Analiz: Mercedes’i Korkutan Raikkonen’in Pek Fark Edilmeyen Turu mu?

Mercedes pilotu Nico Rosberg, Barcelona testlerinden sonra yaptığı Ferrari’nin kendilerine yakın olduğunu ve önde bile olabileceğini söyleyerek ilginç bir açıklama yapmıştı. Peki ya Rosberg’in böyle düşünmesine sebep olan şey ne? Motorsport.com’dan Jonathan Noble bu konuyu inceledi…

2016 F1 sezonu öncesi 8 günlük testler geride kalırken genel kanı, testlerde yaklaşık 20 yarışlık mesafe kaydeden Mercedes’in kendi liginde olduğu yönünde.

Ferrari 8 günlük testlerin 5’inde en hızlı isimi olsa da bazı dayanıklılık sorunları yaşandı ve Ferrari hız olarak herkesi ikna edemedi. Ancak son dönemde Ferrari’nin hızlı olduğu yönünde bazı iyimserlikler ortaya çıkmaya başladı.

Sebastian Vettel normalde çok heyecanlı açıklamalar yapmaktan kaçınır ancak o bile Ferrari’nin geçen seneye kıyasla daha yakın göründüğünü söylemekten çekinmedi.

Vettel “Açıkçası farkı kapatmaya çalıştık, geçen sene oldukça büyük fark vardı.”

“Geçen sene farkı kapatma konusunda iyi iş çıkarmıştık ve yeni araç bize farkı kapatma şansı veriyor. Peki ne kadar? Bunu öğrenmek için en az bir kaç hafta daha beklememiz gerekiyor.” demişti.

Testlerden kesin bir sonuç çıkarmak doğal olarak zor çünkü tur zamanları kaydedilirken dikkate alınması gereken bir çok faktör var.

Lastik türleri ve yakıt lastikleri bunların başında yer alıyor ancak bunların yanında artık motor modları da önemli. Ayrıca Barcelona’da öğleden sonraları genelde rüzgar şiddetini arttırdığı için en hızlı bölümü sabah bölümü oluyor.

Tüm bunları düşününce dereceleri kıyaslarken en temel nokta lastik türleri oluyor. Biz de haftanın en iyi turlarını derinlemesine incelemeye çalıştık.

Pirelli’nin tahminlerine göre ultra yumuşak lastiklerle süper yumuşak lastikleri arasında 0.65, süper yumuşak lastiklerle yumuşak lastikler arasında 0.5, yumuşakla orta sert arasında ise 0.95 sn fark var.

Pirelli, Barcelona pistinin ultra yumuşak ve süper yumuşak lastikler için pek uygun olmadığını söyledi. Bu yüzden hesaplamaları teorik olarak ya da gerçek yumuşak lastik derecelerini ekleyerek yapıyoruz.

Testlerdeki en hızlı tur zamanlarını kullanırsak ultra yumuşak lastiklerle atılan turlara 1.15, süper yumuşak lastiklerle atılan turlara 0.5 sn ekliyoruz. Ortaya şöyle bir tablo çıkıyor:

 

Poz. Pilot Takım Derece
1 Nico Rosberg Mercedes 1m23.022s
2 Felipe Massa Williams 1m23.193s
3 Sebastian Vettel Ferrari 1m23.352s
4 Lewis Hamilton Mercedes 1m23.622s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 1m23.915s
6 Carlos Sainz Toro Rosso 1m24.284
7 Valtteri Bottas Williams 1m24.379s
8 Nico Hulkenberg Force India 1m24.401s
9 Daniel Ricciardo Red Bull 1m24.427s
10 Max Verstappen Toro Rosso 1m24.532s

 

Bu tablo Ferrari ve Williams’ın Mercedes’le farkı kapattığını gösterse de Mercedes hala iyi bir farka sahip olabilir.

Ancak farklar konusunda tüm detayları biraz daha değerlendirerek hesaplama yapıldığında Ferrari ile ilgili dikkat çekici sonuç ortaya çıkıyor.

Raikkonen’in ultra yumuşak lastiklerle attığı turu haftanın en hızlı turu olsa da o tur tam olarak Ferrari’nin yapabileceklerini göstermiyor.

Ferrari’nin Takım Patronu Maurizio Arrivabene, Raikkonen’in en hızlı turu attığı gün farklı lastiklerle attığı tura dikkat çekti.

Arrivabene “Kimi en hızlı turunu ultra yumuşaklarla attı ancak beni en çok etkileyen turu yumuşak lastiklerle yaptığı 1.23.009’du.”

“Ultra yumuşak lastikleri kullandığında pistte çok fazla rüzgar olmasından şikayet etti ve muhtemelen lastiklerin tüm potansiyelini kullanamadı.” dedi. Bu Raikkonen’in en hızlı derecesini çok daha fazla geliştirebileceği anlamına geliyor.

Raikkonen’in yumuşak lastiklerle attığı en iyi turu ise Mercedes’in en iyi turundan 0.013 sn daha iyi.

Tabi ki yakıt yükü, motor ayarları, test programı ve pist koşulları gibi bir çok şey performansların değişiklik gösterebileceği anlamına geliyor ancak yine de bu dereceler Mercedes’in öyle düşünüldüğü gibi kendi liginde mücadele etmesini engelleyebilir.

 

Rosberg’in dün akşamki sözlerine rağmen Ferrari de her şeyi garanti görmüyor.

Arrivabene “Henüz Mercedes’in tüm kaynaklarını görmedik. Bu yüzden bir sonuç çıkarmak için erken. Her zaman ayaklarımızı yere basmak ve kendi programımız üzerinde çalışmaya devam etmek zorundayız.”

“Bununla birlikte pist üstünde topladığımız verilerden mutluyuz.” dedi.

 


Yorumlar

“Analiz: Mercedes’i Korkutan Raikkonen’in Pek Fark Edilmeyen Turu mu?” için 47 yanıt

  1. her sene klasik ferrari polyannacılığı diye yazardım..

    bu sen durum öyle değil ferrari çok yakın belkide önde bile hatta çok kahinliğe gerek yok

    lastiklere kim iyi davranırsa sezonu götürebilir.

    açıkcası ben kimi den çok şeyler bekliyorum..

    1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
      [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

      Allah Allah elnanoya bak sen 🙂

  2. ForzaFerrari avatarı

    Admin anlamadığım Rosberg ve Massa nın soft la attığı turları direkt yazmışsınız Raikkonen in soft turunu (1.23.009) direkt yazmamışsınız.Onun turunu ultrasoft turundan çıkararak hesaplamışsınız ama Massa da ultrasoft la tur attı onu direkt soft turunu yazmışsınız saçma olmuş bence.

  3. rüyamda Avustralyayı Vettel kazanıyordu 😀

    1. MichaelJackson [RedBull RB12] avatarı
      MichaelJackson [RedBull RB12]

      Rüyamda yayın haklarını Tivibu’nun aldığını gördüm. En istemeyeceğim şey.

      Yorganı tam örtmüyoruz galiba üstümüze yatarken 🙂

      1. ruhumuza işledi bu F1 🙂

      2. digitürkten bir açıklama yok mu hala ? sırf yayınları izlemek için dsmartı izptal edip digitürke üye oldum …

    2. burak karaküdük avatarı
      burak karaküdük

      rüyaların çıkıyor mu ? umarım çıkıyordur 😀

      1. bende öyle umuyorum 😀

  4. Ferrarinin süper-soft ve soft lastiklerle mercedese rakip olabileceği kesin de, bu süper-soft ve soft lastikler 30 tur dayanmıyor ki, eğer polü ferrari alırsa 3 pitstop ile işler yolunda giderse yarışı kazanabilir, amaaaa polü mercedese kaptırırsa 3 pitstop yaparak mercedesi yenebilmesi mümkün değil. Pitstop başarılı olursa 23-24 saniye tutuyor, riski de cabası, pit alanında sorun yaşarsın pit çıkışı birinin arkasına düşer takılır kalırsın.

    Mercedesler ilk virajı önde dönerlerse ferrari mercedesten bir kademe yumuşak hamur kullanıyor bile olsa mercedesleri pist üstünde geçebileceklerini sanmıyorum, geçiş yapmak için 18 tur gitmeyi planladıkları lastikle 10 giderlerse podyum da rüya olur zaten.

    1. İyi tarafından bakalım daha şimdiden strateji kurmaya başladık kafamızda yakaladı galiba ferrari veya az ir farkla 2. sırada şu sezon başlasa da görsek neyin ne oduğunu 🙂

  5. Mercedes’e bir takımın yaklaşmasını hatta geçmesini bende isterim ancak aşağıdaki rakam’dan dolayı kuşkularım var.

    Mercedes’in soft lastiklerle arasının iyi olmadığı sır değil hatta bazı sıralamalarda soft yerine medium tercih etmişlerdi
    1:22.792 bu Rosbergin 27.02.2015 te soft lastiklerle attığı tur.

    Bu sene bu rakamları görmediler
    1-Mercedes geri gitti
    2-Bu seneki soft lastikler geçen senekinden daha kötü
    3-Hala dalga geçiyorlar

    1. 3 üde değil.Çünkü geçen seneki lastiklerle bu seneki lastikler farklı.Ayrıca geçen sene birçok takım limit akış sınırı olmadan turladı testlerde.Rosbergin o derecesi gerçekçi değil çünkü 2015 İspanya GP sıralama sonuçları şu şekilde

      1-Rosberg= 1.24.6
      2-Ham= 1.24.9
      3-Vettel= 1.25.4

      Derecelerden de görüleceği üzere geçen seneki testte atılan tur gerçekçi değil ve bunun en büyün nedei limit akış sınırı olmadan atılan turdan kaynaklanıyor.

      1. Değişen birşey olmaz geçen sene de testi Bu sene de test. bu seneki testlerde kimin hangi motor ayarıyla test yaptığı belli değil.o yüzden yarışı yarışları testi testle karşılaştırmak lazım.sıralamalarda son lastiği yarışta da kullanacakları için test kadar zorlamıyorlar

        1. zorlamıyorlar ne demek hocam ya. 2 saniye fark arada 0.2 değil. 2 saniye demek 2015 testteki elde edilen verinin gerçekçi olmadığını gösteriyor.

  6. Ortada farkedilmeyen bişey yok. Rosberg hızlı turlarını boş depoyla attıklarını söyledi. Soft’larla Ferrarinin daha iyi tur attığını da takip edenler gördü. Merso hakkındaki başka lig deyimi içeren laflar da geçen iki senenin etkisinde kalmış zihinlerin ürünü.

  7. Arkadaşlar bence ortada bir algı oyunu var ancak genel kanıya bende katılıyorum bu işin sonu 2-3 yarış sonrasında netlik kazanacak. Hepimiz son 2 senede Mercedes’in gayet iyi iş çıkardığı konusunda hemfikiriz. Ancak bu testlerde mükemmel ve sorunsuz olmaları da, bana yeni olan her şeyin risk taşıdığı gerçeğini hatırlatıyor. Yani duruma göre Mercedes devrimsel bir evrim yaptı(kendi deyimleriyle) ve bunun sonucunda araç 0 problem yoluna devam etti. Şimdi burada şöyle 2 senaryo karşımıza çıkıyor;

    1. Ya Mercedes bahsettiği kadar büyük bir evrim yapmadı-yapamadı- ve garanti şekilde yoluna devam etti.
    2. Ya da Mercedes büyüleyici şekilde iyi bir iş başarıp, bu evrimi 0 hata ile tamamladı.

    Eğer ki ilk senaryoyu ele alırsak; Ben dahil Ferrari taraftarları bu sene her ne kadar takımımıza güvensekte bu derece iyi bir iş çıkacağını beklemiyorduk. Genelde Ferrari her sene başında günü kurtarır anlık başarılara odaklanırdı. Bunda takımın kibrinin de büyük etkisi vardı. Ancak takım bir şeyleri kabullendi. Ve geçen yıldan bu yıla kadar olan süreçte Ferrari hep asıl doğruyu bulmaya çalıştı. Ve biz taraftarlar bu sene ki araçtan ilk izlenim olarak etkilendik. Hatta biraz da şaşırdık. (Tabi ki bunlar ilk izlenimler üstüne basa basa söylemek istiyorum.) Ve bu duruma yanlızca biz değil sanırım diğer takımlarda temkinli yaklaşıyorlar.
    Son zamanlarda Mercedes tarafından art arda çelişkili ifadeler geldi. Bu ifadeler önce Mercedes’in çok iyi olduğu yönünde iken testin son günlerinde yine aynı cepheden gelen açıklamalar Ferrarinin de işin içinde olduğunu belirten açıklamalar oldu. İşte sorun da tam olarak burada başlıyor arkadaşlar;

    -Mercedes ilk madde de olduğu gibi devrimsel evrim yapamadı ve psikolojik baskınlığını konuşturarak diğer takımları da etkisi altına almaya bir nevi vazgeçirmeye,inançlarını kırmaya çalıştı. Eğer durum buysa Ferrari gerçekten iyi durumda ve Mercedes ile çekişebilecek güçte. Çünkü motor gelişiminde sınıra gelinmiş noktada ve Ferrari şasi açısından da farkı kapattı bu sene. Biz Ferrari taraftarlarının genel kanısı bu yönde.
    -Ya da Mercedes 2. madde de olduğu gibi gerçekten inanılmazı başardı ve sezon başında heyecan kaybolmasın diye gücünü sakladı. Pilotlarına da buna paralel açıklamalar yaptırdı. (Eğer durum buysa vay ki ne vay halimize.) Bu da Mercedes taraftarlarının inandığı düşünce. Ve sanırım Melbourne gelipte, Mercedes kartlarını açmadan bu tartışma böyle kısır bir döngüde devam edecek.

    Gördüğüm kadarıyla forumda benimde içinde bulunduğum bu ve buna benzer fikir ayrılıkları yaşanıyor, bilmeyenler için bu duruma parmak basmak istedim. Biraz uzun oldu kusura bakmayın.

    1. İlk senaryo saçma geldi bana. Kimse fabrikayı kapatıp eve dönmüyor ki şevklerini kırasın. Bana kalırsa Mercedes fazla tur atmış olmayı biraz fazla abarttı. Tek eksikleri dayanıklılıktı, onu da çözdüklerini ve artık kusursuz olduklarını sanıyorlardı. Daha sonra Ferrari’nin ciddi anlamda hızlandığı kanısına varıp biraz temkinli yaklaşmaya karar verdiler. Belki Ferrari’nin Avustralya’ya büyük bir güncellemeyle (motor, S kanalı, ön kanat vs.) geleceği iddiası da bunda etkili olmuş olabilir.

  8. Alpay Rüzgar avatarı
    Alpay Rüzgar

    başlasın şu sezon artık

  9. ferrari, williams ile çekişir, esas rakipleri williams. mercedese yaklaşamazlar..

    1. williams? mercedese yaklaşamamak? ciddi misiniz?

    2. Williams kimle çekişir??

  10. Tamam Raikkonen’in bu turu çok iyi bir tur ama Massa’nın derecesinden sadece 0.1 sn daha iyi. Abartmamak lazım…

  11. ForzaFerrari avatarı

    http://www.skysports.com/f1/news/12433/10192603/f1-in-2016-analysing-mercedes-ferraris-race-simulations-in-testing
    Bu yazıyı kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.Yarış simülasyonları ele alınmış Ferrari ve Mercedes pilotlarının çok ilginç noktalar var Ferrari lehine.

    1. Kimi nin son stinti boş depoyla medium lastikle attığını düşünürsek ortalama tur derecesi olarak hamiltona yakın bi yerde olacağı kesin. Özellikle 3. Stintte mediumla attığı 25 turluk bölüm çok dikkat çekici teşekkürler paylaşım için.

    2. Hamilton son stintte bir önceki stinte göre 2.1 saniye hızlanmış tur başına. Raikkonen sert lastiğe geçmese ve o da 2.1 saniye hızlansa ikisi kafa kafaya bitiriyor gibi. Raikkonen’in yarışlarda iyi olduğunu biliyoruz zaten. İstikrarlı bir şekilde iyi sıralama seansı geçirirse Ferrari bu sene baya iş yapar.

      1. ForzaFerrari avatarı

        Gerçekten Hamilton son stintte inanılmaz hızlanmış.Acaba daha düşük bir yakıt yüküyle mi piste çıktı çünkü Rosberg 1.28.0 iken Hamilton 1.27.2 çok uçuk.Ferrari gerçekten özellikle 3. stintte hem daha çok tur atmış hem de daha iyi turlar atmış 2 mercedes pilotundan da

  12. Önceden de söylediğim gibi Ferrari yumuşak lastikleri iyi kullanıyor buradan yürüyebilirler. Mercedes’te orta hamurlarda iyi görünüyor. Ferrari taraftarı değilim ama dominasyonun bitmesi ve rekabet ortamının tekrar geri dönmesi için Ferrari’nin kazanması şart.

  13. [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Last 1 #ForzaFERRARİ

    Melbourne

  14. Duble hayal Merco için bu sezon.

  15. Her F1 sezonunun başlangıcı bilinmezliklerle doludur gerçekleri iki üç yarış sonra göreceğiz. Şuanda gerçek olan bir şey var ki Mercedes en güçlü en sorunsuz en hazır takım sezona. Mercedes’e meydan okuması beklenen İtalyan Ferrari’nin ise ne kadar yaklaştığı bunu ilk yarış sıralamada ve yarışta göreceğiz. Kış testlerinde kim ne kadar iyi teknik analiz yaparsa yapsın gerçekler elbet ortaya çıkacaktır uzak tarihe gitmeyeceğim 2014 kış testleri ve sonrası Red Bull Renault sezonu ikinci kapatmıştı.

    Umarım Ferrari arayı kapatmıştır Vettel’in vitesi beşlemesini isterim.

  16. valla biz Raikkonen’in o derecesinin iyi olduğunu testlerden hemen sonra söylemiştik zaten haber yorumlarında. Jonathan Noble yazınca, bir kere daha tekrarlamış olduk 🙂

    1. Pek fark edilmeyen tur dedikleri şeyi ilk anda görmüştük zaten. Adamlardan çok biliyor olabilir miyiz F1’i? 😀

      1. 🙂 valla onlarda canlı anlatım yapıyor bizde yapıyoruz. onlar basın odasında tüm derecelere ve kamera görüntülerine anında ulaşıyorlar. biz de sağdan soldan en iyileri biraraya topluyoruz.

        onlardan daha iyi bilmiyor olabiliriz ama bu siteyi yakından takip eden herkesin güncel f1 konularında ortalamanın üstünde bilgi sahibi olabileceğinden eminim. onun dışında onlardaki şartlar bizde de olsa, testleri yerinden takip edebilsek çok daha fazlasını yapabileceğimizden eminim 🙂 mevcut işlerimizin arasında bu işi sanırım imkanlarımızin çok üstünde idare ediyoruz 🙂

        1. Aynen, kesinlikle katılıyorum. Elinize sağlık…

  17. Yok efendim ultra yumuşakmış süper yumuşakmış geçin bunları. Aynı lastikle ne yapıyorlar ona bakın. Pirelli 0.6 saniye dedi diye 2 hamur arasında öyle bir fark olacak diye bir şey yok. Varsayımları bırakıp gerçeklere dönersek Raikkonen’le Rosberg’in turu yumuşaklarla aynı geldi. Bu kadar basit. Hangisinde hangi motor haritası var ya da ne kadar yakıt var orası her türlü muamma tabi. Ama boşuna uğraşıyor millet ultra yumuşakla süper yumuşakla. Bariz şekilde sanıldığı kadar fark oluşturmuyor bu hamurlar.

  18. scuderiaferrarimarlboro avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    Raikkonenin 1.23.009 luk turu neden listede yok acep? Evet ferrari testlerin başında çok tur atamamış ve bazı dayanıklılık sorunları yaşamış olabilir Ama son günlerde 140 150 tur civarı atmaları bunları da aşmaya başladıklarını gösteriyor. Mercedes hala en hızlı olabilir ama bu sefer daha yakın bir ferrari onların arkasında olacak, bekleyip görelim.

  19. 1.23.009 soft lastiklerle rüzgarlı ve olumsuz şartlara rağmen bu hamurla atılan en hızlı tur RAI’nin. Rosberg’in boş depoyla attık dediği turdan daha hızlı. Üstüne Vettel’in RAI’den daha hızlı olabileceğini düşünürsek, Ferrari’nin avustralya güncellemelerini de hesaba katarsak korkmaları doğal. Güzel sezon olacak, ferrari’nin yumuşak lastik ve yarış performansı mercoları devirebilir. İnce detaylarda gerçekten enteresean veriler var, wolff’un yorumları vs. tüm paniği açığa çıkartıyor. Bekleyip görelim.

  20. 1.23.009 tabloda neden yok anlamadım

  21. burak karaküdük avatarı
    burak karaküdük

    Evet Raikkonenin soft lastikle attığı o tur gerçekten etkileyici ve sanılanın aksine ultra softlar büyük bir kazanç sağlatmıyor. Tüm hamurlar arasındaki farklar zaten yazılmış bir kez de ben hatırlatayım

    ultra soft-super soft : 06-0.8 sn
    super soft-soft : 0.5sn
    soft-medium : 09.-1sn

    Bazı takımlara her hamur uymuyor. Beklenen kadar derece gelişmesi olmayabilir. Örneğin softla iyi bir tur atıyorken, super softla ahım şahım bir tur atılamayabilir. Haberde de dediği gibi rüzgar,yakıt yükü gibi pek çok etken var.Ama Raikkonenin attığı tur gerçekten dikkat çekici ki nerdeyse sot ile 1:22lere inebilirdi. Tüm gücü kullanmadığını her iki takımın da biliyoruz. Yani hem Mercedes hem Ferrari daha iyi turlar atabilir

  22. Cansınım Batın avatarı
    Cansınım Batın

    Bence değişen pek bir şey yok. Lastik farkı Ferrari’yi ilk 2’ye taşıdı.

    1. Kimi Raikkonen 1m22.765s US
    2. Sebastian Vettel 1m22.852s +0.087s SS
    3. Nico Rosberg 1m23.022s +0.257s S

    1. Özelliklemi kimi nin soft lastikle attığı 1.23.009 luk turu görmezden geliyo herkes anlamıyorum gerçekten

    2. Özelliklemi kimi nin yumuşak lastikle attığı 1.23.009 luk tur görmezden geliniyo cidden anlamıyorum

  23. 1.Rosberg
    2.Jonathan Noble
    3…………………
    4………………..

    Haydi en hızlı takımın Ferrari olduğunu arttıran yok mu?

    1. Cansınım Batın avatarı
      Cansınım Batın

      Sebastiyanım Fetel mührü vuracak 😀 😀

      1. Dostum çok mantıklı yorumlar yapıyorsun

        Adamsın

        1. Cansınım Batın avatarı
          Cansınım Batın

          Eyvallah reyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir