rai 47, Rosberg 53 Hamilton 54. turda yapmış.

      Şimdi 54. turda bile 1.28.270 ancak yapılabiliyorsa lastik aşınım değerleri çok fazla demektir. Aynı zamanda 100 kg’lk limitten dolayı son 10 tur lastiğiniz iyi olsa bile çok fazla zorlayıp hızlı tur yapamıyorsunuz. Çünkü dengelemeniz gereken bir benzin miktarı var.

      Leo Turrini boş adam değil. İddiaları genelde doğru olur. %100 doğru olmasa bile haklılık payı çok yüksektir. Adamın işi gücü Ferrari olmuş zaten. 50 kg’lık yakıtla 1.23.4’e inmek, Vettelde 1.22.8’e inmek çok ciddi bir rakam. 2 saniye daha koysak 1.20.8 olur. Fakat bu derecenin bile bir önemi kalmıyor.

      Çünkü yarıştaki en hızlı tur taş çatlasın 1.27 olacak ve yarışlarda takımların büyük çoğunluğu hard ve medium tercih edecek. Süper soft ve ultra soft riskine kimse girmez. Bu pistte o lastikler en fazla 2-4 tur gider. Soft belki 7-8 tur gider.

      F1 kuralları gerçekten bu doneleri birleştirince çok saçma geliyor. Aracı geliştireyim desen benzin ve lastik kullanımı sorun. Motor gelişimi zaten sezon içinde sınırlanıyor. İnsanların elini arkadan kelepçelemişler, Mercedes yaşlı amcalar gibi elleri kelepçeli gençlere tokat atıyor. Yiğitlik bu değil 😀

      100 kg’lık limiti kim getirdiyse iki yakası bir araya gelmesin. Hadi 100 kg’ı getrdin tur başına benzin miktarı belli limiti aşmayacak diye 2. bir kural getiriyorlar.

      Hani bazen diyorlar ya Mercedes mühendislik harikası motor yaptı, sevmiyorsanız da saygı duyun diye. Açın bakalım sınırsız gelişimi kim kime saygı duyacak o zaman bakalım. Honda bile sınırsız gelişim gelse çok ciddi atılım yapabilir. Bunlar büyük şirketler.

      32 token hakkı vermiş. Verirken de yine şu sınırlara dikkat et, şunları yapma jeneratör ünitelerindeki sıvı akışına dikkat et. Ellerinden gelse parantez içinde Mercedesi geçmeyin de o 32 token’i nasıl kullanırsanız kullanın diyecek gibiler.

      2017’de şimdi gelişimi açtılar. Çünkü yeni bir kural getirecekleri kesin gibiydi. Bilinmezler fazla olunca Mercedes bu sefer karşı çıkamadı. Fakat sadece araç ve teker genişletmekle olmaz 100 kg’ı 120’ye çıkaracaksınız veya ikmali getireceksiniz. 120’ye çıkarsa birim zamanda olan yakıt akışına ve enjektörlerdeki basınca müdahale etmeyeceksiniz. Adam 120 kg ile tamamlasın da benzini nasıl kullanırsa kullansın.

      Araç ağırlaşırsa motor silindir hacmini artıracaksınız. Yemişim yol aracına aktarılacak 1.6’lık teknolojiyi. Sanki yol araçlarında uçak aerodinamisine göre geliştirilen şasiler kullanılıyor. Çevreciliği falan da boşverin. Kloro floro karbon her benzinden atmosfere salgılanır zaten.

      Petrol 30 dolar’a düştü. Amerika kaya gazından petrol üretiyor. Benzinden yana maliyet olmaz. İkmal kesinlikle gelip pit duvarında harıl harıl kafa yoracak insanlara ihtiyaç var.

      Bunları benim gibi amatör bir insan düşünüyorsa bu işi profesyonel anlamda icra edenler daha fazla düşünüyordur. Ama bir yaşlı bunağın her yeni yatırımcıyı yolma ve ona buna 3-4 sene dominasyon verip perde arkası içten pazarlıklı duruşuyla; kameralar önünde de bunlar kuralları önceden biliyordu zaten naralarıyla olmaz.

      Hırsız’ın biri yakın dostumdu güzel bir villanın arka kapısını gösterdim o eve girdiyse benim suçum yok demek gibi bir şey bu. Yardım ve yataklıktan sen de en az onun kadar suçlusun Bernie.

      Her neyse işte tüm yukarıdaki saçmalıklardan ötürü bu senede muhtemelen değişen bir şey olmayacak. Ben kendimi şimdiden en kötü ihtimallere hazırladım. Ferrari kazanmazsa dünyanın sonu değil neticede herkes para için bu işi yapıyor. Ama ben böyle üçkağıtçı adamlara artık daha fazla sadık kalamam.

      Elimden tek gelen izlememekse izlemem. Benim gibi düşünenlerin sayısı da az değil. Dimyata pirince gidip Avrupa’nın lider ekonomisi almanlardan nemalanırken eldeki bulgurdan olup izleyicileri kaçırınca görsün bakalım Taş devri adamı Bernie Ecclestone.

      1. Yaşlı adam benzetmen iyiymiş. 😀 Şukunu vermek isterdim.

      2. kardeş bu mercedes takıntın ne anlamadım öyle bir yazıyorsun ki sanki mercedese her şey serbest kurallarsa sadece diğer markalar için öyle şey olurmu yıllarca ferrariye herkesten çok para ödendi kurallar hep ferrariye uyduruldu ondan sonrada 4 senelik redbul renault şampiyonluğunda bak bakalım renaulta ne imtiyazlar verilmiş şimdi mercedes iyi motor iyi şasi ve komple iyi bir araba yaptı diye suçlumu oldu bırakın bu işleri ya

        1. ayrıca sanki motor gelişimleri serbest olda mercedes yine iyi bir motor yapamıycak bu nasıl bir mantık illa her sene ferrari kazansın diyorsanız o ayrı konu zaten ferrari kazanda sizlerin umrunda değil rekabet bütün derdiniz saçmalama şampiyonu ferrarinin şampiyon olması

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir