Albert Park'ta Tork Gücü Önemli

yazar:

kategori:

5303 km’lik Albert Park pisti Formula 1 takviminde yer alan çok az cadde pistlerinden birisi. Formula 1 harici zamanlarda normal yol olarak kullanılan bu pistte ilk seanslarda yol tutuşu çok az oluyor.

Bu sene çekiş kontrol sisteminin olmayışı ve buradaki kaçış alanlarının az olması nedeniyle hafta sonunun ilk anlarında çeşitli kazalara şahit olabiliriz.

Bazı kısa düzlüklere sahip bu pistin % 70’i tam gaz dönülüyor ve araçlar 300 km/sa hıza ulaşabiliyor. Toplamda 16 yavaş ve orta hız viraja sahip bu pistte yarış içerisinde ortalama 3500 vites değişimi yapıyor bir pilot.

İyi bir tur için ise burada viraj çıkışları için güçlü tork, iyi bir setup ve fren istikrarı gerekiyor.

Yaklaşık % 70’i tam gaz dönülen bu pistte motorlar önemli diyebiliriz ancak en önemlisi tork gücü. Özellikle yavaş hızda dönülen 14,15,16. virajlarda understeer sonrası aracın hızlanması sonrası torkun kuvvetli olması çok önemli.

Bu sene de motorlar 2 yarış kullanılmak zorunda ancak cuma günleri farklı motork ullanıldığı için bu çok önemli değil. Genel olarak 2 pit stratejisi uygulanan bu pistte bu seneki en büyük değişiklik sıralamalarda Q3te olacak.

Daha önceden Q3te yakılan yakıt araca geri konuluyordu ancak bu sene değişen kurallar çerçevesinde bu olmayacak. Bu da ön sırada yer alan takımların yarış içerisinde ilk bölümü kısa tutacağı anlamına geliyor.


Yorumlar

  1. Torklada alakalı arkadasım bir aracda tork güçlüyse arac daha iyi kalkar.

  2. onun tork gücünden çok start sistemi ile alakası vardı..

  3. Geçen yıl tork şampiyonu Ferrariydi.Start anında belli oluyordu.Bakalım bu sene ne olacak.

  4. sinan bozok avatarı

    Bana bol kaza olacakmış gibi geliyor.Umarım geçişi bol heyecanlı kovalamacaları olan bir sezon izleriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir