McLaren Türkiye'de Hamilton'a "Button Seni Geçmeyecek" Demiş

yazar:

kategori:

FOM’un Türkiye yarışı için hazırladığı klipte, Hamilton’un takıma “Eğer yavaşlarsam Jenson beni geçecek mi geçmeyecek mi?” diye sorduğunu ortaya koyuyor.

Cevap olarak da takım “Hayır Lewis, hayır” diyor. Bu görüntü, Button’un Hamilton’u geçişinden önce gösteriliyor ve görüşmenin geçiş öncesinde yapıldığı düşünülüyor.

diyalog şu şekilde oluyor:

Lewis Hamilton: Hey çocuklar, Jenson bana yaklaşıyor.
McLaren: Anlaşıldı Lewis.
Lewis Hamilton: Eğer yavaşlarsam Jenson beni geçecek mi geçmeyecek mi?
McLaren: Hayır Lewis, hayır.

Yarıştan sonra da Hamilton, Button’un kendisini geçtiği için şaşırdığını belirtmişti. Şimdi ise bunun nedeni anlaşılıyor.

Şimdiki soru işareti ise, Hamilton’un yerinin geri verilmesi için Button’a talimat geldi mi gelmedi mi?

McLaren’in daha sonraki telsiz konuşmaları, yarış sırasında yayımlanıyordu. Aradaki farkın o zamanda ne olduğu bilinmiyor ama pilotlarla arada geçen görüşmeler daha sonra şöyleydi:

Lap 44: Hamilton’a yakıt tasarrufu yapması söylendi ve her iki aracın aynı talimatı aldığı bildirildi.
Lap 50: BBC, Martin Whitmarsh ve Phil Prew’in iki pilotla telsizde görüştüğünü bildirdi.
Lap 52: Button’a ‘daha fazla yakıt tasarruf edilmesi gerektiği, yakıtın eşikte olduğu, 8. virajda lastikleri koruması’ söylendi.

Button, Hamilton’u 48. turun sonunda geçti ve Hamilton da takım arkadaşını hemen ardından düzlükte geride bıraktı.

 

Klibi İzlemek İçin Tıklayınız


Yorumlar

  1. Hüseyin Timur avatarı
    Hüseyin Timur

    Bağzı arkadaşların yorumlarında McLaren pilot ayırımı yapıyor gibi laflar okudum ve çok şaşırdım. McLaren da geçmişte takım arkadaşlarının kıyasıya mücadelelerini diğer takımlarda görmediğim kadar çok gördüm..
    McLaren Hamilton kazanmazsa yarış kazanmayalım felsefesine mi sahip.. Bu çok aptalca. Button iyi bir pilot ama Hamiltondan iyi olmadığı kesin. Sezon başından beri her ikisininde yarış performanslarına bakın cevap ortadadır zaten… Hamilton bu sezonun enfazla geçiş yapan pilotlarından birisi ve bu da ayırım var mı kim daha iyi sorusunun en güzel cevabıdır….

  2. Sir Jack B.  avatarı

    Çok ilginç bir dialog.

    -Mclarende takım içi mücadele yok mu ? Daha önce LEwisin Buttonu geçtiğini görmüştük.

    -Lewis neden button bana yaklaşıyor yoksa beni geçecekmi diyor ? Geçememesi mi gerekiyor ?

    -Takım neden geçmeyecek diyor ? Buttona böyle bir talimat geldimi acaba ?

    -Talimat geldiyse Button neden atak yapıyor ?

    -Talimat gelmediyse neden Hamiltona hayır geçmeyecek diyorlar ?

    -Button'a daha fazla yakıt tasarufu yap mesajı mücadele esnasında mı geliyor yoksa Lewis tekrar öne geçtikten sonra mı ?

    Ben Mclarende şuan bir pilot ayırımı olduğunu sanmıyorum.

    Ama bu dialog gerçekten ilginç. Takım içi mücadele yasak mı ? Takım Lewisi kandırdı mı ? Takım Jensona emir mi verdi ?

  3. Yavuz Balcı avatarı

    bazıları 22 sene izler bir sey öğrenemez bazılarına 22 ay yeter.kapasite meselesi.

  4. MP4 ; anne-baban kaç senelik evlilikleri var.Bu kadar zamanda ne öğrendiklerinden haberdarmısın?22 sene taraftarlık ettim ve 23. seneyi sizlere bıraktım.Bu kadar zaman izlerseniz sizde bazı şeyler öğrenmiş olursunuz.İzleyerek öğreneceksiniz çünkü anlatılarak öğrenemiyorsunuz.Anlattıklarımdan öğrenilebilineydi kelimelerinde dik dik aksi keliemeleri seçmezdin. OK mi?

  5. Marlboro  Project 4  avatarı
    Marlboro Project 4

    AArank arkadasimiz Mclaren Arge De Calistigi İcin,Ayrica Bruce Mclaren in Da Akrabasi Oldugu icin Mclaren'i Cok İyi Biliyor… Birader Birazda Bize Ögretsene Takimimizi Ya Aramizda bilmeyenler war da

  6. 01McLaren; mal görünüyor zaten… bizim bişey söylememizede gerek yok ama sadece keser gibi kendinize yontmayasınız diye biraz takviyede bulunalım dedik.McLaren in ne mal olduğunu benden daha iyi bilemezsin.

  7. m-sc efsane avatarı

    bana göre buttonun yakıt problemi yoktu.. yakıt problemi weber ve hamilton da vardı.. çünkü bu iki pilot birbirini zorlarken gaza daha fazla yüklendiler ve yakıt problemi yaşadılar.. vettel webere,button hamiltona yaklaştı.. redbull pilotlarının yarışmasına izin verdi fakat mclaren izin vermedi.. bana göre mclaren yakıt problemi bahanesiyle buttonu manipüle etti..mclaren bunu redbullun kazasından korktuğu içinmi yaptı yoksa hamiltonu kayırdıkları içinmi yaptı bilmiyorum ama hamiltonun yanına mclarene kim gelirse gelsin mclarenin hamiltona daha yakın olacağını düşünüyorum…

  8. 01McLaren01  avatarı

    bazıları fırsat bilip sallamış yine. yahu adam diyorki yakıt tasarrufu yapayım tamamda yaparsam buttonın beni geçmesi muhakkak. tasarruf yaparsam button geçecekmi ona göre sürecem diyo. hala başka yerlere çekmeye çalışanlar var. ha button tasarrufu fırsat bilip geçtide ne oldu? birkaç saniye sonra cevabını aldı zaten.

  9. alguersuari iyi gidiyordu ilk 10a girdi diye hatırlıyorum bir sorun mu yaşadı yoksa ben mi yanılıyorum?

  10. Yavuz Balcı avatarı

    sene başında biri çıktı laf attı lastikleri aşındırıyor diye hala tutturmuşlar gidiyor. adam geriden start alıyor milleti geçip gidiyor öne fırlamak için. önden başlayıpta lastik sorunu yaşadığı tek yarış oldu oda ispanyada.ondada lewisin suçu yok. hatta bridgestone dakiler bile lastikleri iyi kullandığını söylemişler lewise. ortaya çıkıp F1 otoritesi kesilen herkesin lafına inanmak için F1 izlemem.

    şimdi size soruyorum alonso türkiyede lastikleri hırpalayıp 6-7 araç geçseydi ve lastikleri bitseydi aynı cümleleri kurarmıydınız ?

    kendi adıma cevap vereyim. alonsoya bana o heyecanı yaşattığı için teşekkür ederdim.tıpkı monacoda olduğu gibi.

    şunuda demeden edemeyeceğim.alguersuari denen çocuğu dikkatli izleyeceğim bundan sonra.geçen seneki fiyaskodan eser kalmadığı gibi çok iyi yarışlar çıkarıyor.

  11. dikkat ediyor musunuz bilmiyorum ama buradaki çoğu mclareci buttonun yarış kazanmasından oldukça memnun kovanın gidişine sevincimiz de bundandır evet hamiltonu çok seviyoruz ona tapıyoruz
    zaten topu tıpu 3 takım arkadaşı oldu eşit sans verilince alonso gibi bir pilotla aynı puanda bitirdi onu zaten biliyoruz
    buttonla mücadelesi bizi şaşırtmadı şaşıran diğer takım ve pilotların taraftarlarıdır sanki biz şaşırmışız ve buttonun sağlam çıkmasına üzülmüşüz gibi konuşuyorsunuz arkadaş gördük takım pilot ayırd etmiyor button çatır çatır yarışıyor puan olarak da önde takımda, hamiltonda veya bizlerde button aleyhinde bir yorum gördünüz mü takımın tasarruf kararını delmiş olmasına rağmen bu fırsatçılığını sevdik
    Not: hamiltonun diğer takım arkadaşı kovaydı alonso ve buttonla eşit yarıştı yarışıyor kiminle eşit yarıştırılmadı eğer kovadan bahsediyorsanız alın alonsonun veya şuminin yanına koyun tek pozitif bir hareketini görürseniz elinizden öpücem lotusta sorunlar yaşaya trullinin de gerisinde kalıyor trulli 10 numara pilot değilse eşit yarıştırılmadığı kim kaldı?

  12. Takım kazanmak için gerekeni yapmıştır, bu takım emrini beğenen olur olmaz o ayrı,benim ve çoğu kişinin demek istediği şu,levis hamiltonu insan üstü bir varlık olarak görmeyin,iyi bir pilot buna kimsenin bişey dediği yok,ama görüldüğü gibi ilk turlarda çok hızlı ama lastiklerini muhafaza edemediğinde daha sonraki turlarda buttonun gerisine düşebiliyor,buda şunu gösteriyor,mc laren eşit davrandığı taktirde herhangi bir pilot hamilton kadar başarılı olabilir.

  13. 2005 Türkiye Gpsinde Alonsoya Fernando you fass the Fisi overtake him demelerini unutuyorlar galiba.2008 Çin Gpsinde Massanın Kimiyi geçişini yada 2002 Avusturya yarışında Barricheloya söylenen tehditleri unuttuk galiba hepimiz izledik zamanında.

    McLarenin 2007 yılı için en büyük hatası takıma Alonsoyu almasıdır.Baştan beri büyük bir hatadır.Renault ile McLarenin felsefesi bambaşkadır.

    Jensonunda yarış kazanma arzusunu görmüş olduk bu sayede.Yakıt tasarrufu yapmasını istemişken takım hızlı turlarla yakalayıp atağını yaptı.Takdir ettim doğrusu.Sadece Lewisin yarış kazanmasını istemiyoruz her iki pilotumuzda kazansın ancak Red Bull gibide amatörce kazalar ortaya çıkmasın.

  14. lewis lastikleri zorluyor aracı zorluyor mclaren pilot kayırıyor aşın bunları artık mclaren hamilton hep kazansın istiyorsa neden kovalaineni göndersin son şampiyonu getirsin? salak mı bu takım?
    arkadaş demiş ikisine de yakıt tasarrufu moduna geçmesi emrediliyor (red bulll vakası yaşamamak için ona lafım yok kim olursa olsun aynı şeyi yapardı) buttonun ağzını 3. birincilik susatınca geçiş yapmak istiyor fırsattan istifade… hamilton da buna bozuluyor aralarında konuşunca düzeliyorlar takımlık bişey yok buttonun bir anlık coşkunluğuna denk gelmiş ama kendisine kızmıyorum o da bizim canımız bu ne kadar kazanma arzusuyla yandığını gösteriyor bu iyi bir şey
    son olarak bu takımdan alonsonun ayrılışının sebebinin hamiltona aşırı bağlılık olduğunu düşünmüyorum mclarenin aşırı disiplini sıkmış olabilir sonunda latin ve sıcakkanlı sürekli ısıtıp ısıtıp önümüze konmasının alemi yok ronla yıldızları barışmadı o kadar. macaristan gelmiş yine monacoda da lewise atak şansı tanınmadığı için mclarene soruşturma gelmişti hatırlatırım kimse bunu hiç açmıyor 2007 ısıtırken.
    dedeiğim gibi mclaren pilotlar yarışmasın istemez ama red bullun bu kadar önde olduğu bir senede alınacak her puan değerlidir
    iki pilota aynı anda gelen gelen emir bence doğrudur(televizyonda sanki önce hamiltona sonra button atak yapınca ona da geliyor gibi geldi ama öyle değil) mclarenciler bunu anlıyor görüyor mankafa değiliz ama lewisin bu yarışta korunmadığını da sizin görmeniz lazım tıpkı 2007 monaco da olduğu gibi
    özetlemek gerekirse takım araçların sağ salim çizgiye gelmesini istiyor ve yakıt bitiyor diye pilotları yavaşlatmayı düşünüyor ama sanırım button yemiyor ve saldırıyor hamilton şaşırıyor ama yerini cesurca geri alıyor ama bozuluyor tabi takım buttonu tekrar uyarıyor yarış bitiyor tartıya giderken hamilton ve button konuşuyor ve olay tatlıya bağlanıyor kupaalar verilirken hamilton şaka dahi yapıyor sonra da buradaki arkadaşlarımız takım emri uygulanıyo ceza gelsin veya mclarenciler olayı görmüyor görmek istemiyorlar diyip üstüne 2007 sezonun açıyorlar üzerinden 3 yıl geçmiş olaya açıklama bekliyorlar tabi gelirse 😀

  15. Açık ve net bir şekilde takım emri uygulanmıştır,fia nın iyi bir ceza vermesini bekliyoruz.

  16. Bu takımda yeteneğin allahı yarışmış bkz. M.hakkinen,J.P:Montoya D.coulthard. bu kombinasyonda pilotlar hep eşitti. lewisi gerçekten bu kadar özel kılan ne anlamış değilim bunu tek sebebi ingiliz olmadığı aşikar!

  17. Yavuz Balcı avatarı

    Cevap olarak da takım "Hayır Lewis, hayır" diyor. Bu görüntü, Button'un Hamilton'u geçişinden önce gösteriliyor ve görüşmenin geçiş öncesinde yapıldığı düşünülüyor.

    İkiside yakıt tasarrufu yap deniyor lewis yavaşlıyor button hızlı. dikkatinizi çekerim aynı tur. buna rağmen button zorluyor lewisi ve geçiyor lewiste diyorki bi tarafın kalkmasın button startta bu sefer buttonu geçiyor.olayın özeti bu beyler.felaket komploları kurmayın. ikisinede yakıt tasarrufu yapın dediklerinde button fastest laplarla geliyordu. ki ben açıkcası benzinlerinin yetmeyeceğinide düşünmüyorum. takım açıkca bakın bu red bull aptallık yaptı yerinize razı olun takımıda düşünün dedi. button erkeklik yapıncada lewis erkeklik öyle olmaz böyle olur dedi cevabı yapıştırdı. takım bence gerekeni yapmıştır. çinde aynı durumda lewis buttonı zorlamayı bırakmıştı. örnek isteyen varsa çini örnek gösteririm. 2007 ye dönmek isteyenler dönebilir. yalnız bence 2010 a konsantre olsalar daha mantıklı.

  18. aslında ortada eşitsizlik yok, takım daha fazla risk alınmasını istememiş olabilir. ancak ağer aynı durumda başka bir yarışta lewis 2. iken farklı davranırlarsa, işte bu eşitsizlik olur.

  19. can bundy (spa 2000) avatarı
    can bundy (spa 2000)

    RON DENNIS' siz dönemde yeni bir vukuat.

    iki kelime ile; rezalet, beceriksizlik.

    zorla pilotları manipüle etmek. hem de rakip tarafından değil içeriden.

    ron dennis'e yavaş tempo da yaşam yeter . lütfen geri dönsün.

  20. Açıkçası kim gelirse gelsin McLaren pilotlarına eşit davranmayacağını bir kere daha göstermiş oldu.Bakalım Jenson ne zamana kadar susacak

  21. tifosi_sercan  avatarı
    tifosi_sercan

    yarıştan sonra lewis neden sevinmiyor demiştim sebebi buymuş demek.. 10 yarış sonra kazanmış ve sadece tebessüm etti.. çok ilginç gerçekten sorduktan sonra atak yemesi..
    ama jenson yerini geri vermedi lewis kendi hakkıyla geçti burası belli…

  22. vay, ilginç.

  23. burak bocek avatarı

    Takım emri olduğu ortada buda takım menfaatleri çerçeveesinde alınmış.Lakin saman altından su yürütmeye grek yok.Birde Mclaren fanları kabul etse bu durumu çok daha iyi olucak.Yarışmaya falan izin yok daha öncede neler yaptıklarını biliyoruz.Lewis açıkça 1 unmara ve Vettel de öyle ama onlar yarışma izni verildi Mclarende ise verilmiyor.Herhalde yıllarca bize eşitlik dersi vermeye kalkanlar bu tablodan herşeyi anlayabilir.Yok startta yavaşlamışta Rubens faso fiso.Heikide az yol vermedi Lewise hani:)

  24. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    kesinlikle martin whitmarsh bence ron dennise göre daha ii yonetiyo pilotlarını.eğer bi sorun varsa button nun susacağını sanmıyorum.2007 olayları. 2008.2009 kovalainenin acıklamaları bakalım 2010 dada problem olcakmı inş olmaz

  25. Yusuf  Hitay avatarı

    @aarank

    konu başlığı bana biraz garip geldi 🙂

    hırçın ve tevazu gösteremeyen bir yapıdan uzak olmak gerek

    sen buraya bu yorumu attığında beni nasıl rahatsız etmiyorsa, senide rahatsız etmemeli diye düşünüyorum.

    ki rahatsız edici seviyelerde yazılar yazdığımı düşünmüyorum

    neyse pek fazlada konuşmanın alemi yok, saygılar

  26. Bir zaman sonra… Button bu rövanşı isteyecekdir ve tıpkı Macaristanda ki gibi bir rövanş olabilir .Böyle bir rövanş sonrasında Button a Alonso gibi davranılmaz.Artık; McLaren yönetimi çok farklı ve her iki pilot da İnghiliz.

  27. ferrari forewer avatarı
    ferrari forewer

    mclaren biraz daha pistte pilotlarını rahat bırakması lazım redbull gibi vettel webberi gecmeye calıstığında webber benzn tasarrufu yapıyomus. button bakalım bu konu hakkında bişi dicekmi belkide önemsiz bi konu bakalım

  28. Fern4ndo-4LonSo avatarı
    Fern4ndo-4LonSo

    Acaba bu takım emrimi değilmi?Hamilton'a yol verecek olsa son yılın dünya şampiyonunu almazlardı bence.Bunun araç bu kadar iyiyken bir sorun çıkarmasına izin vereceklerini sanmam.Her ne kadar basına sorun yok imajı verselerde 4 büyük takımın pilotları arasında çok ciddi sorunlar var ve daha fazlada olacak gibi görünüyor.

  29. Bizler bunu söyledik ama… saolsunlar; negatif puan ve alakasız laflarla karşılık verdiniz.

    Birde… şu 2007 açığa çıksada o zaman taraftarların ağzını dinlesek…

  30. Yusuf  Hitay avatarı

    soğuk kutlamanın nedeni anlaşıldı

  31. açıkcası direk mclaren'i suçlamak istemem, bir iki görüşme ile üstelik. Ama hala Hamilton'ı koruyorlarsa eğer o zaman kendilerini kınıyorum… Tabi Red Bull pilotlarını gördükten sonra biraz daha tedbirli davranmak istemiş olabilirler, büyük soru şu; öndeki button arkadan hızlı gelen hamilton olsaydıda aynı şey yapılır mıydı? Bunu bilemiyorum açıkcası…

    yinede Mclaren ile Hamilton arasındaki bağ tartışılmaz, mclaren birini koruyup kollayacaksa bu Button olmayacaktır… Tıpkı Red Bull'da Webber, Mercedes'te rosberg, Alonso Renaulttayken Alonso'nun takım arkadaşlarından birinin koruyup kollanmayacağı gibi…

  32. Şu zirvedeyken yaşanan bazı kriz anlarında Mclaren nedense bir türlü tutarlı kararlar alamıyor. Sonra suçlusu gene pilotlar oluyor pilotlara yıkılıyor. Araları falan açılıyor. Hayır yani görünüş itibarile çok bir şey değil ya. Özen göster biraz daha arkadaşım =)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir