Analiz: F1 2016’da Bizi Şaşırtabilir

yazar:

kategori:

Autosport’tan Ian Parkes F1’de bir diğer Mercedes baskınlığı görmeyi beklemeyin diyor. Çünkü işleri daha heyecanlı yapabilecek yeni değişkenler spora giriyor.

Muhtemelen, sadece muhtemelen, Formula 1 sezonu Mercedeslerin rahat rahat iki dünya şampiyonluğu daha kazandıklarından daha farklı bir şeyi bize gösterecektir.

Sezon öncesi testleri oldukça değerli şeyler gösterdi, ancak yılın bu zamanında hep olduğu gibi, hiçbir şeyin garantisi yoktur.

Dayanıklılık yönünden, Mercedes aracı 18.6 yarış mesafesi kadar yol kat ettikten sonra nihayet vites kutusu arızası ile yolda kaldı.

Araçların hızlarını karşılaştırmak her zaman zordur, ancak Ferrari’nin atılım yaptığı ve Mercedes ile Ferrari motorları arasındaki performans farkının kapandığı iddia ediliyor.

Tek umudumuz bunun doğru olmasıdır.

1ae4d761aac277a9a294b62c20212429Williams bile, Mercedes motoru ile birlikte şasi yönünden belirli durumlarda Gümüş Oklardan ziyade Ferrari ile yarışabiliyordu.

Genel his Mercedes’in henüz elini göstermediği ve Avustralya GP hafta sonunda tüm bu gizem ortadan kalkacak.

Ancak bu yıl F1’i etkileyebilecek iki olay var. Bunlardan birincisi yeni lastik kuralları.

İlk başta kafa karıştırıcı olsa da Pirelli bu bilinmezlerin ve özellikle sezonun ilk yarısındaki durumun yaratacağı olaylardan dolayı mutlu.

Şu an yarış başına üç hamur seçiliyor ve takımların stratejistleri gece boyunca sürücüleri için en doğru planın ne olacağına karar vermek zorunda kalacaklar.

Bir takımın iki pilotunun da farklı lastiklerle ve farklı stratejilerle yarışma olasılığı var ve pilotlar sıralamalar öncesinde aracın nasıl davrandığını hissederek seçimler yapabilecekler.

Bu bilinmezliğin en büyük olacağı zaman ilk sekiz yarış olacak ve takımlar stratejilerini çok uzun zaman önce belirlemek zorunda kalacaklar.

Geçmişte Pirelli yarışa iki hamur getiriyordu ve her hafta sonu kaç tane hamur gerekeceğini biliyordu. Ancak üç set değişkeni ile birlikte üretim sürelerini de dikkate alarak Pirelli artık takımlardan çok daha önceden bir seçim yapmalarını istiyor.

Avustralya, Bahreyn, Çin, Rusya, Kanada ve Azerbaycan’da lastikler 14 hafta önceden seçilebilecekken İspanya ve Monako’da bu süre sekiz hafta.

Pirelli’nin yarış direktörü Mario Isola şöyle diyor: “Şampiyonanın başında bence biraz değişiklik olacak, çünkü ilk dört yarış için çok önceden bir hamur seçimi yapmak zorundalar.”

b9e654b5fe4c6f52598c872cbc6a4349Isola simülasyon araçlarının takımların kullanımına açık olduğunu biliyor ve en iyi stratejiyi tahmin edebileceklerinden emin olacaklarını düşünüyor.

Ancak Isola bu kadar bilinmeze rağmen yarışlarda daha fazla pit stop olacağından emin.

Motor üreticilerinin sistemlerini geliştirebilmelerine yardımcı olmak adına Pirelli bir sürücünün en az iki pit stop yapması konusundaki düşüncesinden vazgeçti.

Şampiyonanın ikinci yarısına gelinirken takımlar artık lastikleri ve seçimlerini biliyor olacaklardır ve bundan sonraki bilinmez ile telsiz trafiğinin kısıtlanması ile olacak.

Modern bir F1 aracının karmaşıklığı ile birlikte direksiyonun üzeri ekranlar ve butonlarla doldu ve artık sürücüler garajdan uzaktan kumandalı hale geldiler.

Sonunda FIA telsiz trafiğini kısıtlama yoluna gitti ve sportif kuralların 20.1 nolu maddesinde yazılı olan “sürücü aracı yalnız ve yardımsız olarak sürmelidir.” maddesini kesin olarak uygulayacağını duyurdu.

FIA yasak olan mesajları seçmek yerine garajdan araca gidebilmesine izin verilen mesajları listelemeyi tercih etti ve 32 maddelik bir liste hazırladı.

Uzun süreden sonra işler tekrar pilotun ellerinde olacak. Bu sadece yarıştan önceki hazırlık süreci için geçerli değil, sürücü yarış boyunca kendi ayaklarının üzerinde duracak.

Strateji, lastik seçimi, pit stoplar ve motor modları seçimleri tamamen pilotların elinde olacak ve artık telsizden “Strat modu dört, Lewis” şeklindeki mesajları duymayacağız.

Sürücü artık ne zaman atak yapacağını, ne zaman savunma yapacağını, ne zaman daha fazla yakıt gerektiğini ve ne zaman tasarruf yapması gerektiğini kendisi belirleyecek.

a2504f1c9b525c14f06f0a87f06f5fd2Geçmişte Lewis Hamilton ve Nico Rosberg’den yapılan çağrıları düşünün, kazanabilmek için takım arkadaşlarına göre farklı stratejiler seçmek istemişlerdi.

Toto Wolff büyük resmi görmenin mümkün olmaması nedeniyle hata yapmaktan çekindiklerini söylemişti.

Takım bir sürücüyü favori gördüğünü düşündürtmemek için farklı stratejilere izin vermemişti.

Wolff artık sürücülerinin zekasının gerekli olduğunu ve yarış öncesi planlamalarda ve yarışı okumada buna ihtiyaç duyulacağını söyledi.

“İşler artık algoritmalar ve mühendisler tarafından daha az optimize edilebilecek ve bu da hata yapmanın yolunu açacak.”

Rosberg ise bu fırsattan dolayı memnun: “Bu zorlayıcı, ancak sevdim çünkü artık kendinizi daha fazla katabiliyorsunuz.”

“Kendi yolunuzu artık kendiniz seçmek zorundasınız, ancak bu iyi. Daha saf ve yarışlar için çok iyi.”

Bu gerçek yarışçılığın ortaya çıkabilmesi için bir fırsat ve sürücüler artık pit duvarından bir destek almadan neler yapabileceklerini göstermek zorundalar.

Bu sezon bir diğer Mercedes zaferi ile bitse bile, hiç olmazsa bu süreçte oldukça fazla eğlenebiliriz.

ebb1f2643c3ec9d8954fc05506b1e815


Yorumlar

“Analiz: F1 2016’da Bizi Şaşırtabilir” için 14 yanıt

  1. Buna en çok da raikkonen sevinmiştir. Artık lak lak daha az olacak. Bu sene Ferrari eğer Merso’yu geçemediyse bile çok çok yakın. Bu yüzden de Merso hata yapacak. Bu sene hiç sevmediğim Vettel şampiyon olur diyorum. Ama merso’dan biri olsa bile zar zor olur.

  2. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
    07.MEHMET.FERRARİ

    Bizleri kandırı yorar larmi her aradığım da bizde f.1 yarışları diyor dijiturk musteri hizmetleri

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Hocam ben de anlamadım. Digiturk’ün sitesinde F1 görünüyor, Müşteri hizmetleri yarışlar bizde diyor ama Saran Medya hala görüşmeler devam ediyor diyor. Digiturk muhtemelen müşteri kapmak için bu yolu uyguluyor. Ama bu konuda bir şüphem yok. Digiturk ile devam edeceğiz %99

      1. 07.MEHMET.FERRARİ avatarı
        07.MEHMET.FERRARİ

        İNŞALLAH dediğin gibi olur

  3. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
    [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

    Scuderia Ferrari crew is waiting for the Australian GP… And you?

    1. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      Mercedesden önemli birini almışız bu arada . 20 şubat 2016 haberi : Ferrari has hired A.F., an important engineer from Mercedes. He is Austrian

      Avustralya sıralama kuru yarışta %56 yağış ihtimali varmış

      http://www.accuweather.com/tr/au/melbourne/26216/daily-weather-forecast/26216?day=9

      1. [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ avatarı
        [FORJUSTICE]^Wait us Melbourne #ForzaFERRARİ

        1 week will change many things 🙂
        Ferrarı = steal 😛 That’s more true 😛 I was very sorry,Mercedes behalf 🙂

      2. Foreca da sıralama yağmurlu yarış kuru diyor 🙂

        http://m.foreca.com/Australia/Melbourne?tenday

  4. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Gerçekten merakla bekliyoruz sezonun başlaması. Sıralama formatı güç dengesini göstermede yetersiz ve işi karmaşıklaştırabilir ama elbet yarışta ak kara koyun ortaya çıkacaktır. Keşke ilk bir kaç yarış formatın uygulanması için beklenseydi biz de net tabloyu görseydik ama organizatörler de haklı olabilir. Malum sezon ilerlediğinde zırt pırt kural değişimi olacak. Belki de 2 yarış sonra bu aptalca fikir ortadan kalkar

  5. Bu karmaşa vettel ve hamiltonun isine gelir. Ros ve rai bu kadar karmaşada zorlanırlar. Vettel soğukkanlı ve teknik bilgisi yüksek ve az hata yapıyor yapı olarak ta. Hamilton ise karar verme noktasında hata yapabilir ama doğuştan gelen doğal yeteneği ile toplar durumu. Raikkonen sogukkanli bir pilot ama bu kadar karmasayi kaldirir mi bilemeyecegim son 2seneki performansıyla dusundurtuyor. Rosberg ise eşit şartlar varsa Ferrari ile Mercedes arasında bu pilotlari çok zorlayamaz gibi. Ama mühendislik bilgisi yuksek birisi oda o avantajini kullanmak isteyebilir. Kısaca eğer kaotik bir durum olusacaksa bundan en iyi vettel ve hamilton yararlanir. Ama ben yinede 1 2 yaris sonra yeni kurallarda oturur diyorum herkes alisir. Startta pilotlara geçen sene daha fazla inisiyatif verdiler 1 2 yaris kaos oldu sonra herşey normale dönmüştü.

    1. Junior Tifosi avatarı
      Junior Tifosi

      Kimi daha çok “Müdür siz beni bırakın ben ne yaptığımı biliyorum” kafasında bir pilot olduğu için bu kurallar işine bile gelebilir. Mevcut karmaşa ortamında ben kendisini sürpriz yumurta olarak görüyorum. Vettel ve Hamilton için söylediklerinize ise harfiyen katılıyorum gayet güzel tespitler yapmışsınız.

  6. Çeviri biraz garip olmuş sanki. Bana mı öyle geldi yoksa?

    1. Uzun paragraflardan oluşmaması ve nispeten kısa cümlelere sahip olması böyle gösteriyor. Yazarın tarzı veya teknik bir makale olmamasından kaynaklı olabilir. Çevirirken ben de cümle yapılarının garip olduğunu fark ettim.

    2. Normal geldi bana.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir